Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



ŘEŠENÍ VAGINÁLNÍCH POTÍŽÍ Z POHLEDU LÉKÁRNÍKA III.



V předchozích sloupcích na Magazínu (v květnu a červnu), které se věnovaly problematice intimního zdraví, jsme si povídali s PharmDr. Gabrielou Kroupovou, Ph.D., vedoucí lékárnicí AVE lékáren, o tom, že vulvární a poševní ekosystém ženy tvoří přirozenou ochranu před rozšířením případné infekce. Proto je potřeba udržovat toto mikroprostředí zdravé, v tzv. rovnováze. Případný výskyt zánětu ovlivňuje celá řada faktorů, které tuto rovnováhu naruší: hormonální změny a výkyvy, strava bohatá na cukry, stres, přehnaná či naopak nedostatečná (v obou případech nesprávná) intimní hygiena nebo pohlavní styk, kdy dochází ke změně pH a vnitřního prostředí pochvy. Před létem je třeba upozornit na častý rizikový faktor, jakým je vlhké a teplé prostředí (bazény, nošení mokrých plavek aj.) a krajkové, neprodyšné spodní prádlo, které s létem ženy a dívky na sebe oblékají. Proč? Aby se cítily krásné! Léto, to je zkrátka čas letních lásek a milostných dobrodružství...

JE LÉTO SEZÓNOU VULVO-VAGINÁLNÍCH POTÍŽÍ?

Záněty v oblasti ženských pohlavních orgánů jsou častým důvodem návštěv lékáren a gynekologa. Jsou rozlišovány podle původce, který onemocnění způsobil. Gynekologické záněty jsou infekčními onemocněními, která způsobují bakterie, kvasinky, paraziti, mohou ale vzniknout i mechanicky nebo v důsledku alergie. Gynekologické záněty často provází svědění, pálení, dyskomfort, zarudnutí a výtok z pochvy. Nejčastější příčinou vaginálních infekcí u žen v reprodukčním věku jsou bakteriální vaginální infekce.

Obtíže typu vaginálního dyskomfortu - výtok, svědění, pálení - z různé příčiny postihují až 70 procent ženské populace a v létě se vzhledem k počasí počet žen s těmito potížemi zvyšuje," potvrzuje ze své praxe PharmDr. Gabriela Kroupová, Ph.D.

Nejběžnější jsou v letních měsících vaginální mykózy. Pocit svědění a pálení v pochvě je typickým příznakem toho, že se tam přemnožily kvasinky. Letos, díky koronavirové pandemii, máme velmi málo možností vycestovat k moři. Dovolenou tedy budeme pravděpodobně trávit u jezer, rybníků či bazénů, čímž se zvyšuje riziko vzniku vaginálních zánětů. V jezerech a rybnících zejména sinice, řasy či kontaminace vody, v bazénech pak používaný chlór jako dezinfekce mohou způsobit také podráždění vaginální oblasti. V kombinaci s mokrými plavkami se může problém ještě prohloubit. Jak tedy předcházet případným potížím, zvlášť, pokud žena opakovaně v letních měsících trpí těmito problémy? V případě podráždění vaginální oblasti či již probíhajícího vaginálního zánětu je vhodné použít oplach či výplach roztokem s obsahem benzydaminu. Při lokálním podání tato látka zmírňuje bolest spojenou se zánětem, působí proti zánětu a má i anestetický (znecitlivující) účinek. Působí proti bakteriím a plísním a má antiseptický (dezinfekční) účinek.1 Je vhodná pro všechny věkové kategorie - děti od 6 let ve formě oplachu, od 15 let také jako výplach.2 Zejména na cesty doporučuji předpřipravený výplach s jednorázovým aplikátorem v praktickém balení.

Paní doktorko, vaginální potíže se také nevyhýbají malým holčičkám ve věku 6 a více let. Co byste doporučila v tomto případě?

Ano, máte pravdu, často se v praxi setkávám s dotazy maminek ohledně těchto potíží. Já doporučuji léčivý přípravek s obsahem benzydaminu, který působí proti bolesti, potlačuje zánět a škodlivé bakterie, současně zachovává důležitý laktobacilus pro přirozenou obnovu poševního prostředí.3 U takto malých slečen je nutné použít ve formě omývání zevních pohlavních orgánů. U dospívajících žen od 15 let je možná terapie ve formě oplachů nebo výplachu.1

Další skupinou žen jsou ženy v menopauze. Ani těm se vaginální potíže nevyhýbají. Často si stěžují na suchost, pálení a podráždění ve vaginální oblasti. Co doporučit?

Nejběžnější příčinou suchosti poševní sliznice je menopauza (neboli přechod). V tomto období se s tímto problémem setkává téměř polovina žen. Když vaječníky přestanou produkovat estrogen, poševní stěny se ztenčují a produkují méně vlhkosti. Existuje mnoho běžných léků a léčebných procedur, které mohou způsobit suchost poševní sliznice. Jsou to některé antikoncepční prostředky, léky na endometriózu, léky na neplodnost, antihistaminika, léky snižující překrvení, antibiotika, antidepresiva, léky na vředy a léky upravující krevní tlak. Hysterektomie a související chirurgické zákroky, stejně jako chemoterapie a ozařování, mohou být u některých žen také příčinou suchosti poševní sliznice. Pokud se v lékárně klientky řádně nevyptáme, nezjistíme, že se jedná o ženu v menopauze a velmi často doporučíme přípravky s obsahem clotrimazolu, což je dle mého špatná cesta. Na místě je zmírnit podráždění a suchost vaginální oblasti, a to nejlépe oplachy a výplachy s obsahem benzydaminu. Benzydamin má účinek antiflogistický, antiedematózní, analgetický a lokálně anestetický, tj. působí proti zánětu, otoku a bolesti.1 Benzydamin ulevuje od projevů menopauzy jako je dysurie, svědění, pálení, výtok či bolestivost.4

Já ještě doporučuji přidat přípravek s obsahem kyseliny hyaluronové, která intimní oblast krásně zvlhčí. Tato kombinace ženě navrátí potřebný komfort.

Děkuji za rozhovor

Chramst

Reference:

1. Aktuální SPC přípravku ROSALGIN granule pro vaginální roztok, ROSALGIN Easy vaginální roztok.

2. Cisternino M. et al.: Benzydamine for the topical treatment of vulvovaginitis in children and adolescents. Int. J. Tiss. Reac. VII (3) 241-247 (1985).

3. Molinari G.L. et al.: Bactericidal and fungicidal activity "in vitro" of benzydamine hydrochloride. Microbiologia Medica 8(2): 180-183, 1993.

4. Montemagno U et al.: Topical therapy of senile vaginitis, 1st Congress of the International Society of Gynecological Endocrinology, Crans Montana, Switzerland, March 1988.

Ukázka z přednášky PharmDr. Gabriely Kroupové: Řešení vaginálních potíží z pohledu lékárníka, odborný kongres pro zaměstnance lékáren, Liberec, březen 2020

 


ROSALGIN 500 mg, granule pro vaginální roztok, ROSALGIN Easy 140 mg, vaginální roztok 

S: Benzydamini hydrochloridum 500 mg v 1 sáčku granulí pro přípravu vaginálního roztoku; 0,1 g ve 100 ml vaginálního roztoku. CH: Benzydamin vykazuje při lokální aplikaci silný analgetický, protizánětlivý a antiexsudativní účinek, redukuje bolest spojenou se zánětem. Prokázán byl rovněž jeho antimikrobiální a lokálně anestetický účinek. I: Zánětlivé projevy ženských genitálií jakéhokoliv původu, včetně těch, které vznikají sekundárně po chemoterapii nebo radioterapii. Profylaxe před i po operačním gynekologickém zákroku, běžná ženská hygiena. KI: Přecitlivělost na účinnou látku nebo pomocné látky. ZU: Dojde-li ke vzniku přecitlivělosti, je nutné léčbu přerušit. : Ojediněle projevy přecitlivělosti, jako pálení, svědění. IT: Nejsou známy. TL: Těhotenství a laktace nejsou kontraindikací. D: Ženy starší 15 let: Jeden sáček rozpustit v 0,5-1 litru pitné vody, připravený roztok aplikovat Rosalgin irigátorem 1-2x denně. Vaginální roztok Rosalgin Easy aplikovat 1-2x denně. U dětí od 6 let je možno použít přípravek k oplachům zevních pohlavních orgánů. Doba léčby je maximálně 14 dní. B: Sáčky 6, 10 ks; Lahvičky 5 x 140ml. Datum poslední revize textu SPC: Rosalgin 10. 11. 2016. Rosalgin Easy 13. 3. 2019. Přípravky nejsou vázány na lékařský předpis a nejsou hrazeny zdravotními pojišťovnami. Seznamte se prosím se Souhrnem údajů o přípravku (SPC).


Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie