Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



STŘÍPKY



JAPONSKÝ DEN V PRŮHONICKÉM PARKU

V sobotu 28. srpna se bude v areálu Průhonického parku konat Japonský den. Těšit se můžete na ukázky asijských bojových umění, workshopy skládání origami, oblékání kimona, přednášky, občerstvení v japonském stylu, ikebanu a mnoho dalšího.

Týden poté - o víkendu 4. a 5. září - se pak v Průhonicích plánují Pomologické dny, tedy dny oslavy jablek. Můžete je strávit se sklenicí čerstvého moštu v ruce, prohlédnout si sad, poslechnout si rady odborníků, jak pečovat o ovocné stromy, a podívat se na krajové a vyšlechtěné odrůdy jabloní.

Prvního a druhého září se bude na Malém nádvoří průhonického zámku hrát divadlo, plánují se představení Jak je důležité býti (s) Filipem a Cyrano z Bergeracu. Obě představení začínají ve 20.00 hodin.

Průhonický park se nachází kousek za Prahou, jižním směrem.

Otevřeno mají denně od 7.00 do 20.00 hodin a vstupenky je možné zakoupit na místě nebo na webu ZDE

 


ZAVLAŽOVÁNÍ ROSTLIN PO INTERNETU

Když se řekne internet věcí (IoT), vybavíme si centrálně ovládanou chytrou domácnost, kde lze na dálku řídit televizi, ledničku či vysavač. Nyní se rozšiřuje působnost IoT i do dalších oblastí. Prostřednictvím nově vyvinutých čidel, propojených do nízkopříkonové bezdrátové sítě (LPWAN), je možné provádět průběžně kontrolu vzniku podmínek pro rychlé šíření chorob rostlin, aktuální stav závlah a včas přenést hlášení o kritických stavech k uživateli.

Původně projekt počítal s využitím na velkých vinicích s tím, že se bude provádět sběr dat z více čidel a přes jeden koncentrátor se data přenesou přes síť LPWAN na servery T-Mobile.

„O projekt však projevilo zájem i velké množství malých vinařů, a tak jsme projekt rozšířili i o variantu sdruženého čidla, které předává data přes síť LPWAN Sigfox na servery k vyhodnocení. Vzhledem ke zpomalení rozvoje sítě u T-Mobile nakonec toto řešení převážilo," vysvětlil Radovan Přikryl, CEO firmy Beta Control.

Koncoví zákazníci, kterými nyní mohou být jak malí, tak velcí vinaři, malosadaři nebo další pěstitelé, mohou sledovat teplotu a vlhkost vzduchu či velikost srážek v určité lokalitě. Získají nejen tyto údaje, ale i možnost předpovědi šíření chorob rostlin, stavu zavlažování a dalších kritických nebo důležitých stavů. Systém monitorování a sběru dat může být navázán na expertní systémy spolupracujících firem, které se budou zabývat využitím metod umělé inteligence pro analýzu dat v zemědělství nebo lesnictví.

„Na vývoji čidel spolu s firmou Beta Control spolupracovalo Vysoké učení technické v Brně a Středoevropský technologický institut. Kombinací nízkopříkonové bezdrátové sítě a prvků IoT se řešitelům podařilo dosáhnout zajímavé cenové hladiny a velké flexibility při instalaci čidel v terénu. Tržní potenciál není omezen na tuzemsko, firma předpokládá export do okolních zemí," uvedl Petr Konvalinka, předseda Technologické agentury České republiky (TA ČR), která tento projekt podpořila z Programu EPSILON částkou více než 8 milionů korun. (Technologická agentura ČR)


MENDEL POPSAL TORNÁDO JIŽ PŘED 150 LETY

„Obloha byla převážně - zvláště k západu - zatažena slabou světlešedou oblačnou pokrývkou. Na tomto světlém pozadí se ostře rýsoval obrovský sloup tromby. Skládal se ze dvou ohromných kuželů, z nichž hořejší byl obrácen špičkou dolů, přičemž se zdálo, že visí na izolovaném kupovitém oblaku nevelké rozlohy, na němž bylo možné pozorovat velký nepokoj, prudké vlnění sem a tam." Ne, to není popis tornáda, které koncem června zasáhlo několik obcí na jižní Moravě, ale popis podobného jevu, který ochromil Brno před více než 150 lety. Větrnou smršť popsal zakladatel genetiky Gregor Johan Mendel, od jehož narození v červenci dnes uplynulo 199 let.

"Dne 13. října 1870 měli jsme v Brně příležitost pozorovat velmi vzácný jev, větrnou smršť neboli trombu a současně jsme se mohli přesvědčit o škodách, které tento zlomyslný povětroň může způsobit. Jakkoli impozantním se může toto hřmotné drama jevit z určité vzdálenosti, tak nebezpečným a nepříjemným se stává pro všechny, kdož s ním přijdou do bezprostředního styku. To poslední mohu potvrdit z vlastní zkušenosti, neboť větrná smršť z 13. října se přehnala nad mým bytem v klášterní prelatuře na Starém Brně, a mohu děkovat jen šťastné náhodě, že jsem to odnesl pouhým leknutím," napsal Mendel, který se meteorologii dlouhodobě intenzivně věnoval.

Svoji studii o větrné smršti nad Brnem přednesl za necelý měsíc 9. listopadu 1870 na zasedání Přírodovědeckého spolku. 

Škody, které tromba způsobila, jsou velmi značné... Nejvíce utrpěl jeden pruh, asi 6 m široký, z něhož je dobře patrná dráha tromby. Volně ležící předměty, které se v něm nacházely, byly neodolatelnou silou vymrštěny ve směru rotačních tangent. Tím je možno vysvětlit značné škody na oknech... Jen ve starobrněnském klášterním kostele bylo napočítáno 1300 rozbitých okenních tabulek, a přibližně stejný počet v budově kláštera. Účinky této vzdušné strojní pušky zde byly skutečně zdrcující. Ve zmíněném 6 m pásu, který se táhne nad mým bytem, nezůstala na střeše jediná taška, všechny latě byly strženy a odneseny, ba i krov byl poškozen. Z jednoho komínu byla horní, necelé 3 m dlouhá a několik stovek kg vážící část urvána, ve výšce rotovala a v určité vzdálenosti byla shozena dolů. Prázdné sudy, klády, prkna atd. létaly vzduchem jako stébla slámy...," napsal Mendel. Celý článek ZDE (Geografický ústav ČSAV, Brno)


RELAXUJTE V BYLINKOVÉ ČAJOVNĚ

Pochutnejte si na voňavých bylinkových čajích, čerstvě mleté kávě a slaných i sladkých denních dobrotách. Povídejte si s přáteli. Prolistujte herbáře a knížky o aromaterapii. Užijte si příjemný čas bez shonu v čajovně aromaterapeutického centra Nobilis Tilia na okraji národního parku České Švýcarsko. V období červa až září je otevřeno denně od 10.00 do 18.00 hod. 

Nově zrekonstruované centrum aromaterapie ve Vlčí Hoře si užije celá rodina. Ve Vlčihorské zahradě postupně rozkvétají stovky květů a vyrostla tu i další dětská atrakce. Takže, zatímco si děti budou užívat, rodiče mají možnost načerpat novou energii v zahradě, nebo se mohou nechat hýčkat v kosmetickém a masážním salonu z rukou aromaterapeutů.  

Zahrada je volně přístupná po celý rok a na prodejně vám experti s laskavostí poradí a zavedou vás do tajů aromaterapeutických výrobků. Řada výrobků Nobilis Tilia nese certifikát CPK a CPK BIO, až 96 % z nich jsou veganské produkty. Nobilis Tilia se pyšní označením regionálního produktu ČESKOSASKÉ ŠVÝCARSKO.


CESTUJTE S BENEFITY SODEXO

Sodexo, největší poskytovatel benefitů na českém trhu, rozšiřuje portfolio svých služeb a nově spustilo portál Sodexo Cestuj s benefity, který poprvé umožňuje kupovat letenky za benefity.

„Přestože covid výrazně pozměnil trend dovolených a dle našeho nedávného průzkumu se na zahraniční dovolenou chystá necelá třetina Čechů, doufáme, že touto službou potěšíme všechny, kteří zahraniční cestu teprve plánují," říká Tereza Knířová, tisková mluvčí Sodexo Benefity.

Se Sodexo Cestuj s benefity si můžete naplánovat dovolenou na míru, a to díky navázání spolupráce Sodexo s dalšími partnery, včetně cestovního portálu Letuška.cz.

Foto: Sodexo 

 

„Aby se však z legislativního hlediska jednalo o dovolenou, musí si uživatel zároveň koupit i poukaz na ubytování v minimální hodnotě 500 Kč," dodává Knířová.

Celý postup je velmi jednoduchý a kompletně jej odbavíte na webu Sodexo: www.cestujsbenefity.cz. Vyberete si, kde chcete nakoupit, zvolíte hodnotu poukazu a následně zaplatíte přes platební bránu Sodexo. Zakoupené poukazy vám budou obratem doručeny na váš e-mail. Více informací na www.sodexo.cz. (Komunikační agentura Seteva) 


HROZÍ NÁM EXTRÉMNÍ POČASÍ

Zemská atmosféra obsahuje nejvíc CO2 za poslední nejméně dva miliony let. Projevy globálního oteplování budou stále vážnější. Je třeba razantně snížit emise všech skleníkových plynů. V nové zprávě na to upozorňuje Mezivládní panel pro změny klimatu IPCC (The Intergovernmental Panel on Climate Change), který působí při OSN.

„Hrozí nám jak extrémní sucha, tak extrémní deště," říká Pavel Zahradníček z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR.

Mezinárodně dohodnutá hranice oteplení o 1,5 °C oproti předindustriální úrovni je totiž nebezpečně blízko. Podle autorů Šesté hodnoticí zprávy Mezivládního panelu pro změny klimatu (Sixth Assessment Report) jí dosáhneme v roce 2040, ne-li dříve. Překročení hranice podle vědců přinese ještě extrémnější projevy počasí a další nevratné důsledky. Jediné řešení je ihned přijmout účinná opatření. Celosvětově se oteplilo už o 1,2 °C. Ze zprávy dále vyplývá, že 59 % skleníkových plynů do sebe absorbuje pevnina a oceány. Zbylých 41 % končí v atmosféře, kde dělá problémy, s nimiž se Země potýká. Plocha ledu v Arktidě dlouhodobě klesá a úbytek všech ledovců na planetě se zrychluje. Oproti devadesátým letům minulého století k tomu v období 2010 až 2019 docházelo čtyřikrát rychleji. Například V letech 2006 až 2020 bylo v České republice o 40 až 60 % víc tropických dnů.

Za posledních 24 let zažila Česká republika asi 19 větších hydrometeorologických extrémů. Z toho bylo jedenáct let sucho, osm let přineslo naopak povodně. Roky 2013, 2014 a 2020 zaznamenaly oba dva tyto projevy současně. „Právě minulý rok měl extrémní sucho v dubnu, a v červnu nastaly povodně s devíti lidskými oběťmi," připomněl Pavel Zahradníček. (Divize vnějších vztahů SSČ AV ČR)


Zpět

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie