Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



KDY SE PŘEOČKOVAT U OČKOVÁNÍ Z DĚTSTVÍ?



Tři čtvrtiny Čechů netuší, jestli je stále chrání očkování proti spalničkám nebo žloutence. Více než čtvrtina pak neví, zda má platné očkování proti tetanu.

Informace vyšly z průzkumu společnosti SYNLAB, který byl realizován agenturou Ipsos* v březnu 2024. Cílem bylo zjistit úroveň povědomí veřejnosti o ochraně proti infekčním onemocněním.

Společnost SYNLAB, která se v rámci svého projektu Zdraví národa dlouhodobě soustředí na edukaci veřejnosti v oblasti zdraví a prevence, realizovala v březnu průzkum zaměřený na povědomí Čechů o své obranyschopnosti proti infekčním onemocněním. Ačkoli z výsledků vyplývá, že téměř 90 % oslovených respondentů považuje ochranu proti infekčním nemocem za důležitou, jen každý čtvrtý si je jistý platností svého očkování proti spalničkám (23,5%). Přes 75 % lidí pak netuší, zda jsou od poslední vakcinace stále dostatečně chráněni proti žloutence. Nejlépe na tom jsou Češi s povědomím o ochraně proti tetanu, kde si je platností svého očkování jistých 74 % lidí.

Výsledky průzkumu ukázaly, že 7 % lidí se o ochranu proti infekčním onemocněním vůbec nezajímá, 33 % dotázaných se pak v tomto v ohledu spoléhá na svého lékaře.

V kontextu výsledků svého měření chce společnost SYNLAB za účelem eliminace výskytu infekčních onemocnění upozornit na důležitost aktivního přístupu jednotlivců k ochraně svého organismu a připomenout fakt, že hladina protilátek získaných vakcinací se postupem času snižuje.

U tetanu si fakt, že protilátky z těla časem vyprchávají, uvědomujeme a očkování si hlídáme. U ostatních nemocí, proti kterým jsme vakcinovaní, však bývá často opomíjen," říká MUDr. Jarmila Bečvářová, lékařská ředitelka společnosti SYNLAB a dodává: „To potvrzují i naše interní data za loňský rok. Nízká hladina protilátek proti tetanu byla naměřena pouze u 1 % případů z 20 000 testů napříč generacemi, u spalniček už na deficit protilátek poukázalo celkem 35 % testů." 

Nejhůře, dle analýzy výsledků testů provedených v laboratořích SYNLAB v roce 2023, dopadla měření obranyschopnosti proti spalničkám v kategorii lidí od 20 do 30 let. Protilátky zde nebyly přítomné téměř v polovině případů. U žloutenky typu A prokázalo nedostatečnou ochranu téměř 60 % testů napříč generacemi, u hepatitidy B pak 53 % vyšetření. 

Význam měření hladiny protilátek

Doporučené intervaly přeočkování některých infekčních onemocnění je možné dohledat na webu České vakcinologické společnosti (obr. 1). 

Vyšetření hladiny protilátek

Pakliže někdo nad potřebou přeočkování proti určitému onemocnění váhá, může využít možností laboratorní diagnostiky a svoji obranyschopnost proti určitým patogenům si ověřit z krve. "Vyšetření hladiny protilátek pomůže identifikovat jedince, kteří potřebují posílit svůj imunitní systém. Dle stavu naměřených protilátek lze pak učinit rozhodnutí o potřebě přeočkování," popisuje MUDr. Bečvářová.

O možnosti nechat si změřit hladinu protilátek proti infekčním onemocněním dle průzkumu SYNLABu 56 % Čechů vůbec neví. Z těch, kteří někdy test hladiny protilátek podstoupili, tak většina učinila z důvodu zhoršené epidemiologické situace, druhý nejčastěji uváděný důvod je právě úvaha nad přeočkováním.   

V dubnu si ověřte sílu svých protilátek

Pro podporu prevence nákazy a šíření infekčních onemocnění nabízí společnost SYNLAB u příležitosti Světového dne zdraví (7. 4.) po celý duben možnost podstoupení vyšetření hladiny protilátek ve svých laboratořích za 99 Kč**. O test, který prověří dlouhodobou ochranu organismu proti tetanu, spalničkám nebo žloutence typu A a B, je možné požádat v kterémkoli odběrovém pracovišti po celé České republice.

Černý kašel je výjimka

Jsou onemocnění, u kterých hladinu protilátek za účelem prověření dlouhodobé ochrany z krve změřit nelze. Patří mezi ně například černý kašel nebo COVID-19.

Ne u všech onemocnění známe protektivitu protilátek, a tudíž nelze stanovit, jaká naměřená hladina je pro dlouhodobou ochranu dostatečná. Platí ale, že přítomnost protilátek může zabránit těžkému průběhu onemocnění," uzavírá MUDr. Jarmila Bečvářová z laboratoře SYNLAB.

*Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos
**Ke každé objednávce je jednorázově účtována položka za odběr krve (48 Kč) a separaci séra (21 Kč)

Zdroj: Synlab

Více informací na www.eshop-synlab.cz

Zpět

BĚH PRO MIMINKA DO DLANĚ

První květnovou neděli je Světový den rodičů předčasně narozených dětí. 5. května 2024 se můžete aktivně přidat k charitativní akci Běh a procházka pro MIMINKA DO DLANĚ České republiky, kterou letos počtvrté pořádá nezisková organizace Nedoklubko. K účasti se může registrovat jednotlivec, rodina či kolektiv a zvolit si výši příspěvku a neonatologické oddělení, které si přeje podpořit. Pak už stačí se 5. května kdekoliv a kdykoliv vydat na libovolně dlouhou trasu a svou aktivitu zaznamenat ve výsledném formuláři. Všechny informace k registraci najdete na www.darujme.cz/beh.

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie