Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



HVĚZDY ZELENÉ LÉKÁRNY



Nepopiratelným trendem doby je návrat k přírodě. Velké oblibě se proto těší i byliny, které se často využívají v léčitelství. Na rozdíl od běžných léků mívají sice pomalejší nástup, ale jsou mnohem šetrnější k lidskému organismu. Fytoterapie, dříve „bylinkářství" má bohatou historii. Léčení pomocí bylin se praktikovalo už ve starých kulturách, například u Keltů a jejich Druidských léčitelů, starých Slovanů, u Indiánů, ve starověkém Egyptě či v Indii. Rostliny, které tehdy lidé využívali, přitom nacházejí své uplatnění i dnes.

Keltové a byliny 

Mystikou opředená keltská kultura hojně využívala třeba kozlíku lékařského, který dodnes používáme především na problémy se spánkem. Zajímavostí je, že Keltové čaj z kozlíku využívali nejen jako lektvar proti zlým duchům, ale také na řešení partnerských problémů. Znali dobře také kopřivu dvojdomou, která je dnes běžným doplňkem jarní očisty. Na ženské problémy pak „ordinovali" třezalku tečkovanou. Ta se za účelem hormonální rovnováhy ostatně užívá dodnes.

Slované jako skuteční odborníci 

I staří Slované byli mistři ve sběru bylin. Dnes se do módy znovu vrací domácí výroba tinktur či mastí, a právě v ní byli naši předkové zběhlí. Stejně jako Keltové využívali kopřivy, třezalky nebo kozlíku, ale velmi oblíbeným u nich byl také černý bez nebo dobromysl, dnes známější jako majoránka. Na kašel a plicní problémy pak byla ceněná divizna, a na zklidnění duše heřmánek nebo meduňka. Mnoho oblíbených bylin bylo uvedeno v Capitulare de villis Karla Velikého z počátku 9. století a většinu z nich dnešní fytoterapie stále hojně využívá.

Ájurvéda matka bylin 

Indie je kolébkou nejstarší medicínské nauky světa - ájurvédy. Mnoho bylin, které ájurvéda „dala" světu, se dostalo i k nám a jsou dnes hojně využívány jako podpora tradiční medicíny. Díky podmínkám, ve kterých ájurvédské byliny vyrůstají (teplé, slunné klima) mají velkou sílu a dobré léčivé schopnosti. Mezi nejznámější z nich určitě patří zklidňující byliny: brahmi a gotu kola. Obě i u nás oblíbené bylinky zklidňují nervový systém, a také přispívají ke zlepšení spánku. Blahodárně na veškeré hormonální problémy, pak působí šatavari - chřest indický. Díky tomu je i v Evropě využíván jako „tlumič" menopauzy, ale také podpora hormonálního systému při otěhotnění nebo třeba bolestivé menstruaci.

Kurkuma je hvězdou zelené lékárny

Oblíbenou bylinou, která našla své uplatnění po celém světě, je také kurkuma dlouhá. Je oblíbená zejména jako lahodné koření, jež s oblibou využívá právě indická kuchyně. Tato typicky žlutá rostlina je ale dobře využitelná i pro vaše zdraví. Aktivní látkou je kurkumin. Jde o silný antioxidant patřící mezi polyfenoly, který kurkumě dodává typickou žlutou barvu. Kurkuma má vliv na srdce, játra a plíce, na trávicí, oběhovou a dýchací soustavu. Ve vyšších dávkách má vliv také na zažívání a střevní mikroflóru. Je také výborným antibakteriálním prostředkem při oslabeních organismu. Její užití je různorodé, může se využívat zevně, například smícháním s medem se z ní vytváří pasta, která se v tradiční ájurvédě využívá ke zlepšení pohybu. A to ještě není vše... 

Kurkumin jako balzám na klouby

Moderní výzkumy prokázaly účinky kurkuminu v případě revmatoidní artritidy, která trápí velkou část populace zejména nad 35 let. V přírodním stavu se ale kurkuma do organismu ve větším množství velmi špatně vstřebává. A proto je vhodné užívat ji v podobě doplňku stravy, který byl k tomuto účelu speciálně upraven. Klinické testy ukazují, že pokud si vyberete přípravek, v němž byla kurkuma technologicky dobře zpracována, hlavní účinná látka kurkumin se dokáže do těla mnohem lépe vstřebat. V současné chvíli existuje několik technologií zpracování. Jedním z možných řešení je kurkuma zpracovaná formou tekuté mikro-emulze do podoby bio-optimalizovaného extraktu. 


FIREMNÍ PREZENTACE

FLEXOFYTOL® - KURKUMA S UNIKÁTNÍ VSTŘEBATELNOSTÍ

Specialisté z Belgické laboratoře Tilman, která má více než šedesátiletou zkušenost vývoje přírodních řešení na podporu zdraví, vyvinuli ve spolupráci s univerzitním výzkumným centrem unikátní proces zpracování kurkumy.

Takto zpracovaná kurkuma je obsažena výhradně v přípravku Flexofyol®. Ve své bio-optimalizované podobě, dosahuje až 2 700krát větší vstřebatelnosti než přírodní prášek kurkumy. To znamená, že jej tělo dokáže mnohem lépe vstřebat a následně i maximálně využít. Flexofytol® obsahuje bio-optimalizovaný extrakt kurkumy standardizovaný na 42mg kurkuminu. Pokud je bylinný extrakt standardizovaný, máte jistotu, že v každé tabletě nebo kapsli je stejné množství aktivní látky. To je zárukou kvality a očekávaného přínosu výrobku.

FLEXOFYTOL® - PROVĚŘENÁ ALTERNATIVA

Přípravek Flexofytol® byl podroben řadě studií. Jedna z nich se věnovala působení na příčiny bolestivosti a vlivu na zvýšení pohyblivosti kloubů. Další ze studií se věnovala bezpečnosti užívání u starších osob trpících osteoartrózou spolu s některými dalšími onemocněními (cukrovka, problémy se srážlivostí krve atd.).

OTESTOVÁNO ČESKÝMI LÉKAŘI

Tým lékařů pod vedením primáře Jiřího Beznosky sledoval užívání doplňku stravy Flexofytol® 30 uživateli ve věku 45-65 let trpícím artrózou kloubů. Doba užívání trvala 3 měsíce. Během sledování uživatelé sami hodnotili bolestivost a hybnost kloubů a kvalitu života na stupnici od 1 do 10 (1 pro nejmenší obtíže, 10 pro nejhorší obtíže). Hodnocení intenzity bolesti se v průběhu studie zlepšilo v průměru o 50 % u všech uživatelů. Současně u uživatelů došlo i ke zlepšení jejich hodnocení pohyblivosti a kvality života.

MUDr. Jakub Holešovský, jeden z ortopedů, který se testování účastnil říká:

„Když jsme k sledování přistoupili, upřímně jsme od přípravku nic neočekávali. U některých z kolegů byla znát i skepse ohledně působení výtažku z kurkumy, včetně našeho primáře. Jak jsme ale viděli, že jsou účastníci studie s užíváním výrazně spokojení a pouze mizivé procento z nich necítí po přípravku zlepšení, radikálně jsme změnili náš názor na přípravek Flexofytol®. S přínosem přípravku byl spokojen i náš primář."

Více o testování ZDE


Redakční poznámka:

V průběhu února a března má 10 našich čtenářů, kteří se zapojili, správně odpověděli a vyhráli v rámci soutěže v lednovém Magazínu, možnost otestovat v domácím prostředí unikátně zpracovaný bio-optimalizovaný extrakt kurkumy v doplňku stravy Flexofytol®.

Snížila se bolestivost a zlepšila se jim hybnost kloubů?

Výsledky přineseme v dubnovém Magazínu!


Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie