Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



ŘEŠENÍ VAGINÁLNÍCH POTÍŽÍ Z POHLEDU LÉKÁRNÍKA II.



Těhotné, kojící a ženy po porodu

V květnovém sloupku Magazínu nám PharmDr. Gabriela Kroupová, Ph.D. pootevřela pomyslné dveře do oficíny, kde stály klientky, které do lékárny přivedly jejich zdravotní potíže projevující se vaginálním dyskomfortem. Paní doktorka nám potvrdila, že problémy v oblasti intimního zdraví často ženy řeší nejprve s lékárníkem. Probrali jsme, co má k správně zvolené terapii v ruce lékárník, jak vést dispenzační rozhovor a kdy klientku doporučit na gynekologickou prohlídku. V červnovém sloupku se budeme věnovat těhotným a kojícím ženám, které patří v lékárně nejen k častým klientům, ale jsou zároveň velmi křehkou a rizikovou skupinou, u které je třeba zaujmout zvlášť zodpovědný přístup při doporučení a výběru vhodné terapie k samoléčbě.

„Expedient by měl svojí odborností garantovat nejen účinné, ale hlavně bezpečné samoléčení", říká PharmDr. Gabriela Kroupová, Ph.D., vedoucí lékárník olomoucké lékárny AVE.  

1. Paní doktorko, těhotným nebo kojícím ženám, pro které platí řada omezení při nasazení terapie, se potíže ve vulvovaginální oblasti rovněž nevyhýbají. Jaká je Vaše zkušenost? 

Těhotná žena je velmi častou zákaznicí v naší lékárně. Vedle vitamínů či krému na prevenci strií se na nás, jakožto odborníka, obrací s případným vaginálním zánětem, poraněním hráze při porodu nebo prosbou o pomoc při kompletaci balíčku do porodnice. Přiznám se, že na případné poranění při porodu v rámci kompletace balíčku do porodnice jsem začala myslet až tehdy, když jsem sama dva porody „absolvovala" a pochopila, jak je toto poranění velmi nepříjemné, bolestivé a pro (už tak vyčerpanou) ženu obtěžující. Proto je třeba přemýšlet, co by rychle ulevilo od symptomů, které tyto potíže přinášejí. Je možno použít oplach roztokem benzydaminu, který díky lokálně anestetickému účinku uleví od případné bolesti. Jelikož jde o látku s antisetickým a antiflogistickým účinkem můžeme tak předejít případnému zánětu v místě poranění.1 Nabídnout můžeme jako součást balíčku do porodnice předpřipravený roztok benzydaminu v lahvičkách, což je praktická forma vhodná právě do porodnice.

2. Jak je to s vaginálními infekcemi v průběhu těhotenství? 

Během těhotenství prochází tělo mnoha změnami. Je zcela přirozené, že některé procesy v organismu probíhají jinak. Změny se týkají i pochvy, která v období těhotenství potřebuje citlivou péči. Vaginální infekce jsou během těhotenství běžným jevem. K jejich rozvoji přispívají hormonální změny, které ovlivňují přirozené prostředí v pochvě. Vyšší hladina estrogenů v těhotenství rovněž způsobuje změny pH v pochvě, které naruší přirozené mikrobiální prostředí. Vaginální infekce tak mohou postihnout jak ženy, které byly již před otěhotněním náchylnější k infekcím, tak i ty, které před těhotenstvím potíže dosud nezaznamenaly.

Nejčastěji se jedná o bakteriální infekce, které v těhotenství postihují 10-30 % žen. Způsobuje je narušená rovnováha mezi škodlivými a zdraví prospěšnými bakteriemi. K typickým projevům patří našedlý zapáchající výtok. Neléčená infekce může přispět k předčasnému porodu či nízké porodní váze dítěte. Pak jsou tu kvasinkové infekce, na jejichž rozvoji se podílí vyšší obsah cukru v poševním sekretu během gravidity. Projevuje se svěděním a pálením pochvy a poševního vchodu. Infekci provází výtok tvarohovité konzistence.

 

3. Může probíhající vulvovaginální zánět ohrozit průběh těhotenství a kojení? 

Kvasinková infekce neohrožuje závažným způsobem nenarozené dítě. Ale! I když se vaginální infekce vyskytují u těhotných žen poměrně často, patří k závažným rizikovým faktorům ovlivňujícím průběh těhotenství. Mezi komplikace patří především syndrom předčasného porodu a předčasný odtok plodové vody a s nimi související rozvoj patologických stavů matky i novorozence. Také kojící žena má nedostatek ženských hormonů podobně jako žena po přechodu. U kojící ženy dochází ke ztenčení poševních stěn, vymizení laktobacilů (hlavní přirozené bakterie pochvy) a zvýšené náchylnosti k infekci. Ztenčení poševních stěn může mít za následek i horší zvlhčení poševních stěn, to vše vede k bolestem nebo možnosti poranění při souloži. V tomto období jsou záněty způsobeny především mikroorganismy přenášenými pohlavním stykem. Jakákoli samoléčba bez konzultace s ošetřujícím lékařem v období těhotenství a kojení může nejen změnit obraz onemocnění a složení poševní mikroflóry, ale opakované neúspěšné „samoléčení" je cestou k přechodu stavu do chronicity.

4. Jak tedy k zákaznici - těhotné či kojící ženě, přistupovat?

Nutné je se dobře vyptat! A dle toho zvolit rychlou a bezpečnou léčbu. Důležité je upozornění pro kolegy lékárníky: Je potřeba ptát se na případné těhotenství vzhledem k tomu, že všechna antimykotika jsou v prvním trimestru gravidity kontraindikována (s výjimkou tetraboritanu sodného a některých přírodních přípravků). Na všechny výše zmíněné potíže, poranění hráze při porodu či jako doplnění porodního balíčků můžeme určitě doporučit oplach benzydaminem. Jedná se o látku s protizánětlivým, analgetickým, anestetickým a antiseptickým účinkem. Benzydamin hydrochlorid redukuje bolest spojenou se zánětem fyzikálního, chemického či mikrobiálního původu a vykazuje i lokální anestetické účinky, což uvítají právě ženy s poraněním vzniklým při porodu. Prokázán byl jeho antimikrobiální účinek vůči grampozitivním bakteriím, gramnegativním bakteriím, plísním apod.

V těhotenství je možné použít výplach pouze po dohodě s lékařem. Přestože těhotenství a kojení nejsou kontraindikací pro lokální léčbu přípravkem, je vhodné se poradit s lékařem před zahájením léčby či před hygienickým použitím tohoto přípravku. Co je možné v rámci samoléčby v těhotenství, tak je však oplach, který pomůže velmi rychle ulevit ženě v rámci zevních potíží. 

5. Jsou oplachy zevních rodidel vhodné i při běžné hygieně, popřípadě jak je to s výplachem či oplachováním pochvy v šestinedělí? 

Roztok benzydaminu je vhodný i pro běžnou ženskou hygienu a hygienu během šestinedělí.1 Forma oplachu je vhodná k omývání ženských rodidel během těhotenství a zevních pohlavních orgánů i u dětí od 6 let.1 Výsledky studie potvrdili, že benzydamin urychluje hojení poporodních poranění, ulevuje od bolesti, svědění a pálení.2

Pokud pacientka již řeší zánětlivé projevy a může aplikovat výplach, umožní jí tato forma (oproti lokálním aplikacím, např. krémů) odstranit mechanické nečistoty. Zároveň se díky výplachu dostane účinná látka rovnoměrně do celé pochvy, kde se lipofilní molekula benzydaminu naváže na vulvovaginální epitel a postupně se mukózou absorbuje. Navíc benzydamin podporuje růst vlastních laktobacilů a neovlivňuje fyziologické pH vaginy.3,4

Děkuji za rozhovor

Chramst

Literatura a zdroje:

1. Aktuální SPC přípravku ROSALGIN granule pro vaginální roztok, ROSALGIN Easy vaginální roztok.

2. Czajka R. and Torbé A.: Assessment of the efficacy of benzydamine (Tantum Rosa) in form of vaginal lavage in the treatment of perineal complaints in the early puerperium. Pol. J. Gynaecol. Invest. 4(2): 99-103, 2001.

3. Molinari G.L. et al.: Bactericidal and fungicidal activity "in vitro" of benzydamine hydrochloride. Microbiologia Medica 8(2): 180-183, 1993.

4. Damerau B. et al.: The effects of benzydamine on various functions of human granulocytes and their interaction with endothelial cells. Arzneimittelforschung 37(5A): 606-613, 1987.

Další zdroje a literatura u autora GK.


ROSALGIN 500 mg, granule pro vaginální roztok, ROSALGIN Easy 140 mg, vaginální roztok 

S: Benzydamini hydrochloridum 500 mg v 1 sáčku granulí pro přípravu vaginálního roztoku; 0,1 g ve 100 ml vaginálního roztoku. CH: Benzydamin vykazuje při lokální aplikaci silný analgetický, protizánětlivý a antiexsudativní účinek, redukuje bolest spojenou se zánětem. Prokázán byl rovněž jeho antimikrobiální a lokálně anestetický účinek. I: Zánětlivé projevy ženských genitálií jakéhokoliv původu, včetně těch, které vznikají sekundárně po chemoterapii nebo radioterapii. Profylaxe před i po operačním gynekologickém zákroku, běžná ženská hygiena. KI: Přecitlivělost na účinnou látku nebo pomocné látky. ZU: Dojde-li ke vzniku přecitlivělosti, je nutné léčbu přerušit. : Ojediněle projevy přecitlivělosti, jako pálení, svědění. IT: Nejsou známy. TL: Těhotenství a laktace nejsou kontraindikací. D: Ženy starší 15 let: Jeden sáček rozpustit v 0,5-1 litru pitné vody, připravený roztok aplikovat Rosalgin irigátorem 1-2x denně. Vaginální roztok Rosalgin Easy aplikovat 1-2x denně. U dětí od 6 let je možno použít přípravek k oplachům zevních pohlavních orgánů. Doba léčby je maximálně 14 dní. B: Sáčky 6, 10 ks; Lahvičky 5 x 140ml. Datum poslední revize textu SPC: Rosalgin 10. 11. 2016. Rosalgin Easy 13. 3. 2019. Přípravky nejsou vázány na lékařský předpis a nejsou hrazeny zdravotními pojišťovnami. Seznamte se prosím se Souhrnem údajů o přípravku (SPC).

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie