Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



ZIMA TRÁPÍ NAŠE OČI



Ať už vyrážíte na sjezdovky, snowboard, běžky, holdujete biatlonu nebo se chystáte „jen" sáňkovat s dětmi, pamatujte na to, že by vaše oči měly být chráněny.

Pozor na rizika spojená s pobytem v přírodě - čili úrazy v podobě vniknutí cizího tělíska do oka, ať už jsou to částečky prachu, větvičky ze stromů..." vyjmenovává MUDr. Eva Jerhotová, lékařka Oční kliniky NeoVize Praha.

Nezapomínejte, že zrak je naším nejdůležitějším smyslem! Ideální je proto při zimních aktivitách používat sportovní brýle.

„Obruba brýlí by měla těsně přiléhat na obličejové partie, aby zabránila silnému proudění vzduchu a následnému vysušování. To je důležité zejména v případě, že nosíte kontaktní čočky," upozorňuje MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky NeoVize Praha.

Při sportu se člověk také často zapotí! Pot ale oči dráždí a podle MUDr. Jerhotové může způsobovat až ekzematózní změny víček. Stékání potu do očí pomůže sportovní čelenka či savá čepice anebo kukla pod helmou.

Dioptrické brýle na sjezdovku ani na led nepatří

Péče o zrak se při zimním sportování komplikuje především lidem s očními vadami. Oftalmologové klasické dioptrické brýle při sportu důrazně nedoporučují nosit, a to nejen kvůli možnosti rozbití. „Klasické dioptrické brýle nejsou vhodné, neposkytují dostatečný výhled do stran a nechrání oči tak dobře, jako brýle sportovní," říká MUDr. Jerhotová.

Třetina lidí s dioptrickou vadou má problém s odhadem vzdálenosti a rozeznáváním vzdálených předmětů, každý osmý udává problémy s prostorovou koordinací. Může tak dojít k vážným úrazům. Nehledíc na to, že pokud člověk sportuje bez patřičné korekce oční vady, může docházet k rozvoji takzvaných astenopických potíží - bolesti hlavy, únavě očí a rozmlžování. Řešením je nechat si vyrobit sportovní brýle s patřičnými dioptriemi na míru, ačkoliv tato varianta znamená vyšší finanční zátěž, anebo nosit kontaktní čočky a přes ně ochranné brýle. Čočky však mohou při pohybu z oka snadno vypadnout, navíc je nutné při jejich nošení dodržovat patřičnou hygienu, což je někdy v přírodě obtížné. 

Laserová operace usnadní život nejen sportovcům

Pro milovníky sportu, kteří mají dioptrickou vadu, stojí za to zvážit možnost nechat si odstranit dioptrie za pomoci rychlé a bezbolestné laserové operace.

„Ke korekci krátkozrakosti jsou nejvhodnější operace pomocí femtosekundového laseru, např. metoda NeoLASIK nebo NeoLASIk HD či NeoSmile 3D, která je vhodná i pro pacienty s vysokou krátkozrakostí. Kompletní laserové ošetření femtosekundovým laserem se provádí výhradně ambulantně, na obou očích současně a trvá zhruba patnáct minut. Povrch oka zůstává neporušený, takže rekonvalescence po zákroku je velmi rychlá a pacienti již v den operace mohou například sledovat televizi nebo vyřizovat textové zprávy na mobilním telefonu, " vysvětluje doc. MUDr. Šárka Skorkovská CSc., primářka Oční kliniky NeoVize Brno. Nejrychlejší laser na světě, který nyní na klinice nově používají, působí na oko při zákroku pouhých 10 sekund. Do běžného života mohou pacienti naskočit takřka okamžitě a na lyže nebo za dalšími sportovními aktivitami je pak možné vyrazit týden po zákroku. 

Do hor sluneční brýle!

Se stoupající nadmořskou výškou se zvyšuje i intenzita slunečního záření. Proto si s sebou do hor nezapomeňte kromě opalovacího krému s UV faktorem 50 přibalit také kvalitní sluneční brýle. Právě společně se sněhem vytváří slunce „vražednou kombinaci" - říká se jí světelná reflexe a vzniká odrazem paprsků od bílé plochy. Zejména ultrafialové záření je pro oko nebezpečné. Ačkoliv je neviditelné, toto elektromagnetické záření o malých vlnových délkách (do 400 nm) může být příčinou „sněžné slepoty" a přispívat k rozvoji šedého zákalu (nukleární katarakta) nebo makulární degenerace.

Sluneční brýle obecně řadíme do čtyř kategorií podle intenzity zastínění:

  • do první a druhé spadají skla ve velmi světlých nebo stupňovaných barvách,
  • třetí kategorie zahrnuje klasická tmavá skla vhodná při jasném slunečném počasí,
  • čtvrtý stupeň zatmavení je vhodný právě na horách, kde jsou paprsky velmi intenzivní.

Při ochraně před UV zářením je důležité, aby byl UV filtr v brýlích stoprocentní a zrak byl chráněn před UV A i UV B zářením. Doporučený je UV 400. Proto při výběru slunečních brýlí je kvalita filtru naprosto stěžejní.

„Sluneční brýle, které koupíte v optice, mají zaručeně 100% ochranu před UV zářením, ale u nákupu na stánku nebo v drogerii kvalitu filtru nemáte zaručenou. Kdo by chtěl u svých starších slunečních brýlí zjistit, kolik škodlivého záření jejich skly prochází, má možnost si kvalitu filtru nechat v optice změřit na speciálním přístroji," radí optička Kamila Pavlincová z Oční optiky OptoVize Brno.

Mráz a vítr vysušují oči

Mráz a vítr zvyšují odpařování ochranného slzného filmu z povrchu oka a v extrémních případech mohou způsobit narušení povrchu oka - rohovky.

„Nehledě na nepříjemné subjektivní potíže, jako je pálení, řezání, také zvyšují sklon ke vzniku zánětu spojivek i rohovky, protože nefunguje desinfekční funkce slz, které necirkulují," vysvětluje MUDr. Jerhotová.

Je to další z důvodů, proč si na nos nasadit ochranné brýle, které budou dobře sedět na obličeji a zakrývat celé oči a jejich okolí - i ze strany, aby chránily bulvy před větrem a vysycháním. 

Pozor na přetopené místnosti

Suchý vzduch vnitřních prostor také může vyvolávat slzení, zarudlé oči, pálení a další potíže. Zejména lidé, kteří trpí syndromem suchého oka, kdy se nevytváří dostatečné množství slz, anebo jsou tyto slzy nekvalitní, v zimě trpí. První pomoc představují umělé slzy, které povrch oka zvlhčí. Pokud vás problém trápí dlouhodobě, neváhejte navštívit očního lékaře.

Další problém, který v zimě číhá na obrýlené, je zamlžování skel. I když existují speciální spreje nebo různé „babské rady", neexistuje v podstatě univerzální dlouhotrvající metoda, jak mlžení brýlí zabránit. V době pandemie covid-19 dokonce věčně zamlžené brýle vedly řadu lidí k tomu, že podstoupili laserovou operaci, při níž si nechali dioptrie odstranit. 

Zdroj: GUIDELINE DIGI & PR s.r.o.

 

K tematice dále na Magazínu:

POZOR NA NOČNÍ MYOPII NA ZIMNÍCH CESTÁCH

Zpět

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie