Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



KRÁSNÁ TVÁŘ KE ŠTĚSTÍ NESTAČÍ



Pánevní dno patří k často opomíjeným částem našeho těla, přitom v sobě skrývá klíč k naší sexualitě, vitalitě a životnímu potenciálu. Dle odborníků je pánevní dno nejen tajemnou branou k našim intimním prožitkům, ale i zásadním prvkem pro naše celkové zdraví a pohodu. Pánevní dno tvoří několik vrstev svalů, včetně těch hlubokých, které mu dávají jeho charakteristickou sílu a pružnost. Správné nastavení pánevního dna je klíčové pro naši schopnost kontrolovat tělesné funkce, prožívat intenzivní sexuální zážitky a zároveň udržovat naše tělo a mysl v harmonii.

„V dnešní době jsme tak zaměřené na vzhled našeho obličeje, že zapomínáme, jak důležité je udržovat pánevní dno v optimálním stavu. Zanedbání této oblasti může mít výrazný dopad na naše ženské zdraví a naše sebevědomí," zdůrazňuje Tereza Berounská, lektorka jógy a specialistka na psychologii během těhotenství ze studia White Sage Therapy.

Reprodukční zdraví

Pro ženy má pánevní dno obzvlášť důležitý význam. Je spojeno s naší vnitřní energií, ženskostí a celkovou vitalitou. Silné a pružné pánevní dno nám otevírá dveře k naší ženské síle, pohyblivosti a nekonečné radosti z našeho těla. Hraje významnou roli i v plodnosti - správně fungující pánevní dno může být klíčovým prvkem pro ženy, které touží po mateřství. Svalstvo pánevního dna plní důležitou úlohu při udržování dělohy a vaječníků ve správné pozici a pomáhá regulovat tok krve do pánevní oblasti. Navíc, správná funkce pánevního dna může zlepšit intimitu a pohodlnost během pohlavního styku, což může přispět k úspěšnému početí.

„Je tedy klíčové, abychom pečovaly o své pánevní dno a zahrnovaly ho do péče o reprodukční zdraví. Pravidelné cvičení, správný dech a odborná podpora mohou pomoci ženám udržet optimální stav svého pánevního dna a tím řešit problémy ať už s oslabeným pánevním dnem nebo naopak s napjatým pánevním dnem," dodává Tereza Berounská.

Poporodní oslabení pánevního dna

Zvýšený tlak na pánevní dno během těhotenství a porodu může vést k oslabení svalů a snížení jejich pružnosti. Kromě problémů s inkontinencí mohou ženy také pociťovat nejistotu v oblasti pánevního dna, což může negativně ovlivnit jejich celkovou pohodu a sebevědomí.

„Pro ženy je nesmírně důležité věnovat pozornost posílení svalů pánevního dna, zejména během těhotenství a po porodu. Speciální cvičení a terapeutické postupy mohou pomoci obnovit sílu a pružnost této oblasti," radí Tereza, která 5 let předává klientkám své znalosti jógové praxe a pracuje často s těhotnými ženami.

Napjaté pánevní dno

Na druhé straně spektra se nachází problém příliš napjatého pánevního dna. Přílišná napětí a svalové kontrakce v této oblasti mohou vést k bolestem a nepohodlí. Důvody mohou být různé - od nadměrného cvičení až po dlouhodobé držení napětí ve stresových situacích. Napjaté pánevní dno však může ovlivnit nejen naše fyzické tělo, ale také naši emoční pohodu, protože je propojené s nervovou soustavou a energetickým tokem těla.

Součástí White Sage Therapy. jsou dva jógové sály - prosluněný Sun room a meditativní Moon room, jehož součástí je 10 infra červených panelů generujících příjemné léčivé teplo. 

Rady pro zdravé pánevní dno:

  • Dechová technika: Správný dech hraje klíčovou roli při uvolňování a prokrvování pánevního dna. Sedněte si pohodlně s rovnou páteří a rukama na bocích. Zhluboka se nadechněte nosem, a přitom si představte, jak se vaše pánevní dno otevírá a napíná. Nádech směřujte přímo do oblasti pánevního dna a směrem do boků. Při výdechu pusou naopak pánevní dno uvolněte a povolte, jako kdyby všechny starosti odcházely z těla ven. Můžete opakovat několikrát během dne, ať jste kdekoliv.
  • Speciální cviky: Cílené cvičení aktivuje hluboké svaly pánevního dna a pomáhá je udržet silné a pružné. Zkusit můžete například lekce fyzio jógy nebo speciální lekce Yoga Sexualis přímo s Terezou Berounskou.
  • Výživa: Zdravá strava podporuje střevní mikrobiom a celkové zdraví pánevní oblasti. Dbejte na to, aby byl váš jídelníček bohatý na vlákninu, minerály a vitaminy.
  • Emoční pohoda: Udržování kvalitních vztahů a péče o psychickou pohodu může mít také pozitivní vliv na stav pánevního dna. Důvěrná komunikace s partnerem a odborníkem vám může pomoci překonat jakékoli emocionální obtíže, které mohou mít vliv na vaše pánevní dno. Pro začátek můžete zkusit praktikovat i mindfulness a meditace, které vám pomohou uklidnit vaši mysl a nalézt cestu k sobě.
  • Sexualita: Pravidelné a kvalitní prožívání intimity může přispět k celkové vitalitě. Udržujte otevřenou komunikaci s partnerem ohledně vašich potřeb a přání. Případné problémy s pánevním dnem se nebojte konzultovat s odborníkem na sexuální zdraví, který vám poskytne vhodnou podporu.

Zdroj: Emperium s.r.o.

KOMU HROZÍ PROLAPS DĚLOHY?

INKONTINENCÍ TRPÍ STEJNÝ POČET LIDÍ JAKO CUKROVKOU

KDYŽ KILA BRÁNÍ POČETÍ

Zpět

ZAPOJTE SE DO PROJEKTU PODPORY DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ LÉKÁRNÍKŮ

Hrozí lékárníkům syndrom vyhoření? Jak jste na tom s duševním zdravím? Ve spolupráci s ČLnK vznikl anonymní dotazník, který můžete vyplnit do 17. 5. 2024. Vaše účast je zásadní pro získání cenných informací. Každý respondent hraje nezastupitelnou roli při identifikaci faktorů, které mohou vést k syndromu vyhoření mezi farmaceuty.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren (celkem můžete získat 13 bodů do systému CV), kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

ANDROPAUZA
MODRÉ SVĚTLO A STÁRNUTÍ KŮŽE
CHRONICKÉ ZÁNĚTY