Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



VÝBĚR ZE STUDIÍ



PRÁCE NA SMĚNY NEPROSPÍVÁ SRDCI

Lidé, kteří pracují na noční směny, mají podle výzkumu publikovaného v srpnu 2021 European Heart Journal zvýšené riziko fibrilace síní (AF). Již v březnu 2020 American Heart Association uvedla, že primární a sekundární prevence FS prostřednictvím intervence do životního stylu a rizikových faktorů je zásadní.1

Studie 2 je první, která zkoumá vazby mezi prací ve směnném provozu a AF. S využitím informací od 283 657 lidí z britské databáze Biobank vědci zjistili, že čím déle a častěji lidé pracují po celý život na nočních směnách, tím větší je riziko AF. Práce na noční směny byla také spojena se zvýšeným rizikem srdečních chorob, nikoli však s mrtvicí nebo srdečním selháním.

Kromě toho vědci pod vedením profesora Yingli Lu z lékařské fakulty Shanghai JiaoTong University v Šanghaji a profesora Lu Qi, ředitele Centra pro výzkum obezity na univerzitě v Tulane v USA zkoumali, zda by ve zvýšeném riziku mohla hrát roli genetická predispozice k AF. Vyhodnotili celkové genetické riziko na základě 166 genetických variací, o nichž je známo, že jsou spojeny s tímto stavem, ale zjistili, že úrovně genetického rizika neovlivnily souvislost mezi pracovní noční směnou a rizikem AF.

„Přestože taková studie nemůže ukázat příčinnou souvislost mezi nočními směnami a fibrilací síní a srdečními chorobami, naše výsledky naznačují, že současná a celoživotní práce na noční směny může zvýšit riziko těchto stavů " zhodnotil profesor Lu Qi.

Během průměrné doby sledování (přes deset let) bylo 5 777 případů AF. Studie odhalila, že lidé, kteří v současné době pracovali na nočních směnách, měli o 12 % vyšší riziko AF ve srovnání s lidmi, kteří pracovali pouze ve dne. Riziko se zvýšilo na 18 % po deseti a více letech u těch, kteří měli celoživotní noční směny. Mezi lidmi, kteří pracovali v průměru 3-8 nočních směn měsíčně po dobu deseti let a více, se riziko AF zvýšilo na 22 % ve srovnání s denními pracovníky. Častější potíže s fibrilací síní měly ženy.

Literatura: 

1. Chung MK, Eckhardt LL et al.; American Heart Association Electrocardiography and Arrhythmias Committee and Exercise, Cardiac Rehabilitation, and Secondary Prevention Committee of the Council on Clinical Cardiology; Council on Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology; Council on Cardiovascular and Stroke Nursing; and Council on Lifestyle and Cardiometabolic Health. Lifestyle and Risk Factor Modification for Reduction of Atrial Fibrillation: A Scientific Statement From the American Heart Association. Circulation. 2020 Apr 21;141(16):e750-e772.

2. Ningjian Wang, Ying Sun, Haojie Zhang, Bin Wang, Chi Chen, Yuying Wang, Jie Chen, Xiao Tan, Jihui Zhang, Fangzhen Xia, Lu Qi, Yingli Lu, Dlouhodobá práce na noční směny je spojena s rizikem fibrilace síní a ischemická choroba srdeční, European Heart Journal, 2021; ehab505, https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehab505

......

ZA SELHÁNÍM PROTINÁDOROVÉ LÉČBY MŮŽE STÁT MALÝ PROTEIN

Za skutečností, že je u některých lidí léčba rakoviny úspěšná a u jiných ne, může stát metalothionein - protein, který dokáže nádorové buňky před protinádorovou léčbou bránit.

„Selhávání léčby rakoviny způsobuje obrovské ztráty na životech. Proto bylo, je a bude velmi aktuálním a řešeným tématem," říká prof. RNDr. Vojtěch Adam, Ph.D., prorektor Mendelovy univerzity v Brně a vedoucím výzkumné skupiny Chytré nanonástroje na CEITEC. 

Jeho tým dlouhodobě metalothionein zkoumá a pracuje s hypotézou, že metalothionein vytvoří komplex s protinádorovým léčivem, kvůli čemuž se stává léčivo zcela neúčinným. Metalothionein začal profesor Adam studovat už před dvaceti lety, kdy jej zaujala jeho schopnost chránit buňky před toxickými kovy. „Protože právě kovy byly v centru našeho zájmu. Pár let nato, přibližně v roce 2005, jsme si položili další jednoduchou otázku: zda-li je metalothionein schopen vázat i léčiva založená na kovech. V té době jsme se pustili do studia vztahu metalothioneinu a řady aspektů týkajících se nádorových onemocnění," popisuje vědec.

Nejnovější inovace cílí například na vývoj způsobů, jak zefektivnit stávající léčbu a zároveň ochránit necílové orgány a tkáně. Metalothionein může být jedním z budoucích průlomových příspěvků k této problematice. Asi nejambicióznějším cílem celého projektu je vytvořit pilulku, kterou si pacient vezme na začátku léčby cytostatiky, aby metalothionein nezvýšil svou produkci, a nádor se tak nemohl bránit. Bude však tato pilulka účinná pro léčbu všech nádorových onemocnění? 

„To bohužel zřejmě ne. Výzkumy ve světě a odborná literatura totiž ukazují, že u některých typů nádorových onemocnění nedochází ke změnám v hladinách metalothioneinu," konstatuje vědec. „Zvýšení produkce metalothioneinu není bohužel univerzální u všech lidských nádorů, závisí na typu a stavu nádoru i genových předpokladech," dodává.

Celý článek ZDE

......

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie