Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



PŘÍRODNÍ LÁTKY PŘI PREVENCI A LÉČBĚ CÉVNÍCH ONEMOCNĚNÍ II.: AESCIN



PharmDr. Jan Martin, Ph.D.

Když děti na podzim sbírají kaštany na hraní nebo pro zvířátka, asi nevědí, že nejde o kaštany, ale o semena jírovce maďalu (Aesculus hippocastanum L). A asi netuší ani to, že je to důležitá surovina pro izolaci takzvaného escinu. Escin (nebo též „aescin") ovšem není jednotná látka, ale jde o směs triterpenických glykosidních saponinů. Používá se buď přímo, nebo se dále čistí a izolují se jednotlivé saponiny. Dnes se nejčastěji léčebně používá zejména α-escin.

Kromě saponinů jsou v semenech jírovce obsaženy i kumariny, které způsobují nepříjemnou chuť a toxicitu. Hlavně aeskulin způsobuje podráždění žaludku, průjem, křeče svalů, zmatenost a další obtíže. To ovšem nebránilo severoamerickým indiánům semena místních jírovcových druhů sbírat a konzumovat. Bylo ovšem třeba je přes zimu zakopat do vlhké půdy a na jaře pořádně provařit, usušit a pomlít na mouku, ze které se potom pekl chléb.

 

Ale zpět k escinu...

Vnitřně se užívá zejména při léčbě chronické žilní insuficience a s ní spojených symptomů jako jsou otoky dolních končetin, křečové žíly, bércové vředy, bolesti a pocity tíhy v nohou. Velmi často je předepisován i při chrapotu způsobenému otokem hlasivek nebo jako doplňková léčba při zánětech močových cest a otocích prostaty. Méně často je psán při hemoroidech a při zvýšené lomivosti kapilár. Vyskytuje se též v topických přípravcích určených k ošetření pohmožděnin, hematomů nebo výronů.

Terapeutický přínos je dobře podpořen řadou in vivo experimentů i klinickými studiemi, zejména co se týká chronické žilní nedostatečnosti, hemoroidů a postoperačních edémů.

Escin má jasné protiedematózní, protizánětlivé a venotonické vlastnosti, které souvisí s mechanizmem aktivace membránových Ca2+ iontových kanálů, kterým se zvyšuje žilní tonus a dochází k vasokonstrikci. Účinek je podpořen i dalšími mechanizmy, jako je tvorba a uvolňování prostaglandinu PGF2α v cévních stěnách, inhibice vlivu serotoninu a histaminu v cévním systému a escin rovněž snižuje katabolismus tkáňových mukopolysacharidů.

Escinu musíme přičíst k dobru velmi nízký výskyt nežádoucích účinků. Nevýhodou je malá biodostupnost (jednotky procent), která se ovšem dá kompenzovat vyšším dávkováním (obvykle 20 až 40 mg, 3x denně). Účinek zpravidla nastává po 2 až 16 týdnech v závislosti na řešeném problému. U menších lokálních edémů nastává rychleji, léčba chronické žilní nedostatečnosti je dlouhodobější.

Pokud bychom srovnali účinek escinu a rutinu (viz předcházející díl tohoto seriálu), tak v případech edémů a žilní nedostatečnosti je escin jasně lepší volbou. Nejen, že účinek je lépe prokázán, ale nastává dříve a při nižším dávkování. Nevýhodou je praktická nemožnost užívat přímo rostlinnou drogu a nutnost izolace escinu.

 

Seriál Přírodní látky při prevenci a léčbě cévních onemocnění je připomínkou důležité úlohy fytoterapie v komplexním přístupu ke kardiovaskulárnímu a cerebrovaskulárnímu zdraví. Zároveň je pozvánkou na květnový on-line kongres Healthcomm Professional KARDIO 2024, kde autor, PharmDr. Jan Martin, Ph.D. přispěje do odborného programu svojí přednáškou „Rostlinná diuretika při léčbě hypertenze".

PŘÍRODNÍ LÁTKY PŘI PREVENCI A LÉČBĚ CÉVNÍCH ONEMOCNĚNÍ I.: RUTIN

Zpět

ZAPOJTE SE DO PROJEKTU PODPORY DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ LÉKÁRNÍKŮ

Hrozí lékárníkům syndrom vyhoření? Jak jste na tom s duševním zdravím? Ve spolupráci s ČLnK vznikl anonymní dotazník, který můžete vyplnit do 17. 5. 2024. Vaše účast je zásadní pro získání cenných informací. Každý respondent hraje nezastupitelnou roli při identifikaci faktorů, které mohou vést k syndromu vyhoření mezi farmaceuty.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren (celkem můžete získat 13 bodů do systému CV), kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

ANDROPAUZA
MODRÉ SVĚTLO A STÁRNUTÍ KŮŽE
CHRONICKÉ ZÁNĚTY