Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



STŘÍPKY



BUDDHA ZBLÍZKA

Až do 24. dubna 2022 můžete navštívit výstavu Buddha zblízka, jejímž cílem je přiblížit hlavní myšlenky buddhismu prostřednictvím vizuálního umění a skloubit tak estetický zážitek s historickými fakty a duchovní inspirací. Projekt představí v tematických okruzích význam a šíření buddhismu z Indie do dalších oblastí Asie i do Evropy. Pokusí se vysvětlit, kdo byl jeho zakladatel Buddha Šákjamuni (asi 480-400 př. n. l.), jakými cestami se buddhismus šířil přes jihovýchodní Asii a co přináší jeho učení. Návštěvníci se mohou kromě uměleckých děl těšit na multimediální mapu, psané i tištěné buddhistické texty, zvukovou instalaci recitovaných modliteb a zenových kóanů nebo na filmový dokument Janka Rouse o současné praxi buddhistického učení v České republice. 

Výstava Buddha zblízka má bohatý doprovodný program ve formě přednášek a komentovaných prohlídek, ale třeba i jógy či meditace. Výstava probíhá ve Valdštejnské jízdárně v Praze, kde se také 22. ledna můžete zúčastnit hodinového workshopu pro rodiny: Byl jednou jeden...princ, poustevník a učitel.

Více na https://www.ngprague.cz/

 


ROK 2022 JE ROKEM SKLA

Kam za tradicí českého skla? Vydejte se v roce 2022 po jeho stopách. Sklářské tradice připomíná celá řada míst, namátkou Sklářské muzeum v Novém Boru, Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou nebo Pavilon skla v Klatovech. Koho víc láká krása sklářských hutí, ten se může vypravit třeba do sklárny Ajeto v Lindavě, do huti Glasstar v Nenačovicích anebo do sklárny Novosad v Harrachově, která byla založena před rokem 1712 na jilemnickém panství hrabat Harrachů. Broušené sklo můžete obdivovat ve sklárně  Moser v Karlových Varech. Slavnou ryteckou dílnu založil roku 1857 Ludwig Moser a do světa odtud dodnes putují luxusní nápojové a dekorativní soupravy. (kudyznudy.cz)


POČET SEBEVRAŽD V ČR KLESÁ

Od vzniku samostatné České republiky u nás počet sebevražd klesá, stále je ale nad průměrem EU. Nejčernějším dnem je z pohledu statistik pondělí, nejméně si lidé sahají na život v sobotu. Největší sebevražednost je v Libereckém kraji.

V roce 2020 bylo spácháno 1 224 sebevražd, což je 11,4 sebevražd na 100 tisíc obyvatel (poslední dostupný údaj za EU v roce 2017 činil 10,1) a tyto skutky se tak podílely z 0,95 % na všech úmrtích. Absolutně nejnižší hodnotu v tomto století zaznamenal rok 2019, kdy u nás vlastní rukou zemřelo 1 191 osob. V roce 1993 to přitom bylo 1 917 osob. Ve druhé dekádě 21. století bylo každý den v průměru spácháno 3,9 sebevražd, celá polovina z nich přitom doma. Na život si výrazně častěji sahají muži

„Podíl mužů na sebevraždách začal výrazněji narůstat od devadesátých let dvacátého století. V roce 2020 muži spáchali 82 % všech sebevražd," říká Markéta Šafusová z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Nejčastějším způsobem provedení sebevraždy bylo v letech 2011-2020 oběšení s podílem 56 %, následováno zastřelením (12 %), skokem z výše (10 %) a otrávením (9 %). Otrava léky a léčivy byl jediný způsob provedení, kterým bylo spácháno ročně více sebevražd ženami než muži. Z hlediska věku docházelo k nejvyšším počtům dobrovolného odchodu ze života u osob z generace tzv. Husákových dětí (40-44letých) a u 55-59letých.

Počet sebevražd je tradičně nejnižší v Kraji Vysočina. Relativně nízká je sebevražednost také v Hlavním městě Praze. 

„Regionem s nejvyšší mírou sebevražednosti je aktuálně Liberecký kraj. Ta zde byla v posledních pěti letech o téměř 30 % vyšší oproti celostátnímu průměru. Následuje kraj Karlovarský," říká předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček. (ČSÚ)


KNIHA JAKO DÁREK, KTERÝ NEZKLAME

Podle výzkumu Nielsen Admosphere kupují čtyři pětiny lidí aspoň někdy knihy jako dárek pro druhé, z čehož skoro tři čtvrtiny pořizují knižní dárky právě k Vánocům. Češi ale rádi potěší knihou i sami sebe: více než tři čtvrtiny si koupí alespoň jednu knihu ročně. Nejčastěji si konkrétní dílo vybírají podle žánru. Knihu jako dárek aspoň někdy daruje naprostá většina Čechů aktivních na internetu (81 %) - jsou to o něco častěji ženy a tato tendence roste také s vyšším vzděláním. 

Dárek v podobě čtiva potěší 70 % dotázaných, přičemž opět tak o něco častěji odpovídali lidé s vyšším vzděláním a ženy. Z knižních dárků naopak není nadšených 23 % Čechů a dalších 7 % ve výzkumu odpovědělo, že knihu ještě nikdy jako dárek nedostali. 

Výzkum realizovala agentura Nielsen Admosphere metodou online sběru dat na vzorku pěti set respondentů starších 15 let, kteří jsou součástí Českého národního panelu. (MediaGuru)


dm DROGERIE SLAVÍ 30 LET NA TRHU A PODPOŘÍ ZELENÉ PROJEKTY

V roce 2022 oslaví společnost dm drogerie markt 30 let na tuzemském trhu. Při této významné příležitosti hodlá prostřednictvím společensky odpovědné iniciativy {SPOLEČNĚ} podpořit rovnou třicítku projektů, které se věnují trvalé udržitelnosti.

„Dbát na udržitelnost totiž jinými slovy znamená pečovat o budoucnost příštích generací. Udržitelná budoucnost je naší prioritou, a proto se během oslav třicátých narozenin zaměříme na oblast trvalé udržitelnosti a oceníme třicet zelených projektů. Ty získají od dm finanční podporu pro svou realizaci," přibližuje Jiří Peroutka, manažer komunikace dm drogerie markt.

Se svým nápadem se o podporu může ucházet kdokoliv, od jednotlivců přes neziskové organizace až po velké firmy. Nezáleží na rozsahu ani nákladnosti, podmínkou však je, aby se přihlášený projekt zabýval tématem trvalé udržitelnosti, zejména v oblasti životního prostředí. Zároveň by se mělo jednat o projekt nový, není tedy možné přihlásit takový, který již byl realizován v minulosti. „Projekty lze přihlašovat přes platformu Společně do konce února. TOP 30 vítězných projektů vybere odborná porota v průběhu března. Realizace pak proběhne od dubna do září 2022," dodává Peroutka.

Již v červnu 2021 společnost dm pomáhala tam, kde bylo potřeba. Prostřednictvím sbírky SOS Morava neziskové organizace Člověk v tísni zaslala dm finanční dar ve výši 3 miliony CZK na obnovu obcí postižených tornádem. Více na www.dm.cz


BENJAMIN FRANKLIN A VYNÁLEZ BIFOKÁLNÍCH BRÝLÍ

17. ledna 1706 se narodil Benjamin Franklin, signatář Deklarace nezávislosti a Ústavy USA. Tento činorodý muž se ale podílel i na mnoha technických objevech, které obohatili fyziku, medicínu či další přírodní vědy. Kromě bleskosvodu, o jehož objev se dělí s českým katolickým knězem Prokopem Divišem, přišel Benjamin Franklin například na první prototyp bifokálních brýlí. 

V roce 1784 byl Benjamin Franklin nešťastný z neustálého přehazování brýlí na blízko a na dálku. Aby si ulehčil život, své brýle na dálku i na čtení rozřízl napůl. V dolní polovině nechal skla na blízku, zatímco v horní části namontoval skla do dálky. Tímto způsobem vymyslel zjednodušený prototyp bifokálních brýlí, jímž se dodnes neřekne jinak než „franklinky".

 

„Bifokály v podstatě pracují stále stejným způsobem od doby, kdy je vynalezl Benjamin Franklin. Kromě své levnější pořizovací ceny, ale mají spoustu nevýhod. Chybí jim plynulý přechod, což může být nejen pro naše oči ale i páteř velmi namáhavé, vůbec neposkytují vidění na dnes velmi používané střední vzdálenosti, například při práci s počítačem, a mají neestetické okénko, které prozrazuje Váš věk," popisuje Martin Slaný, odborný garant optik Fokus.

Starší osoby proto mohou při užívání bifokálních skel pocítit rozostřené vidění například při vaření, práci v kanceláři a dalších činnostech, odehrávajících se ve střední vzdálenosti od 0,5 m až do 3 m. Lepší variantu tak představují právě multifokální brýle, které usnadňují vidění na všechny vzdálenosti včetně té střední. Multifokální čočky jsou totiž vyráběny tak, aby umožnily plynulý přechod mezi zónou pro korekci zraku při čtení na jednom konci spektra a zónou pro korekci vidění do normální vzdálenosti na konci opačném.

Pokud tedy máte problém s viděním jak do blízka, tak do dálky, investujte raději do brýlí nebo čoček multifokálních. Ty jsou ideálním řešením při korekci presbyopie neboli vetchozrakosti, která po čtyřicátém věku života postihuje drtivou většinu populace. Jejich velkou předností je možnost použití i při pohledu na střední vzdálenosti (kancelář, monitor PC apod.), které v dnešní době používáme stále častěji. A protože multifokální skla existují na trhu již přes padesát let, i je čekal významný pokrok. Centrace brýlových čoček se provádí s přesností na 0,1 mm. Nové moderní přístroje vyhodnocují umístění očí vzhledem k obrubě, náklon a vzdálenost od obličeje nebo čtecí vzdálenost. Dnešní značky jako Nikon, Varilux nebo ZEISS navíc nabízí nejen prvotřídní ochranu a péči, ale také komfort při jejich pravidelném nošení. Výběr brýlí nechte ale na specialistovi, který zváží všechny možnosti a nabídne nejlepší řešení pro vaše potřeby. I na multifokální čočky si totiž člověk musí zvyknout.

„Je důležité, abyste se dívali vždy přes danou korekční zónu. To znamená otočit hlavu tím směrem, který chceme sledovat. Při chůzi ze schodů naopak sklonit hlavu o trošku víc, než jsme bývali zvyklí. Všechny tyto maličkosti nám pomáhají k tomu, abychom si na nové podmínky vidění rychleji přivykli," radí Martin Slaný. (Media:list)


NA HORY SE SODEXO BENEFITY

Loňskou zimní sezonu covidová epidemie zavřela vleky a sjezdovky. Letos lyžovat můžete, pokud máte zelenou Tečku. Kromě ní si ale s sebou na hory nezapomeňte přibalit Sodexo Flexi Pass Card, případně poukázky Flexi Pass. Můžete s nimi totiž výrazně ušetřit. Seznam lyžařských půjčoven a servisů, v nichž můžete zaplatit prostřednictvím volnočasových benefitů od Sodexo, hledejte na www.mujpass.cz. Najdete zde nejbližší servis, ale i kompletní seznam ubytovacích zařízení na horách po celé České republice. 

I s ubytováním vám Flexi Pass Card či poukázky ve vybraných střediscích pomohou. Stejně tak s nimi můžete zaplatit lyžařskou školu, v níž se vaši potomci budou učit kroužit své první obloučky.

A nakonec tu máme skipasy. „Za ty roky, co je tuzemská zimní dovolená v naší nabídce, se počet středisek značně rozrostl. V letošním roce můžete s našimi volnočasovými benefity pořídit skipas ve 21 střediscích," říká Tereza Knířová ze společnosti Sodexo Benefity. 

 

„Na našem blogu jsme pak pro vás připravili přehled všech tuzemských ski areálů, v nichž akceptují naše benefitní volnočasové karty i poukázky," říká Tereza Knířová ze Sodexa - společnosti, která je největším poskytovatelem zaměstnaneckých benefitů na českém trhu od roku 1992.

 

Více informací na www.sodexo.cz. (Foto: Sodexo, Zdroj: Komunikační agentura Seteva)


Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie