Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



SYMPTOMATICKÁ LÉČBA CHŘIPKY, NACHLAZENÍ A COVID-19. KOMPLEXNÍ LÉČBA JE ZÁKLADEM ÚSPĚCHU



V dalším pokračování sloupku na aktuální témata, která lékárníci řeší nyní s klienty lékárny, se PharmDr. Gabriela Kroupová, Ph.D. zaměřuje na podobnosti a rozdíly nemocí z nachlazení, chřipky a nového typu koronaviru způsobujícího obávaný COVID-19. Na jaké příznaky se při rozhodování o komplexní terapii zaměřit?

Ve svých webinářích razím teorii, že je nutné se pacienta dobře vyptat, abychom byli schopni správně poradit, zaléčit a není nutné využívat pravidlo „nabídni 2-3 produkty", neboť po správně vedené komunikaci jdeme opětovně za táru s již komplexní terapií. Vyhneme se tak otázkám typu: „A co byste si vybrala Vy?" či „Kolik to stojí?"...

Jak já říkám: „Lékař Vám přeci taky nedává vybrat, který ze statinů budete chtít na svou hypercholesterolémii či antihypertenzivum na tlak." Chovejme se tedy jako odborníci a nedejme pacientovi šanci přemýšlet o tom, zda jsme prodavač či lékárník. 

„Respirační infekce jsou jedním z nejčastějších infekčních onemocnění, postihujících jak děti, tak i dospělé. Poslední rok mám ale pocit, že se vlastně chřipka a nachlazení již v populaci nevyskytují a veškerá pozornost se upírá na pandemii Covidu-19", říká PharmDr. Gabriela Kroupová, Ph.D., vedoucí lékárník olomoucké lékárny AVE a autorka aktuálních sloupků z lékárenské praxe. 

COVID-19 je onemocnění způsobené virem označeným jako SARS-CoV-2 nebo 2019-nCoV, zjednodušeně „koronavirus". Jde o virus ze skupiny koronavirů, které jsou charakteristické svým tvarem připomínajícím sluneční koronu. Virus napadá buňky hostitele a využívá je k množení a šíření, přičemž může způsobovat řadu zdravotních problémů, vedoucích ve vážných případech až ke smrti. Inkubační doba je až 14 dní, přičemž člověk je nejvíce nakažlivý v prvních fázích onemocnění.1

Termín nachlazení vychází z anglického „common cold" a je označením pro mírné virové infekce postihující sliznice horních cest dýchacích (HCD). Nachlazení je doprovázeno zvýšenou teplotou, projevuje se rýmou, kašlem, pálením v hrdle, pobolíváním hlavy, kloubů, svalů, malátností. Nachlazení je obvykle lehce probíhající onemocnění, ovšem u oslabených jedinců se mohou vyskytnout další komplikace.2

Chřipka - influenza, je nakažlivé virové onemocnění (viry influenza), které postihuje převážně dýchací cesty a má výrazné celkové příznaky (horečka, bolesti svalů, kloubů, hlavy). Přenáší se obvykle kapénkovou nákazou a první příznaky se objeví již krátce po nakažení (často za několik hodin, výjimečně až za 3 dny). Onemocnění má většinou vážnější průběh, chřipka je nebezpečná u oslabených jedinců, starých osob, malých dětí a osob postižených závažným onemocněním.2

Příznaky všech 3 onemocnění mohou být podobné. Vypíchnu ty, na které je vhodné se při rozhodování o komplexní terapii zaměřit:

- Teplota či horečka

- Bolest hlavy a svalů

- Kašel

- Bolest v krku či pálení v hrdle

- Rýma či pocit ucpaného nosu (z vlastních zkušeností se u Covid-19 velmi často objevuje právě pocit plného nosu bez sekrece)

Terapie by primárně měla spočívat v tlumení symptomů - příznaků, zejména proto, že chceme pacientovi co nejdříve ulevit. Chceme, ať se dobře vyspí, ať je brzy fit. Přinášíme mu rychlou úlevu - užitek.

Velmi často se stává, že pacient přichází do lékárny a říká: „Jeden Paralen prosím!". Pokud se vyptáme, pro koho léčivo má, co ho přesně trápí, jak dlouho ho problém trápí, zda už něco na tyto problémy užíval, zjistíme daleko více informací. A jak jsem již zmiňovala výše, zaléčíme vhodně, efektivně a chováme se jako lékárník - odborník. 

Pro příklad: Pacient si stěžuje na bolest svalů, kloubů, hlavy, pocit ucpaného nosu, škrábání v krku po celý den a kašel, který neumí moc specifikovat, trvá to již druhý den, omezuje ho to v každodenním životě, špatně spí. Já doporučuji nápoj s obsahem paracetamolu a fenylefrinu.3 Pomáhá jako teplý i studený nápoj. Výhodou této lékové formy je rychlejší nástup účinku oproti tabletám a zajištění hydratace.4

Jelikož ho škrábe v krku po celý den, volím sprej nebo pastilky s obsahem benzydamin-hydrochloridu, neboť působí lokálně anesteticky, antimikrobiálně (předcházím případné sekundární bakteriální infekci, a tak riziku nasazení antibiotik) a antiflogisticky.5

Abych pokryla případně celou denní dávku, přidávám pastilky s obsahem propolisu*, který uleví od škrábání v krku a vytvoří na sliznici krku film, který bude rovněž bránit průniku bakterií. Navíc pastilky obsahují vitamin C a zinek, které přispívají ke správné funkci imunitního systému.

O erdosteinu, syntetickém derivátu aminokyseliny methioninu, jsem již tady psala v listopadovém sloupku Magazínu. Takže, pokud se u pacienta objeví kašel a mohlo by se jednat o pacienta s Covid-19, volím tuto mukomodulační účinnou látku. Jen vypíchnu jeden z jeho účinků, a to antioxidační - ovlivnění hladiny gluthathionu, který hraje důležitou roli v rozvoji cytokinové bouře u onemocnění Covid-19. Erdostein zároveň podporuje vnitřní antioxidační systém tím, že působí jako scavenger volných kyslíkových radikálů (ROS), snižuje jejich koncentraci v séru a zabraňuje uvolňování ROS z neutrofilů při respiračním vzplanutí. 6,7,8

V případě suchého kašle, kde jsem si jistá nachlazením (kašel v prvních dnech je vždy suchý) či chřipkou (úporný suchý kašel), doporučuji šetrné antitussikum, periferní levodropropizin, který netlumí dechové centrum.4,9 Levodropropizin je stejně účinný a lépe tolerovaný než centrální antitusika.9,10

Součástí komplexní léčby by měl být i vitamin D v dostatečných dávkách, ale to až někdy příště.

V článku jsem se snažila uvést příklad dispenzace, který dle mého názoru přinese pacientovi užitek, důvěru v nás jako odborníka. A co si budeme povídat, i zisk, který je pro lékárnu (díky stále se snižujícím úhradám) velmi důležitý.

*Tantum Natura je doplněk stravy.

Reference:
1. https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19--vysvetleni-pojmu
2. Kotolová,H.: Symptomatická léčba chřipky a nachlazení   Prakt. lékáren. 2017; 13(1):22-29.
3. Aktuální SPC TANTOGRIP CITRÓN, TANTOGRIP POMERANČ
4. Doporučený postup České lékárnické komory - Symptomatická léčba chřipky a nachlazení verze RR 2018. Volně dostupné na www.lekarnici.cz sekce Doporučené postupy.
5. Aktuální SPC Tantum Verde
6. Aktuální SPC přípravku Erdomed 25 mg granule pro perorální suspenzi.
7. Mitrea M. et al.: Reduced (GSH) and oxidized (GSSG) levels in plasma and BAL of chronic bronchitis patients treated with erdosteine or N-Acetylcysteine (NAC). 6th Internationl Conference on Bronchoalveola Lavage-Corfu, June 1998, abs.24-27.
8. Dal Negro R.W.: Changes in blood ROS, e-NO, and some pro-inflammatory mediators in bronchial secretions following erdosteine or placebo: A controlled study in current smokers with COPD Pulmonary Pharmacology & Therapeutics 2008;21:304-308.
9. Aktuální SPC přípravku Levopront
10. Birring S et al.: Antitussive therapy: A role for levodropropizine. Pulmonary Pharmacology & Therapeutics 2019;56:79-85.


Firemní prezentace

TANTOGRIP CITRÓN, TANTOGRIP POMERANČ - RYCHLEJI DO AKCE Z CHŘIPKY I NACHLAZENÍ

 

Ulevuje od příznaků chřipky a nachlazení
(ucpaný nos, horečka, bolest hlavy, bolest svalů a kloubů)3

Pomáhá jako teplý i studený nápoj

Výhodou této lékové formy je rychlejší nástup účinku oproti tabletám a zajištění hydratace 4

 



 

ERDOMED

S: Erdosteinum 225 mg v 1 sáčku granulí pro přípravu perorální suspenze. I: Akutní a chronické onemocnění horních a dolních cest dýchacích, včetně exacerbace chronické bronchitidy a CHOPN, hypersekreční astma bronchiale, k adjuvantní léčbě s antibiotiky v případech exacerbace s bakteriální infekcí, prevence respiračních komplikací po chirurgickém zákroku. KI: Přecitlivělost na léčivou látku nebo na kteroukoliv pomocnou látku a na látky obsahující volné SH skupiny. Jaterní poruchy a renální insuficience, homocysteinurie. ZU: Současné podávání přípravku s antitusiky nemá racionální opodstatnění a může způsobit akumulaci sekretů v bronchiálním stromu se zvýšením rizika superinfekce či bronchospasmu. Obsahuje sacharózu. : Méně často bolest hlavy, nevolnost, zvracení, bolest v nadbřišku, pruritus, kopřivka. IT: Erdostein potencuje účinek některých antibiotik (např. amoxycilinu, klarithromycinu), čehož lze využít k terapeutickým účelům. Byl prokázán synergický účinek s budesonidem a salbutamolem. TL: Přípravek nemá být v těhotenství a při kojení užíván. D: Dospělí 2x-3x denně 1 sáček. Dospívající nad 12 let (30 kg) 2x denně 1 sáček. B: Sáčky 20 x 225 mg. Datum poslední revize textu SPC: 5.11.2020. Přípravek není vázán na lékařský předpis a není hrazen zdravotními pojišťovnami. Seznamte se prosím se Souhrnem údajů o přípravku (SPC).

---

LEVOPRONT

S: Levodropropizinum 60 mg v 1 tabletě, v 1 ml roztoku, Levodropropizinum 6 mg v 1 ml sirupu. IS: Antitusikum. CH: Levodropropizin je syntetické periferní antitusikum nekodeinového typu s účinky antialergickými a antibronchospastickými. Nepotlačuje respirační funkce ani mukociliární clearance. I: Bronchopulmonální afekce doprovázené dráždivým suchým kašlem. KI: Přecitlivělost na léčivou látku nebo na kteroukoliv pomocnou látku. Nemocní s bronchiální hypersekrecí nebo sníženou mukociliární funkcí. Výrazné snížení funkce jater. ZU: Používat pouze po důkladném zvážení rizika u pacientů s těžkou insuficiencí ledvin. Sirup obsahuje sacharózu, kapky alkohol, tablety laktózu. : Velmi vzácně alergické reakce, točení hlavy, somnolence, palpitace, nauzea, malátnost. IT: Používat s opatrností při podávání benzodiazepinů. TL: Přípravky jsou v době těhotenství a kojení kontraindikovány. D: Kapky, Sirup: Dospělí a děti od 12 let 1 ml (20 kapek) roztoku nebo 10 ml sirupu až 3x denně. Děti 2-12 let 1 mg levodropropizinu/kg až 3x denně Tablety: Dospělí a dospívající starší 12 let: jedna tableta až 3× denně s intervalem mezi dávkami alespoň 6 hodin. B: Tablety 10 x 60 mg, kapky 15 ml, sirup 120 ml. Držitel registračního rozhodnutí: Dompé Farmaceutici S.p.A., Itálie. Datum poslední revize textu SPC: Tablety: 30.10.2020 Kapky, Sirup: 3.12.2020. Přípravky nejsou vázány na lékařský předpis a nejsou hrazeny zdravotními pojišťovnami. Seznamte se prosím se Souhrnem údajů o přípravku (SPC).

---

TANTOGRIP CITRÓN, POMERANČ

S: Paracetamolum 600 mg a Phenylephrini hydrochloridum 10 mg v 1 sáčku prášku pro perorální roztok. I: Zmírnění příznaků akutního zánětu horních cest dýchacích a chřipky, včetně úlevy od bolesti různých částí těla, bolesti v krku, bolesti hlavy, kongesce nosní sliznice a ke snížení horečky. KI: Hypersenzitivita na paracetamol a fenylefrin nebo na kteroukoli pomocnou látku, závažná ischemická choroba srdeční nebo kardiovaskulární poruchy, hypertenze, hypertyreóza, pacienti, kteří užívají nebo během posledních dvou týdnů užívali inhibitory monoaminooxidázy, současná léčba jinými sympatomimetiky včetně nosních nebo očních dekongestantů. ZU: Opatrnost při podávání pacientům s Raynaudovým syndromem, diabetes mellitus, glaukomem s uzavřeným úhlem, hypertrofií prostaty a se závažnou poruchou funkce ledvin nebo jater. Pacienty je třeba upozornit, aby současně neužívali jiné přípravky s paracetamolem. Během užívání se nesmí požívat alkohol. Obsahuje sacharózu a glukózu. NÚ: Bolest hlavy, palpitace, hypertenze, hypersensitivní reakce. IT: Induktory jaterních mikrozomálních enzymů, jako jsou alkohol, barbituráty, IMAO a tricyklická antidepresiva, mohou zvýšit hepatotoxicitu paracetamolu. Inhibitory monoaminooxidázy (včetně moklobemidu) mohou vyvolat hypertenzní krizi, sympatomimetické aminy mohou zvýšit riziko nežádoucích kardiovaskulárních účinků. Fenylefrin může snížit účinnost betablokátorů a antihypertenziv, digoxin a srdeční glykosidy mohou zvýšit riziko nepravidelného srdečního tepu nebo srdečního infarktu. TL: Přípravky by neměly být užívány v období těhotenství a kojení. D: Dospělí a dospívající od 12 let 1 sáček po 4-6 hodinách, maximálně 4 sáčky během 24 hodin rozpustit ve sklenici (přibližně 150 ml) horké nebo studené vody. B: Sáčky 10. Datum poslední revize textu SPC: 1.11.2020. Přípravky nejsou vázány na lékařský předpis a nejsou hrazeny zdravotními pojišťovnami. Seznamte se prosím se Souhrnem údajů o přípravku (SPC).

---

TANTUM VERDE SPRAY FORTE, SPRAY, roztok

S: Benzydamini hydrochloridum 3 mg (spray forte), 1,5 mg (spray, roztok) v 1 ml roztoku. IS: Otorhinolaryngologikum, antiflogistikum. I: Zánětlivé projevy v ústní dutině a hltanu (gingivitida, stomatitida, parodontitida, glositida, tonzilitida, faryngitida, afty), podpůrná léčba po chirurgických a stomatologických zákrocích v orofaryngeální oblasti. KI: Přecitlivělost na účinnou látku nebo pomocné látky, laktace. ZU: Dojde-li ke vzniku přecitlivělosti, je nutné léčbu přerušit. NÚ: Snížení citlivosti v ústech; tento účinek po krátké době vymizí. Ojediněle lehké pálení v ústech, výjimečně nevolnost a nauzea. TL: V těhotenství pouze po zvážení rizika pro plod. D: Spray forte: Dospělí: 2-4 dávky 2-6x denně. Přípravek v této koncentraci není určen k aplikaci dětem. Spray: Děti od 6 do 12 let: 1-3 dávky 2-6x denně. Dospělí a děti od 12 let: 4-8 dávek 2-6x denně. Roztok: Dospělí a děti od 6 let: kloktat nebo vyplachovat ústa až 6x denně, po dobu 30 sekund v množství 10-15 ml. Děti od 4 let vytírat ústa tamponem s neředěným roztokem. B: Spray forte 15 ml, spray 30 ml, roztok 120 ml, 240 ml. Datum poslední revize textu SPC: 18. 12. 2020. Přípravky nejsou vázány na lékařský předpis a nejsou hrazeny ZP. Seznamte se se Souhrnem údajů o přípravku (SPC).

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

BĚH PRO MIMINKA DO DLANĚ

První květnovou neděli je Světový den rodičů předčasně narozených dětí. 5. května 2024 se můžete aktivně přidat k charitativní akci Běh a procházka pro MIMINKA DO DLANĚ České republiky, kterou letos počtvrté pořádá nezisková organizace Nedoklubko. K účasti se může registrovat jednotlivec, rodina či kolektiv a zvolit si výši příspěvku a neonatologické oddělení, které si přeje podpořit. Pak už stačí se 5. května kdekoliv a kdykoliv vydat na libovolně dlouhou trasu a svou aktivitu zaznamenat ve výsledném formuláři. Všechny informace k registraci najdete na www.darujme.cz/beh.

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie