Odlehčete zažívání po vánočním hodování! Pokud jste si během prosince a ledna užívali, nebyli jste v jídle zrovna střídmí, zkuste udělat v únoru pro svůj žaludek a střeva malou renesanci. Začít můžete tím, že se zapojíte do osvětové kampaně Suchej únor a bude zdrženliví v konzumaci alkoholu. Tipy, co si naservírovat na stůl, přinášíme spolu se společností Everli. Vyzkoušejte veganské nebo jinak odlehčené recepty, které jsou složené ze zdravých ingrediencí s potřebnou výživovou hodnotou pro vaše tělo, které pomalu z klidnějšího režimu zimy přechází do aktivnějšího jara.
VEGANSKÉ ENCHILADAS
Budete potřebovat:
Na náplň
200 ml zeleninového vývaru
200 g rajčatového protlaku
200 g kukuřice
200 g nakládaných opečených paprik
1 plechovku černých fazolí
1 stroužek česneku
1 lžička mletého kmínu
1/2 lžičky cibulového prášku
sůl, pepř
Na omáčku
100 g kešu oříšků
šťávu z 1/2 limetky
12 lžic rostlinného mléka
1 lžíci lahůdkového droždí
1 lžičku kremžské hořčice
sůl, pepř
+ tortilly, avokádo, chilli, koriandr
Postup:
Nejprve si předehřejte troubu na cca 160° a kešu oříšky zalijte horkou vodou. Ve větší míse smíchejte všechny ingredience na náplň tortill, papriky nakrájejte na jemno. Do jedné tortilly dejte 2-3 lžíce náplně, smotejte ji a položte do zapékací mísy nebo na plech. Jakmile jsou všechny naplněné, dejte je na 15-20 minut péct. Mezitím přidejte ingredience na omáčku do mísy a mixujte, dokud není omáčka hladká. Servírujte s avokádem nakrájeným na proužky a zalijte omáčkou.
........
RIZOTO S ČERVENOU ŘEPOU
Na 4 porce si nachystejte:
400 g arborio rýže
1 červenou cibuli
2 červené řepy
1dcl červeného vína
1l vývaru
50 g parmezánu
1 lžíci másla
čerstvý tymián
olivový olej
sůl a pepř
Postup:
Na olivovém oleji osmažte cibuli a přidejte na proužky nakrájenou červenou řepu. Po chvilce přisypte rýži a orestujte. Jakmile začne jemně syčet, můžete přilít víno a nechat ho téměř odpařit. Poté postupně přilévejte vývar, dokud není rýže uvařená. Nyní už můžete vypnout plotnu a do rizota přimíchat parmezán, máslo, tymián a dochutit jej solí a pepřem.
........
POLÉVKA S LOSOSEM
Na 4 porce budete potřebovat:
400 g lososa (může být i uzený)
4ks brambor
1,2l rybího vývaru
1 hrnek šlehačky
2 lžíce mouky
2 pórky
2 lžíce másla
šťáva z 1/2 citronu
mořská sůl, pepř, bylinky na ozdobení
Postup:
V hlubokém hrnci rozehřejte máslo, přisypte pórek, po chvíli mouku a poté důkladně míchejte. Přidejte oloupané a nakrájené brambory, zalijte vývarem a vařte na mírném ohni asi 20 minut. Poté přidejte rybu a šlehačku a vařte 3-5 minut dokud ryba nezměkne. Vmíchejte citronovou šťávu a dochuťte pepřem a solí.
Misí společnosti Everli je pomoci lidem zjednodušit život při nakupování potravin. Společnost byla založena v roce 2014 a za pouhých 7 let se stala evropským lídrem mezi online tržišti s potravinami.
Zdroj receptů a fotek: Everli, https://cz.everli.com/cs
Na 140 000 dětí a mladistvých se v ČR potýká s úzkostnými poruchami. Zásadní je včasná pomoc, ale specialistů na duševní zdraví je nedostatek. Národní ústav duševního zdraví (NUDZ) proto zahajuje pro rodiče kurz Bez obav – jak vyzrát nad strachy dětí. Zájemci o kurz se mohou do 6. prosince hlásit na webu https://dzda.cz/rodice. Kurz probíhá zdarma ve 14 městech ČR. Z vyplněných přihlášek odborníci z NUDZ vyberou ty, pro něž je kurz vhodný a nabídnou jim termín účasti. Kurz tvoří 5 setkání v malých skupinkách po maximálně 10 rodičích. Setkání probíhají jednou týdně a trvají asi 2 hodiny.
Zveme vás na poslední letošní odbornou akci z dílny Healthcomm Professional, a to 30ti denní tematický online kongres: Bolest lidského těla v souvislostech. Akce je určena pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály z Česka i ze Slovenska. Zazní například přednášky prof. RNDr. Jana Krejska, CSc. - Bolest: komunikační uzel sdílený imunitou, zánětem a nervovou soustavou, dále PharmDr. MVDr. Vilmy Vranové, Ph.D. - Management léčby bolesti nebo sdělení Mgr. Ondřeje Šimandla na téma periferní neuropatie a neuropatické bolesti. Program a přihlášení na www.healthcomm.cz. Start je 20. 11. 2024. ČLnK akci ohodnotila 11 body.