Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



KDE SE OČKUJE PROTI ČERNÉMU KAŠLI?



Zájemci o očkování proti černému kašli už nebudou marně hledat, kde vakcínu dostanou. Díky nově spuštěné webové databázi snadno zjistí, kdo ze všeobecných praktických lékařů v jejich okolí proti nemoci aktuálně očkuje a jak se mohou objednat.

Praktici ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví oživili systém, který používali v dobách covidové pandemie. Nyní v něm však kromě očkování proti covidu chtějí nabízet i další vakcinaci. Začínají černým kašlem, po němž je podle lékařů nyní vysoká poptávka. Databáze pomůže i zájemcům o očkování, kteří nemají registrujícího lékaře nebo jejichž lékař aktuálně vakcínu nemá v ordinaci skladem - snadno v ní totiž ordinace, které očkují i neregistrované, najdou. Do databáze se dobrovolně registrovalo již skoro 50 ordinací v 11 krajích a Praze.

.........................

Webovou stránku ockovani.opendatalab.cz/nabidky, na níž je databáze k dispozici, původně vytvořil Marek Sušický s Janem Staňkem z Profinit s.r.o. ve spolupráci s FIT ČVUT pro lepší orientaci v očkovacích místech proti covidu-19.

.........................

„Už při pandemii jsme sháněli řešení, jak dát pacientům vědět, která z ordinací praktiků nabízí očkování, aby lidé zbytečně nejezdili přes půl republiky. S tím nám velmi pomohl právě pan Sušický, který na dobrovolnické bázi vytvořil systém, kde pacienti informace našli," říká MUDr. Ludmila Bezdíčková, praktická lékařka a členka výboru Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP.

MUDr. Bezdíčková nyní iniciovala nové využití webu, aby mohli pacienti snadno najít ordinaci nejblíže jejich bydlišti, která očkuje proti černému kašli. Na novém využití systému se podílí také ministerstvo zdravotnictví, jež podpořilo jeho vznik už v dobách pandemie.

„Očkování je nejefektivnější prevencí černého kašle a jsem moc rád, že ve spolupráci s praktickými lékaři můžeme opět spustit tento web. Ten pomůže všem, kteří očkování dosud marně shánějí. Společnost všeobecného lékařství dělá velkou službu všem občanům a kolegům, kteří se do systému hlásí, a patří jí proto velký dík," uvedl ministr zdravotnictví prof. Vlastimil Válek.

Cílem webu je podle praktiků informovat a pomoci zejména té části populace, pro kterou nemoc představuje vyšší riziko.

„Očkování doporučujeme zejména těhotným ženám ve 3. trimestru, ale také chronicky nemocným pacientům a seniorům. V uplynulých měsících jsme se potýkali s nedostatkem očkovacích látek, ale podle mých informací už by v ordinacích praktiků vakcíny měly být opět dostupné," říká MUDr. Bezdíčková. 

Společnost všeobecného lékařství oslovila praktiky, aby prostřednictvím stránky svou nabídku zveřejnili.

„Do databáze se může přihlásit jakákoliv ordinace praktika, stačí jen uvést, jaká očkování nabízí a jak se pacienti mohou přihlásit. Také uvádí, zda jsou ochotni očkovat i neregistrované pacienty. V tuto chvíli je zveřejněna nabídka očkování proti covidu-19 a černému kašli, ale do budoucna chceme možnosti rozšířit i na ostatní látky, například o očkování proti chřipce a pneumokokovým nákazám, klíšťové encefalitidě nebo i cestovní očkování," popisuje funkci MUDr. Bezdíčková. V tuto chvíli se podle ní do databáze zapsaly řádově desítky ordinací, číslo ale každý den roste. 

V České republice se proti černému kašli povinně očkuje jen v dětském věku

V rámci hexavakcíny získají ochranu kojenci a batolata, poté se přeočkovávají předškoláci a od roku 2009 i děti v 10-11 letech.

„Očkování u školních dětí jsme zavedli, protože jsme zaznamenávali stále více nemocných z řad adolescentů. Tyto statistiky poukázaly na fakt, že očkování poskytuje časově omezenou ochranu na čtyři až dvanáct let a je tudíž nutné přeočkovávat," vysvětluje MUDr. Kateřina Fabiánová, epidemioložka ze Státního zdravotního ústavu v Praze (SZÚ)

Přesto, že očkování chrání jen několik let, je nejspolehlivější prevencí.

„Vakcinace sníží pravděpodobnost onemocnění a zabrání závažným průběhům nemoci. Dospělí očkováním navíc minimalizují přenos černého kašle na nejmenší děti," dodává epidemioložka.

Do ISIN bylo dle SZÚ v období od 1. 1. 2024 do 2. 6. 2024 nahlášeno celkem 17 755 případů pertuse. Nejvíce letos zatím hlásí kraje: Středočeský (2 208), Jihočeský (1 995) a Moravskoslezský (1 841). Hlavní město Praha eviduje 1 724 případů. Nejméně jich hlásí kraje: Olomoucký (499) a Karlovarský (153).

U dětí do jednoho roku života je v roce 2024 hlášeno již celkem 255 případů onemocnění pertusí.

SZÚ apeluje: „Počet hlášených dětí s pertusí do jednoho roku života je odrazem cirkulace infekce v dospělé populaci. Protože v proočkované populaci může mít onemocnění pertusí mírný až subklinický průběh, mohou být dospívající a dospělí s mírným průběhem, a proto nepoznaným onemocněním, zdrojem infekce pro nejmenší děti. Buďme proto k novorozencům a kojencům ohleduplní, a než budou očkovaní, při úzkém kontaktu s nimi raději noste roušky."

 

Zdroje: MaVePR; SZÚ

KDY SE PŘEOČKOVAT U OČKOVÁNÍ Z DĚTSTVÍ?

Zpět

KONGRES U VIKINGŮ

Healthcomm Professional zve lékárníky a farmaceutické asistenty na další, v pořadí již devátý on-line 3D 360° kongres, který proběhne od 11. září do 10. října 2024. V prostředí norského hlavního města nabídne akreditovaná akce nejen zajímavé informace o historii a současnosti farmacie království ze severní Evropy, ale samozřejmě také kvalitní odborný program. On-line kongres bude spuštěný na dobu 30 dní a odborný obsah je akreditován u ČLnK (až 14 bodů), ČKFA, SKMTP a POUZP. Registrovat se můžete již nyní na webu Healthcomm.cz

DIGITALIZACE ZDRAVOTNICTVÍ

Novela zákona, která vstoupí v platnost od 1. ledna 2026, reaguje na technický a technologický rozvoj a zavádí potřebné funkcionality pro realizaci centrálních projektů elektronizace zdravotnictví. Mezi hlavní novinky patří například rozšíření kmenového registru pacientů o údaje o zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel a držení zbraní, a také elektronická objednání na vyšetření, elektronická zdravotní dokumentace, portál pacienta, kde bude každý pacient o sobě mít všechny zdravotní informace na jednom místě. Již od 1. ledna 2025 na SÚKL přejde kompetence vést evidenci limitů započitatelných doplatků ze zdravotních pojišťoven na SÚKL. Pojištěnec po vyčerpání limitu nebude v lékárně platit částku do výše započitatelného doplatku, tyto částky obdrží lékárna od zdravotní pojišťovny v rámci vyúčtování. V aplikaci eRecept pojištěnec uvidí, jaký má limit, kolik již vyčerpal a kolik zbývá do dosažení limitu. (MZCR)

DOPORUČUJEME