Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



NA VLASTNÍ KŮŽI: RYBÍ TUK OD DĚTSTVÍ PO STÁŘÍ



Vědci zkoumají omega-3 mastné kyseliny a jejich přínos pro lidský organismus přes 50 let. Za tu dobu učinili celou řadu objevů. Došli k tomu, že dvě nejdůležitější omega-3 mastné kyseliny: eikosapentaenová (EPA) a dokosahexaenová (DHA), hrají klíčovou roli v celé řadě procesů. Přispívají ke zdraví srdce, mozku a očí. V případě mozku tvoří dokonce až čtvrtinu jeho suché váhy! Dále mají vliv na snížení triglyceridů v krvi či udržení normálního krevního tlaku a v neposlední řadě bojují proti chronickému zánětu v těle, zejména DHA. Můžeme hledat a najít souvislosti s jejich hladinou v krvi a alergiemi, obezitou nebo psychickou pohodou...Potíž je v tom, že ač jsou omega-3 nezbytné látky pro naše tělo, neumí si je vyrobit a musíme je proto přijímat v potravě.

Potřebujeme je po celý život a důležité jsou již během těhotenství matky a následně i v průběhu celého dětství jejího potomka.

Obě polynenasycené mastné kyseliny EPA i DHA (PUFA) jsou důležité pro vývoj nervové soustavy, vývoj sítnice očí plodu a třeba i spermií, pokud jde o plod mužského pohlaví. Výzkumem v České republice bylo dokázáno, že v rizikových stavech (hypotrofie, předčasný porod, nízká porodní hmotnost) vykazuje krev novorozenců výrazný pokles v zastoupení PUFA omega-3, a to zejména DHA.1 Studie Státního zdravotního ústavu (2022 až 2033)2 sledovala obsah DHA v mateřském mléce. Doporučený obsah DHA v mateřském mléce by měl být 0,2 - 0,5 % z celkového tuku (z mastných kyselin). Ukázalo se, že 40 % maminek nemá dostatečnou hladinu DHA v mateřském mléce. 2 Protože se DHA během těhotenství čerpá z tělesného tuku a krevních zásob matky, a i po porodu předávají kojící maminky DHA svému dítěti prostřednictvím mateřského mléka, je zapotřebí, aby těhotné a kojící ženy měly ve své stravě dostatečné množství DHA. Schválené zdravotní tvrzení, že mateřský příjem DHA přispívá k normálnímu vývoji oka a k normálnímu vývoji mozku u plodu a u kojeného dítěte, se opírá o NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1924/2006 O výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin (odstavec 14).3

.....................

Tvrzení o snížení rizika onemocnění a tvrzení týkající se vývoje a zdraví dětí:

  • Příjem kyseliny dokosahexaenové (DHA) matkou přispívá k normálnímu vývoji oka plodu a kojených dětí. Těhotné a kojící ženy musí být ale informovány, že příznivého účinku se dosáhne při denním příjmu 200 mg DHA navíc k doporučenému dennímu příjmu omega-3 mastných kyselin pro dospělé, tj.: 250 mg DHA a kyseliny eikosapentaenové (EPA). Tvrzení lze použít pouze pro potraviny, které poskytují denní příjem alespoň 200 mg DHA.3

  • DHA přispívá k udržení normální funkce mozku. Aby bylo možné tvrzení použít, musí být spotřebitel informován, že příznivého účinku se dosáhne při denním příjmu 250 mg DHA.3
.....................

Doporučený příjem může být nejčastěji z tučných ryb nebo doplňků stravy založených na rybím tuku. U doplňků stravy, ideálně zakoupených v lékárně, radí SZÚ pečlivě číst údaje o složení, protože široká nabídka doplňků stravy s obsahem omega-3 se liší právě obsahem EPA a DHA, a to od cca 200 mg až po 800 mg v jedné kapsli. Pro správný účinek je potřeba tedy přijmout dostatečnou dávku omega-3 mastných kyselin (a tomu odpovídající počet kapslí). Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) proto schválil výše uvedená zdravotní tvrzení, že pro udržení správné činnosti mozku a normálního zraku je potřeba denně přijmout min. 250 mg DHA.3

Pohlídat si na přípravku obsah DHA, který tuto podmínku splňuje, je tedy základem dobrého výběru.

Jak dodat dětem potřebné množství omega-3 mastných kyselin?

Jak bylo již zmíněno, DHA se významně podílí na vývoji mozku a nervové soustavy a má vliv na soustředění, paměť a bystrost. Nedostatek může být u dětí spojený s poruchami učení a soustředění. Aby bylo dítě bystré, rychle si osvojovalo různé dovednosti a dobře prospívalo, mělo by dostávat pravidelně omega-3 mastné kyseliny ve své stravě. Největším živočišným zdrojem omega-3 kyselin jsou jednoznačně mořské ryby, například sardinky, losos nebo tuňák. Aby byla splněna podmínka účinku, měly bychom dětem zařazovat tyto tučné ryby jednou až dvakrát týdně do jídelníčku, což většinou odmítají. Také s rybím tukem bývají potíže. Možnými nežádoucími účinky jsou rybí pachuť, reflux, zápach z úst, trávicí obtíže, nevolnost, někdy průjem či vyrážka.

Řešením jsou doplňky stravy, které eliminují výše uvedené překážky v konzumaci. Mezi doplňky stravy s obsahem omega-3 mastných kyselin pro děti proto najdeme formy ochuceného tekutého rybího oleje či měkkých kapslí nebo žvýkacích želatinových tabletek, obohacených příchutěmi, které dětem více či méně zamaskují rybí pachuť. 

 

OMEGA 3 SMART KIDS

Naštěstí dnes už existují chutnější varianty než rybí olej. Doplněk stravy Naturevia Omega 3 Smart Kids má podobu chutného žvýkacího želé s ovocnou příchutí a obsahuje vysoký obsah omega-3 mastných kyselin z rybího oleje a olej z chia semínek. Jeden kousek želé obsahuje koncentrovanou dávku 360 mg omega-3 (z toho 250 mg DHA) a má pouze přírodní složky. Je bez cukru, bez chemických přísad a zcela bez rybí pachuti. Díky unikátní technologii se z želé uvolňují zdravé tuky omega-3 v mnohem lépe vstřebatelné formě než z jiných doplňků stravy.

  • 360 mg omega-3 mastných kyselinv 1 želé denně
  • pro MOZEK*,OČI* a SRDCE**
  • bez cukru 
  • Inovativní systém dodávání živin ConCordix® 
  • želé hygienicky uzavřeny a chráněny ve vzduchotěsném obalu před degradací vlivem kyslíku, světla a vlhkosti

*DHA přispívá k udržení správné činnosti mozku a zraku

**EPA a DHA přispívají ke správné činnosti srdce

 

Inovativní systém dodávání živin ConCordix® inspirovaný přírodou

Patentovaný dávkovací systém ConCordix® založený na unikátní emulgaci tuků zvyšuje vstřebávání Omega-3 o 44 % v porovnání s běžným neemulgovaným rybím tukem.

Omega-3 obsahuje v miliardách mikroskopických kapiček oleje, které jsou stabilizovány v emulzi a fixovány v želatinové matrici. Díky této unikátní technologii se z želé uvolňují zdravé tuky omega-3 v podobě mikroskopických kapiček oleje, jako když je přirozeně přijímáme z jídla. Jsou proto mnohem lépe vstřebatelné než z jiných doplňků stravy a takto je i skvěle maskována nepříjemná rybí pachuť, která může vést i k refluxu.

Podívejte se na krátké video: Optimální efekt účinných látek díky technologii ConCordix®

Vysoký obsah Omega-3 v jednom želé

Jeden kousek želé obsahuje extra koncentrovanou dávku 360 mg omega 3 (z toho je 250 mg DHA), což je přesně doporučená denní dávka pro udržení správné činnosti mozku a zraku podle zdravotního tvrzení dle EFSA. Na trhu jsou i doplňky stravy stejné kategorie, které obsahují až 9x méně DHA. Dosažení stejné dávky by pak vyžadovalo užití několika „jiných želatinek" denně. Běžné želatinky obsahují navíc i velké množství cukru.

Zdravější varianta Naturevia Omega 3 Smart Kids s přírodní příchutí a sladidly na rostlinné bázi (xylitol, erytritol, stévie) poskytuje řadu zdravotních výhod jako je péče o zuby či udržení hmotnosti.

...................................................

ZAPOJTE SE V PROSINCI DO RUBRIKY NA VLASTNÍ KŮŽI

Pokud správně odpovíte na soutěžní otázku, můžete se stát jedním ze „Sedmi statečných", kteří na vlastní kůži otestují benefity novinky OMEGA 3 SMART KIDS. Hledáme proto mezi našimi čtenáři maminky a tatínky z lékáren, kteří se spolu se svými dětmi zapojí do našeho testování. Odpovědi zasílejte do 2. ledna 2024 na magazin@hcom.cz. Lednové domácí testování vyvrcholí v únoru, kdy i ostatní čtenáře seznámíme s výsledky v článku Sedm statečných.

Soutěžní otázka: Která Omega-3 kyselina přispívá k udržení správné činnosti mozku a normálního zraku?

a) EPA+DHA, v množství 250 mg

b) DHA, v množství 250 mg

Literatura:
1. Mourek J, a kol. Mastné kyseliny Omega-3 - Zdraví a vývoj. Triton, Praha/Kroměříž 2007.
2. https://ospdl.webflow.io/posts/studie-szu-dha-v-materskem-mlece-chybi-u-40-maminek-tzn-i-u-jejich-kojencu
3. https://ec.europa.eu/food/food-feed-portal/screen/health-claims/eu-register/details/POL-HC-6234
4. https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-fish-oil/art-20364810

Zpět

KONGRES U VIKINGŮ

Healthcomm Professional zve lékárníky a farmaceutické asistenty na další, v pořadí již devátý on-line 3D 360° kongres, který proběhne od 11. září do 10. října 2024. V prostředí norského hlavního města nabídne akreditovaná akce nejen zajímavé informace o historii a současnosti farmacie království ze severní Evropy, ale samozřejmě také kvalitní odborný program. On-line kongres bude spuštěný na dobu 30 dní a odborný obsah je akreditován u ČLnK (až 14 bodů), ČKFA, SKMTP a POUZP. Registrovat se můžete již nyní na webu Healthcomm.cz

DIGITALIZACE ZDRAVOTNICTVÍ

Novela zákona, která vstoupí v platnost od 1. ledna 2026, reaguje na technický a technologický rozvoj a zavádí potřebné funkcionality pro realizaci centrálních projektů elektronizace zdravotnictví. Mezi hlavní novinky patří například rozšíření kmenového registru pacientů o údaje o zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel a držení zbraní, a také elektronická objednání na vyšetření, elektronická zdravotní dokumentace, portál pacienta, kde bude každý pacient o sobě mít všechny zdravotní informace na jednom místě. Již od 1. ledna 2025 na SÚKL přejde kompetence vést evidenci limitů započitatelných doplatků ze zdravotních pojišťoven na SÚKL. Pojištěnec po vyčerpání limitu nebude v lékárně platit částku do výše započitatelného doplatku, tyto částky obdrží lékárna od zdravotní pojišťovny v rámci vyúčtování. V aplikaci eRecept pojištěnec uvidí, jaký má limit, kolik již vyčerpal a kolik zbývá do dosažení limitu. (MZCR)

DOPORUČUJEME