Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



RESVERATROL – VÝZNAMNÝ BIOFLAVONOID



Ing. Ivan Mach, CSc.

Bioflavonoidy

Výsledky výzkumu účinků rostlin na zdraví ukazují, že jejich příznivý vliv na prevenci tzv. civilizačních onemocnění je vázán na obsah fytochemických látek - bioflavonoidů, vyskytujících se v ovoci, zelenině, luštěninách, koření a jiných potravinách rostlinného původu. Tyto látky si vytvářejí rostliny na obranu proti negativním účinkům škůdců, jako jsou např. plísně, a dodávají jim charakteristické zbarvení či chuť.1

Flavonoidy jsou barevné fenolové látky rozpustné ve vodě, které nacházíme v povrchových barevných pletivech všech vyšších rostlin, ať to jsou citrusové plody, jablka, drobné plody, hrozny, ořechy, pohanka, papriky, rajčata, čajovník aj. Jsou to polyfenolické sloučeniny, které podle svého účinku řadíme k chemoprotektivním přírodním látkám.2 Při výrobě ovocných a zeleninových džusů nebo vín dochází při lisování k jejich uvolnění (za syrového stavu jsou méně biologicky dostupné), a tak se tímto technologickým procesem obsah polyfenolů v produktech zvyšuje. Naopak biologická dostupnost bioflavonoidů se tepelnými úpravami snižuje.

I když nejsou bioflavonoidy pro člověka nepostradatelné jako vitaminy, byly dříve souhrnně označovány jako vitaminy skupiny P podle schopnosti příznivě ovlivňovat tzv. permeabilitu, tj. propustnost a pružnost krevních vlásečnic - kapilár. Spolu s vitaminem C, který chrání bioflavonoidy před odbouráváním, a současně ho bioflavonoidy regenerují 3, mají schopnost regenerovat také nejvíce zastoupenou bílkovinu v našem těle - kolagen.4 Většinu z nich považujeme za silné antioxidanty, chránící buňky proti šíření a škodlivému vlivu volných radikálů, takže působí antimikrobiálně, antimutagenně, antidiabeticky, posilují imunitu a blokují oxidaci lipoproteinů a tuků.5

Výskyt resveratrolu

Strukturálně podobné flavonoidům jsou stilbeny, kam patří resveratrol, což je chemicky trojsytný fenol odvozený od stilbenu. Nalézá se především ve slupkách bobulí červené vinné révy. Jeho obsah ve vínech záleží na odrůdě, podmínkách pěstování, citlivosti révy k infekci (plísně) a technologickém postupu při výrobě vína. Nejvyššího obsahu resveratrolu ve víně se dosahuje lisováním bobulí, zrnek a slupek červených odrůd pěstovaných v klimaticky drsnějších a deštivějších lokalitách, v nichž se tvoří v množství 2-6 mg/l ve šťávě jako přírodní nástroj sebeobrany před okolním environmentálním stresem, jako je odlisťování révy nebo její napadení plísní.

Zdravotní účinky resveratrolu

Resveratrol je spojován s mnoha zdravotními přínosy, jako je antiobezitní, kardioprotektivní, neuroprotektivní, protinádorové, antibakteriální a antidiabetické působení. Jeho účinky jsou regulovány několika synergickými cestami, které řídí oxidační stres, buněčnou smrt a zánět. Jeho silný antiadipogenní účinek inhibuje proces akumulace tuku. Je považován za kalorické mimetikum s antidiabetickým efektem, stabilizující glykémii a podporující proces lipolýzy a hubnutí. Velmi ceněné kardioprotektivní účinky spočívají v inhibičním působení na agregaci krevních destiček, vasodilataci a v blokování aterosklerotického procesu.7

Výzkum zdravotních účinků červeného vína odstartovalo hledání příčin tzv. francouzského paradoxu, kdy se prokázal příznivý vliv pravidelného pití červeného vína na riziko kardiovaskulárních onemocnění Francouzů včetně konzumentů nadměrného množství živočišných tuků, kuřáků a sedativních jedinců. Dosud se předpokládá, že zvýšená konzumace červeného vína obsahujícího antioxidační resveratrol a proantokyanidiny odpovídá v zemích Středomoří za nižší výskyt kardiovaskulárních onemocnění.8 Červené víno, i když je bohaté na antioxidanty, není však z hlediska obsahu alkoholu vhodné jako rutinní terapie k prevenci ischemické choroby srdeční. Za jeho bezpečné množství je podle poslední, velice robustní studie považována nyní tzv. alkoholická nula 9, a nikoli dávka 15-20 g vinného alkoholu za den, spojovaná dříve s kardioprotektivními antisklerotickými účinky.10 

Resveratrol byl také zkoumán z hlediska vlivu na dlouhověkost, protože se ukázalo, že podobně jako kvercetin aktivuje buněčné bílkoviny - sirtuiny, které rozhodují o délce života buněčných struktur. Je totiž schopen aktivovat gen, který za určitých podmínek produkuje sirtuin s omlazujícím účinkem. Bílkovina sirtuin má příznivý vliv na zdraví, dlouhověkost a blokuje ukládání nadbytečných tuků.11 Studie ukazují, že resveratrol oddaluje nástup neurodegenerativních onemocnění, které stále častěji snižují kvalitu života ve vyšším věku.12 

Resveratrol brání všem fázím vývoje rakoviny a bylo zjištěno, že je účinný u většiny druhů rakovin a inhibičně působí na angiogenezi a metastázy.13

Resveratrol jako suplement

K suplementaci se používá standardizovaná směs extraktu z červených francouzských hroznů Vitis vinifera L. bohatého na trans-resveratrol, který je biologicky dostupnější než cis-forma této látky, a extraktu ze semen stejného druhu révy bohatého na oligomerní proantokyanidiny, která je patentovaná jako Leucoselect® Phytosome®. Jedna kapsle doplňku (300 mg) obsahuje 3 mg trans-resveratrolu, 8, 5 mg oligomerních proantokyanidinů emulgovaných v lecitinu a poskytuje ekvivalent cca 7 dcl červeného vína.

Extrakt zvyšuje antioxidační kapacitu krevního séra, což může snižovat riziko onemocnění koronárních tepen, které zůstává hlavní příčinou úmrtnosti v rozvinutých zemích. Oxidace lipoproteinů s nízkou hustotou (LDL) způsobená volnými kyslíkovými radikály je při oxidačním stresu spojena s rozvojem aterosklerózy a ischemické srdeční choroby. Hypercholesterolemičtí pacienti jsou tak vystaveni vyššímu kardiovaskulárnímu riziku, a proto by v rámci prevence i léčby měli získávat větší antioxidační ochranu. Při oxidačním stresu se LDL částice oxidují, čímž se zvyšuje jejich aterosklerotická účinnost, ale před oxidací mohou být účinně chráněny antioxidanty obsaženými v doplňku stravy, jak ukázala studie.14 

Další studie byly navrženy tak, aby zkoumaly specifický účinek druhé složky suplementu, tj. proantokyanidinů extrahovaných z hroznových jadérek na plazmatický postprandiální oxidační stres. Studie prokázaly, že doplnění stravy o extrakt z hroznových jadérek minimalizuje oxidační stres snížením hladiny volných radikálů v plazmě, přičemž se zvyšuje odolnost cévní stěny vůči adhezi oxidovaného LDL, způsobujícímu aterosklerotické změny a zánět v cévách.15,16 Suplementace také může mírnit hypertenzi, otoky a příznaky chronické žilní nedostatečnosti.17

Závěr

Protože je resveratrol dobře farmakologicky zdokumentován a jako suplement uživateli velmi dobře tolerován, může sehrát významnou roli při podpůrné suplementaci, vhodně doplňující farmakoterapeutické postupy v léčbě a v prevenci celé řady onemocnění, spojených s oxidačním stresem a zánětem. 

Literatura:
1. Jedlička J.: Rastlinné potraviny pre podporu zdravia a zníženie rizika ochorení ľudí, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, 2016. 
2. Prasain J. K., Barnes S. Metabolism and bioavailability of flavonoids in chemoprevention: Current analytical strategies and future prospectus. Molecular Pharmaceutics., 4, 6, 2007.
3. Cossins E, Lee R, Packer L: ESR studies of vitamin C regeneration, order of reactivity of natural source phytochemical preparations, Biochem Mol Biol Int. 45, 3, 1998.
4. Shan Teixeira: Bioflavonoids - Proanthocyanidins and Quercetin and Their Potential Roles in Treating Musculoskeletal Conditions, Journal of Orthopaedic and Sports Physical Therapy 32, 7, 2002.
5. Cook NC, Samman S: Flavonoids-chemistry, metabolism, cardioprotective effects, and dietary sources. J Nutr Biochem. 7, 1996.
6. Švajdová Z: Resveratrol jako biologicky aktivní látka ve víně, Univerzita Tomáše Bati, Zlín, 2011.
7. Li-Xue Zhang et al.: Resveratrol - A pharmacological review and call for further research, Biomedicine & Pharmacotherapy 143, 2021.
8. Ferrières J: The French paradox - lessons for other countries, BMJ Heart 90, 2004.
9. Max G Griswold et al.: Alcohol use and burden for 195 countries and territories, 1990-2016: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study, Lancet, 392, 10152, 2018.
10. Taborsky M , Ostadal P, Petrek M: A pilot randomized trial comparing long-term effects of red and white wines on biomarkers of atherosclerosis (in vino veritas: IVV trial), Bratisl Lek Listy, 113, 3, 2012.
11. Jamie L. et al: A Low Dose of Dietary Resveratrol Partially Mimics Caloric Restriction (CR) and Retards Aging Parameters in Mice, PLoS ONE 3(6): e2264, 2008.
12. Albert Y Sun: Resveratrol as a therapeutic agent for neurodegenerative diseases, Mol Neurobiol  41, 2-3, 2010.
13. Jeong-Hyeon Ko et al: The Role of Resveratrol in Cancer Therapy, Int J Mol Sci. 18, 12, 2017.
14. Frankel E N et al.: Inhibition of human LDL oxidation by resveratrol, Lancet, 341, 8852, 1993..
15. Nuttall S. L. et al.: An evaluation of the antioxidant activity of a standardized grape seed extract - Leucoselect®, 1365-2710, 2008
16. NATELLA F. et al.: Grape seed proanthocyanidins prevent plasma postprandial oxidative stress in humans, J. Agric. Food Chem. 2002, 50, 7720-7725.
17. Parsamanesh N et al.: Resveratrol and endothelial function, Pharmacol. Res. 170, 105725, 2021.


Firemní prezentace

JAMIESON RESVERATROL 50 MG EXTRAKT Z ČERVENÉHO VÍNA

Extrakt z  hroznových jadérek a  antioxidant z červeného vína Resveravine® - podpora  pro kardiovaskulární systém. Unikátní složení eliminuje agresivní účinky volných radikálů, čímž působí proti stárnutí organismu. Obsahuje ingredience přírodního původu: resveratrol a jadérka z hroznů.

 

Obsahuje Reveravine® z francouzských hroznů

Bez kalorií a alkoholu

Doplněk stravy s rostlinným výtažkem

Balení: 30 kapslí

Dávkování: dospělí 1 kapsle 1-3× denně

Užívání déle než 1 měsíc konzultujte s lékařem

 


Redakční tip:

Oslavte s Jamieson Laboratories 100 let a zapojte se v průběhu června do soutěže v rubrice SOUTĚŽE A TESTY! 

Vstupte do soutěže ZDE 


Přečtěte si také:

PODPORA ZDRAVÍ SILNÝMI ANTIOXIDANTY

100 LET CESTY ZA ZDRAVÍM

 

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie