Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



HOMEOPATIE ZA TÁROU: TĚHOTENSTVÍ – 3. TRIMESTR



Třetí trimestr začíná 28.týdnem těhotenství. Nové miminko neustále roste. S tím souvisí potíže, které budoucí maminku sužují. Mezi nejčastější problémy patří bolesti zad, pálení žáhy, nespavost a otoky končetin.

Bolesti zad v bederní oblasti jsou způsobeny nejen zvětšující se vahou miminka a změnou těžiště těla, ale také povolováním vazů, jak se tělo postupně připravuje k porodu. Výborným pomocníkem v této náročné době může být lék Rhus toxicodendron. Tento lék výrazně ovlivňuje vazy. Bolesti jsou provázeny ztuhlostí a po pozvolném rozhýbání se zmírňují. Užívá se v ředění 9C, popř. 15C.

Dalším lékem na bolesti zad může být Kalium carbonicum 9C. Bolesti zad jsou doprovázeny velkou únavou a vyčerpáním. Bolest je bodavá a vystřeluje do nohou. Zlepšení přichází s mírným tlakem na bolavé místo.

S rostoucím bříškem se zvyšuje také tlak na žaludek, který je zvětšující se dělohou utiskován. Pokud pálení žáhy doprovází i nevolnost, je lékem volby Ipecacuanha 9C. Většinou je doprovázeno také sliněním. Pokud je doprovodným příznakem místo nevolnosti nadýmání, je lépe použít lék Nux vomica 9C, s úspěchem se používá i u přepracovaných jedinců.

Dle doprovodných potíží je možné použít další homeopatické léky. Pulsatilla 9C - po tučném a sladkém - buchty, s těžkostí kolem žaludku. Arsenicum album 9C - silné pálení, hlavně v noci, od potíží ulevují teplé jídlo a pití. Phosphorus 9C - pálení, kterému ulevují studené nápoje, často s následným zvracením. Je možné využít i polykomponentní homeopatické léčivé přípravky.

Nespavost v tomto období je často způsobena stále se zvětšujícím bříškem a nemožností najít tu správnou a pohodlnou polohu pro spánek. S polohou mohou pomoci polštáře pod záda, mezi kolena i lehce pod bříško. Potíže se spánkem zhoršují i postupné obavy a strach z blížícího se porodu, aby bylo vše v pořádku. Gelsemium sempervirens 15C, popř. 30C zmírní nastupující obavy. Někdy ale ruší spánek neustálé přemýšlení a myšlenky, které se honí v hlavě. Z homeopatických léků může pomoci Nux vomica 9C nebo Kalium phosphoricum 15C. Oba léky jsou z přepracování a vyčerpání, ale trochu se liší. Kalium phosphoricum o více o duševním přepracování. Nux vomicu doprovází podrážděnost.

Je možné využít i polykomponentní homeopatický léčivý přípravek, který zmírňuje následky stresu a zlepšuje i kvalitu spánku.

Na otoky působí výborně velice známá Arnica montana v ředění 15C, nejlépe 2x denně 5 granulí. U větších žilních potíží v kombinaci s lékem Sepia officinalis.

Těhotenství spěje ke svému konci a připravuje se na jeho završení - příchod nového človíčka na svět. I přes různé obtíže je to čas radosti, očekávání a těšení se na nový začátek.

PharmDr. Lenka Štýsová

Neunikly vám předchozí díly?

HOMEOPATIE ZA TÁROU: TĚHOTENSTVÍ - 1. TRIMESTR

HOMEOPATIE ZA TÁROU: TĚHOTENSTVÍ - 2. TRIMESTR

Zpět

ZAPOJTE SE DO PROJEKTU PODPORY DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ LÉKÁRNÍKŮ

Hrozí lékárníkům syndrom vyhoření? Jak jste na tom s duševním zdravím? Ve spolupráci s ČLnK vznikl anonymní dotazník, který můžete vyplnit do 17. 5. 2024. Vaše účast je zásadní pro získání cenných informací. Každý respondent hraje nezastupitelnou roli při identifikaci faktorů, které mohou vést k syndromu vyhoření mezi farmaceuty.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren (celkem můžete získat 13 bodů do systému CV), kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

ANDROPAUZA
MODRÉ SVĚTLO A STÁRNUTÍ KŮŽE
CHRONICKÉ ZÁNĚTY