Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



VELKÝ ÚKLID MOZKU PŘI SPÁNKU POMÁHÁ V PREVENCI ALZHEIMEROVY NEMOCI



MUDr. Karel Nešpor, CSc.

Mozkomíšní mok

Nedostatek spánku zvyšuje riziko Alzheimerovy nemoci a lidé s tímto onemocněním mají často problémy se spánkem. Naskýtá se otázka proč. Tým vědců z Bostonu zjišťoval, co se děje během spánku s mozkomíšním mokem. Zjistili, že během hlubokého NREM spánku dochází přibližně každých 20 vteřin ke zvýšení objemu cirkulujícího mozkomíšního moku. Tomu předcházejí pomalé elektrické vlny. Během doby, kdy dochází k zvýšenému průtoku mozkomíšního moku, klesá prokrvení mozku. To zvětšuje prostor pro mozkomíšní mok a usnadňuje vyplavování odpadních produktů včetně těch, které zvyšují riziko Alzheimerovy nemoci.

NĚKOLIK TIPŮ PRO ZDRAVÝ SPÁNEK

Léky, které se při poruchách spánku běžné používají, jsou většinou návykové. Dost často dochází k tomu, že je závislý pacient užívá i během dne. Relativně bezpečný je melatonin, ale i ten může mít vedlejší účinky

Fialová hodina je hodina před spaním. V té době je lépe se věnovat klidným a příjemným záležitostem. Vhodné jsou např. klidný rozhovor, uklidňující kniha nebo příjemná a melodická hudba.

Relaxační techniky: Nahrávka relaxační techniky speciálně vytvořené pro zdravé usínání je volně na webu drnespor.eu (Nešpor, 2019).

Kofein: Zvlášť silně působí budivé látky v nápojích na děti. Kdo má poruchy spánku, neměl by po 17. hodině přijímat nic, co obsahuje kofein. Kofein má totiž dlouhý biologický poločas, v plazmě je to 3-7 hodin. Některé léky, včetně orálních kontraceptiv, mohou navíc biologický poločas podstatně prodloužit.

Pozor na jídlo: Kdo nemá vážný důvod, neměl by jíst nejméně 2-3 hodiny před spaním.

Životní styl: Přes den je lépe nespat, leda by vznikl spánkový dluh po práci v noci. Zvláště ti, kdo pracují duševně, by si měli najít čas na jógu, cvičení, běh, procházku atd.

Tma: Pro zdravý spánek je nejvhodnější naprostá tma, proto se vyplatí si pořídit do ložnice kvalitní zatemnění.

Možné chyby a problémy: Není správné se do spánku nutit, v noci pouštět televizi nebo počítač a kouřit. Daleko vhodnější je při nočním probuzení praktikovat vhodnou relaxační nebo meditační techniku.

Noční práce: Lidé, kteří pracují v noci, jsou v náročné situaci a poruchy spánku u nich bývají častější. Měli by proto tím víc dbát na zdravý způsob života, vyhýbat se alkoholu a návykovým lékům a naučit se relaxovat.

Růžová hodina: Je to hodina mezi vstáváním a odchodem do práce. Dostatečná časová rezerva umožní si lehce zacvičit, v klidu se nasnídat a připravit si vše potřebné.

Odkazy:
1. Fultz NE, Bonmassar G, Setsompop K, Stickgold RA, Rosen BR, Polimeni JR, Lewis LD. Coupled electrophysiological, hemodynamic, and cerebrospinal fluid oscillations in human sleep. Science. 2019; 366(6465):628-631.
2. Nešpor K. Relaxace (jóga nidra) pro zdravý spánek, 2019. http://drnespor.eu/YN17SpV3.mp3
Zpět

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie