Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



VITAMIN D - JE SKUTEČNĚ NUTNÉ HO DOPLŇOVAT?



PharmDr. Gabriela Kroupová
Vedoucí lékárník, výkonná ředitelka lékáren Ave Group 

Já i moji kolegové máme jistě ještě čerstvě v paměti loňské jaro, kdy vypukla epidemie nemoci Covid-19. Jednou z látek, o kterou byl enormní zájem v lékárně, byl vitamin D. Získat ho byl nadlidský výkon a už tehdy jsem se začala zajímat o to, proč vlastně.

Vitamin D je souhrnný název pro steroidní hormonální prekurzory, označované jako kalciferoly. Dle struktury rozlišujeme vitamin D2 (ergokalciferol) a vitamin D3 (cholekalciferol). Jak dobře víme, náš organismus získává vitamin D především účinkem slunečního záření, dále z obsahu přijímané stravy či prostřednictvím podaného léku nebo potravinového doplňku. Uvádí se, že biologický poločas vitaminu D je 3 týdny. 

VITAMIN D A JEHO ROLE V ORGANISMU

Pro optimální účinek vitaminu D v organismu, zvláště účinku na metabolismus kostí, je potřebný i příjem vápníku. Vitamin D je nejvíce obsažen v rybím mase, ve vejcích, másle a vnitřnostech jako cholekalciferol. V houbách a lišejníku jako ergokalciferol. Příjem vitaminu D není ale v našich podmínkách dostatečný. Mnohé studie, které probíhaly, zjistily, že evropská populace má nedostatek tohoto vitaminu, což se odráží poté na případných potížích.

Vzhledem k podzimu, který nastoupil svou vládu a přináší velmi časté infekční onemocnění, jsem zjišťovala, jak je to tedy s vitaminem D a jeho vlivem na imunitu. Vitamin D ovlivňuje jak mechanismy vrozené, tak adaptivní imunitní reakce. V protiinfekční a protinádorové imunitě působí spíš jako imunostimulační látka, zatímco v regulaci autoimunitních pochodů jako imunosupresivum. Díky těmto vlastnostem nachází vitamin D uplatnění v prevenci infekčních a autoimunitních chorob. 

Jedna z oblastí, kde také probíhají studie, je spojitost mezi nízkou hladinou vitaminu D a vyskytující se obezitou. Lidé bojující s nadváhou mají údajně nižší hladinu vitaminu D.

O nedostatečném množství vitaminu D se také hovoří v souvislosti s vážnými onemocněními, jako je roztroušená skleróza, rakovina, diabetes, plicní onemocnění, jaterní onemocnění. Nový výzkum ukázal, že zvýšená hladina vitaminu D může pomoci zlepšit přežití pacientů s rakovinou tlustého střeva a s rakovinou kůže. Vyplývá to ze dvou studií, které byly publikovány v odborných časopisech British Journal of Cancer a Journal of Clinical Oncology. V nádorové tkáni může vitamin D potlačovat proliferaci buněk, angiogenezi a metastazování. Nedostatečnou hladinu vitaminu D má 20-60 % pacientů již při zjištění nádoru. Deficit vitaminu D dle mnoha autorů koreluje s vyšší agresivitou nádoru a s kratším přežíváním nemocných. I když zatím chybí klinické studie, které by jednoznačně prokázaly příznivý vliv suplementace vitaminu D na celkový výsledek léčby nádorového onemocnění, máme už dnes jasná doporučení pro léčbu deficitu vitaminu D v organismu. Vzhledem k vysoké prevalenci nedostatku vitaminu D u onkologických pacientů a riziku jeho dalšího poklesu v průběhu protinádorové léčby je na místě zařadit stanovení hladiny 25-(OH)D a korekci deficitu ke standardním postupům v onkologii.

Probíhají také studie v rámci ochrany plic, vliv na jaterní funkce, zánět (lupus, IBD, psoriáza), ovlivnění střevní sliznice, kognitivní funkce. 

JAKÁ JE DOSTATEČNÁ HLADINA VITAMINU D?

Stále diskutovaná je adekvátní potřebná dávka. Na škole nás učili (pravda, je to už let), že u dětí je to 400 IU a dospělých 800 IU.

Pro určení nedostatku vitaminů v těle se běžně používají dvě hladiny - deficitní hladina < 20 ng/ml (50 nmol/L), která je cílem většiny veřejných institucí, a nedostatečná hladina < 30 ng/ml (75 nmol/l), kterou doporučuje několik lékařských sdružení a odborníků. Příliš mnoho lidí nedosahuje ani jedné z uvedených hladin vitaminu D v těle. Deficitní hladiny vitaminu D < 20 ng/ml se ve většině světa vyskytují u 33 % populace, přičemž většina odhadů míry nedostatečné hladiny vitaminu D < 30 ng/ml je výrazně nad 50 % (v mnoha zemích i mnohem vyšší).

V zimním období se hladiny ještě snižují a u některých skupin je toto snížení znatelně výraznější: obézní osoby, osoby s tmavou pletí (zvláště žijící ve velké vzdálenosti od rovníku) a obyvatelé pečovatelských domů. Bylo prokázáno, že u 97,5 % lidí je k dosažení hladiny 20 ng/ml zapotřebí denní příjem vitaminu D 3875 IU (97 μg) a k dosažení hladiny 30 ng/ml,4 což je hladina, která překračuje všechna národní doporučení, 6 200 IU (155 μg) vitaminu D.

Než jsem začala psát tento článek, samotnou mě zajímalo, jak jsem na tom vlastně s „déčkem" já. Včera mi přišly výsledky krevních testů, kde jsem si mimo jiné vyprosila změřit hladinu vitaminu D.

A světe div se, jsem hluboce pod normu! Takže se mi potvrdilo vše, co jsem si prostudovala. Že skutečně populace má nedostatek vitaminu D a tento nedostatek může být spojen s mnohými onemocněními, a to nejenom oslabenou imunitou.

Reference:
1. Doporučený postup České pediatrické společnosti a Odborné společnosti praktických dětských léikaů ČLS JEP pro suplementaci dětí a dospívajících vitaminem D, https://www.pediatrics.cz/content/uploads/2019/10/vitamin_d_finalni_web.pdf
2. Tomíška M., Novotná Š., Klvačová L., Tůmová J., Janíková A.: Vitamin D při léčbě nádorového onemocnění. Klin Onkol 2015; 28(2): 99-104
3. Palacios C, Gonzalez L. Je nedostatek vitaminu D hlavním globálním problémem veřejného zdraví? J Steroid Biochem Mol Biol. 2014 Říjen;144 Pt A:138-45. doi: 10.1016/j.jsbmb.2013.11.003. EPUB 2013 Listopad 12. PMID: 24239505; PMCID: PMC4018438.
4. Giustina A, Adler RA, Binkley N et al. Konsenzuální prohlášení z 2 Mezinárodní konference o kontroverzích v vitaminu D. Rev Endocr Metab Disord. 2020 Březen;21(1):89-116. doi: 10.1007/s11154-019-09532-w. PMID: 32180081; PMCID: PMC7113202.nd
5. Vranić L, Mikolašević I, Milić S. Nedostatek vitaminu D: Důsledek nebo příčina obezity? Medicina. 2019; 55(9):541
6. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/ 


Inzerce

Zpět

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie