Vánoce v sobě skrývají spoustu kouzelných zvyků a tradic - sledování pohádek, setkávání se s přáteli a rodinou nebo tradiční štědrovečerní večeři. K těmto aktivitám ovšem neodmyslitelně patří také sladké cukroví, vaječný likér, chlebíčky, smažený kapr a bramborový salát s pořádnou dávkou majonézy...
Hektický rok máme za s sebou, a tak je potřeba se pořádně odměnit. Začíná to vánočními večírky, pokračuje návštěvami rodiny a blízkých a končí lenošením u pohádek. Není tak žádným tajemstvím, že kvůli nahromaděnému stresu z posledních týdnů můžeme tělu dobrovolně "naordinovat" i několik kil navíc.
Navíc nejde o nic neobvyklého. Je totiž vědecky dokázáno, že příjemné chvíle s blízkými nás tak nějak přirozeně svádí k větší konzumaci jídla. Tento jev popsal už v roce 1994 americký psycholog De Castro, který ve své studii1 potvrdil, že přítomnost rodiny a přátel zvyšuje apetit k jídlu. Z jeho výzkumu vyplynulo, že muži snědli o 36 % více jídla, když byli s jinými lidmi, než když byli sami, a ženy dokonce o 40 %.
Opožděný pocit sytosti
Sytost a pocit hladu jsou procesy řízené hormonálně, přičemž centra v hypotalamu mozku reagují na tyto hormonální signály a regulují tak příjem potravy. Nerovnováha nebo poruchy v produkci těchto hormonů mohou vést k narušení vnitřních regulačních procesů v našem těle.
„Mnoho lidí se přejídá, protože jednoduše necítí, kdy mají dost a jsou sytí. Tato vlastnost se nazývá opoždění pocitu sytosti a je dědičná. Opoždění pocitu sytosti je také podstatným důvodem toho, proč mají lidé s nadváhou problém zbavit se přebytečné hmotnosti a udržet si zdravou váhu. Ten, kdo trpí opožděným pocitem sytosti, má tendenci jíst až o 10 % více kalorií než průměrný člověk," upozorňuje genetička Ing. et. Ing. Barbora Procházková, Ph.D., vedoucí vědeckého týmu Chromozoom, která stojí za vývojem DNA testů Chromozoom. Například v balíčku Chromozoom Nutri2 získají klienti komplexní představu o svých genetických predispozicích v oblasti stravování.
Kromě genetiky může náš pocit sytosti ovlivnit i výběr jídla, stravovací návyky, zastoupení živin nebo obsah vlákniny. Základní pravidlo, ať už během Vánoc, nebo ve kterémkoliv jiném období, tak zní - všeho s mírou. Rozhodně bychom si o svátcích neměli nic zakazovat, důležité je ale správné množství. Zapomínat bychom pak neměli ani na dostatečný příjem tekutin, hlavně čisté vody.
Všeho s mírou
Podle Evy Kociánové, lékařky a zároveň garantky projektu Srdce v hlavě 3, jenž odkrývá tajemství preventivní kardiologie a rizikových faktorů, je důležité omezit takzvané zobání.
„Poradila bych lidem, aby dodržovali mezi jídly pauzy a nebylo to kontinuální jezení od rána až do večera. Nechat si zkrátka aspoň tříhodinové mezery, aby se organismus mohl mezitím vzpamatovat," říká lékařka.
Projekt „Srdce v hlavě" vznikl ve spolupráci s předními odborníky z řad lékařů - internistů a kardiologů. Jeho cílem je informovat veřejnost, a především pacienty o rizicích kardiovaskulárních onemocnění, prevenci a léčbě, která je pilířem ochrany proti kardiovaskulárním příhodám, i nutnosti jejího dodržování (tzv. adherenci). K nejzávažnějším rizikovým faktorům kardiovaskulárních příhod patří vysoká hladina LDL-cholesterolu a vysoký krevní tlak. Lidé se zvýšeným cholesterolem by měli omezit především tučná jídla, jako jsou třeba tučné sýry nebo uzeniny.
„Mezi špatné návyky, které mohou snadno zvýšit hladinu cholesterolu na nebezpečnou úroveň, patří konzumace velkého množství rafinovaného cukru a zpracovaných tuků (včetně trans-tuků), vyhýbání se cvičení, pití velkého množství alkoholu a časté kouření," dodává Ing. Procházková.
Nezapomínejte na přirozený pohyb
Vánoční svátky mnozí vnímají jako období, kdy je vše dovoleno. Na jednu stranu je to tak správně, protože jen díky odpočinku a regeneraci můžeme zlepšit duševní pohodu a připravit se na to, co nás čeká v příštím roce - na straně druhé bychom však měli mít na paměti, že extrémní přejídání a zapíjení kapra půl litrem sladké limonády nám v ničem nepomůže.
Důležitý je balanc. Proto nezapomínejte na pravidelné procházky, po kterých nám pak bude chutnat ještě lépe. Přirozená pohybová aktivita totiž podporuje fyzické zdraví a kardiovaskulární systém, zlepšuje duševní pohodu a pomáhá v trávení, což je důležité obzvlášť při vánočním hodování.
Zdroj: MEDIA:LIST
Reference:
1. de Castro, JM (1994). Zařazení určitých potravin nebo nápojů do spontánně požitých večerních jídel. Chuť k jídlu, 23 (1), 57-66. https://doi.org/10.1006/appe.1994.1034
2. https://chromozoom.cz/dna-testy/
3. Pozor na rizika ve vánočním jídelníčku. 8 tipů pro zdravé „přežití" svátků. | Srdce v hlavě (srdcevhlave.cz)
Na 140 000 dětí a mladistvých se v ČR potýká s úzkostnými poruchami. Zásadní je včasná pomoc, ale specialistů na duševní zdraví je nedostatek. Národní ústav duševního zdraví (NUDZ) proto zahajuje pro rodiče kurz Bez obav – jak vyzrát nad strachy dětí. Zájemci o kurz se mohou do 6. prosince hlásit na webu https://dzda.cz/rodice. Kurz probíhá zdarma ve 14 městech ČR. Z vyplněných přihlášek odborníci z NUDZ vyberou ty, pro něž je kurz vhodný a nabídnou jim termín účasti. Kurz tvoří 5 setkání v malých skupinkách po maximálně 10 rodičích. Setkání probíhají jednou týdně a trvají asi 2 hodiny.
Zveme vás na poslední letošní odbornou akci z dílny Healthcomm Professional, a to 30ti denní tematický online kongres: Bolest lidského těla v souvislostech. Akce je určena pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály z Česka i ze Slovenska. Zazní například přednášky prof. RNDr. Jana Krejska, CSc. - Bolest: komunikační uzel sdílený imunitou, zánětem a nervovou soustavou, dále PharmDr. MVDr. Vilmy Vranové, Ph.D. - Management léčby bolesti nebo sdělení Mgr. Ondřeje Šimandla na téma periferní neuropatie a neuropatické bolesti. Program a přihlášení na www.healthcomm.cz. Start je 20. 11. 2024. ČLnK akci ohodnotila 11 body.