Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



KOMPLEXNÍ ÚČINKY OMEGA-3 MASTNÝCH KYSELIN



V prosinci jsme si prostřednictvím rubriky Na vlastní kůži, a díky článku Rybí tuk od dětství po stáří, připomněli význam omega-3 mastných kyselin EPA a DHA pro správný vývoji oka, mozku a nervové soustavy v prenatálním a kojeneckém období. Řekli jsme si, jaký vliv mají během růstu dětí na jejich soustředění, paměť a bystrost. Jak jsou důležité po celý život z hlediska dlouhodobé minimalizace rizika chronických chorob. Protože mnozí se stále mylně domnívají, že jsou omega-3 potřebné jen v těhotenství a dětství...

V předešlém článku jsme zdůraznili fakt, že kyselina dokosahexaenová (DHA) přispívá k normálnímu vývoji oka a k normálnímu vývoji mozku u plodu a u kojeného dítěte, a to při denním přijmu matky min. 250 mg DHA.1 Podle doporučení EFSA by si matka (těhotná i kojící) měla k dávce pro dospělé (250 mg EPA + DHA) přidat ještě dalších 200 mg DHA. K docílení této koncentrace DHA je zapotřebí dávku rybího tuku buď významně navýšit v přijímané potravě, nebo zvolit koncentrovaný výtažek v podobě kvalitního doplňku stravy. Povinností každého výrobce doplňků stravy s omega-3 je uvádět na etiketě údaje o zastoupení EPA a DHA a úkolem spotřebitele je, aby si toto složení pohlídal a byl seznámen s tím, kolik tobolek, kapslí nebo ml přípravku bude představovat doporučenou dávku. 

Našich Sedm statečných právě testuje se svými dětmi senzorické a další vlastnosti doplňku stravy Naturevia Omega 3 Smart Kids ve formě žvýkacího želé s ovocnou příchutí a s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin z rybího oleje a oleje z chia semínek. Jeden kousek želé bez rybí pachuti obsahuje koncentrovanou dávku 360 mg omega-3 (z toho 250 mg DHA).

Lednové domácí testování spokojenosti vyvrcholí v únoru, kdy čtenáře Magazínu seznámíme s výsledky.

 

Dobrý start je základem

Pokud si náš život představíme jako cestu, po které máme ve zdraví jít, pak je výživa v dětství tím nejlepším startem. DHA není důležitá jen pro správnou funkci buněčných stěn, nervů, oka, imunity, ale je rovněž „ku prospěchu" kardiovaskulárnímu systému. Zvýšení konzumace rybích olejů či doplňků s obsahem eikosapentaenové (EPA) a dokosahexaenové (DHA) kyseliny jsou součástí většiny odborných doporučení pro prevenci kardiovaskulárních příhod.2

EPA i DHA příznivě ovlivňují lipidové spektrum plazmy. Obě kyseliny snižují významně triglyceridy (přibližně o 20-25 %) a DHA současně zvyšuje HDL cholesterol.2 Pozitivní vliv omega-3 MK na cévní a oběhový systém je pak komplexní: výrazně zlepšují schopnost pružnosti membrán červených krvinek, snižují viskozitu krve a agregaci trombocytů. EPA působí na kvalitu cév - její dostatečná hladina má pozitivní důsledky na obnovné procesy v cévním endotelu. Omega-3 mastné kyseliny snižují hladiny triglyceridů a volných mastných kyselin, které přispívají ke vzniku aterosklerózy a srdečních infarktů.

Nedostatek omega‑3 se odrazí i v oblasti naší psychiky a řada prací 3-5 ukazuje, že souvisí s častějším výskytem duševních poruch a neurodegenerativních onemocnění. Zvýšení konzumace rybích olejů či doplňků s obsahem eikosapentaenové (EPA) a dokosahexaenové (DHA) kyseliny jsou součástí většiny odborných doporučení pro prevenci kardiovaskulárních příhod. DHA je nejvíce obsažená nenasycená mastná kyselina v mozku (tvoří až čtvrtinu jeho suché váhy). Ano, je důležitá zejména v období dětství pro správný mentální rozvoj dítěte, ale i ve stáří, kdy přispívá k udržení optimálních duševních schopností. Například ve studii 3významného skotského profesora, Lawrence J. Whalleyho a jeho kolegů, byla měřena inteligence 64letých lidí, u kterých bylo IQ původně změřeno v 11 letech. Bylo zjištěno, že u té části souboru, který užívá dlouhodobě rybí olej a jiné složky potravy s obsahem omega-3 a omega-6 kyseliny, byla inteligence vyšší než u skupiny, která tuto suplementaci neměla. Nutno dodat, že původní úroveň intelektu v 11 letech byla u obou skupin srovnatelná. Beydoun a spol. 4 zjistili, že deficit omega-3 nenasycených mastných kyselin zhoršuje kognitivní výkonnost populace staré 50 až 65 let. Zvláště byla postižena plynulost řeči tzv. verbální fluence, což je jedna z nejrozšířenějších metod hodnocení kognitivní výkonnosti. Conquer a spol. 5 zjistili, že u pacientů trpících Alzheimerovou chorobou je nižší obsah především DHA v mozku, ale také v séru. Právě nižší obsah DHA v séru představuje rizikový faktor vzniku Alzheimerovy choroby. Jiné klinické studie dále ukázaly, že příznivý efekt na příznaky schizofrenie nebo deprese má zase podávání druhé důležité omega-3 mastné kyseliny - eikosapentaenové (EPA). 6

Omega-3 dále bojují proti chronickému zánětu v těle, který je základním faktorem řady civilizačních chorob. Jednoduchá info grafika (obr. 1) ukazuje, kde všude v našem těle se uplatňuje pozitivní efekt omega-3 kyselin. Jejich pravidelný přísun je tedy pro tělo velmi zásadní. Abychom si zajistili dostatečný příjem těchto látek, měli bychom jíst minimálně dvakrát týdně tučnou rybu (lososa, tuňáka, sledě, sardinky či makrelu). Jenže, většina z nás má rybu na talíři sotva párkrát do měsíce.

Již v roce 1979 Dánové Bang a Dyerberg popsali nízký výskyt chorob srdce a cév u Eskymáků, poté následovala podobná pozorování u Indiánů na Aljašce. V populacích, které jsou spojené s rybolovem a pravidelnou konzumací ryb. Jak jsme na tom my ostatní? A jak vysoká dávka omega-3 přináší pozitivní efekt?

EFSA posoudila a schválila zdravotní tvrzení:7

  • DHA přispívá k udržení normální činnosti mozku a k udržení normálního stavu zraku. Aby bylo možné tvrzení použít, musí být spotřebitel informován, že příznivého účinku se dosáhne při přívodu 250mg DHA denně.
  • EPA a DHA přispívají k normální činnosti srdce. Aby bylo možné tvrzení použít, musí být spotřebitel informován, že příznivého účinku se dosáhne při přívodu 250mg EPA a DHA denně.
  • DHA přispívá k udržení normální hladiny triglyceridů v krvi. Tvrzení smí být použito pouze u potravin, které poskytují přívod 2 g DHA denně a které obsahují DHA v kombinaci s kyselinou eikosapentaenovou (EPA).
  • DHA a EPA přispívají k udržení normálního krevního tlaku. Tvrzení smí být použito pouze u potravin, které poskytují přívod 3 g EPA a DHA denně.
  • DHA a EPA přispívají k udržení normální hladiny triglyceridů v krvi. Tvrzení smí být použito pouze u potravin, které poskytují přívod 2 g EPA a DHA denně.

Povinností každého výrobce doplňků stravy s omega-3 je uvádět na etiketě údaje o zastoupení EPA a DHA a úkolem spotřebitele i lékárníka (expedienta) je, aby si toto složení pohlídal a byl seznámen (v případě odborníka poradil) s tím, kolik tobolek, kapslí nebo ml přípravku bude představovat doporučenou účinnou dávku pro konkrétního uživatele. Zdravotní tvrzení, o která se expedient opírá, jsou totiž uvedena pro množství omega-3 mastných kyselin v miligramech, nikoli pro procentuální zastoupení rybího oleje v doplňku stravy. Výrobci se předhánějí v široké nabídce doplňků stravy s rybím olejem jako přirozeným zdrojem omega-3 mastných kyselin. Na trhu existují různé formy: tekuté oleje a kapsle, s příchutí či bez, s různým obsahovým zastoupením EPA a DHA. Vždy je ale potřeba vědět, jaké množství omega-3 kyselin produkt obsahuje a dle zdravotních tvrzení si najít patřičné dávkování podle konkrétního zdravotního problému. Najdeme produkty s obsahem omega-3 v množství 90 %, ale také jen 30 % (Tab. 1). 

Rozhodně bude výhodnější zvolit koncentrovanější produkt s maximálním obsahem EPA a DHA tak, aby bylo pro pacienta výhodné dávkování 1 kapsle či 1 lžíce denně.

Doplněk stravy NatureVia Omega 3 One-a-Day = JEN JEDNA KAPSLE DENNĚ pro maximální účinek na zdraví srdce, očí, mozku a v těhotenství


 - Vysoce koncentrovaný výtažek z rybího tuku s obsahem min.75 % omega-3 kyselin

- 2x více EPA/DHA v jedné kapsli v porovnání s běžným rybím tukem

- Ultra čistý rybí olej z volně žijících ančoviček z ekologicky čistých oblastí Peru

- Bez rybí pachuti

 


Literatura a reference:
1. https://ec.europa.eu/food/food-feed-portal/screen/health-claims/eu-register/details/POL-HC-6234
2. Vráblík,M.: Omega-3 mastné kyseliny a kardiovaskulární onemocnění. Interní Med. 2007; 9 (6): 262-264
3. Whalley, L. J., Fox, H. C., Wahle, K. W. et al.: Cognitive aging, childhood intelligence, and the use of food supplements: possible involvement of n-3 fatty acids. Am. Journ of Clin. Nutrition, 80, 2004, 6, pp. 1650-1657.
4. Beydoun, M. A., Kaufman, J. S., Satia, J. A. et al.: Plasma n-3 fatty acids and the risk of cognitive decline in older adults: the atherosclerosis risk in communities study. Am. Journ. of Clin. Nutrition, 85, 2007, 4, pp. 1103-1111.
5. Conquer, J. A., Tierney, M. C., Zecevic, J., Bettger, W. J., Fischer, R. H.: Fatty acid analysis of blood plasma of patiens with Alzheimer´s disease, other type of dementia, and cognitive impairment. Lipids, 35, 2000, 12, pp. 1305-1312.
6. Puri, B. K., Richardson, A. J., Horrobin, D. F. et al.: Eicosapentaenoic acid treatment in schizophrenia associa425 ted with symptom remission, normalisation of blood fatty acids, reduced neuronal phospholipid membrane turnover and structural brain changes. Int. J. Clin. Pract., 54, 2000, 1, pp. 57-63.
7. https://szu.cz/temata-zdravi-a-bezpecnosti/zdravi-vyziva-a-bezpecnost-potravin-a-predmetu-bezneho-uzivani/doplnky-stravy-zdravotni-tvrzeni/zdravotni-tvrzeni/

Zpět

KONGRES U VIKINGŮ

Healthcomm Professional zve lékárníky a farmaceutické asistenty na další, v pořadí již devátý on-line 3D 360° kongres, který proběhne od 11. září do 10. října 2024. V prostředí norského hlavního města nabídne akreditovaná akce nejen zajímavé informace o historii a současnosti farmacie království ze severní Evropy, ale samozřejmě také kvalitní odborný program. On-line kongres bude spuštěný na dobu 30 dní a odborný obsah je akreditován u ČLnK (až 14 bodů), ČKFA, SKMTP a POUZP. Registrovat se můžete již nyní na webu Healthcomm.cz

DIGITALIZACE ZDRAVOTNICTVÍ

Novela zákona, která vstoupí v platnost od 1. ledna 2026, reaguje na technický a technologický rozvoj a zavádí potřebné funkcionality pro realizaci centrálních projektů elektronizace zdravotnictví. Mezi hlavní novinky patří například rozšíření kmenového registru pacientů o údaje o zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel a držení zbraní, a také elektronická objednání na vyšetření, elektronická zdravotní dokumentace, portál pacienta, kde bude každý pacient o sobě mít všechny zdravotní informace na jednom místě. Již od 1. ledna 2025 na SÚKL přejde kompetence vést evidenci limitů započitatelných doplatků ze zdravotních pojišťoven na SÚKL. Pojištěnec po vyčerpání limitu nebude v lékárně platit částku do výše započitatelného doplatku, tyto částky obdrží lékárna od zdravotní pojišťovny v rámci vyúčtování. V aplikaci eRecept pojištěnec uvidí, jaký má limit, kolik již vyčerpal a kolik zbývá do dosažení limitu. (MZCR)

DOPORUČUJEME