Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



UKÁZKA Z KNIŽNÍ NOVINKY



Adelheid Müller-Lissner
Když vylétnou děti z hnízda
Od symbiózy k samostatnosti
Překlad Alena Bezděková
Portál, 2021
Brož., 200 s., 305 Kč

Okamžik, kdy děti dospějí, osamostatní se a opustí domov a rodiče, patří v životě k těm přelomovým. Kniha známé německé psycholožky otvírá témata, která se v souvislosti s touto situací objevují, a nabízí konstruktivní řešení.

Autorka, Adelheid Müller-Lissner, není jen pedagožka a psycholožka, ale i novinářka, která napsala větší počet knih o různých aspektech vztahu rodičů a dětí.

UKÁZKA Z KNIHY:


Generace skoro nejlepších přátel?

Novinářka, spisovatelka a matka čtyř dětí Gerlinde Unverzagt se inspirovala úspěšným francouzským filmem Nedotknutelní, v němž mezi dvěma zcela rozdílnými muži - movitým vozíčkářem a v této profesi zcela nezkušeným pečovatelem - postupně vzniká nádherné přátelství.

     Její teze se však zaměřuje na zcela jiný lidský vztah: vychází z postřehu, že rodiče a děti dnes obvykle spojuje mnohem přátelštější vztah než před několika desetiletími. „Mě by ani ve snu nenapadlo, že bych šla s mámou do sauny, do kina nebo na kurs pilates." Autorka, která se narodila v roce 1960, to říká jasně: „Nám se na rodičích nelíbilo vůbec nic." Oblečení, hudební vkus, politická orientace - „neexistovala žádná shoda, a už vůbec ne společné zájmy". Popisuje tím kolektivní zkušenost západoněmecké generace dětí narozených v době baby boomu, ovlivněné dopady studentských bouří na konci šedesátých let. Zkušenost, kterou sdílí řada mých respondentů.

     Autorka z toho vyvozuje, že osamostatnit se a dospět bylo dříve jednodušší. „Nám se dařilo snáz přestřihnout pupeční šňůru, která nás svazuje s rodiči, protože byly jasně stanovené meze a vytyčené bojové linie." Je snazší odrazit se od tvrdé zdi než od měkkého polštáře. Z tohoto pohledu tkví riziko v tom, že děti jsou s rodiči skoro nejlepší kamarádi, nebo jim v extrémním případě připadají jako součást manželského páru. Jako matka samoživitelka, která Unverzagt se vší vážností sdělila: „Můj syn je mužem mého života."

     V tomto bodě s Gerlindou Unverzagt souhlasím jen částečně. Přerušení pupeční šňůry ztěžuje i to, že někteří rodiče nespouštějí své dospělé děti z očí. Někteří z hojně citovaných „helikoptérových rodičů" je dokonce doprovázejí na uváděcí týden prvního semestru. Já sice takové matky a otce znám pouze z novinových zpráv, ale setkala jsem se s matkami, které každou hodinu kontrolují, jestli je jejich syn studující v jiném městě zrovna přihlášený v aplikaci WhatsApp - a může jim odpovědět. „Digitální pupeční šňůra," komentuje to Unverzagt výstižně. Ale nepřehánějme. I dříve se našly matky, které kontrolovaly své dospělé děti. Potají jim četly dopisy nebo deníky, místo aby se probíraly mobilem nebo chaty svého dítěte.  

Fakt, že dnešní generace si bývají často mnohem bližší, ztěžuje loučení všeho druhu: když dospělé děti odcházejí z domu, když rodiče a děti žijí daleko od sebe, když rodiče jednoho dne onemocní a zemřou.

Ve vnímané bolesti se skrývá velice dobrá zpráva: je to proto, že si rodiče s dětmi rozumí. Proto obě strany mnohdy potřebují čas, aby se s novou situací vypořádaly.

Kdo se trápí kvůli tomu, že končí naplněná, aktivní životní etapa, ten možná lituje konečnosti toho krásného, ale není zdrcený, současně je totiž rád, že tuto etapu prožil a že se mu toho tolik podařilo.

Ano, hnízdo je prázdné. Ale podmínkou dobrého vztahu není podle všech zkušeností společná střecha nad hlavou.

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie