Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



UMĚLÁ INTELIGENCE POMÁHÁ DIABETIKŮM



S diabetem se podle dat VZP loni léčilo 575 tisíc klientů této největší zdravotní pojišťovny. Celkem pojišťovna za jejich léčbu uhradila rekordních 9,3 mld. Kč, z čehož víc než polovinu (5,1 mld. Kč) tvořily náklady na léky.

VZP od loňska také umožňuje vyšetření diabetické retinopatie přímo v ordinacích diabetologů, během prvních měsíců speciální zařízení pořídila víc než desítka poskytovatelů, další jsou v jednání.

Retinopatie vzniká poškozením krevních cév vyživujících sítnici oka, v těžkých případech dochází ke krvácení do sítnice a sklivce, což způsobí závažnou poruchu zraku až slepotu. Častým jizvením v důsledku drobných krvácení do sítnice může docházet až k odchlípení sítnice, kdy odumírají světločivé buňky sítnice a dochází ke zhoršení zraku. Riziko vzniku diabetické retinopatie se zvyšuje s délkou trvání diabetu

„Vyšetření retinopatie by mělo být u diabetiků provedeno každý rok, praxe tomu ale neodpovídá, a to i přesto že bez včasného záchytu může nemoc vést až k celkové slepotě.  Proto jsme rozhodli o možnosti využití speciálních kamer, které s pomocí umělé inteligence rozpoznají počáteční retinopatii přímo v ordinacích diabetologů," popisuje náměstek pro zdravotní péče VZP Jan Bodnár nový výkon, který pojišťovna nabízí od loňského srpna a dodává: „Nestačí pouhé pořízení přístroje, lékař také musí projít příslušným školením a teprve na základě doložení všech potvrzení může uzavřít smlouvu s VZP, abychom mohli prováděné vyšetření proplácet. Během relativně krátké doby celým procesem prošlo dvanáct diabetologických ordinací, které už dnes vyšetření zraku provádí. Další desítky zařízení jsou v jednání." 

V České republice je evidováno cca 100 tisíc osob s diabetickou retinopatií, přičemž asi 2 000 z nich způsobila slepotu. Z dat VZP vyplývá, že zhruba 40 % diabetiků zůstává bez tohoto vyšetření, které bylo až do loňského srpna prováděno pouze v ordinacích oftalmologů.

Nejčastější příznaky retinopatie:

  • Rozmazané nebo zkreslené vidění, které ztěžuje čtení, sledování televize nebo vidění tváří lidí a které neovlivní brýle
  • Problémy s rovnováhou, čtením, sledováním televize a rozpoznáváním lidí
  • Zvýšená citlivost na oslnění
  • Obtížné vidění v noci

V počátečních stádiích diabetické retinopatie se nemusí objevit žádné příznaky a onemocnění nemusí být diagnostikováno, dokud není pokročilejší.

......................................

Objednejte se k bezplatnému vyšetření zraku pomocí umělé inteligence u zdravotních smluvních pracovišť.

Seznam ZDE

......................................

Výskyt diabetu a náklady na léčbu

Zhruba 9 z 10 pacientů trpí diabetem 2. typu. Zbývajících 10 % tvoří pacienti s diabetem 1. typu, těhotenským diabetem a specifickými typy diabetu. Nejčastěji se s cukrovkou léčí lidé ve věku 70-79 let (v roce 2022 197 tis. klientů VZP). Z dat VZP vyplývá, že v průběhu let rostou jak celkové náklady pojišťovny na léčbu tohoto onemocnění, za pět let o 27 %, tak i průměrné náklady na jednoho pacienta. To je dáno mj. dostupností stále modernějších léčivých přípravků a zdravotnických prostředků, které diabetikům pomáhají (inzulínové pumpy nové generace, glukometry nebo senzory na monitorování glykémie atd.)

Počet diabetiků a nákladů na jejich léčbu rok od roku stoupá. Výjimkou byl covidový rok 2020, kdy došlo v ČR poprvé (po více než padesáti letech sledování) k jeho poklesu. Bohužel se ale nejednalo o dobrou zprávu - počet pacientů s diabetem se snížil v souvislosti s jejich zvýšenou úmrtností během covidové pandemie.

Při zohlednění počtu pojištěnců v jednotlivých krajích připadají k těm s nejvyšším výskytem cukrovky kraje Olomoucký a Moravskoslezský. Zde v roce 2022 připadalo na 1 000 pojištěnců VZP celkově 119, respektive 116 diabetiků (republikový průměr je 94,5).

PŘÍSPĚVKY AŽ 6 000 KORUN

Klientům, kteří již diabetem trpí, nabízí VZP příspěvek v celkové hodnotě 6 000 Kč. Příspěvek 3 000 korun lze využít na odbornou přístrojovou pedikúru nebo ošetření zdravotní sestrou s podiatrickým kurzem. Další příspěvek ve výši 3 000 korun na nákup pomůcek, jako jsou například dezinfekční prostředky, testovací proužky, příslušenství k inzulinové pumpě apod., které nejsou hrazené z prostředků veřejného zdravotního pojištění pro dětské i dospělé diabetiky zůstává i nadále v platnosti.

Preventivní prohlídky

V rámci preventivních prohlídek u praktického lékaře se od 18 let věku každé 2 roky provádí orientační chemické vyšetření moči a od věku 45 let v téže periodicitě také laboratorní vyšetření glykémie, při nichž by měl být dosud nepoznaný diabetes u pacienta zachycen.

Zdroj: Tisková zpráva VZP

Zpět

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie