Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



PŘEDEJDĚTE PODZIMNÍMU PADÁNÍ VLASŮ



Zákony přírody jsou bohužel neúprosné. Stejně jako na podzim ztrácejí stromy listí a připravují se k zimnímu spánku, i naše vlasy na podzim častěji vypadávají. Tento problém netrápí jen ženy, pro které jsou vlasy korunou krásy, ale i muže. Dnes už není důvod být smutný kvůli padajícím vlasům, protože existuje, bílkovina, která je klíčem ke zdravým a krásným vlasům.

Do jaké míry je padání vlasů na podzim normální?

Vlasy jsou, minimálně na ženských setkáních u kávy, jedním z předních témat. A na podzim obzvlášť. Už je to tak, že sychravé počasí neprospívá kondici vlasů ani stylingu. Pokud ještě nenosíme čepice, určitě mnohdy nosíme deštníky. Vlasy jsou vystaveny mrholení, silnému větru a chladu. Není divu, že mnoho žen si je jednoduše sepne do gumičky, aby se s nimi nemusely trápit. Dalším důvodem je „nešťastné" vypadávání, které zpozorujeme už na začátku srpna a které přetrvává po celý podzim. Sdělení z vědecké obce je však jasné: vypadávání vlasů na podzim je zcela normální! Potvrdilo to několik studií a odborníci dokonce zjistili, že právě na podzim lidem vypadává nejvíce vlasů. Také se shodují na tom, že pokud vám vypadává do 100 vlasů denně, je to stále v normě.

Příčinou vypadávání ale mohou být více či méně závažná onemocnění, jindy nedostatek minerálů, vitaminů či kolagenu. Kolagen je tělu přirozenou bílkovinou, která se nachází v kůži, kloubech, chrupavkách, kostech, nehtech a vlasech. Mladý organismus si kolagen sám vyrábí, ale už po 25. roce života začíná jeho přirozená produkce klesat. Kolagen proto ne náhodou bývá nazýván "elixírem mládí". Jeho úkolem je spojovat buňky, starat se o flexibilní vazby mezi nimi. Dostatek kolagenu v těle se projevuje na pleti, která je pružná, svěží a hydratovaná, klouby a chrupavky dokážou díky němu bez problémů zvládat jakýkoliv pohyb. A vlasy jsou hydratované, lesklé, zdravé a nelámou se. Díky kolagenu dokážou vlasy zvládat i náročnější období. Proto bychom ho měli doplňovat v podobě čistého a kvalitního výživového doplňku, jakým je například Inca Collagen.

Proč vlasy na podzim padají a jak jim může pomoci kolagen?

Důvody, proč je podzim pro vlasy tak citlivým obdobím, je třeba hledat v evoluci. Vlasy totiž mají pro tělo primárně ochrannou funkci. Tu estetickou jsme jim jako společnost přidali až postupem času. Vlasy v zimě chrání hlavu před chladem, v létě zase před slunečním UV zářením.


Růst vlasů má své fáze. V anagenní fázi vlasy rostou, v telogenní fázi odpočívají a pak vypadávají.

Během léta a zimy je většina vlasů v růstové anagenní fázi, na podzim se dostávají do fáze klidové.

Dochází pak k přirozenému úbytku vlasů, které splnily během léta svou funkci.


Vypadávání vlasů může nastat i z jiných důvodů, které se nešťastně mohou objevit právě v citlivém období podzimu. Příroda to zkrátka zařídila tak, že vlasy v podstatě naše tělo na přežití nepotřebuje, a pokud se v něm odehrává jakýkoliv "boj", zaobírá se jeho vážnější příčinou a vyživování vlasových kořínků jde stranou. Oslabené nebo nefunkční kořínky pak nemohou vlasy udržet a ty vypadávají. Na druhé straně buďme rádi. Vlasy jsou skvělým indikátorem, že něco v našem životě je třeba zlepšit.

 

Kolagen a jeho pozitivní účinky na vlasy:

o vyživuje vlasové folikuly a v případě poškození je rychleji regeneruje, kořínek se při zatěžkávací zkoušce snadněji dostává zpět do formy

o posiluje strukturu vlasů tím, že dodává vlasovým kořínkům důležité živiny, a tak zlepšuje pevnost vlasů, které se méně lámou a třepí

o působí na vlasy jako antioxidant a pomáhá jim zvládat oxidační stres

o má vliv na tvorbu melaninu ve vlasech, který tvoří pigment vlasů, dokáže tak účinně oddálit ztrátu barvy vlasů a nástup šedin

Doplnit si kolagen na vlasy naštěstí dnes již není problém. Můžeme ho do těla dostat pitím stoprocentního hydrolyzovaného kolagenu. Inca Collagen je hydrolyzovaný kolagen, vyráběný moderní technologií, při které nedochází k degradaci kolagenu. Molekula kolagenu získaná ze živočišných produktů je příliš velká na to, aby ji lidské tělo v této podobě dokázalo absorbovat, proto je třeba ji štěpit na peptidy. Ty ale musí být v živé formě, aby je tělo dokázalo využít. Hydrolýza je štěpení molekuly kolagenu za studena, nedochází k tepelné degradaci kolagenu. Takto připravené fragmenty si zachovávají trojitou strukturu helixu, díky které je kolagen snadno vstřebatelný a lidské tělo ho od vlastního ani nerozezná. Označuje se jako bioaktivní, tedy biologicky dostupný. 

Inca Collagen je čistý neochucený kolagen bez aroma a příměsí, což je velmi podstatné, protože jakékoliv příměsi by mohly kolagen degradovat.

„Fragmenty kolagenu mohou s různými příměsemi reagovat tak, že se příměsi někde na fragmenty uchytí. Tato vazba a to, zda k tomu dojde, závisí na typu příměsi a na charakteristice prostředí. Tato vazba se může v žaludku rozpadnout, ale nemusí. Pokud příměsi zůstanou uchyceny, mohou omezovat absorpci. Po přechodu do krevního řečiště mohou omezovat průnik do buněk, které mají potenciál ke zpracování fragmentů kolagenu, " říká lékařka Dagmar Petrová.

Proto Inca Collagen neobsahuje žádnou příchuť na maskování přirozeného aroma a při výrobě není kombinován s žádnými dalšími látkami.

Jak zmírnit padání vlasů na podzim?

Pokud nechcete, aby vám na podzim vlasy padaly, je důležité žít tak, abyste jim k tomu nedali důvod. Znamená to v první řadě zdravě se stravovat a doplňovat si potřebné živiny. Důležitá je také správná péče o vlasy.

Doporučujeme vsadit na Inca Collagen, který díky precizní výrobě zaručuje přísun této základní bílkoviny k vlasům. Důležitým vitaminem pro celý organismus je samozřejmě i céčko. Vitamín C je snad nejznámější antioxidant, který má rovněž obrovský význam i pro kolagen, protože podporuje tvorbu vlastního kolagenu v těle.

Článek je firemním sdělením společnosti Inca Collagen

https://www.incacollagen.cz/ 


V říjnu se můžete v Relax části Magazínu zapojit so soutěže o balení Inca Collagenu

ZDE


Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie