Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



NADĚJNÉ MOLEKULY: PŘIJDE BRZY OČKOVÁNÍ I PROTI BORELIÓZE?



Výzkum molekul nadějných pro využití v medicíně je neustále probíhající proces. Vědci hledají nové látky, jejich kombinace nebo moderní technologie přípravy léčiv a vakcín. Zajímavosti ze světa medicínské vědy a farmaceutického výzkumu pro Magazín zpracovává Mgr. Karel Šlegr. Pod krátkým informativním článkem najdete vždy komentář autora k probírané problematice. V srpnu ho zaujaly slibné výsledky studie s kandidátní vakcínou proti lymeské borelióze.

Očkování proti borelióze: Pozitivní výsledky studie

Lymeská borelióza se na člověka přenáší kousnutím klíštětem. Onemocnění může mít mnoho podob a různé závažnosti. Příznaky se často objevují až dlouho po infekci a mohou ztížit rychlou diagnostiku a tím oddálit zahájení terapie. Zatím neexistuje žádná ochranná vakcína. To by se mohlo brzy změnit: kandidát na vakcínu proti lymeské borelióze nyní ve studiích prokázal pozitivní výsledky.

V současné době neexistuje žádná vakcína proti klíšťatům přenášené lymeské borelióze.

Nejčastějším a nejtypičtějším příznakem lymeské boreliózy je zarudlá skvrna v místě přisátí klíštěte, která se považuje za první fázi nemoci.

Foto: CDC / James Gathany Berlín 

Většina infekcí boreliemi probíhá bez povšimnutí, protože ne vždy se objeví typické migrující zarudnutí. Příznaky, které se objevují, jsou často rozptýlené, mohou být velmi odlišné a mohou se vyskytovat jednotlivě nebo v kombinaci v různých časech. To znamená, že boreliózu není vždy snadné rozpoznat. V současné době je mnoho z postižených léčeno pouze antibiotiky. Přestože většina léčených reaguje dobře, může dojít i k trvalému poškození, které je často neurologicky výrazné. Pomoci by mohla prevence v podobě očkování.

Jak v červnu přinesl německý server Apotheke-adhoc.de, byl vídeňskou biotechnologickou společností Valneva, ve spolupráci se společností Pfizer, vyvinut nový kandidát na vakcínu (VLA15), který by již brzy mohl preventivně chránit lidi před lymeskou boreliózou. Výsledky klinických studií byly nedávno publikovány v časopise Lancet Infectious Diseases.

Vakcína je v současnosti jedinou vakcínou proti lymeské borelióze v klinickém vývoji na světě. Zaměřuje se na šest nejběžnějších sérotypů vnějšího povrchového proteinu A (OspA) spojených s nejběžnějšími patogenními druhy Borrelia v Evropě a Severní Americe.

Vakcína s pozitivním výsledkem

Účinnost byla zkoumána ve dvou studiích fáze 2 s více než 800 testovacími subjekty ve věku od 18 do 65 let. Žádný z účastníků neměl v době studie lymeskou boreliózu nebo nedávnou historii kousnutí klíštětem. Byly provedeny celkem tři dílčí vakcinace účinnou látkou nebo placebem. V první studii byla jedna dávka injikována první den, po jednom měsíci a po dvou měsících.

Očkovací schéma ve druhé studii bylo s intramuskulární injekcí první den, další dva po dvou a šesti měsících. Dávka antigenu byla 90, 135 nebo 180 μg v závislosti na skupině.

Závěr: VLA15 byl bezpečný, dobře tolerovaný a spouštěl silné protilátkové odpovědi proti všem šesti sérotypům OspA. Tyto výsledky podporují další klinický vývoj VLA15 s použitím dávky 180 μg a schématu 0-2-6 měsíců, který byl spojen s nejsilnějšími imunitními odpověďmi.

V obou studiích se nežádoucí lokální a systémové vedlejší účinky vyskytovaly častěji ve skupinách s VLA15 než ve skupinách s placebem, přičemž většina byla mírná nebo středně závažná. Závažné nežádoucí účinky byly vzácné ve všech skupinách. Byl hlášen pouze jeden závažný nežádoucí účinek. To však po úpravě doprovodné medikace podle vědců zmizelo.

Zdroj: https://www.apotheke-adhoc.de/nachrichten/

Psi jsou často napadeni velkým množstvím klíšťat, proto je u nich riziko infekce borelie (LB) poměrně velké. Na rozdíl od lidí existuje pro psy nejenom mnoho různých preventivních přípravků proti vnějším parazitům na trhu, které lze aplikovat na kůži nebo podávat ústně, ale je pro ně dostupná i registrovaná vakcína, která umožňuje proti LB očkovat psy bez ohledu na stáří, hmotnost a plemeno jedince. Vakcinace nemá preventivní účinek proti přisátí klíštěte, ale zabraňuje vzniku tohoto onemocnění.

Pro psy tedy existují přípravky proti klíšťatům, ale u lidí existovali a existují obavy o bezpečnost a pochybnosti, které bránili jejich vývoji. V letech 1999 až 2002 byla ve Spojených státech dostupná lidská vakcína proti LB. Vakcína Lymerix byla schválena FDA v roce 1998 poté, co klinické studie jí považovaly za bezpečnou a účinnou pro prevenci infekce bakteriemi způsobujícími LB. LYMErix byla vakcína vyvinutá společností GlaxoSmithKline (GSK) a schválená pro použití ve Spojených státech a Kanadě na konci 90. let. Po kompletní sérii tří injekcí prokázala asi 76% účinnost v prevenci LB. Navzdory svému potenciálu však GSK v roce 2002 vakcínu dobrovolně stáhla z trhu. Krátce poté, co lidé začali dostávat injekce, se objevily zprávy o vedlejších účincích, zejména symptomech artritidy. (Pozn. 1,4 milionu lidí v USA dostalo vakcínu LYMErix a z tohoto počtu si 121 stěžovalo na bolesti při artritidě). FDA nenašel důkaz, že vakcína není bezpečná, ale poškození pověsti způsobilo, že prodej vakcíny klesl a v roce 2002 ji společnost GlaxoSmithKline, která lék vyráběla, dobrovolně stáhla z trhu. 

Klíšťata mohou přenášet mnoho nemocí.
Nejčastější z nich je LB, která se vyskytuje asi 5x častěji než druhá v pořadí - klíšťová encefalitida

Dle Státního zdravotní ústavu počty nakažených u obou onemocnění rok od roku stoupají. Situace se začíná měnit s rostoucí mírou závažnosti onemocnění LB v posledních letech. Výzkumníci zkoumají nové možnosti a jak je psáno ve výše citovaném článku, farmaceutické společnosti Pfizer a Valneva zahajují klinickou studii fáze 3 kandidáta na vakcínu proti LB - VLA15, aby prozkoumala jeho účinnost, bezpečnost a imunogenicitu. VLA15 je jediným kandidátem na vakcínu proti LB, který je v současné době v klinickém vývoji. Tato výzkumná multivalentní proteinová subjednotková vakcína využívá zavedený mechanismus účinku pro vakcínu proti LB, která se zaměřuje na vnější povrchový protein A (OspA) Borrelia burgdorferi, bakterií způsobujících lymskou boreliózu. Studie se provádí až na 50 místech v oblastech, kde je LB vysoce endemická, včetně Finska, Německa, Nizozemska, Polska, Švédska a Spojených států.

Preklinický výzkum ukazuje, že experimentální vakcína je slibná pro snížení případů LB. Po úspěšném dokončení studie fáze 3 by společnost Pfizer mohla potenciálně podat žádost o licenci v roce 2025. Možná tedy bude dostupná během pár let lidská vakcína nejenom proti klíšťové encefalitidě, ale i proti lymské borelióze.

Zdroje:
https://www.apotheke-adhoc.de/nachrichten/detail/pharmazie/borreliose-impfung-positive-studienergebnisse/
https://www.nytimes.com/2024/04/16/well/live/humans-dogs-vaccine-lyme-disease.html
https://www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/pfizer-and-valneva-initiate-phase-3-study-lyme-disease
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2870557/

Předchozí články ze série Nadějné molekuly od Mgr. Karla Šlegra najdete v záložce SERIÁLY na Magazínu.

Zpět

PHARMACY EVENT 10. 10. V PRAZE

Healthcomm Professional zve na prezenční kongres, který se uskuteční 10. října v pražském hotelu DUO. Potkejte se osobně s přednášejícími, kolegy i týmem organizátora na dopoledním nebo odpoledním odborném kongresu v hlavním městě. Dopolední a odpolední části akce jsou akreditovány samostatně: ČLnK ohodnotila Pharmacy event 7 body za dopolední blok a 4 body za odpolední blok. Absolvovat můžete také obě části programu. Těšit se můžete například na PharmDr. Josefa Suchopára (Když na lékové formě záleží), na RNDr. Pavla Suchánka (Možné přístupy k podpoře imunity) a další skvělé lektory. Přihlášení je na stránkách www.healthcomm.cz.

DNY OTEVŘENÝCH CENTER PRO MIGRENIKY

Dny otevřených center pro léčbu migrény se letos odehrají v dalších regionech. Již třetí ročník této úspěšné akce letos odstartoval v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem, následovat budou centra v Uherskohradišťské nemocnici, nemocnici Havlíčkův Brod a plzeňské nemocnici Privamed. Zdarma budou probíhat individuální konzultace s odborníky, a to bez žádanky a bez předchozí rezervace přímo na místě. Nemocnice Havlíčkův Brod otevře své dveře migrenikům 10. října 2024 v 16.00. Aktuality lze sledovat na www.omigrene.cz

SVĚTOVÝ DEN ARTRITIDY, OSTEOPORÓZY, MYOZITIDY A PSORIÁZY

Na 12. říjen připadá Světový den artritidy. Během osvětových akcí mají pacienti i veřejnost možnost zdarma promluvit si o svých potížích s revmatology, osteology, dermatology nebo fyzioterapeuty aj. Mottem letošního ročníku je „Včasná péče - silnější obrana.“ Osvětový den startuje v pražské Spojce Karlín 6. října v 10 hodin. Jeho součástí bude i křest prvního komiksu pro teenagery s revmatem. Právě možnost osobních konzultací přilákala loni na obdobnou akci stovky pacientů. Odborníci na ní poskytli přibližně 120 konzultací. Organizátorem je pacientská organizace Revma Liga ČR.

ZPRÁVA O ČERNÉM KAŠLI

K poslednímu zářijovému dni bylo letos nahlášeno celkem 32 090 případů pertuse. Naštěstí počty nakažených klesají. Nejvíce případů bylo u nás mezi 14. a 18. týdnem roku, tedy v dubnu a v květnu 2024. V posledních 4 týdnech bylo evidováno průměrně 673 nových případů za týden. Nejvíce případů pertuse v roce 2024 zatím hlásí kraje: Moravskoslezský (3 766x), Středočeský (3 665x), Ústecký (3 353x) a hl. m. Praha (3 011x). Státní zdravotní ústav (SZÚ) připomíná, že po období pandemie COVIDu-19, kdy se vzhledem k opatřením snížil výskyt respiračních infekcí včetně pertuse, byl v ČR od září 2023 postupně registrován nárůst potvrzených onemocnění černého kašle ve všech věkových skupinách. Podle aktuálně dostupných dat a studií SZÚ předpokládá, že se budou vyskytovat epidemie černého kašle v intervalech 3 až 6 let.

KONGRES U VIKINGŮ

Healthcomm Professional zve lékárníky a farmaceutické asistenty na další, v pořadí již devátý on-line 3D 360° kongres, který odstartoval 11. září a potrvá do 10. října 2024. V prostředí norského hlavního města nabídne akreditovaná akce nejen zajímavé informace o historii a současnosti farmacie království ze severní Evropy, ale samozřejmě také kvalitní odborný program. On-line kongres je spuštěný na dobu 30 dní a odborný obsah je akreditován u ČLnK (až 14 bodů), ČKFA, SKMTP a POUZP. Registrovat se můžete na webu Healthcomm.cz

DOPORUČUJEME