Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



JAK NA CUKROVKU II. TYPU



Diabetes 2. typu je částečně metabolické onemocnění a částečně zánětlivé autoimunitní onemocnění.

Cílem prevence tohoto velmi rozšířeného civilizačního onemocnění a jeho komplikací je zabránit postupnému nárůstu inzulinové rezistence a jejích zánětlivých důsledků, což se obvykle neobejde bez znatelného zásahu do života. Jde především o to - usměrnit životní styl tak, aby se zvýšila citlivost tkání, zejména svalů, na glukózu, a tím se postupně vypořádat s nástupem glukózové intolerance nebo inzulinové rezistence. Je proto nutné nahradit sedavý způsob života aktivním životním stylem, v němž má pevné místo cvičení využívající svaly a omezení kalorií. Jedná se o omezení energetického příjmu na rozdíl od obecně rozšířeného, téměř neomezeného příjmu energie, zejména z inzulinogenních sacharidů v jídle a pití. Zjednodušeně se označuje jako LC (low carb) dieta.

Tomu mohou úspěšně napomoci některé látky z kategorie doplňků stravy, u nichž bylo podle studií prokázáno, že zvyšují citlivost inzulinových receptorů nebo působí jako tzv. kalorické mimetikum, tj. podporují účinek kalorické restrikce, čímž účinně omezují inzulinogenní účinky stravy. Pokud tedy aktivně ovlivňujeme stravu a životní styl tak, abychom se vyhnuli inzulinové rezistenci a zánětu, můžeme se úspěšně vyhnout jak prediabetu, tak diabetu 2. typu. 

Skořice

Extrakt ze skořice zvyšuje citlivost buněčných receptorů na inzulin, a tím podporuje jeho využití v tkáních. Zabraňuje přeměně cukrů na tělesný tuk, a tím brání aterogenezi, jak bylo poprvé prokázáno ve studii1 z roku 2003. Díky obsaženým polyfenolovým antioxidantům pomáhá blokovat plíživý zánět v prediabetické fázi.2 Má také příznivý vliv na regulaci krevního tlaku, pružnost cév, žil a prokrvení končetin a antibakteriální účinky. Skořicový extrakt je vhodný pro osoby se sníženým metabolismem, což je většina obézních a prediabetiků. Výsledky studie ukázaly, že zařazení skořice do stravy lidí s diabetem 2. typu sníží rizikové faktory spojené s cukrovkou a kardiovaskulárními chorobami.1

Chrom 

Glukózový toleranční faktor (GTF) je tělu vlastní chelátová sloučenina chromu s aminokyselinami, která přispívá ke glukózové toleranci a podporuje tak metabolismus cukrů. Spolu s inzulinem pomáhá vstřebávat cukr do buněk, a tím udržovat normální glykémii. Lidé s nedostatečnou hladinou chromu, způsobenou chybami ve stravě, často trpí nesnášenlivostí glukózy a jsou náchylní k cukrovce. Proto hraje řízení hladiny chromu v těle prostřednictvím doplňků stravy důležitou roli v prevenci cukrovky. Kromě vlivu na zvýšení citlivosti na inzulín3 chrom normalizuje lipidemii, a tím pomáhá předcházet aterosklerotickým změnám. Zvyšuje také účinek skořice. 

Vitamin D3

Protizánětlivý vitamin D3 snižuje rozsah nepříznivých účinků inzulínové rezistence. Studie ukazují, že jeho nedostatek je jedním z faktorů urychlujících rozvoj inzulinové rezistence4,5 a jejích důsledků, jako je prediabetes a diabetes. Vitamin D3 také přispívá k normálnímu vstřebávání a využití vápníku a fosforu, k udržení normálního stavu kostí a zubů, ke správné funkci svalů a k optimální funkci imunitního systému. Zdá se, že většina populace trpí jeho nedostatkem, zejména v měsících s nedostatkem slunečního světla. Suplementaci vitaminem D3 se doporučuje doplňovat vitaminem K2 , který podporuje ukládání vápníku v kostech, takže se snižuje riziko kalcifikace aterogenních cholesterolových plátů. 

Kvercetin

Kvercetin je rostlinný bioflavonoid se silnými antioxidačními účinky, které mohou být dále posíleny současným podáváním vitaminu C. Obezitu obvykle doprovází chronický zánět nízkého stupně, který vede k inzulinové rezistenci a cukrovce. Je to proto, že nadbytek tukové tkáně podporuje tvorbu prozánětlivých cytokinů a chemokinů, u nichž bylo prokázáno, že je kvercetin jako protizánětlivý antioxidant blokuje.6 Proto je tento doplněk stravy považován za antidiabetický doplněk, který je užitečný jak ve fázi prevence, tak při podpoře léčby diabetu. 

Omega-3

Studie z roku 20147 ukázala, že vyšší koncentrace omega-3 polynenasycených mastných kyselin (n-3 PUFA) vázaných na červené krvinky (tzv. omega-3 index) je spojena se zvýšenou citlivostí na inzuliun a nižší hladinou celkového zánětu (CRP) u osob s nadváhou. Vysoce kvalitní doplňky stravy s omega-3 obsahují PUFA z čištěného molekulárně destilovaného oleje ze sardinek, ančoviček, makrel a dalších čištěných přírodních olejů, např. z mořského krilu. K normální funkci srdce přispívají také esenciální mastné kyseliny, tj. kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA). 

Resveratrol

Červené víno a extrakt z hroznových jader jsou považovány za kalorické mimetikum s antidiabetickým účinkem, které stabilizuje glykémii a podporuje proces lipolýzy a hubnutí. Její velmi ceněné protizánětlivé účinky působí mimo jiné proti aterogenezi8, která je běžná u pre a diabetu. Resveratrol dále neutralizuje agresivní účinky volných radikálů, čímž působí proti oxidačnímu stresu, stárnutí a podporuje kardiovaskulární systém. 

Česnek

Významná přítomnost komplexu bioflavonoidů s antioxidačním účinkem (alliin, allicin, ajoen, saponiny, fytoncidy a další) v tzv. česnekové silici, která je "základem" buď sušeného česnekového extraktu, nebo koncentrovaného česnekového extraktu v sójovém oleji, předurčuje tyto doplňky stravy pro suplementaci k tlumení zánětlivých procesů vedoucích k inzulinové rezistenci a DM II. Použití česnekového extraktu k podpoře léčby podporují výsledky metaanalýzy 9, která mimo jiné prokázala snížení glykémie nalačno, glykovaného hemoglobinu HbA1c a fruktosaminu po 12- a 24týdenní suplementaci česnekovými kapslemi u diabetiků 2. typu. Jejich užívání u DM II se doporučuje po konzultaci s diabetologem, protože suplementace by neměla nahrazovat komplexní diabetickou dietu. 

Hořčík 

Intracelulární hladina hořčíku hraje klíčovou roli v regulaci účinků inzulinu na využití glukózy. Pokud je snížena, což je typické pro DM II, snižuje se citlivost inzulinových receptorů a zvyšuje se inzulinová rezistence.10 Proto je u prediabetu i diabetu vhodné zkontrolovat stav hořčíku v těle a při zjištění hypomagnezémie doplnit hořčík, nejlépe ve vstřebatelné organické formě (glukonát, laktát).

Článek je firemním sdělením společnosti Jamieson Laboratories Ltd.

Reference:
1. Khan A et al.: Diabetes Care 26, 3215-3218, 2003
2. Bolin Q et al.: J Diabetes Sci Technol, 4(3), 685-693, 2010
3. Yinan Hua et al.: The Journal of Nutritional Biochemistry 23, 4, 2012
4. Szymczak-Pajor I., Śliwińska A.: Nutrients 11(4), 794, 2019
5. Zixin Xu et al.: Scientific Reports 12, 119,2022
6. Shuang Chen: Mediators of Inflammation, Article ID 9340637, 2016
7. Albert B. B.: Scientific Reports volume 4, Article ID, 6697, 2014
8. Li-Xue Zhang et al.: Resveratrol - A pharmacological review and call for further research, Biomedicine & Pharmacotherapy 143, 2021
9. Qianyi Wan et al.: Food Sci Nutr.: 7(8), 2451-2470, 2019
10. Barbagallo M., Dominguez L. J.: World J Diabetes: 6(10), 1152-1157, 2015

...............................................................................

Jamieson Laboratories je nejstarším a největším kanadským výrobcem a distributorem přírodních vitamínů, minerálů, koncentrovaných výživových doplňků, bylinek a botanických léků. VYSOKÁ ÚČINNOST a garantovaná ABSOLUTNÍ KLINICKÁ ČISTOTA každého produktu je zabezpečena propracovaným systémem výběru těch nejkvalitnějších surovin ze světově nejčistších zdrojů. Oslavte s Jamieson Laboratories stoleté výročí a zapojte se do konce listopadu do soutěže  v rubrice SOUTĚŽE A TESTY!

Vstupte do soutěže ZDE


Mohlo by Vás dále zajímat:

RESVERATROL - VÝZNAMNÝ BIOFLAVONOID

PODPORA ZDRAVÍ SILNÝMI ANTIOXIDANTY

VYHODNOCENÍ TESTOVÁNÍ DOPLŇKU STRAVY S VITAMÍNY C A D3

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie