Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



STŘÍPKY



DRUHÁ ALZHEIMER-FRIENDLY KAVÁRNA JE OTEVŘENA 

Přesně na Mezinárodní den Alzheimerovy nemoci, 21. září 2021 otevřela organizace Dementia druhou Alzheimer-friendly kavárnu s názvem Kavárna Včera. Kavárna ležící v blízkosti autobusového nádraží ve Staré Boleslavi (Boleslavská 187/1) je určena pro všechny návštěvníky - nejen pro lidi s demencí a jejich blízké, ale i pro fanoušky dobré kávy, kolemjdoucí či lidi čekající na autobus. Kromě kvalitní kávy nabízí kavárna i bezlepkové dezerty v sladkém i slaném provedení. 

Slavnostní otevření kavárny provedl herec Divadla Járy Cimrmana Petr Brukner. První Kavárna Včera je od začátku roku 2020 otevřená v Hořovicích na Berounsku.

Více informací: www.kavarnavcera.cz.

 


NADMĚRNÉ POUŽÍVÁNÍ INTERNETU U MLADISTVÝCH

Covidová pandemie omezila možnosti dětí a studentů ve vzdělávání, ale i ve způsobech trávení volného času. Čeští adolescenti navíc strávili mimo školu nejvíce času z evropských zemí. Nadměrnému používání internetu se věnovali vědci institutu IRTIS (Interdisciplinární výzkum internetu a společnosti) Masarykovy univerzity.

Srovnání dat z roku 2018 a 2020 ukázalo, že dospívající trávili během pandemie na internetu znatelně více času. Například podíl adolescentů užívajících internet 7 hodin denně a více vzrostl téměř na dvojnásobek, z 12 % na 23 %.

Ze srovnání dat dále vyplynulo, že se například podíl adolescentů, kteří kvůli internetu pravidelně vynechávali jídlo nebo spánek, během pandemie zvýšil téměř dvaapůlnásobně, a to z 8 % na 19 %.

Přestože výsledky působí varovně, autoři výzkumné zprávy vyzývají ke spíše opatrnější interpretaci.

„Naše výsledky sice ukazují nárůst nadměrného používání internetu u adolescentů, není však důvod k panice. Školáci museli na internetu trávit část svého dne kvůli online výuce, naše otázky tak nemusely dobře zachycovat problematické používání. Důležité je, aby se dospívající s odeznívající pandemií vrátili k běžnému životu, navštěvovali opět kroužky, setkávali se s kamarády. Rodiče by se měli mít na pozoru, pokud nedochází u dospívajícího k opětovnému snížení času tráveného na internetu, i když k tomu již není jasný důvod daný externí příčinou," říká psycholog David Šmahel, jeden z autorů výzkumné zprávy a vedoucí institutu IRTIS.

Výzkumnou zprávu najdete ZDE


U ZÁJEMCŮ O VŠ VYHRÁVÁ SMYSL PRÁCE NAD PLATEM

Z výsledků dotazníkových šetření společnosti Scio vyplývá, že u zájemců o vysoké školy klesá důležitost finančního výdělku. Naopak je pro ně stále důležitější věnovat se po studiu tomu, co je bude bavit. Ukazuje to srovnání odpovědí 190 tisíc zájemců o studium na VŠ za posledních 9 let.

Scio organizuje Národní srovnávací zkoušky, které slouží jako kritérium pro přijetí na 85 fakult českých a slovenských vysokých škol. V rámci těchto zkoušek realizuje doprovodná dotazníková šetření a má tak k dispozici stovky tisíc odpovědí od zájemců o vysokoškolské studium. Tato šetření poskytují unikátní možnost klást uchazečům každý rok stejné otázky a porovnávat jejich odpovědi v čase.

„Zdá se, že pro mladé lidi už není dobře placená práce tou hlavní prioritou. To je v souladu s řadou trendů, které pozorujeme jak u generace tzv. mileniálů, tak i u nastupující generace Z narozené v tomto tisíciletí", říká Andrej Kutarňa, specialista pro oblast vysokých škol ze Scio.

Veškerá data z dotazníkových šetření jsou na: www.scio.cz/nsz/dotazniky. Databáze obsahuje více než 6 milionů odpovědí získaných za posledních 10 let. (scio.cz)


Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie