Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



RYCHLÁ ABECEDA IMUNITY II.



Seriál o látkách, které mohou pomáhat k harmonizaci našeho imunitního systému, nám postupně od A do Z v Magazínu připravovali v ročnících 2021 a 2022 PharmDr. Tomáš Arndt a PharmDr. Lenka Štýsová. Ta byla průvodcem abecedou homeopatických přípravků. Všech 14 dílů můžete nalézt v záložce SERIÁLY našeho Magazínu Healthcomm.

Vybrali jsme jako připomínku seriálu IMUNITA OD A DO Z vždy jednoho zástupce od každého písmene abecedy:

M

Med známe všichni. Pokud bychom ho měli definovat, jedná se o sladkou hmotu vytvářenou včelami z nektaru nebo z medovice. Ty včely sbírají a přetvářejí pomocí výměšků hltanových žláz. Med obsahuje velké množství přírodních látek. Z vitamínů jsou to vit. B, C, A, K a H (biotin). Z minerálních prvků obsahuje železo, fosfor, vápník, draslík nebo zinek. Důležité jsou také obsažené flavonoidy, které působí jako antioxidanty. Také obsahuje složené cukry, glukany, které významně posilují imunitu. Med dále pomáhá upravovat činnost vnitřních orgánů, zvyšovat imunitu, zlepšovat krevní obraz, ale také zabraňuje předčasnému stárnutí organismu, napomáhá při výrobě ATP. Zajímavé je, že med nepodléhá zkáze jako jiné potraviny. Důvodem je nízké pH, které likviduje všechny bakterie. Navíc obsahuje tzv. vázanou vodu. Jak z názvu vplývá, je nedostupná pro bakterie a ty tak nemají vhodné podmínky k životu.

N

Noni je plod tropické rostliny s latinským názvem Morinda citrofolia. Ta patří do čeledi Rubiacea (mořenovité). Jeho barva se postupně mění ze žlutavě zelené na šedou po dozrání. Obsahuje jediné semeno, které je obaleno tenkou blankou a uloženo v měkké sklovité dřeni. Jakmile plod dozraje, získává typický sýrový zápach. Obsahuje velké množství přírodních látek: sacharidy, vlákninu (zejména rozpustnou pektinovou část), vitaminy (A, C, E, niacin a další vitamíny ze skupiny B), minerály a stopové prvky (vápník, draslík, hořčík, fosfor, sodík, železo, chróm, selen, zinek), enzymy, nenasycené mastné kyseliny (linolová, palmitová, stearová, olejová), antioxidanty, aminokyseliny, rostlinné alkaloidy a některé další. Pro imunitu jsou důležité vitamin C, zinek a antioxidanty. Jako u jiných zdrojů používaných v přírodním léčitelství, se staly plody noni středem zájmu odborníků. Ti potvrdili, že má působení antibakteriální, antivirové, protiplísňové, analgetické, protizánětlivé, antiparazitické a posiluje imunitu.

O

Plod ostružiníku křovitého (Rubus fruticosus) známe všichni. Ostružiník je keř rostoucí v našich lesích, na mýtinách a dalších místech. Ostružiny obsahují celou řadu důležitých přírodních látek: organické kyseliny (jablečnou, vinnou a citronovou), sacharidy, kyselinu listovou, sacharidy, pektin, éterické oleje, draslík, hořčík, železo, vitamin C, bioflavonoidy nebo dokonce salicyláty. Samotný vitamin C působí příznivě na imunitní systém, a navíc je, stejně jako přítomné bioflavonoidy, antioxidantem. Výhodou je, že působí synergicky společně s bioflavonoidy. To znamená, že se zesiluje právě jejich antioxidační účinek. Obsažené salicyláty působí protizánětlivé a mají preventivní účinek proti srážlivosti krve (samozřejmě pozor si musí dát pacienti, kteří užívají léky proti srážlivosti krve). Kromě plodů se jako rostlinná droga používají tradičně listy ostružiníku. Můžeme je najít například jako součást čajových směsí proti průjmům (obsahují tanin a působí svíravě). V tradičním lidovém léčitelství se dále používaly při bolestech v krku, hemoroidech, zánětu močových cest a zánětech dásní.

P

Pupalka dvouletá (Oenothera biennis). Olej z pupalky je bohatý na nenasycené mastné kyseliny. Tyto látky se účastní celé řady klíčových procesů v těle. Omega-3 mastné nenasycené kyseliny jsou důležitými mediátory zánětu a adaptivní imunitní odpovědi. Obecně nenasycené mastné kyseliny mají souvislost s imunitními a zánětlivými procesy. Fungují jako intracelulární mediátory. V této souvislosti mají omega-3 nenasycené mastné kyseliny spíše inhibiční, kdežto omega-6 mastné kyseliny inhibiční i stimulační efekt. Díky tomu odborníci uvažují o jejich pozitivní roli ve stravě při ovlivnění autoimunitních onemocnění.

R

Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides) obsahuje zejména velké množství vitaminu C, který se řadí mezi silné antioxidanty a přispívá k normální funkci imunitního systému. Rovněž obsahuje nenasycené mastné kyseliny, flavonoidy, karotenoidy, vitaminy B komplexu a dále vitaminy D, E, A, K. Flavonoidy a karotenoidy, patří, stejně jako vitamín C, k antioxidantům. Flavonoidy (spolu s karotenoidy) dodávají rakytníkovým plodům jejich typické zbarvení. Jejich hlavním významem je, že příznivě působí na permeabilitu cév, tj jejich pružnost a propustnost. Obsahuje také řadu minerálních a stopových prvků jako železo, bór, mangan, tříslovin nebo sacharidy. 

S

Sambucus nigra neboli bez černý obsahuje mimo jiné flavonové glykosidy (rutin, kvercetin), steroly a alkaloid sambucin. V homeopatii se používá hlavně pro svůj vliv na dýchací systém. Suchá rýma, kdy má postižený ucpaný nos a musí dýchat ústy, je velice častá i u miminek, které díky ucpanému nosíku nemohou pít mateřské mléko. Velký vliv má i na stav akutní laryngitidy, kdy se dítě probudí kolem půlnoci s dušností a dusivým kašlem. V obou případech se užívá v ředění 5C. U laryngitidy dáváme každých 5 - 10minut do zlepšení, po zlepšení se interval postupně prodlužuje.

T

Trnka obecná je listnatý keř, který někdy může dorůst do velikosti malého stromu. V Čechách se mu také říká slivoň trnka. Plody jsou zpočátku zelené, teprve později mají charakteristickou modročernou barvu. Z trnky se jako rostlinná droga zpracují hlavně květy. Ty obsahují převážně flavonové glykosidy a třísloviny. V lidovém léčitelství se trnka obecná využívala pro své mírně diuretické působení, příznivě působí i při trávicích potížích. Bylinný čaj z květů trnky se podával tradičně při nemocech z nachlazení. V léčitelství se používaly rovněž plody trnky. Ty obsahují z přírodních látek třísloviny, cukry, pektiny, vitamin C, organické kyseliny, barviva a kyanový glykosid amygdalin. Právě díky obsaženým tříslovinám se z trnek připravoval lihový extrakt (tinktura) nebo se též z nich připravovalo kloktadlo.

U

Ubichinon je název pro jednu z forem koenzymu Q10. Kromě této formy si ho lidské tělo vytváří samo. Je důležitého ho doplňovat ve stáří, neboť u seniorů dochází k jeho poklesu. Je to vhodný doplněk celkové léčby pro starší pacienty, pro kuřáky, pro ty, které trpí paradentózou, rekonvalescenty, sportovce či obecně pro často unavené a vyčerpané osoby. Ubiquinol je méně známá forma koenzymu Q10. Je to jeho plně redukovaná forma na rozdíl od ubichinonu, který je plně oxidovanou formou. Je také označován jako bioaktivní (neoxidovaná) forma koenzymu Q10. U zdravého člověka je tato forma koenzymu Q10 obsažena v plazmě a tkáních. Je řazen také mezi antioxidanty, látky chránící náš organismus před škodlivým působením volných radikálů z okolního prostředí. Jeho význam je stejný jako u jeho známějšího "kolegy", ubichinonu. 

V

Vilcacora je kůra z amazonské liány, která obsahuje řadu pozoruhodných přírodních látek. Při fytochemické analýze jich bylo nalezeno kolem 60. Nejvýznamnější z nich jsou oxindolové alkaloidy a glykosidy kyseliny quinové. Přispívají k posílení celkové obranyschopnosti. Dá se užívat jako vhodný doplněk stravy u chronických zánětů a pro celkové posílení imunity. V doplňcích stravy se také vyskytuje pod názvem Uňa de Gato nebo kočičí dráp. Vědci o něm uvažují jako o potencionálním pomocníkovi v boji proti borelióze. V přírodním léčitelství je vilcacora používána jako detoxikační prostředek. 

W

Wasabi je koření získané z oddenku rostliny eutermy japonské (Eutrema japonica). V češtině také známé jako „japonský křen". Při styku se vzduchem ztrácí nastrouhaný oddenek na síle, proto by se měl zpracovávat vždy čerstvý. Poživatelné jsou i listy wasabi, které mají podobnou chuť jako oddenek. V Japonsku se wasabi už po staletí využívá jako přírodní antibiotikum, které potlačuje růst některých bakterií, kvasinek a plísní. Řada výzkumů navíc zjistila, že obsažené látky posilují imunitní systém a působí jako silné antioxidanty. Wasabi obsahuje velké množství vlákniny, vitaminu C, draslíku, vápníku a hořčíku. Jeho unikátní ostrá chuť je způsobena množstvím izothiokyanátů (zejména allylisothiokyanátu); ty vznikají z obsaženého sinigrinu (stejně jako u křenu, který se snadněji pěstuje) při narušení buněčné struktury pletiv.

X

Xylitol patří mezi cukrové alkoholy. Bývá též nazýván jako březový cukr. V přírodě ho můžeme najít v malinách, švestkách, jahodách, ale i ovsu a dalších přírodních zdrojích. Je stejně sladký jako sacharóza, ale má jen dvě třetiny kalorií. Xylitol nachází využití i v zubních pastách, kde hraje roli v prevenci zubního kazu. Tento účinek je založen na jeho průniku do bakteriální buňky, což má za následek její degeneraci a zánik. Bakterie v ústech nedokážou xylitol metabolizovat, takže nedochází ke vzniku kyseliny způsobující vznik zubního kazu. Navíc se xylitol uplatňuje i snížením tvorby zubního plaku. Důležité je, že i když má sladkou chuť, na rozdíl od klasických sladkostí nevytváří živnou půdu pro vznik plísní. Tím, že podporuje růst zdravé střevní mikroflóry, pozitivně působí na imunitní systém. Jen pozor, ve větším množství má projímavý účinek a není vhodný pro zvířata, může u nich způsobovat hypoglykémii. 

Y

Yzop lékařský (Hyssopus officinalis L.) je rostlina z čeledi hluchavkovitých. Léčivou drogou je kvetoucí olistěná nať. Obsahuje 0,3 až 1 % silice, ve které hlavními složkami jsou pinen, pinokamfon, isopinokamfon, limonen a sabinen, dále je přítomen flavonový glykosid hesperidin, asi 8 % tříslovin, hořčiny, marubiin, organické kyseliny (např. kyselina rozmarýnová), minerály a trochu pryskyřice. Podává se nejčastěji ve formě nálevu nebo odvaru, připravuje se i yzopový sirup nebo víno. V přírodním léčitelství se používá proti pocení, k podpoře trávení, povzbuzení chutě k jídlu, proti katarům horních cest dýchacích kašli nebo astmatickým obtížím. Například u zánětu průdušek působí dezinfekčně až antibioticky a podobně působí i na močové ústrojí. Yzop se dá použít také zevně jako dezinfekční prostředek do koupelí nebo i jako kloktadlo při zánětu hrtanu a mandlí. Yzop se suší nebo zmrazuje. V kuchyni se přidává do masitých pokrmů, paštik, nádivek, ke grilovaným masům, ke skopovému a k rybám. Je oblíbený v bylinných likérech. Yzop se nesmí užívat v těhotenství. 

Z

Zinek má důležitou úlohu v aktivitách více než stovky enzymů. Je nezbytný pro tvorbu bílkovin a nukleových kyselin. Účastní se tvorby inzulinu. Je důležitý pro normální růst, vývoj reprodukčních orgánů, normální funkci prostaty a hojení ran a popálenin. Zinek je nezbytný pro funkci imunitních buněk a jeho nedostatek může mít za následek oslabenou imunitu. Je součástí hormonů, které jsou nezbytné pro rozvoj dozrávání T-lymfocytů. Zinek ale ovlivňuje více aspektů imunitního systému. Je rozhodující pro normální vývoj a funkci buněk zprostředkujících vnitřní imunitu. Navíc dostatečný příjem zinku v potravě (či doplňcích stravy nebo volně prodejných lécích) významně snižuje riziko vzniku infekcí a posiluje imunitní systém u starších osob. Je vhodné ho kombinovat s vitaminem C nebo selenem, které jsou rovněž řazeny mezi antioxidanty a také přispívají k posílení imunitního systému. 

Ž

Žampion brazilský je v současnosti oblíbenou houbou zejména v Brazílii, Japonsku a Číně, zatímco u nás nepatří k známým léčivým houbám. Je významný svým obsahem beta-glukanů. Dále obsahuje vitaminy skupiny B. Rovněž obsahuje provitamin A (beta-karoten) a E (tokoferol). Z minerálů můžeme v žampiónu brazilském najít draslík, vápník, železo, fosfor, selen nebo zinek. Žampion brazilský se nepovažuje jen za pouhý "stimulant" imunity, ale spíše za imunomodulátor. To znamená, že dokáže imunitní systém regulovat a harmonizovat. V případě oslabené imunity ji posiluje, ale zároveň dokáže tlumit její nadměrnou aktivitu, což je klíčové u autoimunitních onemocnění nebo alergií.

RYCHLÁ ABECEDA IMUNITY I. (A až L)

Zpět

V LISTOPADU DO BRATISLAVY

Srdečně zveme lékárníky, farmaceutické asistenty a ostatní nelékařské profese z oboru zdravotnictví, z celé ČR i SK, na poslední on-line kongres z dílny Healthcomm Professional. V kulise Slovenska – sousední země s krásnou přírodou a s námi propojenou farmaceutickou historií se účastníci budou moci ponořit do virtuálního 3D prostředí a objevovat odborný i doprovodný program inspirovaný slovenskou farmaceutickou tradicí. Studujte tam, kde se moderní technologie potkává s kvalitním odborným obsahem. Kongres Bratislava startuje 12. listopadu a poběží do 11. prosince 2025. Odborný obsah on-line kongresu je akreditován na 30 dní u ČLnK, ČKFA, POUZP a SKMTP. Registrujte se jednoduše prostřednictvím tlačítka „Přihlášení“ na webu www.healthcomm.cz a s využitím kódu PHAR25SL získejte vstup zdarma. Registrovat se můžete také přes banner na Magazínu.

ŽLOUTENKA TO NEVZDÁVÁ

V souvislosti se zvýšeným výskytem virové hepatitidy A (VHA) požádala hlavní hygienička o pravidelné zprávy k epidemiologické situaci v ČR, které se následně zveřejňují na stránkách Státního zdravotního ústavu. Poslední zvýšené výskyty VHA v ČR byly zaznamenány na konci 90. let dvacátého století a od té doby se výskyt onemocnění neustále snižoval. Celkem bylo zatím letos od 1. 1. 2025 do 5. 10. 2025 hlášeno 1842 případů. Nahlášené případy v roce 2025 tak významně převyšují průměrné i maximální počty hlášených případů v letech 2018 - 2024. Nejvíce VHA hlásí hl. m. Praha (737), Středočeský kraj (302) a Moravskoslezský kraj (150 případů). Celkem 1491 osob bylo hospitalizováno na infekčním oddělení (80,9 %), dalších 106 osob v jiném zdravotnickém zařízení a 180 osob hospitalizováno nebylo. Do 5. 10. bylo hlášeno 21 úmrtí, většinou u osob s rizikovým chováním a již chronickým postižením jater. Vzhledem k tomu, že ČR patřila v posledních desetiletích mezi země s relativně nízkým výskytem VHA, je velká část populace k onemocnění vnímavá. Máme k dispozici bezpečné a účinné vakcíny pro děti i dospělé. Základní ochrany je dosaženo po jedné injekčně podané dávce. K získání dlouhodobé ochrany proti infekcím způsobeným virem hepatitidy A je nutné přeočkování druhou dávkou, které se provádí za 6 – 18 měsíců po podání první dávky.

SZÚ MÁ 100 LET

5. listopadu 2025 uplyne 100 let od chvíle, kdy byl slavnostně otevřen Státní zdravotní ústav v Praze (SZÚ). Vznikl v čase, kdy bylo Československo poznamenáno následky první světové války a čelilo mimo jiné vysokému výskytu infekcí včetně tuberkulózy, která byla dlouhá léta hlavní příčinou úmrtí v populaci. Proto se již za prvního ministra zdravotnictví samostatného Československa, lékaře a politika Vavra Šrobára, zrodila myšlenka na vybudování instituce, která bude dbát o veřejné zdraví. Již od ledna 2025 se zájemci o historii i současnost SZÚ mohou podívat na speciální webové stránky: https://100let.szu.cz

DOPORUČUJEME