Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



ZDRAVÍ POD KONTROLOU



Včasná diagnóza, odborné poradenství a přístup zdravotníka, spolu s nastavením medikace, jsou základem zodpovědného přístupu k zdravotním potížím a také k adherenci pacienta k léčbě. Primárním krokem je ale vždy preventivní péče o vlastní zdraví, ideálně ještě v době plného zdraví.

Naše zdravotnictví má řadu nástrojů, jak celou řadu nemocí podchytit včas a nastavit optimální léčebný proces. Jedním z řešení jsou screeningové programy. Hlídat si svůj zdravotní stav a převzít za něj zodpovědnost je důležité, proto ordinace a lékárny nabízejí v rámci svých preventivních programů i měření krevního tlaku, hladiny cholesterolu, krevního cukru nebo další diagnostiky rizikových parametrů. Česká lékárnická komora (ČLnK) od roku 2016 umožňuje farmaceutům Garantované kurzy ČLnK (screening diabetu, screening kardiovaskulárních onemocnění, odvykání kouření, snižování nadváhy či screening Alzheimerovy choroby) s cílem vytvoření sítě akreditovaných lékáren s certifikovanými lékárníky, kteří se podílejí na záchytu pacientů s dosud nezjištěným diabetem, srdečně-cévními potížemi nebo metabolickými nemocemi. 

Velká část populace o své diagnóze neví

Předpokládá se, že v ČR je přes 250 tisíc neléčených diabetiků a řada lidí se dále může nacházet ve stadiu tzv. prediabetu - období předcházejícím manifestaci diabetu se zvýšenou lačnou glykemií nebo vyšší glykemií po glykemické zátěži. V případě, že diabetes není adekvátně léčen a uspokojivě kompenzován, způsobuje poškození ledvin, nervů, zraku a zvyšuje se riziko vzniku infarktu, cévní mozkové příhody, ischemické choroby dolních končetin i kardiovaskulární mortality.

Také vysoký cholesterol nemusí nutně provázet jen starší ročníky nebo pacienty s nadváhou. Mezi rizikové skupiny patří právě diabetici, ale také kuřáci nebo lidé, kteří ve vyšší míře popíjejí alkohol. Diabetes a kardiovaskulární potíže řadíme mezi tzv. civilizační onemocnění, neboť velkou měrou se na jejich rozvoji podílí životní styl a stres. Přesná a šetrná diagnostika může odhalit potenciální zdravotní komplikace včas. Proč ji tedy nedat zelenou?

Jednou ze společností, která se snaží pacientům s metabolickým syndromem, diabetem nebo dalšími civilizačními chorobami usnadnit život, je Elekta, s.r.o., která se již od roku 2003 věnuje distribuci zdravotnických prostředků a spolupracuje s praktickými lékaři, lékárníky nebo diabetology. V roce 2010 došlo ke spojení s rakouskou společností MED TRUST a její značkou Wellion a v době pandemie společnost rozšířila své přístrojové portfolio o produkty monitoringu základních ukazatelů zdravotního stavu, jako jsou teploměry, oxymetry či tonometry. Stěžejní je pro ně ale oblast diabetologie. A právě zde může společnost najít společnou řeč i cíl s lékárníky, kteří v rámci odborného poradenství pomáhají pacientům s diabetem. 

Na letošních kongresech Healtcomm Professional se expozice společnosti Elakta s praktickými ukázkami využití diagnostických setů Wellion těšila velkému zájmu z řad zaměstnanců lékáren. 

Zeptali jsme se proto Adriany Ryšavé (A. R.), specialistky pro lékárenský segment společnosti Elekta, co přináší jejich produkty pacientům, lékařům a lékárníkům. 

1. Včasné podchycení zdravotních potíží je alfou progrese onemocnění i strategie léčby. Jaké diagnostické sety mohou používat lékárníci a jsou komfortní pro ně i pro klienty lékáren? 

A. R.: Pro lékárny zajišťujeme kompletní vybavení a také proškolení personálu. Lékárny od nás dostávající testovací stanici Wellion, která obsahuje glukometr Wellion Luna Trio, jímž mohou měřit aktuální glykémii, celkový cholesterol a hladinu kyseliny močové, testovací proužky, bezpečnostní lancety a odpadní nádobu. Velmi důležitá je správná edukace lékárníků, naučíme je, jak pracovat s pacientem, kdy provádět měření a co dělat při zjištění pozitivního nálezu u pacienta.

2. Zdravotní stav české populace není podle výsledků studie EHES 2019 uspokojivý1. Účinná diagnostika a monitoring civilizačních onemocnění jsou tedy velmi potřebné. Jaké produkty nabízíte k samotestování a které patří do rukou odborníků? 

A. R.: Nejčastějšími produkty Wellion, s kterými se můžete setkat, jsou glukometr Wellion Luna Trio a Wellion Galileo Compact. Oba tyto glukometry používají praktičtí lékaři a lékárníci. Pacienti pracují při samotestování (selfmonitoringu) se stejnými glukometry, mají možnost volby, zda chtějí měřit pouze hladinu glykémie, používají tedy glukometr Wellion Galileo Compact, nebo chtějí mít pod kontrolou také cholesterol a hladinu kyseliny močové, pak volí glukometr Wellion Luna Trio.

3. Znalost rizikových faktorů a odhalení chronických onemocnění v zárodku jsou důležité pro prevenci i léčbu budoucích nemocí. Hodně se v poslední době hovoří o tzv. metabolickém syndromu. Mohou Vaše výrobky pomoci i zde? 

A. R.: Metabolický syndrom předchází vzniku prediabetu a dalším závažným onemocněním. Včasným záchytem a nastavením správných režimových opatření, které by měl pacient dodržovat, můžeme předejít závažným kardiovaskulárním a onkologickým onemocněním. Preventivní kontrolu glykémie by měl provádět každý z nás. Tempo a požadavky dnešního světa na náš výkon jsou stále vyšší a vyšší, nadmíra stresu je jedním z hlavních faktorů nejen tohoto onemocnění. Člověk s metabolickým syndromem nebo prediabetem nemusí být nutně starší obézní muž nebo žena, pacienty nalézáme již mezi třicátníky. Kontrola glykémie je pomocí glukometru velmi snadná, proto bychom se měli starat o své zdraví a pravidelně se kontrolovat.

4. Měření hladiny glykémie může provádět tedy každá lékárna? 

A. R.: Měření hladiny glykémie, cholesterolu a kyseliny močové může provádět každá lékárna, která splní patřičná hygienická opatření. S tímto procesem a všemi náležitostmi, které jsou potřebné k realizaci monitoringu pacientů, máme bohaté zkušenosti a zajišťujeme veškerý servis a podporu lékáren v tomto směru, jak po materiální, tak administrativní stránce. 

Otázka na pacienty s prediabetem zazněla i během video rozhovoru. Jak se projevuje a jak může pomoci lékárník? 

V průběhu posledních 30-35 let došlo ke ztrojnásobení počtu registrovaných diabetiků v Česku. Absolutní počet diabetiků 2. typu narůstá. V současné době má v Česku diagnostikováno diabetes asi 9 % populace.1 Výskyt diabetu stoupá nejen ve starší populaci, ale i ve středním věku. Více než 2 % populace zůstává nediagnostikováno a prediabetes má odhadem dalších 2-5 % populace, většina o něm ani neví. 2

Podle zástupců společnosti Elekta mají lékárníci zájem o poskytování služeb, jako je měření glykemie a screening prediabetu a diabetu 2. typu. 

Jak ukázaly výsledky studie EHES 2019 1, přes 65 % mužů i žen nevědělo o své dyslipidémii. Z těch, kteří věděli o své zvýšené hladině lipoproteinů a lipidů v krvi, se léčilo jen 33 % mužů a 19 % žen. Dále o svém zdravotním problému nevědělo přes 20 % mužů a žen s diabetem. Hodnoty glykovaného hemoglobinu v pásmu prediabetu mělo 24 % sledované populace, hodnoty se zvyšovaly s věkem, u osob ve věku 55-64 let bylo v pásmu prediabetes 34 % žen a 43 % mužů.

Nad hranicí normální hmotnosti se dle hodnot BMI pohybuje 67 %, vyšší než doporučenou hodnotu obvodu pasu má 64 % populace. Přitom změna životního stylu - pravidelný pohyb, pestrá a vyvážená strava, dobrá kvalita odpočinku a spánku dokáže výrazně zmírnit riziko metabolických i kardiovaskulárních onemocnění. Mít svůj cholesterol a glukózu pod kontrolou se tedy rozhodně vyplatí!

-red-

Literatura:
1. Čapková N, Lustigová M. Zdravotní stav české populace - výsledky studie EHES 2019. SZU 2022.
2. Karen I, Svačina Š. Doporučené diagnostické a terapeutické postupy pro všeobecné praktické lékaře. Prediabetes. Novelizace 2016. SVL ČLS JEP 2016.

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie