Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



VITAMIN C S RODOKMENEM



Kde se vzal Celaskon?

Historie Celaskonu sahá do roku 1934, kdy byl poprvé vyroben českým chemikem Františkem Šormem v laboratořích firmy Spofa. Šorm byl prvním vědcem na světě, který dokázal syntetizovat vitamin C a izolovat ho v čisté krystalické formě. Tím předběhl i známého maďarského chemika Alberta Szent-Györgyiho, který za objev vitaminu C získal Nobelovu cenu. Spojené farmaceutické závody (Spofa) sdružovaly dvě desítky závodů, mj. i legendární továrnu Benjamina Fragnera...

Značka Zentiva letos oslavuje 20. výročí svého vzniku 

Společnost jako taková zde ale byla už o mnoho staletí dříve.1 Její kořeny sahají k pražské lékárně U Černého orla Benjamina Fragnera a dále k potomkům tohoto slavného lékárenského rodu. Jiří, vnuk lékárníka B. Fragnera, studoval rovněž farmacii a ve 30. letech 20. století si z cest po celém světě přivezl myšlenku na výstavbu moderního farmaceutického závodu, který skutečně v krátkém čase vybudoval v Dolních Měcholupech u Prahy. A továrna B. Fragnera, jak ji po svém slavném dědečkovi Jiří Fragner nazval, měla i vlastní výzkumná a kontrolní oddělení, kde na vývoji léčiv spolupracovala s předními klinickými pracovišti, zejména s lékařskou fakultou Univerzity Karlovy. 

Vitaminy i penicilin

Obě války továrna „přežila", navíc se zásadním způsobem zasadila o podporu zdraví Čechů. Vyvinula a patentovala řadu léků a významnou součástí portfolia firmy byly i vitaminy - naprostá novinka farmaceutického trhu. Československo se rovněž po druhé světové válce stalo díky Jiřímu Fragnerovi druhou zemí v Evropě, která měla potřebnou technologii ke komerční výrobě penicilinu. 

Po znárodnění průmyslu v roce 1948 vznikl z továrny B. Fragnera národní podnik Léčiva, v roce 1993 pak akciová společnost Léčiva. Jejím spojením se slovenskou Slovakofarmou o dekádu později vznikla firma Zentiva. Ta je dodnes největším českým výrobcem léčiv a jedním z největších výrobců léků ve střední Evropě. V Zentivě se v současné době vyrábí okolo 500 molekul pro celý svět. Jen v roce 2022 uvedla na trh 152 molekul a kombinací, které rozšířily přístup k cenově dostupným a vysoce kvalitním lékům. Překvapivě vysoký je ale i počet léků, které se v Zentivě stále vyrábí a jež měly svoji premiéru v hluboké minulosti. Patří mezi ně například Heparoid, Guajacuran nebo Celaskon.

„Když jsem nastoupila do lékárny jako mladý lékárník, absolvent, v roce 1985, měli jsme na skladě jen jediný lék s obsahem vitamínu C. To byl právě Celaskon. A takhle to trvalo několik let. Proto asi do dneška vnímám Celaskon jako synonymum pro vitamin C. Současné portfolio přípravků Celaskon je už ale dostatečně široké. Takže dokážeme vybrat konkrétní Celaskon pro konkrétního pacienta ... tzv. „ušito na míru". Základem aktuálního portfolia přípravků Celaskon jsou registrované léky," říká PharmDr. Jana Matušková, která pro vzdělávací portál Educomm.cz připravila hned několik ukázek dispenzační práce v lékárně se zaměřením na samoléčbu symptomatické léčby nachlazení, chřipky a onemocnění Covid-19.

„Jednotlivou dávku vitamínu C dokážeme přizpůsobit věku pacienta a užitkem navíc může být i vhodná aplikační forma. Což je velmi důležité pro compliance pacienta. V poslední době jsme zaznamenali, že se portfolio přípravků Celaskon* rozšiřuje o nové doplňky stravy," dodává PharmDr. Alžběta Váňová.

Kdo nejvíce potřebuje vitamin C?

Vitamín C má v našem těle mnoho prospěšných, až nezbytných funkcí. Je rozpustný ve vodě, v těle si proto nevytváří zásoby a lidský organismus je tak odkázaný na jeho pravidelný příjem. Pokud má tělo vitaminu C nedostatek, projevuje se to nejrůznějšími zdravotními problémy, jako jsou například slabost, celková únava a bolest, otoky dásní, zvýšená tvorba modřin a krvácení z nosu.

Děti při výrazném nedostatku vitaminu C „neprospívají", jsou neklidné. Těžký nedostatek vitamínu C se pak projevuje především v poruchách jejich růstu. Denní potřeba vitaminu C i u dětí roste při zvýšených nárocích na organizmus, například při nachlazení, infekci, poranění, psychické nebo fyzické zátěži a při rychlém růstu.

Při fyzické zátěži se denní potřeba vitaminu C rovněž zvyšuje. Napomáhá také k udržení zdravého stavu tkání, chrupavek, šlach a vazů, které jsou nezbytné pro zdravý pohyb.

Referenční hodnota příjmu vitamínu C je 80 mg/den. Je to ale dávka pro dospělého, která nezohledňuje věk, pohlaví ani hmotnost. Existují okolnosti, při kterých naše tělo vyžaduje vyšší příjem vitaminu C. U kojících žen se zvyšuje denní doporučená dávka vitaminu C na 155 mg denně. Mateřské mléko je nejlepší způsob výživy kojenců. Dítě z něj dostává dostatek vody, kalorií, minerálů a z velké části také vitamin C.

Pravidelné užívání vitamínu C pomáhá celkově podporovat náš imunitní systém, což se prokázalo především u starších osob

Také kuřáci (včetně pasivních) mají zvýšenou denní potřebu vitamínu C.

Na dostatečný příjem vitaminu C bychom měli brát zřetel především na podzim a v zimě

V sezóně charakteristické proměnlivým a sychravým počasím můžeme lehce prochladnout. Pokud jsme nemocní, je pro naše tělo vitamin C velmi důležitý. Užívá se na posílení odolnosti organismu při infekčních onemocněních, jako je chřipka a nachlazení, kdy jeho užívání ve formě léčivého přípravku zmírňuje a zkracuje příznaky chřipky a nachlazení.3 Nachlazení souvisí s naším imunitním systémem a tím, jak se dokážeme bránit virům, které se snadno přenášejí. Účinným pomocníkem v období zvýšeného rizika nemocí z nachlazení je pravidelné doplňování vitaminu C, který podporuje imunitu. Pro posílení imunity v období respiračních onemocnění hovoří i Doporučený postup České lékárnické společnosti: SYMPTOMATICKÁ LÉČBA CHŘIPKY A NACHLAZENÍ A COVID-19 3, který připomíná lékárníkům, že včasná imunomodulační strategie zahrnuje použití vitamínů, minerálů a dalších přírodních látek. Mezi registrované léčivé přípravky obsahující vitaminy určené na posílení odolnosti organismu při infekčních onemocněních, jako je chřipka a nachlazení, se řadí v první linii vitamin C. V období výskytu respiračních onemocnění jej lze užívat profylakticky v nižších dávkách (100-200 mg/den) nebo terapeuticky v průběhu nemoci ve vyšších dávkách (až 1000 mg/den).3

Pokud chceme naši imunitu podpořit ještě více, měli bychom do svého režimu zařadit také pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu, dostatek spánku a zdravou stravu. Vitamin C se přirozeně nachází v mnoha druzích ovoce a zeleniny, zejména v čerstvé listové zelenině. Nicméně, obsah vitaminu C se v potravinách snižuje při tepelném zpracování nebo při skladování v teple a na světle (až o 70 %). Pro uchování co nejvíce vitaminu C v ovoci a zelenině je výhodnější kvašení nebo sušení. A nejlepší způsob, jak doma dlouhodobě udržet ovoce čerstvé a stále plné vitaminu C, je mražení.2 Pro vitamin C si naštěstí můžeme dojít do lékárny, kde nám odborně poradí s výběrem vhodného přípravku.

„Při každé komunikaci s pacientem musíme správně přemýšlet. Neměli bychom v lékárně slyšet otázky typu: Chcete ten vitamin šumivý nebo s postupným uvolňováním? Stačí Vám 100 mg nebo chcete ten silnější? Chcete malé nebo velké balení? Takové otázky nás nepovedou správně. Snažíme se naopak zjistit, kdo je pacient a v jaké je momentálně situaci. Pak teprve můžeme expedovat správně," zdůrazňuje PharmDr. Alžběta Váňová v závěrečném odborném rozhovoru s PharmDr. Janou Matuškovou k ukázkám správné dispenzace na Educomm.cz. 

........................

Redakční tip: V rámci Akademie dispenzační práce přináší e-learningový portál Educomm.cz téma SEZÓNA IMUNITA: CELASKON A B-KOMPLEX. Obsahuje úvodní přednášku PharmDr. Jany Matuškové, ukázku dispenzace v lékárně a závěrečný odborný komentář k dispenzačnímu procesu. Prezentace vznikla ve spolupráci se společností ZENTIVA Group, a. s. a je určena lékárníkům a farmaceutickým asistentům/pre lekárnikov a farmaceutických laborantov.

........................

* Celaskon® long effect, Celaskon® červený pomeranč, Celaskon® 100 mg tablety, Celaskon® 250 mg tablety jsou léky k vnitřnímu užití. Obsahují acidum ascorbicum. Seznamte se, prosím, se Souhrnem údajů o přípravku (SPC). Určeno pro odbornou veřejnost.

  -red-

Reference:

1. https://www.zentiva.cz/news/2023/2023-10-17-znacka-zentiva-oslavuje-20-vyroci

2. https://www.celaskon.cz/vitamin-c-v-prirozene-strave/

3. Kotolová H. Symptomatická léčba chřipky, nachlazení a Covid-19 - Doporučený postup, Česká lékárnická komora 2021

Zpět

ZAPOJTE SE DO PROJEKTU PODPORY DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ LÉKÁRNÍKŮ

Hrozí lékárníkům syndrom vyhoření? Jak jste na tom s duševním zdravím? Ve spolupráci s ČLnK vznikl anonymní dotazník, který můžete vyplnit do 17. 5. 2024. Vaše účast je zásadní pro získání cenných informací. Každý respondent hraje nezastupitelnou roli při identifikaci faktorů, které mohou vést k syndromu vyhoření mezi farmaceuty.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren (celkem můžete získat 13 bodů do systému CV), kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

ANDROPAUZA
MODRÉ SVĚTLO A STÁRNUTÍ KŮŽE
CHRONICKÉ ZÁNĚTY