Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



SUPERKLÍČKY PRO MODERNÍ KUCHYNI



Využívání klíčků ve stravě není žádnou novinkou. Jejich blahodárné účinky popisují už čínské texty staré přes 5 000 let. Spojení tradičního klíčení s moderní fermentací však ukazuje, že i dávno známé technologie lze díky vědě posunout na zcela novou úroveň.

Křehké, chutné, plné vitamínů a antioxidantů - klíčky si v posledních letech našly pevné místo ve zdravé kuchyni. Nový český výzkum nyní přináší převratnou inovaci v jejich pěstování. Vědecký tým z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC) vedený Ing. Eliškou Kováříkovou, Ph.D. objevil způsob, jak klíčení spojit s fermentací pomocí mléčných bakterií. Výsledkem jsou klíčky s delší trvanlivostí, ochranou proti kontaminaci a zároveň nižší spotřebou vody při výrobě.

Klíčení je technologický proces, který zásadně zlepšuje nutriční hodnotu semen - odbourává antinutriční látky, zvyšuje využitelnost minerálů a vznikají nové bioaktivní sloučeniny. My jsme tento proces posunuli dál tím, že jsme do něj zapojili bakterie mléčného kvašení," vysvětluje Ing. Kováříková z Odboru potravinářství CARC.

Bakterie mléčného kvašení jako živý štít

Bakterie mléčného kvašení (Lactic Acid Bacteria - LAB), známé především z jogurtů nebo kysaného zelí, mají výjimečné ochranné schopnosti. Produkují organické kyseliny, které brání růstu nežádoucích mikroorganismů. Tento princip nyní vědci využili ve zcela nové podobě - jako „živý štít" při klíčení. „Do zásobníku oplachové tekutiny jsme přidali glukózu jako potravu pro bakterie. Ty pak v prostředí s omezeným přístupem vzduchu produkovaly mléčné kyseliny a další ochranné látky. Touto tekutinou jsme následně zvlhčovali semena během klíčení," popisuje princip metody Ing. Kováříková.

Výsledkem jsou klíčky, které odolávají běžné mikrobiální kontaminaci a při skladování v chladu (8 °C) si uchovaly čerstvý vzhled, chuť i vůni po neuvěřitelné tři měsíce - bez použití jakékoli chemické dezinfekce!

Klíčení je z hlediska bezpečnosti náročný proces. Semena i hotové klíčky podléhají přísným hygienickým pravidlům. Vzhledem k tomu, že při klíčení nelze použít chemické ani fyzikální metody sterilizace, bývá právě voda hlavním nástrojem hygieny. Nová metoda tak přináší i ekologický benefit - významně sníží riziko rozvoje škodlivých bakterií a zároveň snižuje spotřebu vody, která je jinak u klíčení vysoká.

Klíčky jako surovina pro moderní kuchyni

Nově vypěstované klíčky nejsou určeny jen do salátů. Díky stabilitě a výživové hodnotě se hodí i pro teplou kuchyni - do polévek, omáček, masových pokrmů i do sladkého pečiva.

Mohou být chutným i nutričně hodnotným doplňkem i pro ty, kdo jinak luštěninám příliš neholdují," podotýká autorka výzkumu.

......................

Výhodou klíčení luštěnin je například odstranění nadýmání po konzumaci. Recepty jsou v kuchařce „Klíčím, klíčíš, klíčíme, aneb vaříme z naklíčených luštěnin", která je k dispozici ve formě e-knihy v e-shopu Společnosti pro výživu.

......................

Naše metoda je inovativní nejen tím, že zvyšuje bezpečnost a výživovou hodnotu klíčků, ale zároveň reflektuje potřebu udržitelnosti v potravinářské výrobě," uzavírá Eliška Kováříková.

Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu (angl. Czech Agrifood Research Center - CARC) je veřejná výzkumná instituce zřízená Ministerstvem zemědělství ČR. Vznikla k 1. 1. 2025 na půdorysu Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v.v.i. (VÚRV - mateřská organizace) začleněním Výzkumného ústavu zemědělské techniky, v. v. i. (VÚZT) a Výzkumného ústavu potravinářského Praha, v. v. i. (VÚPP), které sloučením zanikly.

Zdroj: Tisková zpráva CARC

Zpět

V LISTOPADU DO BRATISLAVY

Srdečně zveme lékárníky, farmaceutické asistenty a ostatní nelékařské profese z oboru zdravotnictví, z celé ČR i SK, na poslední on-line kongres z dílny Healthcomm Professional. V kulise Slovenska – sousední země s krásnou přírodou a s námi propojenou farmaceutickou historií se účastníci budou moci ponořit do virtuálního 3D prostředí a objevovat odborný i doprovodný program inspirovaný slovenskou farmaceutickou tradicí. Studujte tam, kde se moderní technologie potkává s kvalitním odborným obsahem. Kongres Bratislava startuje 12. listopadu a poběží do 11. prosince 2025. Odborný obsah on-line kongresu je akreditován na 30 dní u ČLnK, ČKFA, POUZP a SKMTP. Registrujte se jednoduše prostřednictvím tlačítka „Přihlášení“ na webu www.healthcomm.cz a s využitím kódu PHAR25SL získejte vstup zdarma. Registrovat se můžete také přes banner na Magazínu.

ŽLOUTENKA TO NEVZDÁVÁ

V souvislosti se zvýšeným výskytem virové hepatitidy A (VHA) požádala hlavní hygienička o pravidelné zprávy k epidemiologické situaci v ČR, které se následně zveřejňují na stránkách Státního zdravotního ústavu. Poslední zvýšené výskyty VHA v ČR byly zaznamenány na konci 90. let dvacátého století a od té doby se výskyt onemocnění neustále snižoval. Celkem bylo zatím letos od 1. 1. 2025 do 5. 10. 2025 hlášeno 1842 případů. Nahlášené případy v roce 2025 tak významně převyšují průměrné i maximální počty hlášených případů v letech 2018 - 2024. Nejvíce VHA hlásí hl. m. Praha (737), Středočeský kraj (302) a Moravskoslezský kraj (150 případů). Celkem 1491 osob bylo hospitalizováno na infekčním oddělení (80,9 %), dalších 106 osob v jiném zdravotnickém zařízení a 180 osob hospitalizováno nebylo. Do 5. 10. bylo hlášeno 21 úmrtí, většinou u osob s rizikovým chováním a již chronickým postižením jater. Vzhledem k tomu, že ČR patřila v posledních desetiletích mezi země s relativně nízkým výskytem VHA, je velká část populace k onemocnění vnímavá. Máme k dispozici bezpečné a účinné vakcíny pro děti i dospělé. Základní ochrany je dosaženo po jedné injekčně podané dávce. K získání dlouhodobé ochrany proti infekcím způsobeným virem hepatitidy A je nutné přeočkování druhou dávkou, které se provádí za 6 – 18 měsíců po podání první dávky.

SZÚ MÁ 100 LET

5. listopadu 2025 uplyne 100 let od chvíle, kdy byl slavnostně otevřen Státní zdravotní ústav v Praze (SZÚ). Vznikl v čase, kdy bylo Československo poznamenáno následky první světové války a čelilo mimo jiné vysokému výskytu infekcí včetně tuberkulózy, která byla dlouhá léta hlavní příčinou úmrtí v populaci. Proto se již za prvního ministra zdravotnictví samostatného Československa, lékaře a politika Vavra Šrobára, zrodila myšlenka na vybudování instituce, která bude dbát o veřejné zdraví. Již od ledna 2025 se zájemci o historii i současnost SZÚ mohou podívat na speciální webové stránky: https://100let.szu.cz

DOPORUČUJEME