V prosinci jsme si prostřednictvím rubriky Na vlastní kůži, a díky článku Rybí tuk od dětství po stáří, připomněli význam omega-3 mastných kyselin EPA a DHA pro správný vývoji oka, mozku a nervové soustavy v prenatálním a kojeneckém období. Řekli jsme si, jaký vliv mají během růstu dětí na jejich soustředění, paměť a bystrost. Jak jsou důležité po celý život z hlediska dlouhodobé minimalizace rizika chronických chorob. Protože mnozí se stále mylně domnívají, že jsou omega-3 potřebné jen v těhotenství a dětství...
V předešlém článku jsme zdůraznili fakt, že kyselina dokosahexaenová (DHA) přispívá k normálnímu vývoji oka a k normálnímu vývoji mozku u plodu a u kojeného dítěte, a to při denním přijmu matky min. 250 mg DHA.1 Podle doporučení EFSA by si matka (těhotná i kojící) měla k dávce pro dospělé (250 mg EPA + DHA) přidat ještě dalších 200 mg DHA. K docílení této koncentrace DHA je zapotřebí dávku rybího tuku buď významně navýšit v přijímané potravě, nebo zvolit koncentrovaný výtažek v podobě kvalitního doplňku stravy. Povinností každého výrobce doplňků stravy s omega-3 je uvádět na etiketě údaje o zastoupení EPA a DHA a úkolem spotřebitele je, aby si toto složení pohlídal a byl seznámen s tím, kolik tobolek, kapslí nebo ml přípravku bude představovat doporučenou dávku.
Našich Sedm statečných právě testuje se svými dětmi senzorické a další vlastnosti doplňku stravy Naturevia Omega 3 Smart Kids ve formě žvýkacího želé s ovocnou příchutí a s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin z rybího oleje a oleje z chia semínek. Jeden kousek želé bez rybí pachuti obsahuje koncentrovanou dávku 360 mg omega-3 (z toho 250 mg DHA).
Lednové domácí testování spokojenosti vyvrcholí v únoru, kdy čtenáře Magazínu seznámíme s výsledky.
Dobrý start je základem
Pokud si náš život představíme jako cestu, po které máme ve zdraví jít, pak je výživa v dětství tím nejlepším startem. DHA není důležitá jen pro správnou funkci buněčných stěn, nervů, oka, imunity, ale je rovněž „ku prospěchu" kardiovaskulárnímu systému. Zvýšení konzumace rybích olejů či doplňků s obsahem eikosapentaenové (EPA) a dokosahexaenové (DHA) kyseliny jsou součástí většiny odborných doporučení pro prevenci kardiovaskulárních příhod.2
EPA i DHA příznivě ovlivňují lipidové spektrum plazmy. Obě kyseliny snižují významně triglyceridy (přibližně o 20-25 %) a DHA současně zvyšuje HDL cholesterol.2 Pozitivní vliv omega-3 MK na cévní a oběhový systém je pak komplexní: výrazně zlepšují schopnost pružnosti membrán červených krvinek, snižují viskozitu krve a agregaci trombocytů. EPA působí na kvalitu cév - její dostatečná hladina má pozitivní důsledky na obnovné procesy v cévním endotelu. Omega-3 mastné kyseliny snižují hladiny triglyceridů a volných mastných kyselin, které přispívají ke vzniku aterosklerózy a srdečních infarktů.
Nedostatek omega‑3 se odrazí i v oblasti naší psychiky a řada prací 3-5 ukazuje, že souvisí s častějším výskytem duševních poruch a neurodegenerativních onemocnění. Zvýšení konzumace rybích olejů či doplňků s obsahem eikosapentaenové (EPA) a dokosahexaenové (DHA) kyseliny jsou součástí většiny odborných doporučení pro prevenci kardiovaskulárních příhod. DHA je nejvíce obsažená nenasycená mastná kyselina v mozku (tvoří až čtvrtinu jeho suché váhy). Ano, je důležitá zejména v období dětství pro správný mentální rozvoj dítěte, ale i ve stáří, kdy přispívá k udržení optimálních duševních schopností. Například ve studii 3významného skotského profesora, Lawrence J. Whalleyho a jeho kolegů, byla měřena inteligence 64letých lidí, u kterých bylo IQ původně změřeno v 11 letech. Bylo zjištěno, že u té části souboru, který užívá dlouhodobě rybí olej a jiné složky potravy s obsahem omega-3 a omega-6 kyseliny, byla inteligence vyšší než u skupiny, která tuto suplementaci neměla. Nutno dodat, že původní úroveň intelektu v 11 letech byla u obou skupin srovnatelná. Beydoun a spol. 4 zjistili, že deficit omega-3 nenasycených mastných kyselin zhoršuje kognitivní výkonnost populace staré 50 až 65 let. Zvláště byla postižena plynulost řeči tzv. verbální fluence, což je jedna z nejrozšířenějších metod hodnocení kognitivní výkonnosti. Conquer a spol. 5 zjistili, že u pacientů trpících Alzheimerovou chorobou je nižší obsah především DHA v mozku, ale také v séru. Právě nižší obsah DHA v séru představuje rizikový faktor vzniku Alzheimerovy choroby. Jiné klinické studie dále ukázaly, že příznivý efekt na příznaky schizofrenie nebo deprese má zase podávání druhé důležité omega-3 mastné kyseliny - eikosapentaenové (EPA). 6
Omega-3 dále bojují proti chronickému zánětu v těle, který je základním faktorem řady civilizačních chorob. Jednoduchá info grafika (obr. 1) ukazuje, kde všude v našem těle se uplatňuje pozitivní efekt omega-3 kyselin. Jejich pravidelný přísun je tedy pro tělo velmi zásadní. Abychom si zajistili dostatečný příjem těchto látek, měli bychom jíst minimálně dvakrát týdně tučnou rybu (lososa, tuňáka, sledě, sardinky či makrelu). Jenže, většina z nás má rybu na talíři sotva párkrát do měsíce.
Již v roce 1979 Dánové Bang a Dyerberg popsali nízký výskyt chorob srdce a cév u Eskymáků, poté následovala podobná pozorování u Indiánů na Aljašce. V populacích, které jsou spojené s rybolovem a pravidelnou konzumací ryb. Jak jsme na tom my ostatní? A jak vysoká dávka omega-3 přináší pozitivní efekt?
EFSA posoudila a schválila zdravotní tvrzení:7
Povinností každého výrobce doplňků stravy s omega-3 je uvádět na etiketě údaje o zastoupení EPA a DHA a úkolem spotřebitele i lékárníka (expedienta) je, aby si toto složení pohlídal a byl seznámen (v případě odborníka poradil) s tím, kolik tobolek, kapslí nebo ml přípravku bude představovat doporučenou účinnou dávku pro konkrétního uživatele. Zdravotní tvrzení, o která se expedient opírá, jsou totiž uvedena pro množství omega-3 mastných kyselin v miligramech, nikoli pro procentuální zastoupení rybího oleje v doplňku stravy. Výrobci se předhánějí v široké nabídce doplňků stravy s rybím olejem jako přirozeným zdrojem omega-3 mastných kyselin. Na trhu existují různé formy: tekuté oleje a kapsle, s příchutí či bez, s různým obsahovým zastoupením EPA a DHA. Vždy je ale potřeba vědět, jaké množství omega-3 kyselin produkt obsahuje a dle zdravotních tvrzení si najít patřičné dávkování podle konkrétního zdravotního problému. Najdeme produkty s obsahem omega-3 v množství 90 %, ale také jen 30 % (Tab. 1).
Rozhodně bude výhodnější zvolit koncentrovanější produkt s maximálním obsahem EPA a DHA tak, aby bylo pro pacienta výhodné dávkování 1 kapsle či 1 lžíce denně.
Doplněk stravy NatureVia Omega 3 One-a-Day = JEN JEDNA KAPSLE DENNĚ pro maximální účinek na zdraví srdce, očí, mozku a v těhotenství
- Vysoce koncentrovaný výtažek z rybího tuku s obsahem min.75 % omega-3 kyselin
- 2x více EPA/DHA v jedné kapsli v porovnání s běžným rybím tukem
- Ultra čistý rybí olej z volně žijících ančoviček z ekologicky čistých oblastí Peru
- Bez rybí pachuti
Literatura a reference:
1. https://ec.europa.eu/food/food-feed-portal/screen/health-claims/eu-register/details/POL-HC-6234
2. Vráblík,M.: Omega-3 mastné kyseliny a kardiovaskulární onemocnění. Interní Med. 2007; 9 (6): 262-264
3. Whalley, L. J., Fox, H. C., Wahle, K. W. et al.: Cognitive aging, childhood intelligence, and the use of food supplements: possible involvement of n-3 fatty acids. Am. Journ of Clin. Nutrition, 80, 2004, 6, pp. 1650-1657.
4. Beydoun, M. A., Kaufman, J. S., Satia, J. A. et al.: Plasma n-3 fatty acids and the risk of cognitive decline in older adults: the atherosclerosis risk in communities study. Am. Journ. of Clin. Nutrition, 85, 2007, 4, pp. 1103-1111.
5. Conquer, J. A., Tierney, M. C., Zecevic, J., Bettger, W. J., Fischer, R. H.: Fatty acid analysis of blood plasma of patiens with Alzheimer´s disease, other type of dementia, and cognitive impairment. Lipids, 35, 2000, 12, pp. 1305-1312.
6. Puri, B. K., Richardson, A. J., Horrobin, D. F. et al.: Eicosapentaenoic acid treatment in schizophrenia associa425 ted with symptom remission, normalisation of blood fatty acids, reduced neuronal phospholipid membrane turnover and structural brain changes. Int. J. Clin. Pract., 54, 2000, 1, pp. 57-63.
7. https://szu.cz/temata-zdravi-a-bezpecnosti/zdravi-vyziva-a-bezpecnost-potravin-a-predmetu-bezneho-uzivani/doplnky-stravy-zdravotni-tvrzeni/zdravotni-tvrzeni/
Srdečně zveme lékárníky, farmaceutické asistenty a ostatní nelékařské profese z oboru zdravotnictví, z celé ČR i SK, na poslední on-line kongres z dílny Healthcomm Professional. V kulise Slovenska – sousední země s krásnou přírodou a s námi propojenou farmaceutickou historií se účastníci budou moci ponořit do virtuálního 3D prostředí a objevovat odborný i doprovodný program inspirovaný slovenskou farmaceutickou tradicí. Studujte tam, kde se moderní technologie potkává s kvalitním odborným obsahem. Kongres Bratislava startuje 12. listopadu a poběží do 11. prosince 2025. Odborný obsah on-line kongresu je akreditován na 30 dní u ČLnK, ČKFA, POUZP a SKMTP. Registrujte se jednoduše prostřednictvím tlačítka „Přihlášení“ na webu www.healthcomm.cz a s využitím kódu PHAR25SL získejte vstup zdarma. Registrovat se můžete také přes banner na Magazínu.
Vysoký počet nakažených hepatitidou A (VHA) zvedl zájem o očkování. V ČR se tak „vyočkovaly“ zásoby pro standardní sezónu. V letošním roce bylo první dávkou naočkováno již téměř 150 tisíc osob, což je trojnásobek oproti předchozímu roku. A nejsme jedinou evropskou zemí potýkající se s vyšším výskytem VHA, což vedlo k celoevropskému nárůstu poptávky po vakcínách. Podle ministra Válka zajistilo proto Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s partnery mimořádně přes 200 tisíc očkovacích dávek proti VHA, a to i díky funkční koordinační lékové skupině se zástupci SÚKLu, lékárníků a distributorů. Během pěti týdnů dorazí do ČR dalších 125 tisíc vakcín proti hepatitidě A.
4. listopadu 1982 se zásluhou týmu vedeného prof. MUDr. Ladislavem Pilkou ve FN Brno narodilo první československé „dítě ze zkumavky. Práce prof. Pilky znamenala průlom nejen pro českou medicínu, ale i pro celý tehdejší východní blok. Dnes se díky metodám asistované reprodukce narodí v ČR přibližně pět tisíc dětí ročně, což je přibližně 5 % všech narozených dětí. Zatímco v době prvního úspěchu se asistovaná reprodukce prováděla v improvizovaných podmínkách, současná medicína využívá špičkové technologie a nové vědecké přístupy. V laboratořích se postupně objevuje i umělá inteligence, která pomáhá embryologům hodnotit kvalitu spermií a embryí.
5. listopadu 2025 uplyne 100 let od chvíle, kdy byl slavnostně otevřen Státní zdravotní ústav v Praze (SZÚ). Vznikl v čase, kdy bylo Československo poznamenáno následky první světové války a čelilo mimo jiné vysokému výskytu infekcí včetně tuberkulózy, která byla dlouhá léta hlavní příčinou úmrtí v populaci. Proto se již za prvního ministra zdravotnictví samostatného Československa, lékaře a politika Vavra Šrobára, zrodila myšlenka na vybudování instituce, která bude dbát o veřejné zdraví. Již od ledna 2025 se zájemci o historii i současnost SZÚ mohou podívat na speciální webové stránky: https://100let.szu.cz