
V srpnovém vydání Magazínu připomněl PharmDr. Tomáš Arndt význam obsahových látek v lesních plodech - jahodníku, ostružiníku maliníku a ostružiníku pro lidské zdraví. Vypíchl fakt, že rostliny našich lesů, jako jsou jahodník nebo maliník, se jako droga využívají převážně ve formě listů. Protože ale i plody těchto rostlin ukrývají celou řadu biologicky významných látek, zaměřil se na ně v srpnovém článku.
Jaký přínos má například kyselina jantarová, obsažená v malinách, pro náš organismus?
V jakých plodech najdeme tanin?
Kdy sbírat lesní jahody?
Odpovědi naleznete v článku ZDE
V září se spolu s PharmDr. Tomášem Arndtem podíváme podrobněji na borůvky a brusinky.
Brusnice borůvka (Vaccinium myrtillus L.)
Brusnice borůvka patří do čeledi Ericaceae (vřesovcovité). Borůvka černá (Vaccinium myrtillus) je drobný keř, který se stal oblíbeným cílem nájezdů sběračů borůvek. Bohužel to často způsobí poničení porostů a následkem se v dalším roce urodí daleko méně plodů. Patří do čeledi Vacciniaceae (brusnicovité). Plodem je modročerná (i bělavá, červená nebo nazelenalá) ojíněná kulovitá bobule o průměru až jednoho centimetru, lidově borůvka. V sušené formě jsou i lékopisnou drogou (Myrtilli fructus recens, Myrtilli fructus siccus).
Borůvky obsahují velké množství přírodních látek, až překvapivě mnoho na tak drobné plody! Můžeme v nich najít antioxidanty, bioflavonoidy, karotenoidy, provitamín A, resveratrol, vitamin C, vitaminy skupiny B, ovocné cukry, hořčík, draslík, mangan, železo, měď, zinek, chrom, organické kyseliny (jablečná a citrónová), třísloviny, tuky, pektin, pektóza (pektinová látka, způsobující rosolovatění), barviva a další látky.
Vzhledem k obsahu tříslovin jsou borůvky tradičně používané v případě průjmů. Působí také antibakteriálně, posilují cévní stěnu, přispívají k regeneraci oční sliznice (zejména pro to se vyskytují v řadě doplňků stravy) a používají se jako doplněk léčby při zánětu ústní dutiny a hrtanu pro své antiseptické působení.
Některé ze zmíněných látek jsou důležité zdroje pro farmaceutický průmysl. Jedná se o fenolické látky, anthokyaniny, flavonoidy (například kvercetin nebo myricetin) a hydroxyskořicové kyseliny.
Pro farmaceuty jsou borůvky zajímavé pro své antioxidační, antikancerogenní, protizánětlivé nebo antimikrobiální aktivity.
Z nich anthokyaniny jsou významná barviva, která jsou biochemicky příbuzná právě s flavonoidy. Anthokyaniny blokují srážení krevních destiček, takže působí antikoagulačně. Také působí protizánětlivě a přispívají k prevenci vzniku makulární degenerace sítnice oka.
Hydroxyskořicové kyseliny jsou důležité pro samotnou rostlinu. Chrání ji proti rostlinným patogenům, nízké teplotě nebo intenzivnímu slunečnímu záření.
Další zajímavou skupinou látek jsou glukokininy, z nichž nejznámější je myrtillin. Různými mechanismy přispívají ke snížení hladiny glukózy v krvi. Přisuzuje se to blokování glukagonu, který mobilizuje odbourávání zásob glykogenu na glukózu.
Borůvky také vzhledem k obsahu antioxidantů a vitaminu C podporují dobré fungování imunitního systému. Také posilují cévní systém, a tím zlepšují krevní oběh a prokrvení končetin.
Na závěr u borůvky černé je možné uvést, že také přispívají k podpoře léčby respiračních a jiných zánětlivých onemocnění sliznic tím, že chrání sliznice a stimulují jejich regeneraci.
Brusnice brusinka (Rhodococcum vitis-idaea L.)
Brusnice brusinka patří do čeledi Ericaceae (vřesovcovité). Červené plody mají specifickou chuť, kterou si někdo oblíbí, jinému připadá spíš kyselá a nahořklá a raději si počká na brusinkový džem nebo kompot. Jsou kulovité a lesklé.
Obsahují hodně minerálních látek (hlavně vápník, dále pak vápník, hořčík a fosfor). Z dalších látek obsahují cukry, provitamin A (beta karoten), vitamin C, barviva (flavonoidy, antokyany), třísloviny, glykosidy a organické kyseliny. O některých těchto látkách jsem se zmínil už dříve.
Pozoruhodný je u brusinky vysoký obsah kyseliny benzoové, která je vlastně přírodní konzervační látkou a zaručuje dobrou trvanlivost jak čerstvých, tak zpracovaných plodů. Jsou také významným zdrojem flavonolových glykosidů, proanthokyanidinů a fenolových kyselin jako jsou například sinapová, kávová a kumarová.
Ke svému anglickému názvu cranberry přišly brusinky tak, že květy rostliny se pohybem větru podobají ptačí hlavě jeřába, proto byl jejich název Crane Berry (jeřábí bobulky) později zkrácený na cranberry.
Často se pod hromadným označením "brusinka" zahrnuje i jejich severoamerická varianta, klikva velkoplodá (Vaccinium macrocarpon), označovaná hlavně v doplňcích stravy jako "kanadské brusinky". Ty ovšem na rozdíl od tuzemských brusinek jsou větší, mají světlou, tuhou dužinu s intenzivní chutí a jemně trpkým nádechem. Rovněž také existuje klikva bahenní (Vaccinium oxycoccos L.) Česká (a vlastně evropská) varianta (latinsky také označována Vaccinium vitis-idaea) se bohužel u nás vyskytuje již spíše vzácně a rostliny jsou chráněné.
Brusinky jsou vhodným doplňkem dietního jídelníčku diabetiků, dále se používají proti průjmu a přispívají ke zklidnění potíží se žlučníkem. Příznivě působí u žaludečních vředů nebo onemocnění srdce a oběhového systému (snížení hladiny cholesterolu i krevního cukru, prevence kornatění tepen). Toto vše musí potvrdit ještě další vědecké studie. Nejvíce se ovšem používají při prevenci a léčbě zánětů močového měchýře, ledvin, prostaty a celého močového ústrojí. V tomto případě se jedná o antiadhezivní působení látek, které jsou obsaženy v brusinkové šťávě. Princip tohoto působení spočívá v tom, že inhibují adherenci bakterií Escherichia coli na stěnu sliznice močových cest. Ty pak už nemohou škodit. Tyto účinky mají látky obsažené v brusinkách - anthokyanidiny a proantokyanidiny.
Důležitou roli hraje také látka arbutin, která se v našem organismu přeměňuje na hydrochinon. Ten působí antibakteriálně na možnost adheze škodlivých látek na sliznici močových cest. Podmínkou k tomu je alkalická moč. Tu způsobuje během působení arbutinu parciální zmýdelnění konjugátů.
Podle některých studií mají látky obsažené v brusinkách (také v klikvě) přínos při léčbě kardiovaskulárních chorob a rakoviny. Jde o zvýšené antioxidační aktivity plazmy a inhibice oxidace LDL (low density lipoprotein, ukazatel spojený s kardiovaskulárními chorobami) V evropských brusinkách převažují 3-O-glukosidy kyanidinu a peonidinu. Takže i v „našich" brusinkách se najde celá řada zajímavých látek....
PharmDr. Tomáš Arndt
Literatura a zdroje (pro oba díly článku):
1. Ha Thuy Cao, Základní chemická charakteristika brusinkové šťávy, bakalářská práce, Fakulta chemická, Vysoké technické učení v Brně, Brno 2019.
2. DUŠKOVÁ, Ludmila a Jan KOPŘIVA. Pěstujeme maliny, ostružiny a borůvky. 1. vyd.Praha: Grada Publishing, 2003
3. Bc. Monika Němcová, KVALITA DROBNÉHO OVOCE V PRŮBĚHU SKLADOVÁNÍ, Diplomová práce, Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakulta v Lednici, Lednice 2017.
4. HRIČOVSKÝ, Ivan a kol. Drobné ovoce a méně známé druhy ovoce. 1. vyd. Bratislava: Príroda, 2002
5. Végh, V. (2013). Látky obsažené v brusinkách a infekce močového traktu. Farmi News, 11(3), 44.
6. KOPEC, Karel. Tabulky nutričních hodnot ovoce a zeleniny. 1 vyd. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1998
7. Velíšek, J. (2002). Chemie potravin (Vyd. 2., upr). OSSIS.
8. Nováčková, M., & Chmel, R. (2012). Brusinky a probiotika - prevence a adjuvantní léčba recidivujících uroinfekcí. Praktické Lékárenství, 8(3), 110-112.
9. Sochorová, N., Hilšerová, S., & Vidlář, A. (2012). Brusinky nejen v urologii. Urologie Pro Praxi, 13(4), 180-182. http://www.urologiepropraxi.cz/archiv.php
10. https://www.celostnimedicina.cz/boruvka-cerna-vaccinium-myrtillus.htm
11. Kašparová, M. (2009). Borůvka černá (Vaccinium myrtillus L.). Praktické Lékárenství, 5(3), 143-145.
12. Koupý, D., Kotolová, H., & Rudá Kučerová, J. (2015). Účinnost fytoterapie v podpůrné léčbě diabetes mellitus typu 2. Česká A Slovenská Farmacie, 64(1-2), 3-6. 13.
13. https://www.celostnimedicina.cz/bioflavonoidy.htm
14. https://www.casopisroots.cz/ostruzinik-krovity-rubus-fruticosus/
15. Sedláček, P. (2010). Lidové recepty z borůvek, malin, ostružin, brusinek a medvědice. Regenerace 18 (7), 19.
16. https://www.celostnimedicina.cz/ostruzinik-malinik-rubus-idaeus.htm
17. Malinkovičová M., Pěstitelská technologie maliníku a ostružiníku, Bakalářská práce, Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakulta v Lednici, Lednice 2010
18. Chytilová, K., Pazdera, J., & Tvrdý, P. (2010). Fytoterapeutika a jejich vliv na orální zdraví. Česká Stomatologie A Praktické Zubní Lékařství. Praktické Zubní Lékařství, 110-58(6), 83-87.
19. Jaroš, Z. (1995). Molybden-biologie a toxikologie. Časopis Českých Lékárníků, 67(9), 25.
20. Suchý, V. (1994). Biologicky aktivní polyhydroxyfenoly. In CADISO 94 (pp. 56-58).
21. LEGARTOVÁ, Soňa, G. SBARDELLA, Stanislav KOZUBEK a Eva BÁRTOVÁ. Ellagic acid-changed epigenome of ribosomal genes and condensed RPA194-positive regions of nucleoli in tumour cells. Folia biologica. 2015, 61(2), 49-59. ISSN 0015-5500.
22. Bodlák, J. (2001). Příroda léčí: bylinář s recepty (2. vyd). Granit.
V ČR přibývá nemocných se žloutenkou typu A i C. Loni testy odhalily hepatitidu C u 1 452 osob – nejvíce za posledních deset let. Do konce srpna letošního roku přibylo dalších 935 případů. Současně se ale navíc objevila plošná epidemie žloutenky A. Od začátku roku bylo hlášeno 1 348 nemocných, což je několikanásobně více než v předchozích letech. „Naše populace je vůči viru hepatitidy A velmi vnímavá, protože od poslední velké epidemie v roce 1979 uplynulo více než 45 let. Většina lidí se tak s virem nikdy nesetkala a nemá protilátky. Proto je ohrožena prakticky celá společnost,“ říká MUDr. Pavel Dlouhý, předseda Společnosti infekčního lékařství ČLS JEP. Hepatitida A má akutní průběh s příznaky podobnými chřipce (únava, teplota, nechutenství, nevolnost, bolesti břicha), následně zežloutne kůže a bělmo očí. Žloutenka typu C naopak postupuje nenápadně a roky ničí játra. Řada lidí tak o své infekci vůbec neví, protože onemocnění probíhá bez bolesti a bez výraznějších příznaků. Testování na hepatitidu C provádějí praktičtí lékaři i specialisté. Anonymně a zdarma je možné nechat se otestovat také v checkpointech, které fungují po celé republice. Vyšetřuje se zde HIV, hepatitida C a syfilis. Hepatitida A se zde netestuje – pokud má člověk podezření na infekci virem hepatitidy A, musí se obrátit na svého praktického lékaře.
Druhý tematický on-line kongres tohoto roku spustila společnost Healthcomm Professional 3. 9. 2025. Na webu www.healthcomm.cz poběží celých 30 dní. 2D tematický on-line kongres IMUNITA je určen všem lékárníkům, farmaceutickým asistentům a dalším nelékařským zdravotnickým profesionálům z celého Česka i Slovenska. Akreditováno u ČLnK, ČKFA, POUZP a SKMTP. Stále se můžete registrovat. Využijte kód pro přihlášení PHAR25IM a vstup v hodnotě 1000 Kč máte zcela zdarma.
S datem 4. září je spojen Světový den sexuálního zdraví (World Sexual Health Day), který od roku 2010 vyhlašuje a celosvětově propaguje World Association for Sexual Health - organizace na podporu sexuálního zdraví jako základního lidského práva. Motto pro rok 2025 zní: „Sexuální spravedlnost: Co pro to můžeme udělat?“ Sexuologický ústav VFN se k letošnímu Světovému dni připojuje zveřejněním edukačních materiálů na webu a sociálních sítích, zahájením kampaně k otevření nízkoprahového Centra psychosexuální pomoci a současně i nabídkou bezplatné anonymní on-line konzultace pro nové zájemce během září 2025. Pro zajištění prvního kontaktu funguje specifická e-mailová adresa: SexPomoc@vfn.cz. Tato možnost slouží jako první vstupní brána pro klienty, kteří se často nacházejí v psychosexuální krizi a potřebují anonymitu.
Pilotní projekt preventivního očkování proti chřipce proběhne v oddělených konzultačních místnostech Center prevence s poradenstvím v rámci vybraných lékáren BENU v Praze, Brně a Ostravě. Očkování bude provádět vždy praktický lékař, a to během říjnových víkendů od 4. do 26. 10. 2025 v čase 10-18 hodin. Cena za očkovací látku a její aplikaci bude 629 Kč. Pacient bude hradit platbu na místě v lékárně. Očkování proti chřipce mají z veřejného zdravotního pojištění plně hrazeno pouze pojištěnci nad 65 let a zákonem stanovené skupiny. Od 1. září 2025 si mohou dospělí samoplátci ve věku 18–65 let rezervovat termín očkování proti chřipce prostřednictvím webových stránek benuprevence.cz