Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



ZA OČKOVÁNÍM DO LÉKÁRNY?



Průzkum postojů české veřejnosti k očkování proti chřipce realizovala v srpnu letošního roku společnost MEDIAN s.r.o. exkluzivně pro Českou lékárnickou komoru (ČLnK) na panelu adMeter, což je reprezentativní panel na obecnou populaci ČR 15-79 let. Celkem bylo internetově (online metodou sběru dotazníkových dat CAWI) dotázáno 1477 respondentů ve věku od 18 let.

V čem vidí respondenti nejčastější bariéry k očkování, odkud pramení nedůvěra, která je důvodem nízké proočkovanosti a byli by ochotní se očkovat jinde, než v ordinacích praktických lékařů? A očkovali by klienty sami lékárníci? 

Sezóna chřipky a respiračních onemocnění se blíží, je proto nejlepší čas na očkování, které představuje spolehlivý a bezpečný způsob ochrany. Zároveň by mělo být očkování pro pacienty snadno dostupné. Nejvhodnější je doba před začátkem chřipkové sezóny. Chřipkové epidemie postihují Českou republiku v chladných měsících roku, nejčastěji mezi prosincem a březnem. Nové vakcíny pro danou sezónu se na trhu obvykle objevují v září. Ideálním termínem pro očkování je proto říjen až prosinec. Cílem je zachovat optimální účinnost vakcíny proti chřipce po celou dobu trvání chřipkové epidemie. Očkovat lze i na začátku chřipkové epidemie, je však nutné vzít v úvahu, že ochrana nastoupí až za cca 14 dní.1

Jednou z bariér je podle respondentů srpnového průzkumu i nutnost objednat se k lékaři na konkrétní termín. 44 % respondentů by i proto uvítalo rozšíření očkovacích míst. Jako logické se proto nabízí očkování proti chřipce v lékárnách, kde by se proškoleným lékárníkem nechalo očkovat 54 % dotázaných. Ti potvrzují i známý fakt, že lékárna je tím nejdostupnějším zdravotnickým zařízením, jako dostupnější ordinace praktického lékaře ji vidí dvě třetiny Čechů.

 Průzkum odhalil to, že česká veřejnost je očkování v lékárnách nakloněna, polovina respondentů by možnost očkování lékárníky uvítala.

„Toto dokazuje, že lékárníci by mohli přispět ke zvýšení velmi nízké celkové proočkovanosti Čechů proti chřipce, která je momentálně jen 5 až 7 %, tedy hluboko pod evropským průměrem", komentuje výsledky Mgr. Aleš Krebs, Ph.D., prezident ČLnK. 

Překážku v očkování vidí Češi hlavně v nedostupnosti

42 % dotázaných, kteří se již v minulosti očkovat nechali, uvedlo, že v očkování proti chřipce existují bariéry. To dokládá, že se jedná o reálné překážky vycházející ze zkušeností, nikoli o předsudky neočkovaných. Za zmínku stojí i to, že část neočkovaných se nenechala očkovat právě kvůli těmto překážkám. Pro 58 % respondentů je hlavní z nich nedostatečná informovanost o očkování a jeho nedostupnost. Omezenou úhradu od pojišťovny jmenují častěji mladší ročníky a neočkovaní. Nutnost objednání a návštěvy lékaře jmenovaly dvě pětiny dotázaných a krátká ordinační doba praktických lékařů nejvíce trápí respondenty se věku 18 - 30 let. Častěji vidí bariéry ženy a lidé z rizikových skupin. 

Podmínkou očkování v českých lékárnách by bylo proškolení lékárníků, zajištění vhodného zázemí a také organizační změny v lékárnách. Očkování by se týkalo zdravých osob ve věku 18-65 let. Právě jim, by lékárny mohly pomoci řešit problém obtížné dostupnosti očkování v ordinacích lékařů, který respondenti uváděli jako překážku," říká viceprezident ČLnK PharmDr. Martin Kopecký, Ph.D.

Je lékárna dostupnější než ordinace praktického lékaře?

Rozšíření míst, kde je vakcinace možná, by uvítali zejména lidé, kteří se v minulosti proti chřipce již očkovat nechali, a to 60 % z nich. Lékárna se pak nabízí jako logická možnost, je dostupnější než ordinace lékaře pro dvě třetiny lidí. 

Více než třetina by souhlasila s lékárníkem, který by vakcínu aplikoval.

Častěji muži, mladší respondenti (do 30 let) a vzdělanější. 

 

Očkovat chce asi polovina lékárníků

Zájem o očkování mezi samotnými lékárníky je výrazný, podle interního průzkumu ČLnK by mělo zájem očkovat více než 44 % z nich, ještě více (49, 3 %) by poté mělo zájem o absolvování vzdělávacího programu očkování pro lékárníky. Jedna třetina lékáren má již dnes podle průzkumu na očkování v otvírací době lékárny vhodný prostor.  

Zdroj: Tisková zpráva ČLnK

Reference:
1. http://www.szu.cz/tema/prevence/ockovani-proti-sezonni-chripce-otazky-a-odpovedi

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie