Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



NESPRÁVNÝ PITNÝ REŽIM SNIŽUJE KVALITU ŽIVOTA



Blíží se horké letní měsíce, a proto si zopakujme některé příznaky nedostatku tekutin a rizik pro organismus, a také možnosti, jak správně pít. Adekvátní pitný režim je významnou prevencí řady problémů a onemocnění. Odborníci nám poradí...

MUDr. Jana Ježková, vedoucí oddělení Asistenční služby OZP: „Nedostatek tekutin se dlouhodobě projevuje nejen suchou kůží. Můžeme mít jakoby oschlý jazyk, rty a sliznice vůbec, a obvykle po ránu sucho v ústech. Typickými příznaky nedostatku tekutin jsou bolest hlavy, únava, zhoršená koncentrace, slabost, snížené pocení, stoupající koncentrace moči i vyšší výskyt nežádoucích účinků léků."

Nejen zhoršování chronických nemocí

„Ve vyšším věku je utlumený pocit žízně běžným jevem. Téměř všichni osmdesátiletí nedostatečně pijí a důsledkem je zhoršování chronických onemocnění, riziko trombózy, zmatenost, zapomětlivost, dezorientace, závratě. Příznaky špatného pitného režimu napodobují i některá závažná onemocnění. Potíže jako nevolnost, zvracení, křeče, nízký tlak, mdloby, zrychlené dýchání a tep až šokový stav může vést k bezvědomí a úmrtí. Záleží samozřejmě na celkové kondici, rezervách organismu, věku a přidružených onemocněních, vliv má i teplota a vlhkost okolního prostředí."

.................

Mgr. Adéla Skoupá, konzultantka zdravého životního stylu: „Tekutiny bychom měli doplňovat rovnoměrně během celého dne - po menších dávkách a ne více než 150 ml najednou, abychom organismus nepřetížili."

Specifické situace - specifický pitný režim

Podle Mgr. Skoupé bychom měli mít vodu (nejlépe balenou a neperlivou) během dovolené a při cestování vždy po ruce. V horkém počasí při práci a pohybu venku, ve výrobních halách a při fyzické zátěži se zvyšuje i potřeba tekutin včetně minerálů. Pozor na ledové nápoje, nejsou v těchto situacích vhodné. Pobyt v klimatizovaných prostorách se suchým vzduchem potřebu tekutin zvyšuje.

.................

Věra Boháčová, DiS., nutriční terapeutka: „Náš organismus si dokáže vytvořit asi 250 ml vody, zbytek potřebuje dostat prostřednictvím vody, ale i díky správnému jídelníčku. Například polévkami nebo ovocem a zeleninou. V létě jsou ideální například melouny, okurky nebo citrusy, ale i ostatní ovoce a zelenina. Některé druhy zeleniny, například kedlubna nebo lilek, obsahují hodně vlákniny, a k nim je třeba pamatovat na větší množství tekutin."

Ve škole se nepilo

Možná si někteří z nás ještě vzpomenou na dobu, kdy jsme nesměli pít ve škole během vyučování, před obědem ani během něj. To už dávno neplatí. Věra Boháčová k tomu říká:

„Ve stravě se vyplácí pravidelnost, a to platí i pro tekutiny. Můžeme pít i před jídlem, během něj a po něm. Voda je důležitá pro všechny procesy látkové výměny, a tedy i pro správné trávení. Pití během jídla nás navíc nutí dělat drobné pauzy a nehltat. Základem by měla být čistá voda a přírodní minerálky, změnu mohou představovat ředěné ovocné a zeleninové šťávy a neslazený čaj. Trávení podporují hořké nápoje, velmi opatrní bychom měli být s alkoholem a destiláty. Po tučných, smažených a grilovaných pokrmech je vůbec nedoporučujeme, pivo raději nealko."

.................

Letní sportování

Abychom předešli zdravotním rizikům, musíme si připomenout, že různé teploty vyžadují odlišné přístupy k fyzické aktivitě.

RNDr. Pavel Suchánek, odborník na výživu při sportu: „Adekvátní hydratace je při sportování v horkých dnech nejdůležitější zásadou. Tělo se ochlazuje pocením, a to vede k významné ztrátě tekutin. Dehydratace zvyšuje srdeční frekvenci a snížení objemu krve. Hodina pohybové aktivity znamená litr vody navíc, při vyšších teplotách až 1,5 litru.  Ideální jsou minerálky, které doplňují i potřebné stopové prvky. Pamatujme i na to, že děti se na rozdíl od dospělých viditelně málo potí, ale ztrácí vodu stejně jako dospělí."

Extrémní horko je risk

„Sport se při teplotách vyšších než 35 stupňů nedoporučuje. Mohlo by dojít k vážným zdravotním komplikacím jako je úpal, úžeh nebo tepelný šok. Potíže se objevují kombinací příznaků jako jsou závratě, zmatenost, zrychlený tep, někdy i ke ztráta vědomí a nutnost okamžité lékařské pomoci," upozorňuje Dr. Suchánek.

Takže - hezké léto s lahví s vodou po ruce!

Mgr. Jana Ulíková

JAK PŘEDCHÁZET LETNÍM ZDRAVOTNÍM KOMPLIKACÍM

HOMEOPATIE ZA TÁROU: TRAMPOTY VÝLETNÍKŮ

KOMPLIKACE LETNÍCH DNÍ

Zpět

KONGRES U VIKINGŮ

Healthcomm Professional zve lékárníky a farmaceutické asistenty na další, v pořadí již devátý on-line 3D 360° kongres, který proběhne od 11. září do 10. října 2024. V prostředí norského hlavního města nabídne akreditovaná akce nejen zajímavé informace o historii a současnosti farmacie království ze severní Evropy, ale samozřejmě také kvalitní odborný program. On-line kongres bude spuštěný na dobu 30 dní a odborný obsah je akreditován u ČLnK (až 14 bodů), ČKFA, SKMTP a POUZP. Registrovat se můžete již nyní na webu Healthcomm.cz

DIGITALIZACE ZDRAVOTNICTVÍ

Novela zákona, která vstoupí v platnost od 1. ledna 2026, reaguje na technický a technologický rozvoj a zavádí potřebné funkcionality pro realizaci centrálních projektů elektronizace zdravotnictví. Mezi hlavní novinky patří například rozšíření kmenového registru pacientů o údaje o zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel a držení zbraní, a také elektronická objednání na vyšetření, elektronická zdravotní dokumentace, portál pacienta, kde bude každý pacient o sobě mít všechny zdravotní informace na jednom místě. Již od 1. ledna 2025 na SÚKL přejde kompetence vést evidenci limitů započitatelných doplatků ze zdravotních pojišťoven na SÚKL. Pojištěnec po vyčerpání limitu nebude v lékárně platit částku do výše započitatelného doplatku, tyto částky obdrží lékárna od zdravotní pojišťovny v rámci vyúčtování. V aplikaci eRecept pojištěnec uvidí, jaký má limit, kolik již vyčerpal a kolik zbývá do dosažení limitu. (MZCR)

DOPORUČUJEME