Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



ACIDOBAZICKOU ROVNOVÁHU V ORGANISMU PODPORUJE NATRIUM PHOSPHORICUM



PharmDr. Jana Strieglerová


Schűsslerova sůl č. 9 Natrium phosphoricum D6 (hydrogenfosforečnan draselný).

Natrium phosphoricum podporuje udržení acidobazické rovnováhy v organismu. Je to důležitá sůl pro léčbu překyselení, tedy odbourávání kyselin. Nachází se ve svalových a nervových buňkách, v krvinkách a buněčné tekutině.

Ovlivňuje metabolismus kyseliny mléčné ve svalech, podílí na jejím odbourávání po fyzické zátěži (sportu), a tím snižuje či eliminuje následné svalové bolesti. Působí také na činnost lymfatického systému.

Jak se nejčastěji projevuje chronický nedostatek soli č. 9?

Deficit této soli je viditelný v obličeji. Pleť je uhrovitá, mastná. Tvoří se akné, nejčastěji na čele, na bradě a kolem úst. Obličej působí matným leskem, který lze setřít. Mastná pleť je převážně v oblastech brady, čela a nosu. Subjektivně mohou pacienti popisovat kyselou chuť v ústech, kyselé říhání, pálení žáhy, kysele páchnoucí pot nebo stolici. 

Psychické projevy nedostatku soli Natrium phosphoricum 

Organismus po fyzické i psychické stránce funguje jako spojená nádoba a změny na úrovni fyzické se projeví i v našem nitru, náladách a pocitech. Dlouhodobé nadměrné množství kyselin v organismu má vliv na chování, prožívání a emoce. Objevuje se podrážděnost, změny nálady, nepřiměřené reakce, výbuchy vzteku a agresivní chování.

Užívání 

Při chronických potížích je vhodné dlouhodobé užívání, např. po dobu 4 - 8 týdnů, dospělí užívají 3x denně 2 tablety, děti mladší 12 let 3x denně 1 tabletu. Tento dávkovací režim je možno v průběhu roku několikrát opakovat. Tablety se nechají volně rozpustit v ústech nebo ve 2 dcl neperlivé vody a popíjí se. Toto dávkovací schéma je vhodné i jako preventivní užívání u lidí s rodinnou zátěží, např. poruch metabolismu kyseliny močové.

Při akutních zánětech (např. akutním zánětu močových cest) se užívá 1 tableta každých 5 - 10 min. do zlepšení.

Preventivně sůl č. 9 užívají např. sportovci před, v průběhu i po tréninku. Podpoří se tak odbourávání kyseliny mléčné ve svalech a předejde následným svalovým bolestem. Pro sportovní aktivity je praktické užívání formou iontového nápoje v kombinaci se solí č. 7 Magnesium phosphoricum D6. Od každé soli rozpustit 5 tablet v 0,5 l neperlivé vody a popíjet.

Kombinace s dalšími solemi

Pro zvýšení efektu léčby a podpory celkového metabolismu a vylučovacích procesů je vhodné kombinovat sůl č. 9 ještě s dalšími solemi.

Velmi vhodná je kombinace se solí č. 10 Natrium sulfuricum D6, která podporuje činnost jater, žlučníku, slinivky, tlustého střeva a ledvin. Podporuje vylučování nadměrného množství tekutin a detoxikační procesy v organismu.

Pro podporu odbourávání kyseliny močové a při dně je to kombinace se solí č. 9+10+11 (Silicea D12)

Při chronických zánětlivých onemocněních (revmatické potíže, chronické střevní záněty apod.) lze kombinovat se solí č. 6 Kalium sulfuricum D6.

Pro posílení cévního a lymfatického systému, např. v létě při cestování nebo při sklonech k otokům dolních končetin je vhodná kombinace solí č. 1+7+9+10 a polykomponentní homeopatické léčivo Lymphomyosot gtt. 

Další režimová opatření 

Při léčbě překyselení organismu je velmi důležité myslet i na stravování a omezit nebo úplně vysadit potraviny, které podporují v těle kyselinotvorné reakce. Je to především káva, alkohol, cukr, bílá mouka, maso a tučné potraviny.

Důležité je pít zvýšené množství čisté neperlivé vody.

Aktivní pobyt a pohyb na čerstvém vzduchu a nácvik správného dýchání, aktivace bránice a mezižeberních svalů podpoří okysličování tkání, a tím i eliminaci produktů metabolismu kyselin plícemi. Tyto cviky se lze nejlépe naučit pod vedením zkušeného fyzioterapeuta. 


Firemní prezentace

Název léčivého přípravku: Natrium phosphoricum DHU D5-D30, tablety. Složení: 1 tableta obsahuje Natrium phosphoricum, monohydrát laktózy, bramborový škrob, magnesium-stearát. Dávkování: 3x2 tablety. Perorální podání. Upozornění: Uchovávejte mimo dohled a dosah dětí. Homeopatický léčivý přípravek bez schválených léčebných indikací. Biochemické tablety podle Dr. Schüsslera No. 9. Nepoužívejte po uplynutí doby použitelnosti. Používejte podle rady odborníka na homeopatii. Pokud si nejste jistý(á), poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem. Držitel rozhodnutí o registraci: Deutsche Homöopathie-Union DHU -Arzneimittel GmbH & Co. KG, Ottostraße 24, 76227 Karlsruhe, Německo.Výrobce: Schwabe Austria GmbH, Richard Strauss-Straße 13, 1230 Vídeň, Rakousko. Datum revize textu: 29.8.2019.

......

K PROBLEMATICE BY VÁS MOHLO DÁLE ZAJÍMAT:

MAGNESIUM PHOSPHORICUM PRO PSYCHICKOU POHODU, KONDICI I ANALGETICKÝ ÚČINEK

KALIUM PHOSPHORICUM PŮSOBÍ NA NERVOVÝ SYSTÉM A DODÁVÁ ENERGII

CALCIUM SULFURICUM NA CHRONICKÝ ZÁNĚT

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

BĚH PRO MIMINKA DO DLANĚ

První květnovou neděli je Světový den rodičů předčasně narozených dětí. 5. května 2024 se můžete aktivně přidat k charitativní akci Běh a procházka pro MIMINKA DO DLANĚ České republiky, kterou letos počtvrté pořádá nezisková organizace Nedoklubko. K účasti se může registrovat jednotlivec, rodina či kolektiv a zvolit si výši příspěvku a neonatologické oddělení, které si přeje podpořit. Pak už stačí se 5. května kdekoliv a kdykoliv vydat na libovolně dlouhou trasu a svou aktivitu zaznamenat ve výsledném formuláři. Všechny informace k registraci najdete na www.darujme.cz/beh.

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie