Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



SUPERPOTRAVINY Z ČESKÝCH SPÍŽÍ



Goji, acai, aloe vera nebo moringa - příklady tzv. superpotravin, které se staly synonymem moderního přístupu ve zdravé výživě. Ačkoliv jsou jejich výživové hodnoty skutečně zajímavé, velmi často je jejich přínos srovnatelný s běžně dostupnými potravinami v českých domácnostech. Pojem "superpotraviny" se často spojuje právě jen s exotickými plodinami, ale i u nás se nachází mnoho potravin, které mají mimořádně vysoký obsah prospěšných látek.

Tajní superhrdinové našich kuchyní

Význam superpotravin se ukrývá v  blahodárném přínosu pro lidský organismus - podporují správnou funkci imunitního systému, přispívají k lepšímu trávení, snižují zánět a pomáhají regulovat oxidační stres. Jejich hlavní výhodou je vyšší koncentrace klíčových esenciálních látek, a tedy i schopnost poskytnout tělu intenzivnější výživovou podporu v přirozené formě. Pozor ale! Ne všechny potraviny jsou tak super, jak se na první pohled může zdát. V mnoha případech jde jen o promyšlený marketing s cílem zvýšení ceny a zatraktivnění jinak obyčejné suroviny.

  • Řeč je například o kokosové vodě, jež je sice osvěžující, ale nutričně velmi slabá a její účinky nejsou o moc přínosnější než u obyčejné či minerální vody.
  • Stejný případ jsou i bobule acai, především v práškové formě, či plody goji, u kterých je jejich přínos stále otázkou. Nejenže svými schopnostmi nikterak nepřevyšují například obyčejné borůvky a rybíz, navíc vlivem sušení ztrácí značnou část účinných látek.
  • Také oblíbená matcha nenabízí až tak výrazné benefity, jaké jsou jí často připisovány. Nápoj ze zeleného prášku sice obsahuje důležité antioxidanty, jako je EGCG, který je typickou složkou zelených čajů, jeho účinek se však přehání, a ne každému musí vyhovovat kofeinová složka.

Je proto nutné se nad vhodným výběrem konkrétních potravin zamyslet a posoudit, zda skutečně naplňují vše, co slibují. 

Skryté poklady našich spižíren

Není nutné nakupovat ve specializovaných obchodech a prodejnách zaměřených výhradně na „zdravou výživu", mnohdy stačí jen nahlédnout do lednice či skříňky v kuchyni s běžnými potravinami, které překvapí nabitým složením a vysokým obsahem esenciálních živin.

„Vejce jsou skvělým zdrojem kvalitních bílkovin, cholinu a vitamínu D, ovesné vločky zase snižují cholesterol, prospívají trávení a obsahují betaglukany, tedy druh rozpustné vlákniny, jež přispívá k regulaci hladin cukru v krvi. Mezi dostupné superpotraviny patří také mrkev s vysokým obsahem betakarotenu a vlákniny, česnek s antibakteriálními vlastnostmi nebo třeba brokolice, která je zdrojem sulforafanu s protizánětlivými, detoxikačními a antioxidačními účinky," vysvětluje genetička Ing. et Ing. Barbora Procházková, Ph.D., která se mimo jiné podílí i na analýzách střevního mikrobiomu ve společnosti Chromozoom.

Genetička dále upozorňuje, že pro zajištění mikrobiální rovnováhy ve střevech je vhodné se zaměřit na fermentované potraviny, jako je kimchi, kefír nebo třeba české kysané zelí: „Tyto potraviny pomáhají obnovit rovnováhu mikrobiomu a jsou bohaté na probiotické kultury. Aby však střeva fungovala tak, jak mají, potřebují také vlákninu v různých formách, která slouží jako prebiotikum, tedy potrava pro prospěšné bakterie. Jedná se například o ovesné vločky, luštěniny, lněné semínko, cibuli a česnek. Rovněž nezralý banán díky zastoupení škrobu nabízí vysoký obsah vlákniny či artyčoky, které jsou skvělým zdrojem inulinu, tedy kvalitního prebiotika. Pokud člověka trápí nadýmání, průjem zácpa nebo třeba právě dokončil léčbu antibiotiky, je nasnadě příjem těchto potravin zvýšit, aby co nejrychleji znovu obnovil potřebnou střevní rovnováhu nejen s cílem minimalizace nepříjemných zažívacích potíží, ale i zajištění celkového zdraví. Mikrobiom totiž úzce souvisí s imunitním a nervovým systémem, proto je velmi důležité zaměřit se na jeho celkovou vitalitu. Určitým vodítkem v tomto ohledu může být i střevní testování, které pomáhá identifikovat konkrétní nerovnováhy a umožňuje cílenou podporu. V Chromozoom nabízíme analýzu střevního mikrobiomu, pomocí níž člověk zjistí bakteriální složení svých střev i to, jak efektivně vstřebávají konkrétní esenciální látky."

Mezi superpotraviny, o jejichž účinku však většina z nás nemá ponětí, paří i olivy, které obsahují zdravé tuky a polyfenoly zajišťující buněčnou ochranu. Řepa zase podpoří detoxikaci střev a prokrvení, sardinky jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin, vápníku, vitamínu D a kvalitních bílkovin. Přínosná jsou také lněná semínka s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin, což ocení především vegetariáni a vegani jako vhodnou náhradu za živočišné varianty.

Žádná potravina či esenciální látka však není spásná a nenahradí správně nastavené denní návyky.

Klíčový je balanc a vyváženost!

Přestože jsou některé potraviny díky vysokému obsahu konkrétních živin přínosnější než jiné, jejich pozitivní účinky mohou být značně omezené až nulové, pokud člověk opomene další klíčové aspekty zdravého životního stylu. Nejdůležitější je celkový přístup, který zahrnuje nejen vyváženou stravu s dostatkem vlákniny, bílkovin, zdravých tuků a mikronutrientů, ale také kvalitní spánek, pravidelný pohyb, který bude v ideálním případě kombinací silového i aerobního tréninku, dostatečnou hydrataci v podobě čisté vody nebo třeba redukci a zvládání stresu.

Právě duševní hygiena je pro člověka více než klíčová - záleží na dobrých sociálních vztazích i zdravém vnímání sebe sama.

Zapomínat bychom neměli ani na prevenci, ať už v rámci pravidelných kontrol u doktora, včasného řešení potenciálních problémů nebo pozorného naslouchání vlastnímu tělu.

Pokud je tedy snahou docílit zdravého životního stylu, nelze se soustředit pouze na stravu složenou z obyčejných" a nutričně bohatých" potravin. Jde o komplexní balíček, ve kterém každá jeho složka hraje nezastupitelnou roli.

MEDIA:LIST

Betain byl poprvé objeven v cukrové řepě? Jedním z nejznámějších a nejlepších zdrojů betainu je ale červená řepa. Jde o přirozeně se vyskytující látku v rostlinách i živočišných organismech včetně člověka. V těle vzniká oxidací cholinu a jeho nejdůležitější rolí je účast v metabolismu homocysteinu. Vysoké hladiny homocysteinu jsou spojovány se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění a dalších zdravotních problémů. Betain pomáhá přeměňovat homocystein zpět na methionin, čímž snižuje jeho hladinu v krvi a chrání tak srdce a cévy.

Není česnek jako česnek? Allicin z česneku (a cibule) má antibakteriální, fungicidní a virucidní účinky. Allicin není ale v česneku přítomen, dokud ho nerozdrtíme nebo nasekáme. V nepoškozeném česneku se nachází látka zvaná alliin a enzym alliináza, jsou však oddělené v různých částech buňky. Jakmile se buňky česneku naruší (krájením, drcením), enzym začne přeměňovat alliin na allicin. A sušený česnek může obsahovat významně méně allicinu, protože enzym alliináza je citlivý na teplo a může být deaktivován. I když je sušený česnek velmi praktický, je důležité si uvědomit, že nemá stejné benefity pro zdraví jako čerstvý.


LÁKAJÍ VÁS NOVINKY TÝKAJÍCÍ SE IMUNITY?

Imunitní systém je dynamický a adaptabilní a cílem není jeho „posilování", ale podpora jeho optimálního fungování. Ta vyžaduje komplexní přístup, který se zaměřuje na celkový zdravý životní styl, nikoli jen na izolované látky. Každé jídlo může být příležitostí buď podpořit, nebo potlačit zánět v těle, a volba je vždy na nás!  Žádná jednotlivá potravina, ani "superpotravina", neobsahuje všechny potřebné látky...

Druhý tematický on-line kongres tohoto roku, s podtitulem „Za vším hledej imunitu" poběží od 3. 9. 2025 do 2. 10. 2025. Je určen všem lékárníkům, farmaceutickým asistentům a dalším nelékařským zdravotnickým profesionálům z celého Česka i Slovenska. Garentem odborného programu je prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. a akreditován je u ČLnK, ČKFA, POUZP a SKMTP.

Přihlásit se můžete již nyní:


Zpět

DOBRÉ VÝSLEDKY PROJEKTU PACIENTSKÉ SPOKOJENOSTI V ČR

Ministr zdravotnictví představil 12. června výsledky mezinárodního projektu Patient Reported Indicator Surveys (PaRIS). Projekt mapuje zkušenosti a spokojenost chronicky nemocných pacientů s primární zdravotní péčí v 19 státech OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj). Česká republika v něm dosáhla nadprůměrných výsledků. Do šetření se zapojilo 4 136 českých pacientů ze 110 ordinací praktických lékařů. Mezi pacienty ve věku 45 let a více má 85,2 % alespoň jedno a 53,3% dvě a více chronických onemocnění. Až 96 % chronicky nemocných pacientů hodnotilo kvalitu péče v Česku jako dobrou. Češi uvádějí nadprůměrnou spokojenost s kvalitou péče, duševním zdravím i dlouhodobým vztahem se svými lékaři. Celkem 72 % českých pacientů uvedlo, že své fyzické zdraví hodnotí jako dobré či velmi dobré. Tento výsledek je mírně nad průměrem všech 19 zapojených zemí, který činí 70 %. Dále pak 87 % českých respondentů označilo své duševní zdraví za dobré. Průměr mezi zeměmi OECD činil 83 %, což řadí ČR mezi země s nejvyšší mírou spokojenosti v této oblasti. Více než čtyři z pěti osob (87 %) se třemi nebo více chronickými onemocněními v ČR uvádějí, že jejich léky byly v posledních 12 měsících zkontrolovány zdravotnickým pracovníkem, což je o 12 procentních bodů více, než činí průměr OECD. Český zdravotní systém vykazuje nadstandardní výsledky i v oblasti koordinace péče, ve schopnosti lékařů sladit péči o pacienta napříč různými službami.

PŘEDÁNY CENY A. MASARYKOVÉ ZA OŠETŘOVATELSTVÍ

Cena PhDr. Alice Garrigue Masarykové, udílená od roku 2022, nese jméno dcery prezidenta T. G. Masaryka, která se zasloužila o rozvoj ošetřovatelství a sociální péče u nás. Na slavnostním ceremoniálu, který se uskutečnil ve spolupráci Ministerstva zdravotnictví a Výboru pro zdravotnictví Senátu Parlamentu České republiky, předal náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček ocenění těm, kteří svým dlouhodobým přínosem dělají dobré jméno českému ošetřovatelství. Cenu v roce 2025 získaly: prof. PhDr. Valérie Tóthová, PhD., Dr.h.c. za celoživotní akademickou a odbornou činnost v oblasti ošetřovatelství; PhDr. Martina Šochmanová, MBA za dlouholetou aktivní činnost ve vedení profesní organizace; Lenka Vaculová za výjimečné nasazení v každodenní přímé péči o pacienty, lidský přístup a trvalý přínos k důstojnosti a kvalitě poskytované zdravotní péče. Zvláštní poděkování patří rodině Jiřiny Meissnerové, která se celý profesní život s hlubokým nasazením věnovala péči o pacienty na plicním oddělení nemocnice v Krnově.

DOPORUČUJEME