Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



VÁNOCE BEZ CUKRU?



Vánoční svátky jsou spojené se štědrostí a pohostinností a málokdo nabídkám vánočního cukroví a lahodných pokrmů odolá. Jak jsou na tom lidé s diabetem? Jaké mohou být DIA Vánoce?

„Lidé trpící diabetem 1. typu by se měli racionálně stravovat a zohledňovat potraviny, které jim ovlivňují glykémii, provádět pravidelný selfmonitoring a zařazovat dostatečnou pohybovou aktivitu," říká nutriční terapeutka Romana Fatková z Fakultní nemocnice v Plzni a dodává, že pro diabetika vlastně nejsou žádné potraviny naprosto nevhodné.

„Diabetická dieta není žádná speciální dieta, je to ve skutečnosti racionální strava, kterou bychom měli konzumovat všichni. Pouze některé potraviny by měli diabetici konzumovat v omezeném množství, aby nedocházelo k velkým výkyvům glykémie. Jedná se třeba o ovoce, sladkosti nebo alkohol," upřesňuje nutriční terapeutka.

Z hlediska racionální stravy by v cukrovinkách by mělo být co nejmenší množství složených sacharidů. Využívejte proto suroviny, které obsahují jen malé množství sacharidů jako například tvaroh, bílý jogurt a jablka. S řepným a třtinovým cukrem, medem i umělými sladidly nakládejte uvážlivě, nemusíte se jich však nadobro vzdát. 

Dia nebo light?

Diabetici musí užívání cukru podstatně omezit, a proto patří mezi nejvýznamnější „cílovku" výrobků, které obsahují náhradní sladidla. Potraviny s označením „dia" nebo „light" přitom diabetes neléčí a pro diabetiky nemají žádnou větší výhodu.

„Umělá sladidla mnohdy nemají potřebný objem a strukturu, kterou cukr v pečení vytváří, někdy také zanechávají pachuť. Nemá příliš smysl nahrazovat cukr moukou, protože ta má téměř stejný obsah sacharidů, " říká MUDr. Klára Picková z pražské nemocnice IKEM.

V České republice je podle vyhlášky Ministerstva zdravotnictví č. 4/2008 Sb. a nařízení komise EU č. 1129/2011 povoleno celkem sedmnáct náhradních sladidel. Můžeme je rozdělit podle toho, jak byla vyrobena, na chemická umělá sladidla (například aspartam, acesulfam nebo sacharin) a na přírodní náhradní cukry (sorbitol, fruktózu a další látky cukerné povahy, které jsou obsažené především v ovoci). U fruktózy ale pozor!  Fruktózu vychytávají játra, a tak se hladina glukózy v krvi nezvyšuje ani nedochází k podstatnému vyplavování inzulinu po jídle. Její přeměna v játrech se ale může nepřímo podílet na ztukovatění vnitřních orgánů a na obezitě. Fruktóza zároveň podstatně méně stimuluje centra v mozku, která jsou zodpovědná za pocit nasycení. Než k vám tedy dorazí signál, že jste najedení, sníte toho daleko víc, než kdyby se jednalo o běžnou glukózu.

Umělá sladidla můžeme dále dělit podle kalorické hodnoty. Mezi ta zcela nekalorická, nemající žádný vliv na glykemický index, patří například značky Dianer (sacharin), Irbis Sweet (aspartam) nebo Syndi Sweet (směs aspartamu a acesulfamu). Mezi kalorická řadíme například Sorbit (směs sorbitolu a sacharinu) nebo právě fruktózu.

Ideální variantou jsou sladidla přírodní, především stévie, která je vhodná na pečení i vaření a je nekalorická. Také čekankový sirup má nízký glykemický index a obsahuje pouze 5 % cukru a o 45 % méně kalorií. U některých receptů lze také nahradit klasickou pšeničnou mouku moukou mandlovou či kokosovou, což sníží celkový obsah sacharidů, ale naopak zvýší množství tuku.

„Cukroví má vysoký obsah sacharidů, proto by se mělo konzumovat v uměřeném množství, např. 1-2 kousky ke svačině či po hlavním jídle. Vzhledem k vyšší konzumaci sacharidů je nutné si správně spočítat dávku inzulinu. Pomáhá také zařadit pravidelnou fyzickou aktivitu, která pomůže hladinu krevního cukru udržet v optimálním rozmezí i při zvýšené konzumaci jídla během vánočních svátků," upozorňuje MUDr. Klára Picková. 

Tradiční zimní koření pomáhá

Zázvor známe hlavně z asijské kuchyně nebo jako podpůrný prostředek proti nachlazení. Pyšní se ale celou škálou příznivých účinků. Působí protizánětlivě, antibakteriálně, pomáhá proti nevolnostem, zvracení a zklidňuje zažívání. Podle metastudie z roku 2018 1 existuje spojení mezi užíváním zázvoru a výrazným snížením inzulinové rezistence. Obézním pacientům pomohl snížit chuť k jídlu i vstřebávání tuků ze střeva.

Skořice je oblíbené voňavé koření původem z tropů. Kromě toho podporuje trávení, urychluje metabolismus 2 a snižuje krevní tlak, což je častá zdravotní komplikace pacientů s obezitou a prediabetem. Skořici si můžete přidat do snídaňové kaše nebo s ní ochutit kávu, případně čaj. Skořice navíc nemá prakticky žádné vedlejší účinky, a je tak vhodným doplňkem 1 ke standardně užívaným lékům.

Zdroj: VÝBĚR INFORMACÍ Z WEBU FREESTYLELIBRE.CZ

Reference:
1. Navrátilová Z. Vybrané druhy rostlin a hub s antidiabetickým účinkem a jejich využití v terapii diabetes mellitusPrakt. lékáren. 2020; 16(2): 88-9.
2. Mirfeizi M, Mehdizadeh Tourzani Z, Mirfeizi SZ, Asghari Jafarabadi M, Rezvani HR, Afzali M. Kontrola diabetes mellitus 2. typu pomocí rostlinných léků: Trojitě zaslepená randomizovaná klinická studie účinnosti a bezpečnosti. Journal of Diabetes. 2016; 8(5):647-56. 

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

BĚH PRO MIMINKA DO DLANĚ

První květnovou neděli je Světový den rodičů předčasně narozených dětí. 5. května 2024 se můžete aktivně přidat k charitativní akci Běh a procházka pro MIMINKA DO DLANĚ České republiky, kterou letos počtvrté pořádá nezisková organizace Nedoklubko. K účasti se může registrovat jednotlivec, rodina či kolektiv a zvolit si výši příspěvku a neonatologické oddělení, které si přeje podpořit. Pak už stačí se 5. května kdekoliv a kdykoliv vydat na libovolně dlouhou trasu a svou aktivitu zaznamenat ve výsledném formuláři. Všechny informace k registraci najdete na www.darujme.cz/beh.

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie