Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



OČI MAJÍ BÝT I BEZ EMOCÍ VLHKÉ



Mgr. Kateřina Valentová

Slzy nejsou jen projevem emocí, ale především představují nezbytnou komponentu očního prostředí. Udržují rohovku vlhkou a hladkou, chrání oko před infekčními agens a látkami způsobujícími podráždění a v neposlední řadě pomáhají také zaostřovat světlo, čímž přispívají k jasnému vidění.

Fyziologicky se při každém mrknutí na povrchu rohovky rozprostře tenká vrstva slz, která se nazývá slzný film. Ten se skládá ze tří vrstev. V přímém kontaktu s rohovkou oka je vrstva mukózní, která zajišťuje propojení hydrofobního povrchu rohovky s vodnou vrstvou. Prostřední vodná vrstva je nejobjemnější a zajišťuje zvlhčování a výživu rohovky. Její povrch pak pokrývá zevní lipidová vrstva, která zajišťuje ochranu před vypařováním slzného filmu a tvoří hladký povrch oka.

V případě, že dojde k poškození slzného filmu, mohou se vyskytnout příznaky syndromu suchého oka. Ten je v dnešní době jedním z nejčetnějších očních onemocnění a projevuje se nejčastěji pálením, svěděním či pocitem písku v očích. Nemocní s poruchou vodné složky popisují zhoršující se příznaky v průběhu dne s vyvrcholením potíží ve večerních hodinách. Naopak pacienti s poruchou lipidové složky vnímají největší potíže ráno. 

Faktory moderního stylu života 

Na vzniku tohoto onemocnění se podílí celá řada faktorů, od patofyziologických stavů oka a přídatných žláz, přes faktory životního prostředí a vedlejší účinky některých užívaných léků, až po systémová onemocnění. Mnoho z vyvolávajících faktorů v dnešní době souvisí s moderním způsobem života. Může to být například celodenní práce na počítači nebo sledování digitálních obrazovek, kdy se snižuje frekvence mrkání, což vede ke zvýšenému odpařování i snížené produkci slz. Četnost mrkání však může klesat i v jiných situacích, kdy se člověk soustavně soustředí na určitou vzdálenost, například při řízení vozidla nebo čtení. Vliv na tento patofyziologický stav může mít také soustavný pobyt v klimatizovaných či uměle vytápěných prostorách, kde je nízká vlhkost vzduchu, vedoucí k urychlenému vypařování vodné složky slzného filmu a v neposlední řadě problémy také často trpí uživatelé kontaktních čoček, které brání rozprostření slzného filmu po celém povrchu oka. 

Očím je třeba vrátit slzy

Nejčastějším způsobem řešení tohoto zdravotního problému je substituce chybějící slzného filmu pomocí očních kapek či gelů, tzv. umělých slz. Jedním ze zástupců, které je možno při začínajících pocitech pálení a únavy očí doporučit, je zdravotnický prostředek VIZIK. Jedná se o kapky určené pro úlevu od příznaků suchých očí vyvolaných namáháním očí. Kapky vytváří na rohovce sterilní, viskoelastický ochranný film, čímž chrání a zvlhčují povrch oka. 

Kapky VIZIK jsou k dispozici ve dvou variantách, a to kapky zvlhčující s obsahem hyaluronanu sodného a kapky zklidňující s obsahem dexpanthenolu. Oba typy neobsahují antimikrobní látky, díky čemuž jsou vhodné pro dlouhodobé užívání i pro nositele kontaktních čoček. Navíc díky speciálnímu uzávěru si kapky zachovávají sterilitu až rok po jejich prvním otevření

................................................................................................................

Redakční poznámka: Zvlhčující kapky mělo možnost v průběhu měsíce září vyzkoušet v rámci testovací rubriky Na vlastní kůži sedm zdravotníků. Kapky dle jejich slov splnily očekávání na přípravek tohoto typu. Po aplikaci docházelo u testovatelů téměř k okamžité úlevě bez ovlivnění ostrosti vidění. Jediným úskalím může být komplikovanější aplikace kapek, která je dána právě speciálním uzávěrem, udržujícím sterilitu přípravku, a vyžaduje trochu cviku.

Kompletní hodnocení dobrovolníků, kteří kapky VIZIK vyzkoušeli „na vlastní oči", si můžete prohlédnout v článku Sedm statečných na Magazínu.

Součástí článku je firemní sdělení společnosti DR. THEISS CZ s.r.o.

Vizik OČNÍ KAPKY Zvlhčující s 0,015% hyaluronátem sodným a karbomerem je zdravotnický prostředek. Určený účel: vytvářejí sterilní, viskoelastický dlouho ulpívající a čirý ochranný film na rohovce, čímž chrání a zvlhčují povrch oka a činí ho kluzkým. Díky tomu působí na dlouhodobou úlevu při obtížích vznikajících v souvislosti s: mechanickým namáháním, např. při nošení tvrdých nebo měkkých kontaktních čoček nebo při diagnostických zákrocích na oku; stresujícími vlivy okolního prostředí, např. klimatizace, vítr, chlad, sucho nebo znečištění ovzduší, např. cigaretovým kouřem nebo namáháním očí, např. při práci u počítačových obrazovek, u mikroskopů a rovněž při dlouhých cestách autem. Použití: Speciální, sterilní systém vzduchového filtru lahvičky způsobuje, že po každém nakapání kapky musí uplynout několik vteřin bez tlaku na lahvičku, aby dovnitř mohlo opět vproudit dostatečné množství vzduchu. Kontaktní čočky nemusí být při aplikaci kapek vyjmuty. Složení: 1 ml obsahuje hyaluronát sodný 0,015 %, karbomer 981, glycerol, vodu na injekci. Velikosti balení: 1 x 10 ml. Opatření a upozornění: Nepoužívejte, pokud je lahvička nebo bezpečnostní kroužek poškozený; nedotýkejte se oka otvorem kapátka lahvičky; nepoužívejte při přecitlivělosti na některou ze složek pokud používáte také jiné oční kapky/masti, měl by být dodržen odstup použití 15 minut a Oční kapky Vizik Zvlhčující by pak měly být vždy podávány jako poslední; nepoužívejte na infikované nebo poraněné oči; po použití může být dočasně snížena zraková ostrost; v takovém případě neřiďte automobil ani neobsluhujte stroje a vyčkejte, dokud se neobnoví normální vidění; nepoužívejte po uplynutí doby použitelnosti; nepoužívejte déle než 12 měsíců od prvního otevření lahvičky. Skladování: Uchovávejte při 2 °C až 25 °C. Chraňte před mrazem. Po použití lahvičku znovu uzavřete víčkem. Uchovávejte lahvičku v originální krabičce, aby byla chráněna před světlem. Výrobce: Penta Arzneimittel GmbH, Werksstraße 3, 92551 Stulln, Německo. Certifikát vydala notifikovaná osoba č. 0483. Datum revize textu: 04/2018.

Rozhovor s Mgr. Kateřinou Valentovou na téma „Syndrom suchého oka, proč vzniká a jak mu předcházet" můžete zhlédnout na educomm.cz

Sledujte ZDE

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie