Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



HORMONY A ŽENY 2. – TĚHOTENSTVÍ



Druhou nejdůležitější hormonální změnou prochází organismus ženy v těhotenství. Toto období končící porodem se dá označit za zázrak, a to i proto, že tělo, hormony a metabolismus umějí skvěle spolupracovat.

Ten zázrak se u nás každý rok opakuje více než stotisíckrát, a to - když raději nepočítáme porody doma - v třiadevadesáti našich porodnicích. 

„V období, kdy chce žena otěhotnět," říká porodník doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D., „musí být hormony ve správné souhře. Zralá vajíčka se uvolní a dostanou do dělohy přesně v době, kdy je její sliznice dobře připravená, a to díky ideální hladině progesteronu a správné funkci štítné žlázy."

Ve vaječnících vzniká žluté tělísko, které zabraňuje další menstruaci a produkuje progesteron. Později tuto funkci přebírá placenta, které se stane dočasným endokrinním orgánem a jakýmsi výrobcem těhotenských hormonů. A právě díky placentě se zvyšuje hladina progesteronu a estrogenu, a ta zůstává vysoká až do porodu.

Komplikace v těhotenství nebo před ním

Tyto vysoké hladiny hormonů (progesteronu a estrogenu) mohou v tomto období způsobit nevolnosti, otoky nohou, varixy a hemeroidy, ale třeba i infekci močových cest. Vyšší hladina estrogenu má u těhotných vliv na zvýšení krevního tlaku, vyšší hladina progesteronu tlumí činnost střev a způsobuje zácpu. V této době je nutné myslet na dostatek tekutin, které podporují trávení. Nedostatek progesteronu může způsobit i potrat nebo předčasný porod.

Hormony se vzájemně ovlivňují - pozitivně, ale někdy i negativně. Cílové buňky, k nimž hormony putují, buď způsobí vyšší produkci hormonů, nebo naopak jejich utlumení. Na tomto principu funguje například i klinické zjišťování problémů s otěhotněním: pacientce je podán určitý synteticky připravený hormon, a pak se testuje, zda se vytvoří ženské pohlavní hormony. Pokud ne, nastupují další testy směřující k poznání jedné z možných příčin neschopnosti otěhotnět.

Dva tělní oběhy

Biochemička RNDr. Michaela Bebová, spolupracovnice AquaLife Institutu, připomíná, že především v tomto období (a pak také u seniorů) je velmi důležitý dostatečný příjem tekutin; dva tělní oběhy potřebují dostatečně hydratovat, udržet správnou tekutost krve a také doplňovat plodovou vodu. 

„V této době se kromě čisté vody hodí konzumovat slabě a středně mineralizované přírodní minerálky. Z jejich obsahu se v této době výrazně uplatňuje hořčík; jednak ho organismus během těhotenství vylučuje větší množství a je třeba jej doplňovat, jednak má význam pro dělení a růst buněk embrya a společně s vápníkem je důležitý pro dětské kosti," připomíná biochemička. 

Ne mnoho, ale kvalitně

Možná se řada z nás pamatuje na rady našich babiček, které nám říkaly - musíš jíst za dva! Dnes víme, že to neplatí.

„Budoucí maminka by měla jíst pravidelně v menších dávkách, ovšem kvalitní stravu," doporučuje nutriční terapeutka Věra Boháčová, DiS.

1. trimestr:

„V této době jsou důležité především plnohodnotné bílkoviny, v tomto případě bílkoviny především živočišného původu, které jsou nezbytné pro vývoj plodu i pro nastávající maminku. Vegetariánské stravování není v tomto období dobrou volbou. Kromě bílkovin je důležité železo jako prevence anémie, omega 3 mastné kyseliny pro vývoj nervové soustavy plodu a kyselina listová, která je prevencí poruch nervové trubice - rozštěpů patra a páteře," zdůrazňuje nutriční terapeutka.

2. trimestr:

Plod už intenzivně roste, a tak potřebuje energii a živiny, vápník, hořčík, jód a železo. Dostatečná konzumace mléčných výrobků je prevencí odvápnění kostí nastávající maminky, hořčík pomáhá proti křečím, ryby a jód jsou důležité pro hormon štítné žlázy plodu, k pití kromě vody již citované minerálky.

3. trimestr:

Pro toto období platí všechny uvedené údaje, a také konzumace vlákniny a vitaminu D, který napomáhá správnému vstřebávání vápníku. Pro imunitní systém a tvorbu inzulinu je nezbytný vitamin C, omega 3 mastné kyseliny a zinek. 

Co omezit a co vyloučit

Vyloučit ze stravy syrové maso a syrová vejce, výrazně omezit uzeniny a cukr, nepasterované mléčné výrobky a potraviny s obsahem plísní, a to raději i těch ušlechtilých. Pozor i na bylinné čaje, vhodné jsou ty, které jsou určené přímo těhotným a kde je garantováno bezpečné složení. Sycené nápoje mohou být důvodem nadýmání a pálení žáhy.

Samozřejmostí je v tomto období vyloučení alkoholu, nápojů s chininem a také velkého množství kávy.

Mgr. Jana Ulíková

Příště: Hormony a ženy 3. - MENOPAUZA

Neuniklo vám?

HORMONY A ŽENY 1. - PUBERTA

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie