Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



NA VLASTNÍ KLOUBY: DÁME (KLOUBŮM) INDII!



Trendem dnešní doby je návrat k přírodě, respektování a využívání jejích zdrojů tak, jak to znali a uměli naši předci. Používání bylin v prevenci a léčbě - fytoterapie má bohatou historii. Praktikovalo se napříč kulturami: u Keltů a jejich Druidských léčitelů, starých Slovanů, ale i daleko od naší české kotliny - u Indiánů, ve starověkém Egyptě či v Indii. Rostliny a jejich obsahové látky, které lidé dříve využívali, přitom nacházejí své uplatnění i dnes.

Zvykli jsme si na to, že ke svému kulinářskému umu a gastronomickému prožitku můžeme využívat stále častěji i exotické ingredience, koření, přísady a dochucovadla. A naše chuťové buňky jsou nám za kurkumu, koriandr nebo kardamom vděčné. Chceme se odměnit, pohostit známé? Dáme „Indii"! Proč tyto látky nepoznat víc, třeba i z pohledu vlivu na naše zdraví? 

INDICKÉ ZLATO

Ájurvéda, nejstarší ucelený medicínský systém na světě, se znovu dostává do povědomí a těší se stále větší oblibě u „západní" populace. Ájurvéda má mnoho stupňů uplatnění, její základy jsou ale pevně zakořeněné v každodenním životě. Se svým zdravím bychom měli podle tohoto učení pracovat denně, pomocí vhodné stravy, která obsahuje určité byliny a koření. Vaření je v ájurvédě specifické v tom, že koření či byliny nepoužívá jen k dochucení jídla, ale hlavně jako nástroje k upevnění zdraví. Jedním z osvědčených ájurvédských koření je také kurkuma dlouhá (curcuma longa), které se někdy přezdívá „indické zlato" 

Tradičně oceňované účinky kurkumy jsou pestré, zahrnují pozitivní vliv na srdce, játra a plíce, na trávicí, oběhovou i dýchací soustavu. Ve vyšších dávkách má vliv také na dnes tolik zmiňovanou střevní mikroflóru.

Kurkuma je vyhledávaným antibakteriálním prostředkem při oslabeních organismu. Její užití je různorodé, například zevně se aplikuje ve formě pasty (vzniklé smícháním s medem), která se v tradiční ájurvédě využívá ke zlepšení pohybu. Hlavní, biologicky aktivní fytochemickou látkou, která stojí za oceňovanými schopnostmi kurkumy, je kurkumin - žlutooranžový pigment a silný antioxidant. Kurkumin se po staletí používá v tradiční čínské a ajurvédské medicíně pro své protizánětlivé vlastnosti.1 Slibné výsledky ukázal kurkumin v řadě klinických studiích. V oblasti zlepšení pohybové pohody (např. v porovnání s podáváním fenylbutazonu) vykazoval za určitých podmínek zhruba stejný přínos.2 Ukazuje se, že u osteoartrózy jsou pro zmírnění symptomů (bolest a dysfunkce kloubů), ale také pro zachování artikulární struktury bez vedlejších účinků, nutraceutika typu kurkuminu z kurkumy dobrými kandidáty na terapii, vzhledem k jejich bezpečnostnímu profilu a potenciální účinnosti.2 Proto se kurkuma i v západním světě stala vyhledávaným pomocníkem při obtížích s klouby.

VYUŽÍT NA MAXIMUM

Ačkoli původně ájurvéda pracovala s kurkumou pomocí výše uvedených prostředků, dnes máme možnost ji užívat s větším komfortem. Přirozeně se vyskytující kurkumin dosahuje totiž nízké biologické dostupnosti. Po perorálním požití může jen velmi málo dosáhnout systémového oběhu, a ještě méně může pronikat do kloubních tkání.2 Jedním z možných řešení je kurkuma zpracovaná formou tekuté mikro-emulze do podoby bio-optimalizovaného extraktu. Tato forma umožňuje organismu podanou kurkumu mnohem lépe vstřebat a následně i maximálně využít. 



ZAPOJTE SE S MAGAZÍNEM DO TESTOVÁNÍ!

ZAŽIJTE INDICKÉ ZLATO NA VLASTNÍ KLOUBY!

Odpovězte správně do konce ledna na soutěžní otázku a můžete se stát jedním z deseti testujících, kteří v průběhu února a března vyzkouší přínosy bio-optimalizovaného kurkuminu k udržení dobrého stavu kloubů.

Své odpovědi zasílejte na magazin@hcom.cz, heslo v předmětu KLOUBY.


FLEXOFYTOL® - KURKUMA S UNIKÁTNÍ VSTŘEBATELNOSTÍ

Specialisté z Belgické laboratoře Tilman, která má více než šedesátiletou zkušenost vývoje přírodních řešení na podporu zdraví, vyvinuli ve spolupráci s univerzitním výzkumným centrem unikátní proces zpracování kurkumy. Takto zpracovaná kurkuma je obsažena výhradně v přípravku Flexofyol®. Ve své bio-optimalizované podobě, dosahuje až 2 700krát větší vstřebatelnosti než přírodní prášek kurkumy.

Flexofytol® obsahuje bio-optimalizovaný extrakt kurkumy standardizovaný na 42mg kurkuminu. 

- Přírodní revoluce na klouby

- Kurkuma s unikátní vstřebatelností

TESTOVÁNO LÉKAŘI A NYNÍ I DESÍTKOU NAŠICH ČTENÁŘŮ

Doplněk stravy Flexofytol® byl na jaře loňského roku testován na oddělení Ortopedie a traumatologie v Nemocnici Rudolfa a Stefanie Benešov. Tým lékařů pod vedením primáře Jiřího Beznosky sledoval užívání doplňku stravy Flexofytol® 30 uživateli ve věku 45-65 let trpícími artrózou kloubů. Během sledování uživatelé subjektivně hodnotili bolestivost a hybnost kloubů a kvalitu života. Hodnocení intenzity bolesti se v průběhu studie zlepšilo u uživatelů v průměru o 50 %. Více o testování ZDE

SOUTĚŽNÍ OTÁZKA:

Jak se doplněk stravy Flexofytol® užívá?

a) 1. měsíc 2 ×2 tob., 2.-3. měsíc 2 ×1 tob.

b) 1.-2. měsíc 2 ×2 tob., 3. měsíc 2 ×1 tob.

Více na: www.flexofytol.cz 

Literatura:
1. Gupta SC, Patchva S, Koh W, Aggarwal BB. Objev kurkuminu, složky zlatého koření a jeho zázračných biologických aktivit. Clin Exp Pharmacol Physiol. 2012; 39 (3): 283-299. doi: 10,1111 / j.1440-1681.2011,05648.
2. Henrotin Y., Priem F., Mobasheri A. Kurkumin: nové paradigma a terapeutická příležitost k léčbě osteoartrózy: kurkumin pro léčbu osteoartrózy. SpringerPlus. 2013; 2: 56. doi: 10,1186 / 2193-1801-2-56. 
Zpět

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie