Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



PRUŽNOST A ELASTICITU TKÁNÍ PODPORUJE CALCIUM FLUORATUM



PharmDr. Jana Strieglerová

Schűsslerova sůl č. 1 Calcium fluoratum D12 (fluorid vápenatý, CaF2) se nachází v mnoha tkáních, především v epidermis, pojivové tkáni (vazy, šlachy, stěny žil, arterií a lymfatických cév, kosti, zuby), svalech a oční rohovce.

Calcium fluoratum je důležitá sůl pro udržování pružnosti a elasticity tkání. Její nedostatek se projeví ochablostí a sníženou pružností těchto tkání. Klinickým obrazem může být vznik hemeroidů, varixů, povolení pánevního dna, zkrácení a bolestivost šlach a vazů.

Je to důležitá sůl pro udržování pevnosti tvrdých tkání, zubní skloviny a kostní denzity. Nedostatek vede ke zvýšené kazivosti zubů, citlivostí na horké a studené nápoje, zvýšené lomivosti kostí, osteoporóze, špatnému srůstání zlomenin,...

Na úrovni kůže a kožních derivátů (vlasy, nehty) se nedostatek projevuje zvýšenou tvorbou vrásek, suchostí a poklesem pružnosti pokožky, rohovatěním a následným vznikem prasklin (fisury), tvorbou bradavic, lámavostí a křehkostí nehtů a vlasů.

Obličejové znaky nedostatku soli Calcium flouratum 

Deficit soli č. 1 je viditelný v i obličeji. Objevují se vrásky kolem očí ve tvaru mřížky, začínající v koutcích očí. S výrazným deficitem Calciua fluorata tyto vrásky získávají tmavý hnědo až černočervený odstín. Suchost a šupinatost pleti, zvýšená tvorba vrásek a povadlosti v celém obličeji. Namodralé zbarvení rtů v důsledku poruchy periferního oběhu z důvodu snížené elasticity cév.

Další pohled na Calcium fluoratum 

Tak jako se nedostatek Calcia fluorata na fyzické úrovni projevuje sníženou pružností, pohyblivostí a tvorbou zatvrdlin, na psychické úrovni lze pozorovat podobný obraz. Tělesnou a duševní stránku nelze od sebe oddělit.

Nepružnost mysli, vůle, rigidita myšlení, neschopnost udělat krok vpřed, vykročit na jinou cestu, dotáhnout rozdělané projekty do konce a zůstávání ve starých stereotypech. Tyto příznaky nás mohou upozornit a vést k zamyšlení.

Užívání a kombinace s jinými solemi

Vzhledem k tomu, že tato sůl působí pomalu, je nutné ji užívat dlouhodobě. Minimálně 3 měsíce. Dospělí 3x denně 2 tablety, děti do 12 let 3x denně 1 tableta. Obvykle po 2 týdenní přestávce v kúře pokračujeme. Tablety se rozpouští v ústech nebo ve sklenici čisté vody a popíjí.

Vhodné jsou i kombinace s dalšími solemi, pro zlepšení efektu léčby:

Např. kombinace soli č. 1+2 (Calcium phosphoricum D6) při osteoporóze, zvýšené kazivosti zubů, zlomeninách, na podporu zdravého vývoje dětí v období zvýšeného růstu a při růstových bolestech. Také v období těhotenství a kojení podpoří mineralizaci kostní a zubní tkáně dítěte i matky.

Kombinace soli č. 1+11 (Silicea D12). Silicea je tzv. sůl krásy. Při tvorbě mimických i hlubokých vrásek, suchosti a povadlosti pokožky, lámavosti nehtů a vlasů. Také při varixech a hemeroidech.

Kombinace solí 1+11+3 (Ferrum phosphoricum D12) pokud jsou krvácivé hemeroidy.

Kombinace solí 1+2+11 u opakovaných vymknutí, zvýšené úrazovosti kostí, šlach a vazů (např. fotbalisti), osteoporóza.

Tablety lze užívat i lokálně, formou kašičky přikládat např. na hemeroidy, do okolí špatně se hojících ran a jizev nebo formou krému či masti.

Další režimová opatření

Oslabení a méněcennost pojivové tkáně je často konstituční záležitost organismu a je dobré k tomu přistupovat komplexně. Např. zvážit své možnosti a zvolit vhodný typ sportovních aktivit, které nebudou přetěžovat pohybový systém, a tím i předcházet případným zraněním a ponámahovým zánětům šlach a vazů.

Příjem minerálů důležitých pro pojivovou tkáň ve stravě:

- vápník (mák, sezamové a konopné semínko, ořechy, mandle, listová a brukvovitá zelenina, luštěniny)

- jod (třešně, višně, mořské plody, mořské řasy)

- fluor (mořské produkty, celá zrna, luštěniny)


Inzerce

Název léčivého přípravku: Calcium fluoratum DHU D5-D30, tablety. Složení: 1 tableta obsahuje Calcium phosphoricum, monohydrát laktózy, bramborový škrob, magnesium-stearát. Dávkování: 3x2 tablety. Perorální podání. Upozornění: Uchovávejte mimo dohled a dosah dětí. Homeopatický léčivý přípravek bez schválených léčebných indikací. Biochemické tablety podle Dr. Schüsslera No. 1. Nepoužívejte po uplynutí doby použitelnosti. Používejte podle rady odborníka na homeopatii. Pokud si nejste jistý(á), poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem. Držitel rozhodnutí o registraci: Deutsche Homöopathie-Union DHU -Arzneimittel GmbH & Co. KG, Ottostraße 24, 76227 Karlsruhe, Německo.Výrobce: Schwabe Austria GmbH, Richard Strauss-Straße 13, 1230 Vídeň, Rakousko. Datum revize textu: 29.8.2019. 

K problematice by vás dále mohlo zajímat:

KALIUM PHOSPHORICUM PŮSOBÍ NA NERVOVÝ SYSTÉM A DODÁVÁ ENERGII

SŮL NA TŘETÍ STADIUM ZÁNĚTU A PODPORU HOJENÍ

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie