Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



HORMONY A ŽENY 2. – TĚHOTENSTVÍ



Druhou nejdůležitější hormonální změnou prochází organismus ženy v těhotenství. Toto období končící porodem se dá označit za zázrak, a to i proto, že tělo, hormony a metabolismus umějí skvěle spolupracovat.

Ten zázrak se u nás každý rok opakuje více než stotisíckrát, a to - když raději nepočítáme porody doma - v třiadevadesáti našich porodnicích. 

„V období, kdy chce žena otěhotnět," říká porodník doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D., „musí být hormony ve správné souhře. Zralá vajíčka se uvolní a dostanou do dělohy přesně v době, kdy je její sliznice dobře připravená, a to díky ideální hladině progesteronu a správné funkci štítné žlázy."

Ve vaječnících vzniká žluté tělísko, které zabraňuje další menstruaci a produkuje progesteron. Později tuto funkci přebírá placenta, které se stane dočasným endokrinním orgánem a jakýmsi výrobcem těhotenských hormonů. A právě díky placentě se zvyšuje hladina progesteronu a estrogenu, a ta zůstává vysoká až do porodu.

Komplikace v těhotenství nebo před ním

Tyto vysoké hladiny hormonů (progesteronu a estrogenu) mohou v tomto období způsobit nevolnosti, otoky nohou, varixy a hemeroidy, ale třeba i infekci močových cest. Vyšší hladina estrogenu má u těhotných vliv na zvýšení krevního tlaku, vyšší hladina progesteronu tlumí činnost střev a způsobuje zácpu. V této době je nutné myslet na dostatek tekutin, které podporují trávení. Nedostatek progesteronu může způsobit i potrat nebo předčasný porod.

Hormony se vzájemně ovlivňují - pozitivně, ale někdy i negativně. Cílové buňky, k nimž hormony putují, buď způsobí vyšší produkci hormonů, nebo naopak jejich utlumení. Na tomto principu funguje například i klinické zjišťování problémů s otěhotněním: pacientce je podán určitý synteticky připravený hormon, a pak se testuje, zda se vytvoří ženské pohlavní hormony. Pokud ne, nastupují další testy směřující k poznání jedné z možných příčin neschopnosti otěhotnět.

Dva tělní oběhy

Biochemička RNDr. Michaela Bebová, spolupracovnice AquaLife Institutu, připomíná, že především v tomto období (a pak také u seniorů) je velmi důležitý dostatečný příjem tekutin; dva tělní oběhy potřebují dostatečně hydratovat, udržet správnou tekutost krve a také doplňovat plodovou vodu. 

„V této době se kromě čisté vody hodí konzumovat slabě a středně mineralizované přírodní minerálky. Z jejich obsahu se v této době výrazně uplatňuje hořčík; jednak ho organismus během těhotenství vylučuje větší množství a je třeba jej doplňovat, jednak má význam pro dělení a růst buněk embrya a společně s vápníkem je důležitý pro dětské kosti," připomíná biochemička. 

Ne mnoho, ale kvalitně

Možná se řada z nás pamatuje na rady našich babiček, které nám říkaly - musíš jíst za dva! Dnes víme, že to neplatí.

„Budoucí maminka by měla jíst pravidelně v menších dávkách, ovšem kvalitní stravu," doporučuje nutriční terapeutka Věra Boháčová, DiS.

1. trimestr:

„V této době jsou důležité především plnohodnotné bílkoviny, v tomto případě bílkoviny především živočišného původu, které jsou nezbytné pro vývoj plodu i pro nastávající maminku. Vegetariánské stravování není v tomto období dobrou volbou. Kromě bílkovin je důležité železo jako prevence anémie, omega 3 mastné kyseliny pro vývoj nervové soustavy plodu a kyselina listová, která je prevencí poruch nervové trubice - rozštěpů patra a páteře," zdůrazňuje nutriční terapeutka.

2. trimestr:

Plod už intenzivně roste, a tak potřebuje energii a živiny, vápník, hořčík, jód a železo. Dostatečná konzumace mléčných výrobků je prevencí odvápnění kostí nastávající maminky, hořčík pomáhá proti křečím, ryby a jód jsou důležité pro hormon štítné žlázy plodu, k pití kromě vody již citované minerálky.

3. trimestr:

Pro toto období platí všechny uvedené údaje, a také konzumace vlákniny a vitaminu D, který napomáhá správnému vstřebávání vápníku. Pro imunitní systém a tvorbu inzulinu je nezbytný vitamin C, omega 3 mastné kyseliny a zinek. 

Co omezit a co vyloučit

Vyloučit ze stravy syrové maso a syrová vejce, výrazně omezit uzeniny a cukr, nepasterované mléčné výrobky a potraviny s obsahem plísní, a to raději i těch ušlechtilých. Pozor i na bylinné čaje, vhodné jsou ty, které jsou určené přímo těhotným a kde je garantováno bezpečné složení. Sycené nápoje mohou být důvodem nadýmání a pálení žáhy.

Samozřejmostí je v tomto období vyloučení alkoholu, nápojů s chininem a také velkého množství kávy.

Mgr. Jana Ulíková

Příště: Hormony a ženy 3. - MENOPAUZA

Neuniklo vám?

HORMONY A ŽENY 1. - PUBERTA

Zpět

SVĚTOVÝ DEN HYPERTENZE

Kardiovaskulární onemocnění jsou nejčastější příčinou smrti. Hlavními rizikovými faktory jsou kouření, vysoký cholesterol a vysoký krevní tlak. Na nebezpečí a fatální důsledky zvýšeného krevního tlaku upozorňuje Světový den hypertenze, který připadá na 17. května. Arteriální hypertenze je definována jako opakované zvýšení krevního tlaku ≥ 140/90 mmHg naměřené minimálně při dvou různých návštěvách v ordinaci lékaře. Úkolem Světového dne hypertenze je upozornit na význam udržování krevního tlaku v optimálních mezích, respektive upozornit na rizika, která přináší vysoký krevní tlak.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren (celkem můžete získat 13 bodů do systému CV), kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

ANDROPAUZA
MODRÉ SVĚTLO A STÁRNUTÍ KŮŽE
CHRONICKÉ ZÁNĚTY