Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



VĚDA VE SLUŽBÁCH KRÁSY



To, že špatná životospráva, stres nebo nevhodně složená strava neprospívají naší pleti, je známý fakt, se kterým ale můžeme bojovat, pokud včas nastolíme změnu k lepšímu. Vnější vlivy, mezi které patří znečištěné ovzduší, UV záření ze Slunce, teplota a vlhkost vzduchu, musíme respektovat a svoji pokožku na jejich negativní zásah připravit, vytrénovat a účinně ji ochránit před poškozením nebo předčasným stárnutím.

Jedním z odborníků na biochemii a dermatologii, který zkoumal regeneraci pokožky poškozené vlivy vnějšího prostředí, byl RNDr. Soběslav Fiker, CSc. Po desetiletích vědeckého bádání, s využitím poznatků oceněných Nobelovou cenou (výzkumy kmenových buněk J. B. Gurdona a J. Šinju, 2012 a S. Cohen za objev epidermálního růstového faktoru, 1986) učinil zásadní objev: omlazující účinek kmenových buněk. Vyvinul unikátní kombinaci rostlinných kmenových buněk a aktivátoru humánních kmenových buněk TrioStem3 komplex, který je obsažen v kosmetické řadě Fytofontana Stem Cells - přípravků kategorie cosmeceutical od švýcarské společnosti Herb-pharma AG. Přípravky „cosmeceutical" jsou výsledkem intenzivního vědeckého výzkumu. Díky svému vysokému obsahu účinných látek mají blahodárné účinky na pleť. Výraz cosmeceutical tak vyjadřuje nejvyšší standard v kategorii péče o pleť.

TrioStem3Complex vnesl do světa kosmetologie výjimečnou inovaci. Biotechnologický komplex z rostlinných kmenových buněk v sobě nese kompletní genetické informace, které naše pokožka potřebuje ke své regeneraci. Díky tomu v ní dochází k aktivaci našich vlastních kmenových buněk, k posílení komunikace mezi buňkami a k aktivaci genů zlepšujících strukturu pokožky. Komplex se skládá z aktivátoru humánních kmenových buněk, kmenových buněk pomerančovníku hořkého a výtažku kmenových buněk švýcarského jablka.

Aby korekce chyb naší pokožky byla ještě účinnější, doplnil RNDr. Fiker své receptury o peptidy s intenzivním protivráskovým a regeneračním účinkem a dále o látky účinkující na specifické problémy pleti. Pokožka se díky nim stává zářivou a zdravou. Pleť se obnovuje a mládne.

SBAL SI PYTLE POD OČIMA!

Otoky a oční váčky mohou vznikat z různých důvodů. Pleť postupem času ztrácí elasticitu, svaly věkem ochabují, pokožka se stává povadlou a na očních váčcích se vytváří záhyby. Tuk se kumuluje v očním okolí v opuchlých váčcích okolo očních víček. Další důležitou příčinou otoků očí je nahromadění vody, což může být způsobeno oslabeným lymfatickým oběhem a zvýšenou propustností vlásečnic. Odstraňování očních váčků se často řeší chirurgickým zákrokem, ale rekonvalescence může trvat i několik týdnů.

Fytofontana Stem Cells EyeBag Sérum s kmenovými buňkami proti očním váčkům obsahuje výjimečnou kombinaci účinných látek, které napomáhají stahování oteklých váčků. Kmenové buňky při kontaktu s buňkami pokožky, po doplnění vhodných peptidů, viditelně redukují obsah vody a tuku, jimiž váčky nabobtnaly, a postupně obnovují pokožku tím, že v ní urychlují regeneraci.

TrioStem3 Complex, hlavní účinná látka séra, obsahuje jedinečnou kombinaci aktivních látek jako je humánní aktivátor kmenových buněk, kmenové buňky pomerančovníku hořkého a rostlinný výtažek kmenových buněk ze švýcarského jablka. Tento komplex aktivací kmenových buněk výrazně pozitivně ovlivňuje a obnovuje pokožku tváře. 

Sérum je kromě účinných látek z kmenových buněk doplněno i o tetrapeptid s antiedematickým účinkem, který redukuje otok očních víček. Klinické testy prokázaly zmírnění otoků očního okolí už po několika týdnech používání přípravku. Peptidy mají obdobný účinek jako botulotoxinové injekce, zmírňují stahování svalů, a tím snižují výskyt mimických vrásek.

Peptidy: přináší pleti intenzivní protivráskový a regenerační účinek. Tetrapeptid napomáhá stahování očních váčků a viditelně redukuje vodu a tuk nahromaděné v očních víčkách. Acetyl-hexapeptid a heptapeptid se aktivně podílí na zmírnění svalových kontrakcí. Pentapeptid významně podporuje redukci mimických vrásek.

Účinné látky zaměřené na doplnění kolagenu a podporu vyplňování vrásek: zlepšují strukturu kolagenových vláken a podporují jejich produkci. Jde o Tripeptid-10 Citrullin, Tripeptid-1, Pseudoalteromonas Antartica, fermentovaný extrakt.

Kyselina hyaluronová: váže vodu, čímž sehrává důležitou úlohu v udržování přirozené vlhkosti a zachování zdravé pokožky, zvyšuje její vláčnost a dodává jí na objemu. Zde obsažená kyselina hyaluronová pochází z čistých zdrojů, odkud je získávána biotechnologickou cestou.

DMAE: přirozeně se vyskytuje i v lidském organismu, napomáhá regeneraci buněk, zabraňuje tvorbě lipofuscinu v buňkách (pigment, který způsobuje stařecké skvrny) a stabilizuje membrány buněk.

Používáním přípravku se váčky pod očima zmenšují, vrásky očního okolí se vyhlazují, odolnost pleti se zvyšuje a pokožka se stává pevnou, zářivou a omlazenou. 


ZAPOJTE SE V BŘEZNU DO RUBRIKY NA VLASTNÍ KŮŽI A DEJTE SBOHEM VÁČKŮM POD OČIMA!

Odpovězte správně na soutěžní otázku.

Vaše odpovědi budeme sbírat do konce března na e-mailu: magazin@hcom.cz.

Pro sedm vylosovaných máme k domácímu testování "na vlastní kůži"

Fytofontana Stem Cells EyeBag Sérum s kmenovými buňkami proti očním váčkům.


Soutěžní otázka: Jakou kombinaci účinných látek obsahuje TrioStem3 Complex, který je v každém přípravku z řady Fytofontana Stem Cells?


Nápovědu hledejte na https://www.f-stemcells.com/cs/fytofontana-stem-cells

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie