
První měsíce nového roku často přinášejí předsevzetí změnit stravovací návyky, detoxikovat organismus a začít žít zdravěji. Místo radikálních diet a přísných detoxikačních kúr však odborníci doporučují zaměřit se na dlouhodobě udržitelný a vyvážený jídelníček.
Klíčem k úspěchu je postupná a realistická změna návyků. Jedním z nejjednodušších způsobů, jak začít, je zařazení více ovoce a zeleniny do každodenního jídelníčku. Dopřejeme tak svému tělu dostatečný příjem všech vitamínů a minerálních látek, které jsou pro tělo nepostradatelné.
Suchý únor jako odrazový můstek
Na novoroční předsevzetí, zbavit se zlozvyků a udělat pro sebe něco dobrého, navazuje tradice suchého února bez alkoholu, který pro naše tělo představuje poměrně velkou zátěž.
„Ethanol posiluje odpověď receptorů na inhibiční neurotransmiter GABA, čímž dochází k útlumu mozkové aktivity, a snižuje také funkci glutamátu, který hraje klíčovou roli v náladě, myšlení a společně s dopaminem, GABA, acetylcholinem, serotoninem a noradrenalinem reguluje také motoriku a rovnováhu. Z tohoto důvodu opilý člověk často není schopen plně ovládat své pohyby, mění chování a pociťuje značné zpomalení svého uvažování. Stav opilosti je velmi individuální. Odvíjí se od genetiky, hmotnosti a zda si jedinec před pitím dal něco k jídlu, či nikoliv. Obecně se ale uvádí v rozmezí, když hladina alkoholu v krvi dosáhne přibližně 0,3 až 1,2 promile," vysvětluje Ing. et Ing. Barbora Procházková, Ph.D., genetička, která se mj. zabývá také testování střevního mikrobiomu ve společnosti Chromozoom. Obzvlášť nebezpečný je alkohol právě pro střevní mikrobiom. Jeho pití snižuje počet prospěšných bakterií (zejména bakterie Lactobacillus a Bifidobacterium) a naopak podporuje růst patogenních druhů, jako jsou například Escherichia coli či Clostridium perfringens. Kvůli tomu mohou střeva ztrácet svou ochrannou bariéru, a stávají se tak propustná a náchylná k výskytu nejrůznějších zánětů.
Také hormonální systém není před pitím alkoholu plně v bezpečí. Při požití totiž dochází k narušení produkce testosteronu a estrogenu, což má značný vliv na správnou funkci metabolismu a regeneraci tkání. Genetička varuje, že rovněž dochází k poškození buněčných membrán a DNA. „Alkohol navíc snižuje hladinu důležitých antioxidantů, narušuje rovnováhu dopaminu a serotoninu, vyčerpává vitamíny B1, C, a hořčík a také zvyšuje zánětlivé procesy v těle," dodává.
Zdravá strava prodlužuje život
Namísto striktních očist je efektivnější zaměřit se na pestrou, vyváženou stravu, která poskytne tělu vše potřebné pro jeho správné fungování. Kvalitní jídelníček bohatý na ovoce, zeleninu a celozrnné potraviny hraje klíčovou roli při prevenci chronických onemocnění a prodlužování života. Norská studie ukázala, že zdravé stravování už od mládí může prodloužit život až o 10 let u žen a o 13 let u mužů. A i ti, co začnou se zdravější stravou ve středním věku, mohou prodloužit svůj život o 6 až 10 let.1
Další celosvětový výzkum prokázal, že nezdravé stravování stojí za 11 miliony úmrtí ročně. Klíčovými riziky jsou vysoký příjem sodíku a nízký příjem ovoce, zeleniny a celozrnných potravin.2 Tato alarmující čísla zdůrazňují, jak zásadní roli hraje kvalita našeho talíře pro naše zdraví.
„Únorový restart nemusí být vždycky jenom o velkém odříkání. Stačí se zaměřit na stravu a doplnit polovinu svého talíře zeleninou nebo ovocem. Tento jednoduchý krok může mít výrazný vliv na zdraví a celkovou pohodu. Plánujte svá jídla dopředu, nakupujte sezónní a lokální potraviny a experimentujte s recepty, které vám přirozeně pomohou zvýšit podíl těchto zdravých složek ve stravě," radí Monika Zábojníková, koordinátorka projektu Půl talíře, jehož cílem je usnadnit volbu zdravého a udržitelného stravování, a tím podpořit kvalitu života, zdraví a přispět k pozitivnímu prostředí pro výrobu potravin.
Průměrný Čech totiž konzumuje méně než 600 gramů ovoce a zeleniny denně. A to je méně, než doporučuje Společnost pro výživu ČR. Příjem ovoce a zeleniny v posledních letech podle údajů Českého statistického ústavu (ČSÚ) klesá, lidé omezují také jejich nákup. Motivovat lidi, aby alespoň polovinu talíře naplnili ovocem a zeleninou, má nová kampaň Půl talíře, kterou v polovině dubna loňského roku představil ministr zemědělství Marek Výborný spolu s lékařem Petrem Smejkalem a dalšími zástupci projektu. Projekt je financován ze 70 % Evropskou unií a z 30 % Farmou Bezdínek ze společnosti Dobré družstvo.
„Skoro polovinu úmrtí v ČR lze přičíst takzvaným behaviorálním rizikovým faktorům, tedy špatné stravě, kouření a konzumaci alkoholu," uvedl při představení projektu internista a infektolog, MUDr. Smejkal.
Vitaminová injekce pro tělo
Zelenina a ovoce jsou neodmyslitelnou součástí zdravého stravování. Obsahují řadu důležitých vitaminů, minerálů, antioxidantů a dalších bioaktivních látek, které podporují imunitní systém, zlepšují trávení a pomáhají tělu zvládat oxidační stres. Jejich pravidelná konzumace snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky 2. typu a dalších závažných onemocnění.3
Ideální poměr zeleniny a ovoce by měl být 3:2. Díky vysokému obsahu vody a nízké energetické hodnotě jsou tyto potraviny vhodné i pro udržení optimální tělesné hmotnosti. Mimo to podporují pocit sytosti, což může pomoci při regulaci celkového kalorického příjmu.
Zdroje: Tiskové zprávy INSIGHTERS a MEDIA:LIST
Farma Bezdínek je největším produkčním skleníkem pro pěstování rajčat v České republice, který dodává zeleninu 12 měsíců v roce? Farma je držitelem národní značky kvality KLASA a stala se také prvním certifikovaným pěstitelem rajčat beze zbytků pesticidů. Více na www.farmabezdinek.cz
Podle projektu Půl talíře nakupuie ovoce a zeleninu alespoň jednou týdně pouze 46 % Čechů, nejméně zástupci nejstarší generace 65+?
Literatura:
1. Fadnes LT, Økland JM, Haaland ØA, Johansson KA (2022) Correction: Estimating impact of food choices on life expectancy: A modeling study. PLOS Medicine 19(3): e1003962.
2. Afshin, Ashkan et al. Health effects of dietary risks in 195 countries, 1990-2017: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2017. The Lancet, Volume 393, Issue 10184, 1958 - 1972
3. https://nutritionsource.hsph.harvard.edu/what-should-you-eat/vegetables-and-fruits/
V ČR přibývá nemocných se žloutenkou typu A i C. Loni testy odhalily hepatitidu C u 1 452 osob – nejvíce za posledních deset let. Do konce srpna letošního roku přibylo dalších 935 případů. Současně se ale navíc objevila plošná epidemie žloutenky A. Od začátku roku bylo hlášeno 1 348 nemocných, což je několikanásobně více než v předchozích letech. „Naše populace je vůči viru hepatitidy A velmi vnímavá, protože od poslední velké epidemie v roce 1979 uplynulo více než 45 let. Většina lidí se tak s virem nikdy nesetkala a nemá protilátky. Proto je ohrožena prakticky celá společnost,“ říká MUDr. Pavel Dlouhý, předseda Společnosti infekčního lékařství ČLS JEP. Hepatitida A má akutní průběh s příznaky podobnými chřipce (únava, teplota, nechutenství, nevolnost, bolesti břicha), následně zežloutne kůže a bělmo očí. Žloutenka typu C naopak postupuje nenápadně a roky ničí játra. Řada lidí tak o své infekci vůbec neví, protože onemocnění probíhá bez bolesti a bez výraznějších příznaků. Testování na hepatitidu C provádějí praktičtí lékaři i specialisté. Anonymně a zdarma je možné nechat se otestovat také v checkpointech, které fungují po celé republice. Vyšetřuje se zde HIV, hepatitida C a syfilis. Hepatitida A se zde netestuje – pokud má člověk podezření na infekci virem hepatitidy A, musí se obrátit na svého praktického lékaře.
Druhý tematický on-line kongres tohoto roku spustila společnost Healthcomm Professional 3. 9. 2025. Na webu www.healthcomm.cz poběží celých 30 dní. 2D tematický on-line kongres IMUNITA je určen všem lékárníkům, farmaceutickým asistentům a dalším nelékařským zdravotnickým profesionálům z celého Česka i Slovenska. Akreditováno u ČLnK, ČKFA, POUZP a SKMTP. Stále se můžete registrovat. Využijte kód pro přihlášení PHAR25IM a vstup v hodnotě 1000 Kč máte zcela zdarma.
S datem 4. září je spojen Světový den sexuálního zdraví (World Sexual Health Day), který od roku 2010 vyhlašuje a celosvětově propaguje World Association for Sexual Health - organizace na podporu sexuálního zdraví jako základního lidského práva. Motto pro rok 2025 zní: „Sexuální spravedlnost: Co pro to můžeme udělat?“ Sexuologický ústav VFN se k letošnímu Světovému dni připojuje zveřejněním edukačních materiálů na webu a sociálních sítích, zahájením kampaně k otevření nízkoprahového Centra psychosexuální pomoci a současně i nabídkou bezplatné anonymní on-line konzultace pro nové zájemce během září 2025. Pro zajištění prvního kontaktu funguje specifická e-mailová adresa: SexPomoc@vfn.cz. Tato možnost slouží jako první vstupní brána pro klienty, kteří se často nacházejí v psychosexuální krizi a potřebují anonymitu.
Pilotní projekt preventivního očkování proti chřipce proběhne v oddělených konzultačních místnostech Center prevence s poradenstvím v rámci vybraných lékáren BENU v Praze, Brně a Ostravě. Očkování bude provádět vždy praktický lékař, a to během říjnových víkendů od 4. do 26. 10. 2025 v čase 10-18 hodin. Cena za očkovací látku a její aplikaci bude 629 Kč. Pacient bude hradit platbu na místě v lékárně. Očkování proti chřipce mají z veřejného zdravotního pojištění plně hrazeno pouze pojištěnci nad 65 let a zákonem stanovené skupiny. Od 1. září 2025 si mohou dospělí samoplátci ve věku 18–65 let rezervovat termín očkování proti chřipce prostřednictvím webových stránek benuprevence.cz