Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



VIROVÁ NEBO BAKTERIÁLNÍ INFEKCE?



Nachlazení, chřipka, koronavirus - přichází podzim a s ním nápor na lékárny 

Se začátkem školního roku vždy nastává obávané období spojené s šířením různých onemocnění - od obyčejné rýmy po chřipku. Letos nám situaci ztěžuje pandemie koronaviru, která už bezmála tři čtvrtě roku zaměstnává zdravotnické systémy, hygienické stanice a virology po celém světě. Do popředí se opět dostává problém, se kterým se už několik let snaží bojovat Evropská komise v rámci svých aktivit - správné a bezpečné užívání antibiotik. Tyto aktivity se promítají i do vyhlášením Evropského antibiotického dne. Ten letos proběhne už potřinácté a připadne na 18. listopad.

V posledních letech dochází v mnoha evropských zemích k nadměrnému a zbytečnému užívání antibiotik. To v důsledku vede ke snižování jejich účinnosti, tzv. rezistenci bakterií na antibiotika. Ta jsou často předepisována zbytečně - a to nejen vinou pacientů, ale i lékařů. 

Antibiotika jsou řešením pro zvládnutí určitých zdravotních potíží a mohou v řadě případů uzdravit, dokonce zachránit lidský život. Není tomu tak ale vždy. Jako důsledek nadměrné spotřeby těchto léků stále přibývá bakterií vůči nim odolných. Zachování účinnosti antibiotik je na prvním místě úkolem lékařů a vědců. Osvěta týkající se správného zacházení s antibiotiky by měla směřovat na zdravotníky, ale hlavně na pacienty a laickou veřejnost. Ta by měla být obezřetná a zodpovědná ve svém přístupu k jejich užívání.

Primárně je třeba zaměřit se na prevenci - zdravá strava, odpočinek, kvalitní spánek nebo třeba otužování jsou prvním krokem, kterým by měl každý vykročit. Infekcím lze také předcházet dodržováním správných hygienických návyků. S běžným onemocněním pomůže samoléčba.

„Hned od několika lékařů máme potvrzeno, že 80 až 90 procent nejběžnějších sezónních onemocnění způsobují viry," říká produktová manažerka značky Veroval® Jana Hraběová. Antibiotika nastupují až v případě bakteriálních onemocnění. 

Virus nebo bakterie?

Měření koncentrační hladiny C-reaktivního proteinu pomáhá při rozlišení bakteriální a virové infekce. Běžná koncentrace v séru zdravých jedinců je nízká (0-7 mg/l), při bakteriální infekci se výrazně zvýší během 6-12 hodin, přičemž ve většině případů platí, že zvýšené koncentrace CRP jsou typické pro bakteriální onemocnění, na rozdíl od virového, kdy koncentrace CRP zůstává v normálním rozmezí.

K povinné výbavě každého lékaře pro děti a dorost patří tzv. CRP přístroj. Není tomu tak u lékařů pro dospělé. Pokud ho ve své ordinaci nemají, musí odeslat vzorky krve do laboratoře a výsledek testu získávají většinou do druhého dne. To nebývá praktické z důvodu oddálení léčby, kterou je třeba pacientovi nasadit.

K urychlení řešení je možné použít tzv. domácí CRP test, který je dostupný v každé lékárně. Nejen že se tak pacient vyhne zbytečné cestě k lékaři a vystavení dalším možným onemocněním při styku s nemocnými v čekárně, ale navíc získá výsledek prakticky okamžitě.

Domácí CRP test od značky Veroval® dokáže už za 5 minut s více než 95% přesností určit, zda je infekce v těle virového či bakteriálního původu. V druhém případě je pak nevyhnutelné nechat si antibiotika předepsat. Je však také důležité užívat antibiotika dle pokynů lékaře, nezkracovat doporučenou dobu užívání a už v žádném případě si nenasazovat léčbu samostatně. Stále se vyskytují lidé, kteří v minulosti nedobrali celé balení a s nástupem dalšího onemocnění využijí starých zásob. Obezřetnost v užívání antibiotik je zkrátka na místě. Sáhnout po nich se vyplatí pouze v nutných případech a výhradně na předpis lékaře. 

Domácí CRP test stanovuje koncentrace CRP (C-reaktivního proteinu) v krvi. Hodnota CRP poskytuje informaci o odpovědi imunitního systému na počínající bakteriální zánět. Pokud jsou hodnoty vysoké, je vhodné navštívit lékaře, aby zhodnotil zdravotní stav a popřípadě nasadil antibiotika. V případě nízkých nebo mírně nízkých hodnot se jedná o virové onemocnění a k léčbě není třeba antibiotik. Pokud by se však nemoc nezlepšovala, je vhodné test po 12 hodinách zopakovat a pak se poradit se svým lékařem.

V případě horečky, kašle či rýmy, bolesti hlavy a v krku je těžké určit, zda jsou potřebná antibiotika, nebo zda zvládnete léčbu z domu s pomocí běžně dostupných léků. CRP test od Verovalu pomůže rozklíčovat, zda je vaše onemocnění virové nebo bakteriální. Antibiotika jsou totiž účinné léčivé přípravky, ale pouze v případě bakteriálního onemocnění. S domácím testem tak můžete snadno zjistit, zda návštěva lékaře a následné braní antibiotik,má ve vašem případě smysl.

Výhody použití domácího CRP testu od značky Veroval®

- rychlost (výsledek víte za 5 minut)
- přesnost (více než 95 %)
- testování v klidu domova bez rizika "chytnout" jinou infekci
- pomáhá snížit zbytečné požívání antibiotik, která zatěžují organismus
- bezbolestné testování - stačí pouze jedna kapka krve
- nemusíte nikde čekat - test si můžete udělat kdykoliv během dne
- je vhodný i pro děti

Seznamte se s možností domácího testování prostřednictvím CRP testu Veroval

Domácí test CRP krok za krokem - instruktážní video ZDE


Zapojte se v září do naší rubriky Na vlastní kůži a získejte možnost vyzkoušet si domácí testování v podobě CRP testu od značky Veroval®.

Sedm statečných, kteří svoji zkušenost získají, se podělí o své dojmy v listopadovém vydání Magazínu.

Chcete vyzkoušet domácí CRP testování?

Odpovězte správně do konce září na soutěžní otázku na magazin@hcom.cz (heslo Veroval). Možná, že právě Vy budete naším dalším Statečným! 


Soutěžní otázka:

Za jak dlouho si můžete být po testování domácím testem CRP od Verovalu jisti, zda je Vaše onemocnění virové/bakteriální?

a) za 5 minut
b) za 1 hodinu
c) za 12 hodin

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie