Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



CERTIFIKACE PRO AI DIAGNOSTIKU OČÍ



Jednou z nejčastějších komplikací diabetu je diabetická retinopatie - onemocnění oční sítnice, které může vést až k úplné slepotě. Pro zpomalení progrese tohoto onemocnění je velmi důležitá včasná diagnostika. Tu nyní může výrazně usnadnit a urychlit zdravotnický prostředek využívající umělou inteligenci, který v květnu získal vysoký stupeň certifikace MDR IIb.

Diabetická retinopatie vzniká jako přímý důsledek chronické hyperglykémie, která způsobuje poškození sítnicových kapilár. Trpí jí přibližně každý třetí člověk s diabetem 1. i 2. typu a u každého desátého se vyvine forma tohoto onemocnění ohrožující zrak. Je také hlavní příčinou slepoty u dospělých v produktivním věku (20-65 let). To má devastující osobní a socioekonomické důsledky, přestože onemocnění je potenciálně preventabilní a léčitelné..1

„Diabetická retinopatie se vyvíjí postupně a v počátečních stádiích nemusí vykazovat žádné zjevné příznaky. Prevence je proto založena na pravidelném očním vyšetření, které by měli všichni diabetici podstoupit minimálně jednou ročně," říká prof. MUDr. Martin Prázný, Ph.D., CSc.

Až 40 % pacientů s diabetem však tyto pravidelné roční prohlídky u oftalmologa neabsolvuje, zejména kvůli časové náročnosti.2 Včasná diagnóza je ale jediným způsobem, jak identifikovat změny na sítnici dříve, než se objeví zjevné příznaky zhoršení zraku, a umožní nasadit účinnou léčbu, která může zastavit nebo zpomalit progresi onemocnění.

Certifikovaný zdravotnický prostředek pro rychlejší diagnostiku

Řešením pro celkové zefektivnění diagnostiky diabetické retinopatie může být zdravotnický prostředek Aireen. Pochází z dílny českého startupu a na konci května získal jako vůbec první český startup v oblasti AI zdravotní péče certifikaci MDR IIb.

„To je skutečně velký úspěch, byli jsme zde v pozici průkopníků. Pro všechny zúčastněné, včetně regulátora, to byla novinka, nebylo to lehké, ale postupně jsme se vývojem a certifikací systému mnoho naučili." komentuje novinku zakladatel Aireen David Navrátil a dodává: „Věřím, že ve zdravotnictví je řada oblastí, které by umělá inteligence mohla zrychlit a zpřesnit. Stojíme na prahu nové éry."

Unikátní zdravotnický prostředek založený na umělé inteligenci byl vyvinut ve spolupráci s předními oftalmology a diabetology, aby rozšířil možnosti lékařů a pacientů při prevenci a léčbě diabetické retinopatie. Pracoviště, kde lze podstoupit vyšetření pomocí zraku pomocí umělé inteligence, najdete ZDE 

Aireen využívá snímky očního pozadí ze sítnicové kamery a zpracovává je výkonným počítačem využívajícím umělou inteligenci pro analýzu očních snímků a detekci příznaků diabetické retinopatie. Tu diagnostikuje s vysokou přesností během pouhých 30 sekund, a to i ve stádiích, kdy ještě pacient nevnímá zdravotní obtíže. Umožňuje tak rychle a spolehlivě zjistit přítomnost diabetické retinopatie a v konečném důsledku tak zahájit léčbu dříve a minimalizovat riziko ztráty zraku pacienta.

Aireen využívá pro hodnocení snímků kaskádu neuronových sítí. Jednotlivé sítě jsou trénovány pro různé typy hodnocení a společně zabezpečují vysokou kvalitu diagnostiky fundus snímků.

Aireen umožňuje vyšetření nejen v ordinacích oftalmologů, ale i u diabetologů. Je zapotřebí pouze nezbytné vybavení, tedy software a sítnicovou kameru. Díky tomu mohou pacienti s diabetem absolvovat oční vyšetření v rámci svých pravidelných návštěv u diabetologa. Screening diabetické retinopatie pomocí umělé inteligence je plně hrazen ze zdravotního pojištění.

Zdroj: Insighters

Reference:
1. https://www.idf.org/our-activities/care-prevention/eye-health.html
2. https://www.vzp.cz/o-nas/aktuality/40-diabetiku-chybi-ocni-vysetreni-nove-ho-mohou-poskytnout-primo-diabetologove

UMĚLÁ INTELIGENCE POMÁHÁ DIABETIKŮM

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie