Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



HORMONY A ŽENY 2. – TĚHOTENSTVÍ



Druhou nejdůležitější hormonální změnou prochází organismus ženy v těhotenství. Toto období končící porodem se dá označit za zázrak, a to i proto, že tělo, hormony a metabolismus umějí skvěle spolupracovat.

Ten zázrak se u nás každý rok opakuje více než stotisíckrát, a to - když raději nepočítáme porody doma - v třiadevadesáti našich porodnicích. 

„V období, kdy chce žena otěhotnět," říká porodník doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D., „musí být hormony ve správné souhře. Zralá vajíčka se uvolní a dostanou do dělohy přesně v době, kdy je její sliznice dobře připravená, a to díky ideální hladině progesteronu a správné funkci štítné žlázy."

Ve vaječnících vzniká žluté tělísko, které zabraňuje další menstruaci a produkuje progesteron. Později tuto funkci přebírá placenta, které se stane dočasným endokrinním orgánem a jakýmsi výrobcem těhotenských hormonů. A právě díky placentě se zvyšuje hladina progesteronu a estrogenu, a ta zůstává vysoká až do porodu.

Komplikace v těhotenství nebo před ním

Tyto vysoké hladiny hormonů (progesteronu a estrogenu) mohou v tomto období způsobit nevolnosti, otoky nohou, varixy a hemeroidy, ale třeba i infekci močových cest. Vyšší hladina estrogenu má u těhotných vliv na zvýšení krevního tlaku, vyšší hladina progesteronu tlumí činnost střev a způsobuje zácpu. V této době je nutné myslet na dostatek tekutin, které podporují trávení. Nedostatek progesteronu může způsobit i potrat nebo předčasný porod.

Hormony se vzájemně ovlivňují - pozitivně, ale někdy i negativně. Cílové buňky, k nimž hormony putují, buď způsobí vyšší produkci hormonů, nebo naopak jejich utlumení. Na tomto principu funguje například i klinické zjišťování problémů s otěhotněním: pacientce je podán určitý synteticky připravený hormon, a pak se testuje, zda se vytvoří ženské pohlavní hormony. Pokud ne, nastupují další testy směřující k poznání jedné z možných příčin neschopnosti otěhotnět.

Dva tělní oběhy

Biochemička RNDr. Michaela Bebová, spolupracovnice AquaLife Institutu, připomíná, že především v tomto období (a pak také u seniorů) je velmi důležitý dostatečný příjem tekutin; dva tělní oběhy potřebují dostatečně hydratovat, udržet správnou tekutost krve a také doplňovat plodovou vodu. 

„V této době se kromě čisté vody hodí konzumovat slabě a středně mineralizované přírodní minerálky. Z jejich obsahu se v této době výrazně uplatňuje hořčík; jednak ho organismus během těhotenství vylučuje větší množství a je třeba jej doplňovat, jednak má význam pro dělení a růst buněk embrya a společně s vápníkem je důležitý pro dětské kosti," připomíná biochemička. 

Ne mnoho, ale kvalitně

Možná se řada z nás pamatuje na rady našich babiček, které nám říkaly - musíš jíst za dva! Dnes víme, že to neplatí.

„Budoucí maminka by měla jíst pravidelně v menších dávkách, ovšem kvalitní stravu," doporučuje nutriční terapeutka Věra Boháčová, DiS.

1. trimestr:

„V této době jsou důležité především plnohodnotné bílkoviny, v tomto případě bílkoviny především živočišného původu, které jsou nezbytné pro vývoj plodu i pro nastávající maminku. Vegetariánské stravování není v tomto období dobrou volbou. Kromě bílkovin je důležité železo jako prevence anémie, omega 3 mastné kyseliny pro vývoj nervové soustavy plodu a kyselina listová, která je prevencí poruch nervové trubice - rozštěpů patra a páteře," zdůrazňuje nutriční terapeutka.

2. trimestr:

Plod už intenzivně roste, a tak potřebuje energii a živiny, vápník, hořčík, jód a železo. Dostatečná konzumace mléčných výrobků je prevencí odvápnění kostí nastávající maminky, hořčík pomáhá proti křečím, ryby a jód jsou důležité pro hormon štítné žlázy plodu, k pití kromě vody již citované minerálky.

3. trimestr:

Pro toto období platí všechny uvedené údaje, a také konzumace vlákniny a vitaminu D, který napomáhá správnému vstřebávání vápníku. Pro imunitní systém a tvorbu inzulinu je nezbytný vitamin C, omega 3 mastné kyseliny a zinek. 

Co omezit a co vyloučit

Vyloučit ze stravy syrové maso a syrová vejce, výrazně omezit uzeniny a cukr, nepasterované mléčné výrobky a potraviny s obsahem plísní, a to raději i těch ušlechtilých. Pozor i na bylinné čaje, vhodné jsou ty, které jsou určené přímo těhotným a kde je garantováno bezpečné složení. Sycené nápoje mohou být důvodem nadýmání a pálení žáhy.

Samozřejmostí je v tomto období vyloučení alkoholu, nápojů s chininem a také velkého množství kávy.

Mgr. Jana Ulíková

Příště: Hormony a ženy 3. - MENOPAUZA

Neuniklo vám?

HORMONY A ŽENY 1. - PUBERTA

Zpět

V LISTOPADU DO BRATISLAVY

Srdečně zveme lékárníky, farmaceutické asistenty a ostatní nelékařské profese z oboru zdravotnictví, z celé ČR i SK, na poslední on-line kongres z dílny Healthcomm Professional. V kulise Slovenska – sousední země s krásnou přírodou a s námi propojenou farmaceutickou historií se účastníci budou moci ponořit do virtuálního 3D prostředí a objevovat odborný i doprovodný program inspirovaný slovenskou farmaceutickou tradicí. Studujte tam, kde se moderní technologie potkává s kvalitním odborným obsahem. Kongres Bratislava startuje 12. listopadu a poběží do 11. prosince 2025. Odborný obsah on-line kongresu je akreditován na 30 dní u ČLnK, ČKFA, POUZP a SKMTP. Registrujte se jednoduše prostřednictvím tlačítka „Přihlášení“ na webu www.healthcomm.cz a s využitím kódu PHAR25SL získejte vstup zdarma. Registrovat se můžete také přes banner na Magazínu.

SZÚ MÁ 100 LET

5. listopadu 2025 uplyne 100 let od chvíle, kdy byl slavnostně otevřen Státní zdravotní ústav v Praze (SZÚ). Vznikl v čase, kdy bylo Československo poznamenáno následky první světové války a čelilo mimo jiné vysokému výskytu infekcí včetně tuberkulózy, která byla dlouhá léta hlavní příčinou úmrtí v populaci. Proto se již za prvního ministra zdravotnictví samostatného Československa, lékaře a politika Vavra Šrobára, zrodila myšlenka na vybudování instituce, která bude dbát o veřejné zdraví. Již od ledna 2025 se zájemci o historii i současnost SZÚ mohou podívat na speciální webové stránky: https://100let.szu.cz

DOPORUČUJEME