Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



STANDARDIZOVANÉ SKLIZNĚ KONOPÍ PO ČESKU



Čeští odborníci zaujali na přední konferenci zaměřené na evropský konopný trh Cannabis Business Europe 2024, která se konala v červnu ve Frankfurtu. Česká výprava zaujali publikum svým příspěvkem o technice pěstování in vitro v čistém laboratorním prostředí.

Konference Cannabis Business Europe 2024 se každoročně zaměřuje na nejnovější vývoj a trendy v evropském konopném průmyslu. I na 9. mezinárodní výroční konferenci patřila mezi hlavní témata regulace a legislativa, ale také výrobní technologie, obchodní příležitosti a tržní trendy. Účastníky konference byli výrobci, výzkumníci, regulátoři a podnikatelé, kteří sdílejí své zkušenosti s pěstováním a využitím konopí.

Z léčebného konopí se stává klasický farmaceutický produkt, a proto je při jeho pěstování nutné dodržovat přísné standardy a zajistit neustálou dostupnost. Doby, kdy pěstování léčebného konopí bylo bráno jako pouze rostlinná výroba, jsou dávno pryč. Zkušenosti z trhu jsou ale takové, že žádný z pěstitelů momentálně nedokáže konzistentně dodávat konopí (konopné květy) s garantovaným a standardizovaným obsahem účinných látek.

In vitro přináší standardizované sklizně

Díky technice in vitro lze vypěstovat rostliny zcela bez virů, plísní a dalších kontaminací. Zároveň umožňuje dosahovat standardizovaných hodnot u každé rostliny a sklizně.

„V případech, kdy se netestuje genetika už na začátku pěstování, se může stát, že virus propukne až po několika sklizních a ztratíte celou linii," upozornil na rizika tradičních pěstíren MVDr. Ing. Václav Trojan, Ph.D., který patří mezi přední průkopníky ve výzkumu konopí pro léčebné účely u nás.

„Technika in vitro tyto problémy řeší a zajišťuje vysoce kvalitní a standardizované produkty při každé sklizni," dodává výzkumník, který své letité poznatky převádí do praxe klinického výzkumu v první pěstírně léčebného konopí přímo ve FNUSA. Vlastní výzkum konopí a pěstírna, propojení s nemocničním Centrem pro léčbu bolesti a nemocniční lékárnou, ve které konopné léky vznikají, jsou tak opravdovou raritou. A to nejen v domácím měřítku.

Při produkci pro léčebné účely je klíčová standardizace

„Například na německém trhu byla velká poptávka po odrůdách s 30% obsahem THC pro léčbu bolesti. Žádný z pěstitelů ale nebyl schopný takovou hodnotu garantovat. V praxi to pak znamená, že ošetřující lékař upravuje pacientovi dávku a jasná standardizace v procesu chybí," uvádí příklad z praxe Aleš Hrabák, odborník na farmacii a jeden ze zakladatelů pěstírny léčebného konopí Zenplanto.

Společnost, která byla založena v roce 2022, se zaměřujeme se na sektor healthcare, konkrétně na produkci zboží a služeb spojených s konopím. Zenplanto je držitelem licence k pěstování rostlin konopí pro léčebné použití a jeho produkty se mohou dodávat do lékáren. Licenci vydal SÚKL v květnu 2023.

První studie přináší výsledky

Odborníci se shodují, že pro větší rozšíření léčebného konopí bude zásadní provést rozsáhlé klinické studie prokazující jeho přínosy.

„Thomas Skovlund, CEO STENOCARE A/S, na konferenci prezentoval první data z Dánska. Už ty ukazují, že díky konopné léčbě je možné snížit výdaje na léčbu o 14 % oproti té standardní," podělil se o zajímavost z konference Aleš Hrabák.  

Právě na vývoj německého trhu se konference ve Frankfurtu také zaměřila. Po nedávné změně legislativy zde odpadají komplikace s nakládáním a distribucí konopí jako omamné látky. Očekává se rovněž růst tamního trhu o více než 20 % mezi roky 2023 a 2024.

Dalším zajímavým tématem byla situace ve Francii, kde po dvouletém pilotním programu pro 2 000 pacientů bude od ledna 2025 léčebné konopí plně legalizováno.

Naopak v Dánsku, kde jsou povoleny jen extrakty, roste trh velmi pomalu.

Odborníci z pěstírny Zenplanto na konferenci reprezentovali svoji úzkou spolupráci s předními experty jako je Dr. Trojan z FNUSA a Dr. Anna Rozkowská z Gdaňské univerzity.
Ta se podílí na vývoji čidel pro určování zralosti květů.
Díky takovým partnerským projektům mohou odborníci přinášet inovativní přístupy do zajištění výroby vysoce kvalitních a standardizovaných produktů z léčebného konopí.

 

FOTO: Václav Trojan, Aleš Hrabák, Anna Rozkowská na Cannabis Business Europe 2024 

Zdroj: ABBBA Consulting, s.r.o. 

Českým pacientům je předepisováno převážně konopí od zahraničních distributorů? Loňské udělení oprávnění od SÚKLu umožňuje nyní české pěstírně Zenplanto Farms dodávat léčebné konopí přímo do našich lékáren, kde je připravováno na míru pacientům podle předpisů lékařů. 

V roce 2023 si pro léky z konopí přišlo do FNUSA téměř 500 pacientů s chronickou bolestí? Nemocniční lékárna FNUSA zavedla i formu konopí v kapslích, které připravuje přímo v lékárně.

Zpět

KONGRES U VIKINGŮ

Healthcomm Professional zve lékárníky a farmaceutické asistenty na další, v pořadí již devátý on-line 3D 360° kongres, který proběhne od 11. září do 10. října 2024. V prostředí norského hlavního města nabídne akreditovaná akce nejen zajímavé informace o historii a současnosti farmacie království ze severní Evropy, ale samozřejmě také kvalitní odborný program. On-line kongres bude spuštěný na dobu 30 dní a odborný obsah je akreditován u ČLnK (až 14 bodů), ČKFA, SKMTP a POUZP. Registrovat se můžete již nyní na webu Healthcomm.cz

DIGITALIZACE ZDRAVOTNICTVÍ

Novela zákona, která vstoupí v platnost od 1. ledna 2026, reaguje na technický a technologický rozvoj a zavádí potřebné funkcionality pro realizaci centrálních projektů elektronizace zdravotnictví. Mezi hlavní novinky patří například rozšíření kmenového registru pacientů o údaje o zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel a držení zbraní, a také elektronická objednání na vyšetření, elektronická zdravotní dokumentace, portál pacienta, kde bude každý pacient o sobě mít všechny zdravotní informace na jednom místě. Již od 1. ledna 2025 na SÚKL přejde kompetence vést evidenci limitů započitatelných doplatků ze zdravotních pojišťoven na SÚKL. Pojištěnec po vyčerpání limitu nebude v lékárně platit částku do výše započitatelného doplatku, tyto částky obdrží lékárna od zdravotní pojišťovny v rámci vyúčtování. V aplikaci eRecept pojištěnec uvidí, jaký má limit, kolik již vyčerpal a kolik zbývá do dosažení limitu. (MZCR)

DOPORUČUJEME