Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



VYHODNOCENÍ TEJPOVACÍ PÁSKY



Během léta mělo sedm z našich čtenářů možnost vyzkoušet tejpování na vlastní kůži. Vyhráli v naší soutěži dvě balení kineziologické tejpovací pásky Cosmos® ACTIVE od společnosti Hartmann-Rico. Měli tedy desetimetrového pomocníka pro své klouby, vazy či natažené svaly.

Jak si testování užívali a jaké je jejich hodnocení aplikace tejpů značky Cosmos® ACTIVE?

Hodnotící parametry byly:

  • Manipulace s páskou při aplikaci (stříhání, přetržení a odlepení podkladového papíru)
  • Pružnost
  • Lepivost při běžných podmínkách (výdrž nalepení ve dnech při běžných podmínkách včetně koupání)
  • Lepivost při zátěži (výdrž nalepení ve dnech při sportovní zátěži - pocení)
  • Snímání pásky a reakce kůže na pásku

Požádali jsme testující, aby ke každému kritériu přiřadili bodové ohodnocení od 1 do 5.


S. E. (farmaceutický asistent, Horažďovice)

Tejpováno: záda, chodidla

1. manipulace s páskou při aplikaci: 5

2. pružnost pásky:5

3. lepivost při běžných podmínkách:5

4. lepivost při zátěži: 2

5. snímání pásky:5


Hodnocení: V běžných podmínkách páska vydržela i 4 dny, pokud nedošlo k mechanickému posunu (shrnutí pásky při spaní, při oblékání), při koupání mi páska vydržela prvních deset minut, pak vždy odpadla. Proto zde hodnotím za 2. Kůže mi na pásku nijak nereagovala, snímat šla dobře. Zde hodnotím za 5.


T. H. (lékárník, České Budějovice) 

1. manipulace s páskou při aplikaci: 5

2. pružnost pásky: 4

3. lepivost při běžných podmínkách: 5

4. lepivost při zátěži: neuvedeno

5. snímání pásky: 3


J. H. (pracovník vzdělávání ve zdravotnictví, Ostrava)

Tejpováno: zápěstí, kolenní kloub

1. manipulace s páskou při aplikaci: 5

2. pružnost pásky: 5

3. lepivost při běžných podmínkách: 5

4. lepivost při zátěži: 5

5. snímání pásky: 5


Hodnocení: papír se z pásky odlepuje snadno, mřížka je výborným pomocníkem v určení potřebné délky nebo šířky. Páska držela na kůži stejně pevně 3 dny, prakticky do té doby, dokud jsem se ji nerozhodla sejmout. Podle přilnutí by stejně kvalitně držela týden. Jsem velmi mile překvapena kvalitou tohoto produktu, výrazně ulevil bolesti mého zápěstí (viz přiložená fotografie). Obdobnou, výbornou zkušenost jsem učinila také s tejpováním kolene. Rozhodně jej budu doporučovat svým známým, kteří řeší namáhané svalstvo a jeho bolestivost.


Z. M. (farm. asistent, Neratovice)

Tejpováno: kolenní a ramenní kloub

1. manipulace s páskou při aplikaci: 4

2. pružnost pásky: 5

3. lepivost při běžných podmínkách: 5

4. lepivost při zátěži: 4

5. snímání pásky: 4


Hodnocení: střihání dobré, ale třepily se okraje. Páska v běžných podmínkách 3 dny pořád super držela, při zátěži po 2 dnech mírné odlepení okrajů. Po sejmutí jsem pozorovala mírné zarudnutí, nejspíš způsobené oholením tejpovaného místa, které po chvíli zmizelo. S páskou jsem byla vcelku spokojená a všem doporučuji. 


K. C. (lékárník, Hluk)

Tejpováno: Achillova šlacha

1. manipulace s páskou při aplikaci: 5

2. pružnost pásky: 5

3. lepivost při běžných podmínkách: 3

4. lepivost při zátěži: 3

5. snímání pásky: 5


Hodnocení: tejpovací pásku jsem použila já i manžel (rovněž lékárník) na problémy Achillovy šlachy. Aplikace, pružnost i snímání pásky byly bez problémů. Mně se páska začala odlepovat již po třech dnech i bez sportovní zátěže. Manželovi vydržela pět dnů i přes intenzivní sprchování v parných dnech.


D. G. (lékárník, Děčín)

Tejpováno: Achillovka, záda, předloktí

1. manipulace s páskou při aplikaci: 5

2. pružnost pásky: 5

3. lepivost při běžných podmínkách: 5

4. lepivost při zátěži: 2

5. snímání pásky: 5


Hodnocení:  při běžných podmínkách 3-4 dny tejpování vydrželo, pak sundáno. Při zvýšené zátěži a vysoké potivosti především na Achillovce, bohužel stejně jako jiné, došlo velmi rychle k odlepení. Po sejmutí žádná kožní reakce na pásku a snímání bez problémů.


S. CH. (redaktor zdravot. měsíčníku)

Tejpováno: halux, loketní kloub

1. manipulace s páskou při aplikaci: 5

2. pružnost pásky: 5

3. lepivost při běžných podmínkách: 5

4. lepivost při zátěži: 4

5. snímání pásky: 4


Hodnocení: byla jsem mile překvapena úlevou, kterou tejpování přineslo loketnímu kloubu. Tejpování haluxu by asi potřebovalo delší čas pro korekci, přesto rovněž skvělý výsledek. Při běžných podmínkách pásky drží i několik dní, při mytí a pocení se po 2-3 dnech mírně odlepovaly okraje u tejpu na chodidle. Tam také po sejmutí zůstalo malinko lepidla, ale bez kožní reakce. Jinak jsem metodou nadšena a chci v ní pokračovat. Našla jsem si i další možnosti využití a aplikace.

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

BĚH PRO MIMINKA DO DLANĚ

První květnovou neděli je Světový den rodičů předčasně narozených dětí. 5. května 2024 se můžete aktivně přidat k charitativní akci Běh a procházka pro MIMINKA DO DLANĚ České republiky, kterou letos počtvrté pořádá nezisková organizace Nedoklubko. K účasti se může registrovat jednotlivec, rodina či kolektiv a zvolit si výši příspěvku a neonatologické oddělení, které si přeje podpořit. Pak už stačí se 5. května kdekoliv a kdykoliv vydat na libovolně dlouhou trasu a svou aktivitu zaznamenat ve výsledném formuláři. Všechny informace k registraci najdete na www.darujme.cz/beh.

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie