Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



PODPORA ZDRAVÍ SILNÝMI ANTIOXIDANTY



V době, kdy jsme neustále ohrožováni různými bakteriemi a viry, je zapotřebí dennodenně účinně podporovat naši imunitu vhodnou stravou bohatou na vitamíny a bioflavonoidy, popřípadě výživovými doplňky s jejich obsahem.

Vědecké studie poukazují na mnohonásobně vyšší účinek vitamínu C v kombinaci s bioflavonoidy. Kombinace těchto složek je výstižným příkladem synergického působení. Zatímco bioflavonoidy podporují, zlepšují vstřebatelnost a účinnost vitaminu C v organismu, vitamin C příznivě ovlivňuje biologickou účinnost bioflavonoidů. Vitamin C také zpomaluje rozpad bioflavonoidů v organismu, čímž prodlužuje jejich antioxidační a protizánětlivé účinky. Velký význam má také schopnost bioflavonoidů bránit oxidaci vitamínu C. Jedinečnou podporou naší imunity je i prokázán společný antimikrobiální efekt.

Mezi nejvýznamnější bioflavonoidy řadíme kvercetin, rutin, hesperidin, resveratrol a piperin, obsazené například v Jamieson Vitamin C Premium Complex s bioflavonoidy.

Doplněk stravy JAMIESON VITAMÍN C PREMIUM S BIOFLAVONOIDY 600mg 120tbl

- Vitamín C s obsahem bioflavonoidů - rutinu, hesperidinu, kvercetinu a rostlinných výtažků

- Podporuje imunitní a nervový systém, tvorbu kolagenu, správnou funkci kostí, kloubů, svalů a zubů

- Zepšuje propustnost krevních cév a chrání před oxidačním stresem 

Kvercetin nabízí množství potenciálních terapeutických použití při prevenci civilizačních chorob

Kvercetin se proslavil především jako vysoce účinné přírodní antihistaminikum, přičemž se používá jako první volba při senné rýmě nebo i jiných formách alergických reakcí. Antihistaminický účinek je založen na inhibici tvorby a uvolňování histaminu a jiných alergenních / zánětlivých látek, a to pravděpodobně stabilizací buněčné membrány žírných buněk - mastocytů.

Zdá se, že kvercetin vykazuje antibakteriální aktivitu vůči téměř všem kmenům bakterií, které způsobují respirační, gastrointestinální, kožní a močové poruchy. Ve vědecké studii byl prokázán protivirový účinek, konkrétně na virus herpes simplex, respirační syncitiální virus a adenovirus. Je několik důkazů, že flavonoidy v jejich glykonové formě mají silnější inhibiční účinek na infekčnost rotaviru než flavonoidy v aglykonové formě.

Kvercetin inhibuje aktivitu cyklooxygenázy a lipooxygenázy, čímž snižuje tvorbu zánětlivých mediátorů. Díky schopnosti inhibovat xantin oxidázu brání tvorbě kyseliny močové, což se využívá při zmírňování příznaků dny.

Studie naznačila, že silný antioxidant kvercetin chrání mozkové buňky před oxidativním stresem, procesem poškozování tkání spojovaným s Alzheimerovou a jiným neurodegenerativními poruchami. Zdá se, že kvercetin chrání mozkové funkce inhibováním tvorby vláknovitého amyloidu-beta, senilního povlaku v mozku s Alzheimerovou chorobou.

V různých studiích na zvířatech a in vitro se ukázalo, že kvercetin inhibuje růst rakovinových buněk rakoviny prsu, tlustého střeva, prostaty a plic. Prostřednictvím svých antioxidačních vlastností brání reaktivním formám kyslíku v poškozování DNA, které vede k mutačním změnám. V jiné studii vykázal kvercetin inhibiční účinek na růst melanomu a také ovlivnil invazivní a metastatický potenciál u myší.

Příjem antioxidantu kvercetinu chrání před ischemickou chorobou srdeční způsobenou oxidovaným LDL. Pravidelný příjem flavonoidů v potravě může redukovat riziko úmrtí na IChS u starších mužů. Navíc jiná studie hlásí nepřímou úměrnost mezi příjmem kvercetinu a hladiny celkového cholesterolu v krvi. 

Doplněk stravy JAMIESON KVERCETIN 500 MG S VITAMÍNEM C 250mg 45tbl

- Rostlinný bioflavonoid se silnými antioxidačními účinky

- Spolu s vitamínem C si vzájemně zvyšují svoji biologickou využitelnost, čímž zvyšují své účinky

- Přispívají ke správné činnosti imunitního systému, nervové soustavy a psychiky a ke snížení únavy a vyčerpání 

Kromě již zmíněných vysoce prospěšných účinků kvercetinu, se s tímto bioflavonoidem můžeme potkat i při dalších onemocněních, například osteoporózy, peptickém vředu, prostatitidě, ale i při komplikacích s diabetem nebo poruchách oka.

Pro výše uvedené skutečnosti je zřejmé, že o bioflavonoidech (i v kombinaci s vitamínem C) budeme ještě hodně slyšet. Jejich prokázané benefity pro naše zdraví jsou nezpochybnitelné a jistě budou předmětem dalšího zkoumání v preventivní a podpořené medikamentózní léčbě. 

Jamieson Laboratories je nejstarším a největším kanadským výrobcem a distributorem přírodních vitamínů, minerálů, koncentrovaných výživových doplňků, bylinek a botanických léků. Důsledně již 100 let přichází na trh s inovativními produkty nejvyšší kvality, čistoty a bezpečnosti. Už od roku 1922 si společnost získává uznání za kvalitu a inovaci vyráběných přírodních vitamínů. VYSOKÁ ÚČINNOST a garantovaná ABSOLUTNÍ KLINICKÁ ČISTOTA každého produktu je zabezpečena propracovaným systémem výběru těch nejkvalitnějších surovin ze světově nejčistších zdrojů.


Redakční tip:

Oslavte s Jamieson Laboratories 100 let a zapojte se v průběhu dubna a května do soutěže v rubrice SOUTĚŽE A TESTY!

Vstupte do soutěže ZDE

 


Článek je firemním sdělením společnosti Jamieson Laboratories Ltd. 

Literatura:
1. Lombard K. A.: Investigation of the flavonol quercetin in onion (Allium cepa L.) by high-performance liquid chromatography (HPLC) and spectrophotometric methodology; J. of Food Composit. and Analysis, 2005.
2. Thornhill S. M., Kelly A. M.: Natural treatment of perennial allergic rhinitis; Alt. Med. Rev., 2000.
3. Rigano D. a kol.: Antibacterial activity of flavonoids and phenylpropanoids from Marrubium globosum ssp. libanoticum; Phytother. Res., Dec. 2006.
4. Kim H. P. a kol.: Effects of naturally-occurring flavonoids and bioflavonoids on epidermal cyclooxygenase and lipoxygenase from guinea-pigs; Prostaglandins Leukot. Essent. Fatty Acids, 1998.
5. Yoshimoto T. a kol.: Flavonoids: potent inhibitors of arachidonate 5-lipoxygenase; Biochem. Biophys. Res. Commun., 1983.
6. Plakas S.M. a kol.: Absence of overt toxicity from feeding the flavonol, quercetin, to rainbow trout (Salmo gairdneri); Food Chem. Toxicol., 1985.
7. Knekt P. a kol.: Dietary flavonoids and the risk of lung cancer and other malignant neoplasms; Am. J. Epidemiol., 1997.
8. Caltagirone S. a kol.: Flavonoids apigenin and quercetin inhibit melanoma growth and metastatic potential; Int. J. Cancer, 2000.
9. Varadkar P. a kol.: Modulation of radiation-induced protein kinase C activity by phenolics; J. Radiol. Prot., 2001.
10. Hertog M. G. a kol.: Flavonoid intake and long-term risk of coronary heart disease and cancer in the seven countries study; Arch. Intern. Med., 1995.
11. Tzeng SH, Ko WC, Ko FN, Teng CM. Inhibition of platelet aggregation by some flavonoids. Thromb Res 1991.
12. Chang W.S. a kol.: Inhibitory effects of Flavonoids on xanthine oxidase; Anticancer Res., 1993.
13. Iio M. a kol.: Effects of flavonoids on xanthine oxidase as well as on cytochrome C reduction by milk xanthine oxidase; J. Nutr. Sci. Vitaminol. (Tokyo), 1986.
14. Heo H. J. a kol.: Apple Phenolics Protect in Vitro Oxidative Stress-induced Neuronal Cell Death; J. Food Sci., 2004.
15. Wang H. K. a kol.: Recent advances in the discovery and development of flavonoids and their analogues as antitumor and anti-HIV agents; Adv. Exp. Med. Biol., 1998.
16. Bae E. A. a kol: In vitro inhibitory effect of some flavonoids on rotavirus infectivity; Biol. Pharm. Bull., 2000.


Inzerce

Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie