Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



ZTRÁTY FOLÁTU V KUCHYNI



Vitamín B9 existuje v několika formách, které jsou v přírodě různě přítomny, mají různou stabilitu a různé fyziologické funkce. Folát je přirozená forma vitaminu B9, která se vyskytuje v potravinách. Různé způsoby přípravy a skladování potravin ale ovlivňují obsah folátu.

Časopis NPJ Science of Food, který publikuje kvalitní a působivé články týkající se bezpečnosti potravin, zveřejnil v březnu přehledový článek českých a slovenských vědců na téma výskytu folátu v různých potravinových zdrojích a jeho případných ztrát v procesu jejich zpracování. Přinášíme krátký přehled toho nejdůležitějšího.

Jak zpracování a skladování potravin může ovlivnit obsah folátu?

Zpracování obilovin, zejména mletí, vede k významným ztrátám folátu, protože foláty nejsou rovnoměrně rozděleny v zrnových frakcích. S ohledem na obsah folátu jsou potraviny obsahující všechny složky obilného zrna (celozrnné potraviny) pro výživu vhodnější. Množství folátu v rafinované pšeničné a žitné mouce klesá ve srovnání s celozrnnou moukou. Podobně se snižuje jeho množství v různých ječmenných a kukuřičných mletých výrobcích ve srovnání s celými obilovinami.

Foláty jsou citlivé na teplo, atmosférický kyslík i UV záření. Siřičitan a dusitany, používané jako konzervační látky v potravinách, mohou také způsobit jejich degradaci. Obecně platí, že stabilita formyl- a/nebo oxidovaných forem je mnohem vyšší než u methyl- a/nebo redukovaných forem a kyselé prostředí urychluje tepelný rozklad. 

.........................

Označení folát pochází z latinského slova "folium" - list, a to proto, že je hojně zastoupen právě v listové zelenině.

Mezi zdroje folátu patří:

  • Listová zelenina: špenát, brokolice, růžičková kapusta, kadeřávek, hlávkový salát, rukola
  • Luštěniny: čočka, fazole, hrách, sója
  • Ořechy a semena: slunečnicová semínka, lískové oříšky, vlašské ořechy, arašídy, pistácie, Chia semínka
  • Ovoce: citrusové plody, avokádo, banány, maliny, jahody, meruňky
  • Ostatní potraviny: játra (zejména telecí a kuřecí), vajíčka, celozrnné obiloviny a obilné klíčky, kvasnice, červená řepa, chřest

.........................

Zpracování zeleniny a ovoce

Odhaduje se, že vaření, vaření v páře a smažení způsobují průměrné ztráty folátu 40 až 50 %. Pokles folátu v zelenině během pečení se odhaduje na 20-35 %. Přičemž nelistová zelenina si během vaření zachovává více folátu než listová zelenina. Podobné změny týkající se vztahu mezi retencí folátu a metodami zpracování (vaření, vaření v páře a ohřívání v mikrovlnné troubě) byly zaznamenány i u mražené zeleniny používané při přípravě jídel. Postupné zmrazování a rozmrazování vede k narušení tkáně, a tím k lepšímu uvolňování folátu. Například vaření čerstvých zelených fazolí a špenátu nezpůsobilo žádné významné ztráty folátu, zatímco vaření mražené zeleniny vedlo ke ztrátám kvůli snadnější difúzi do vroucí vody. Pro zachování co největšího obsahu folátů je dobré zkrátit čas vaření zeleniny. Ideálně volit formy vaření, které minimalizují přímý kontakt zeleniny s vařící vodou.

Zpracování luštěnin

Stabilita folátu byla vyšší ve fazolích vařených ve směsi vody a oleje. Pokles folátu byl při následujícím vaření nižší u nenamočených než u namočených fazolí. Stejně tak příprava tofu, která zahrnuje namáčení, mletí, vaření, koagulaci a lisování, vedla k 60% ztrátám folátu ve srovnání se syrovými sójovými boby. Většina ztraceného folátu byla nalezena v syrovátce po vylisování.

Zpracování za vysokého (hydrostatického) tlaku je nová technika pro šetrné uchování potravinářských výrobků, která umožňuje lepší zachování senzorické a nutriční kvality potravin a inaktivuje mikroorganismy v potravinách. Vliv vysokotlakého zpracování na stabilitu folátu byl zkoumán v zelenině (mrkev, chřest, zelené fazole, pórek, květák, brokolice aj.) a ovoci (pomeranč, kiwi a papája). V závislosti na podmínkách zpracování (kombinace tlaku, teploty a času) byly pozorovány různé, někdy výrazné ztráty folátu. Stabilita folátu při vysokotlakém zpracování je srovnatelná se stabilitou při tepelném zpracování. Ačkoli se obecně má za to, že vysokotlaké zpracování vede k lepšímu uchování vitamínů ve srovnání s tepelným zpracováním, u folátů tomu tak samozřejmě není.

Skladování

Ke ztrátám folátu může dojít i během skladování potravin. Závisí to ale na podmínkách a délce skladování. Například skladování salátu v chladničce při 4 °C po dobu 8 dnů vedlo ke ztrátám folátu o 14 %. Při jeho skladování při 4 °C ve tmě po dobu 3 týdnů nedošlo k žádným významným změnám v obsahu.

Přírodní foláty a přidaná kyselina listová v obohacené pomerančové šťávě skladované při teplotě nižší než 8 °C ve tmě byly stabilní během doby použitelnosti (po dobu 35 dnů).

Folát byl stabilní ve vejcích skladovaných v chladu (4 °C) po dobu čtyř týdnů. Nebyly pozorovány žádné změny v obsahu folátu u vajec skladovaných v chladničce (4-7 °C) a při pokojové teplotě (18-20 °C) po dobu 27 dnů.

Zvýšení obsahu folátu

Existují techniky zpracování potravin, které mohou obsah folátu zvýšit. Například klíčení semen, což je biologický proces, který se používá k získání typické chuti a textury v potravinách a přirozeného způsobu, jak zvýšit hladinu folátu. Používá se již dlouhou dobu. Klíčení bobu obecného, cizrny, hnědé čočky nebo hrachu vedlo k až dvojnásobnému zvýšení obsahu folátu. U vyklíčeného žita, pšenice a ječmene se folát zvýšil více jak pětkrát. Vyklíčená obilná zrna by mohla sloužit jako funkční přísada pro výrobu chleba. Bylo prokázáno, že sušení naklíčených pšeničných zrn v peci při 50 °C neovlivnilo obsah folátu, takže nesnížilo zlepšenou nutriční hodnotu naklíčených zrn.

Ekologický chov slibuje vyšší hladiny folátu v konečných produktech. Vejce ze systému ekologického zemědělství obsahovala výrazně více folátu (asi o 36 %) než vejce z volného výběhu, stodol a klecových systémů, ve kterých byl obsah folátu srovnatelný. Navíc doplňování kyseliny listové do krmení nosnic vedlo k 2-3násobnému zvýšení obsahu vaječného folátu. Kromě toho byla kyselina listová z krmiva přeměněna na přírodní foláty, zejména 5-methyl-THF.

Rovněž přidání kyseliny askorbové by mohlo být považováno za strategii pro prevenci degradace folátu během zpracování. Vitamin C (a ve větší míře vitamin E) přidaný do vaječného žloutku uchovával 5-methyl-THF před termickou oxidativní degradací během tepelné pasterizace žloutku. Také použití extraktů obohacených o zelený čaj by bylo jednoduchou a relativně levnou metodou pro uchování 5-methyl-THF proti oxidaci vzduchu.

-red-

Literatura: Siatka, T., Mát'uš, M., Moravcová, M. et al. Biologické, dietetické a farmakologické vlastnosti vitaminu B9npj Sci Food 9, 30 (2025). 

Zpět

DOPLNĚK ČESKÉHO LÉKOPISU

Ministerstvo zdravotnictví České republiky, na základě zmocnění v § 11 písm. c) a d) zákona č. 378/2007 Sb., o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů (zákon o léčivech), ve znění pozdějších předpisů, oznamuje vydání Českého lékopisu 2023 – Doplňku 2025, podle kterého se závazně postupuje od 1. září 2025. Doplněk 2025 vydalo nakladatelství GRADA Publishing, a.s, které zajistí i jeho distribuci v průběhu měsíce srpna 2025.

BRNO PLNÉ KVĚTŮ

Unikátní snímky rozmnožovacích orgánů květin skryté očím mají možnost vidět návštěvníci Křížové chodby brněnské Nové radnice na Dominikánském náměstí. Až do 25. srpna 2025 zde probíhá výstava Tajemství květního vývoje pod drobnohledem. Autory jsou vědci z brněnských pracovišť Akademie věd ČR: z Ústavu přístrojové techniky a Biofyzikálního ústavu. Fotografie pořídili unikátní metodou pokročilé environmentální rastrovací elektronové mikroskopie, která rostliny při snímkování nepoškodí. Výstava, která je pro zájemce zdarma, přináší unikátní vizuální zážitek. Ukazuje krásu a komplexnost přírody ve zcela novém pohledu.

ZA VŠÍM HLEDEJ IMUNITU

Druhý tematický on-line kongres tohoto roku spustí Healthcomm Professional 3. 9. 2025. Na webu www.healthcomm.cz poběží celých 30 dní. 2D tematický on-line kongres IMUNITA je určen všem lékárníkům, farmaceutickým asistentům a dalším nelékařským zdravotnickým profesionálům z celého Česka i Slovenska. Akreditováno u ČLnK, ČKFA, POUZP a SKMTP. Přihlašovat se můžete již nyní. Využijte kód pro přihlášení PHAR25IM a vstup v hodnotě 1000 Kč máte zcela zdarma.

NOVÁ VAKCÍNA JIŽ V SRPNU

Evropská komise schválila 21valentní pneumokokovou konjugovanou vakcínu CAPVAXIVE pro prevenci invazivního pneumokokového onemocnění (IPO) a pneumokokové pneumonie u dospělých. Obsahuje osm unikátních sérotypů a díky svému složení pokrývá sérotypy odpovědné za většinu případů IPO u dospělé populace. Na českém trhu bude vakcína dostupná od letošního srpna. V současnosti ještě není hrazena z veřejného zdravotního pojištění, ale lze využít příspěvků z preventivních programů jednotlivých zdravotních pojišťoven.

DOPORUČUJEME