Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



CERTIFIKACE PRO AI DIAGNOSTIKU OČÍ



Jednou z nejčastějších komplikací diabetu je diabetická retinopatie - onemocnění oční sítnice, které může vést až k úplné slepotě. Pro zpomalení progrese tohoto onemocnění je velmi důležitá včasná diagnostika. Tu nyní může výrazně usnadnit a urychlit zdravotnický prostředek využívající umělou inteligenci, který v květnu získal vysoký stupeň certifikace MDR IIb.

Diabetická retinopatie vzniká jako přímý důsledek chronické hyperglykémie, která způsobuje poškození sítnicových kapilár. Trpí jí přibližně každý třetí člověk s diabetem 1. i 2. typu a u každého desátého se vyvine forma tohoto onemocnění ohrožující zrak. Je také hlavní příčinou slepoty u dospělých v produktivním věku (20-65 let). To má devastující osobní a socioekonomické důsledky, přestože onemocnění je potenciálně preventabilní a léčitelné..1

„Diabetická retinopatie se vyvíjí postupně a v počátečních stádiích nemusí vykazovat žádné zjevné příznaky. Prevence je proto založena na pravidelném očním vyšetření, které by měli všichni diabetici podstoupit minimálně jednou ročně," říká prof. MUDr. Martin Prázný, Ph.D., CSc.

Až 40 % pacientů s diabetem však tyto pravidelné roční prohlídky u oftalmologa neabsolvuje, zejména kvůli časové náročnosti.2 Včasná diagnóza je ale jediným způsobem, jak identifikovat změny na sítnici dříve, než se objeví zjevné příznaky zhoršení zraku, a umožní nasadit účinnou léčbu, která může zastavit nebo zpomalit progresi onemocnění.

Certifikovaný zdravotnický prostředek pro rychlejší diagnostiku

Řešením pro celkové zefektivnění diagnostiky diabetické retinopatie může být zdravotnický prostředek Aireen. Pochází z dílny českého startupu a na konci května získal jako vůbec první český startup v oblasti AI zdravotní péče certifikaci MDR IIb.

„To je skutečně velký úspěch, byli jsme zde v pozici průkopníků. Pro všechny zúčastněné, včetně regulátora, to byla novinka, nebylo to lehké, ale postupně jsme se vývojem a certifikací systému mnoho naučili." komentuje novinku zakladatel Aireen David Navrátil a dodává: „Věřím, že ve zdravotnictví je řada oblastí, které by umělá inteligence mohla zrychlit a zpřesnit. Stojíme na prahu nové éry."

Unikátní zdravotnický prostředek založený na umělé inteligenci byl vyvinut ve spolupráci s předními oftalmology a diabetology, aby rozšířil možnosti lékařů a pacientů při prevenci a léčbě diabetické retinopatie. Pracoviště, kde lze podstoupit vyšetření pomocí zraku pomocí umělé inteligence, najdete ZDE 

Aireen využívá snímky očního pozadí ze sítnicové kamery a zpracovává je výkonným počítačem využívajícím umělou inteligenci pro analýzu očních snímků a detekci příznaků diabetické retinopatie. Tu diagnostikuje s vysokou přesností během pouhých 30 sekund, a to i ve stádiích, kdy ještě pacient nevnímá zdravotní obtíže. Umožňuje tak rychle a spolehlivě zjistit přítomnost diabetické retinopatie a v konečném důsledku tak zahájit léčbu dříve a minimalizovat riziko ztráty zraku pacienta.

Aireen využívá pro hodnocení snímků kaskádu neuronových sítí. Jednotlivé sítě jsou trénovány pro různé typy hodnocení a společně zabezpečují vysokou kvalitu diagnostiky fundus snímků.

Aireen umožňuje vyšetření nejen v ordinacích oftalmologů, ale i u diabetologů. Je zapotřebí pouze nezbytné vybavení, tedy software a sítnicovou kameru. Díky tomu mohou pacienti s diabetem absolvovat oční vyšetření v rámci svých pravidelných návštěv u diabetologa. Screening diabetické retinopatie pomocí umělé inteligence je plně hrazen ze zdravotního pojištění.

Zdroj: Insighters

Reference:
1. https://www.idf.org/our-activities/care-prevention/eye-health.html
2. https://www.vzp.cz/o-nas/aktuality/40-diabetiku-chybi-ocni-vysetreni-nove-ho-mohou-poskytnout-primo-diabetologove

UMĚLÁ INTELIGENCE POMÁHÁ DIABETIKŮM

Zpět

PERTUSE (KONEČNĚ) NA ÚSTUPU

Do ISIN bylo v období od ledna do 7. července 2024 nahlášeno celkem 23 127 případů pertuse; poprvé byl v prvním červencovém týdnu zaznamenán výrazný pokles pod tisíc nových hlášených případů. Podobný příznivý vývoj se předpokládá i během prázdnin. Nejvíce případů onemocnění černým kašlem i nejvyšší nemocnost zůstává stále ve věkové skupině 15 až 19 let. U dětí do jednoho roku je od začátku roku hlášeno 344 případů, za poslední týden bylo evidováno dalších 12. Dospívající a dospělí jsou zdrojem infekce pro nejmenší děti, protože v proočkované populaci může mít onemocnění pertusí mírný průběh a často není rozpoznáno a správně diagnostikováno. Z celkového počtu případů hlášených v roce 2024 bylo podle údajů v ISIN 17 256 osob očkováno, 1 737 osob neočkováno a u 4 134 osob informace o očkování chybí. (SZÚ)

KONGRES U VIKINGŮ

Healthcomm Professional zve lékárníky a farmaceutické asistenty na další, v pořadí již devátý on-line 3D 360° kongres, který proběhne od 11. září do 10. října 2024. V prostředí norského hlavního města nabídne akreditovaná akce nejen zajímavé informace o historii a současnosti farmacie království ze severní Evropy, ale samozřejmě také kvalitní odborný program. On-line kongres bude spuštěný na dobu 30 dní a odborný obsah bude akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Registrovat se můžete již nyní na webu Healthcomm.cz

DERIVÁTY HHC MEZI NÁVYKOVÝMI LÁTKAMI

Ministerstvo zdravotnictví dostalo souhlas od Evropské komise pro zařazení psychoaktivních látek HHCP, HHCH, HHCB, HHC-C8, THCH, THCB a THC-C8 a esterů z nich odvozených na seznam návykových látek. S předmětnými látkami mohou zacházet pouze právnické osoby či podnikající fyzické osoby, kterým Ministerstvo zdravotnictví vystavilo povolení k zacházení nebo mají zákonnou výjimku pro toto zacházení, a to pouze k omezeným výzkumným, vědeckým a velmi omezeným terapeutickým účelům. Výrobci, distributoři a prodejci musí zajistit, aby po nabytí účinnosti nevykonávali činnost s předmětnými látkami nebo výrobky, které by tyto látky obsahovaly. V opačném případě se vystavují riziku trestního stíhání. Látky jsou v současné chvíli zařazeny na seznamu návykových látek s časovým omezením do 1. ledna 2025. Jejich další případná reklasifikace závisí na výsledku hodnocení rizik podle nové právní úpravy, která se nyní nachází ve stadiu schvalování v Parlamentu ČR. (MZ ČR)

DOPORUČUJEME