Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



PREVENCI MÁME VE SVÝCH RUKOU



Udržet si dobré zdraví by měla být prioritní motivace každého jedince. Přejeme si vzájemně zdraví vždy, kdykoli oslavujeme narozeniny, loučíme se na ulici s přáteli, vítáme nový rok apod. Ale skutečně si váhu potřeby a důležitosti svého zdraví uvědomíme až ve chvíli, když onemocníme.

......

„Lidé žádají od bohů zdraví, ale že sami mají nad ním moc, nevědí."(Demokritos)

......

Že se musíme naučit osobní odpovědnosti k vlastnímu tělu, žít tak, abychom nemocem předcházeli a nečekali pasivně, že naše chyby v životosprávě napraví fyzioterapeut, lékař či psycholog, nám ukázaly poslední dva roky koronavirové epidemie. Zejména slovo IMUNITA se skloňovalo ve všech pádech. Jakou imunitou náš organismus disponuje, ukáže na míru obranné schopnosti našeho organismu vůči nebezpečným vlivům z okolního prostředí. Oslabená imunita má za následek vyšší pravděpodobnost infekčních onemocnění: nemocí z nachlazení, chřipky nebo aktuálně probíhající infekce virem SARS-Cov-2, a to se všemi možnými komplikacemi. Pro posílení imunity (zejména nyní, kdy v našem podnebném pásmu nastává sezóna chřipek a nemocí z nachlazení) je zásadní pestrá strava s dostatkem kvalitních mikronutrientů, vydatný spánek, eliminace stresových situací, dobrá fyzická kondice (podpořená sportovní aktivitou či opět moderním otužováním aj.) a psychická pohoda. Nástrojem specifické prevence je očkování, například pro každoroční vakcinaci chřipkovou vakcínou je v ČR nejvhodnější období od října do prosince (podle aktuální epidemiologické situace). Očkování proti COVIDU-19 je v současnosti tím nejlepším způsobem prevence, jak se chránit před případným závažným průběhem nemoci i následnými komplikacemi.

Již v loňském roce zpracovala Česká lékárnická komora (ČLnK) přehled preventivních opatření a možností podpůrné terapie pro zvýšení nespecifické imunity1, aby se organismus připravil na zvýšenou expozici virových onemocnění v podzimních a zimních měsících roku, s podrobným přehledem přípravků. Tento přehled pro laickou veřejnost vytvořila ČLnK na základě odborných podkladů PharmDr. MVDr. Vilmy Vranové, Ph.D. a PharmDr. Karla Vašuta, Ph.D. z Farmaceutické fakulty Masarykovy univerzity Brno.

„V rámci podpůrné terapie vedoucí ke zvýšení nespecifické imunity lze doporučit užívání vitaminu D, betaglukanů, zinku a selenu. Vždy v doporučené denní dávce, kterou konzultujte se svým lékárníkem," vysvětlila autorka přehledu, PharmDr. MVDr. Vilma Vranová, Ph.D.

Autoři dále v přehled preventivních opatření upozorňují, že funkce nespecifické imunity je při zvládání virových onemocnění důležitá, vytváří se však v horizontu 3-5 týdnů. Znamená to, že k pozitivnímu účinku zmíněných látek dochází po několika týdnech pravidelného užívání.

Vitamin D je důležitý pro aktivaci bílých krvinek, konkrétně T-lymfocytů, jejichž úkolem je rozeznat buňky infikované viry nebo jinými vnitrobuněčnými parazity. Studie již dlouhou dobu ukazují na souvislost mezi nízkými hladinami vitaminu D v organismu a řadou zánětlivých onemocnění. Vitamin D je přirozeně tvořen v kůži díky UVB záření ze slunce, kterého je v podzimní a zimní sezóně nedostatek, proto hlavním zdrojem zůstává strava, konkrétně tučné ryby. Ty jsou rovněž přirozeným zdrojem omega-3 polynenasycených mastných kyselin (EPA a DHA). V reakci na kampaň Ministerstva zdravotnictví zaměřenou na zlepšení životního stylu zrealizovalo v únoru 2021 Centrum zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu (SZÚ‒CPVZ) ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Brno studii COMED2, která cílila na prevenci chronických zánětů. V prevenci chronických zánětů hrají roli omega-3 mastné kyseliny, především EPA a DHA, ale i vitamin D. Současně víme, že strava většiny české populace má nedostatek těchto protizánětlivých živin. Jak v říjnu letošního roku komentoval ve výsledcích SZÚ, česká studie přinesla potvrzení významu dostatku omega-3 mastných kyselin pro schopnost lidského těla bojovat se záněty. Ke stejným závěrům došly i obdobné studie v USA a ve Španělsku. Také tam se potvrdilo, že vyšší obsah omega-3 mastných kyselin v membránách buněk může průkazně předcházet kritickým stavům i úmrtí u pacientů s covid-19.

„Studie statisticky potvrdila hypotézu, že vyšší procentuální hodnota omega-3 (tzv. omega-3 index) vedla k nižší mortalitě u pacientů s covid-19, kteří obvykle podléhají pneumonii. Potřebný příjem omega-3 však nemá skoro nikdo v české populaci. Dá se ho dosáhnout, pokud má člověk v potravě vysoké dávky tučných ryb, jako jsou třeba losos, makrela a sardinky. Jinak nezbývá nic jiného než konzumovat rybí olej, který se ale naštěstí prodává v mnoha variantách a je běžně dostupný v potravinových doplňcích v lékárnách...," řekl k výsledkům prof. MVDr. Jiří Ruprich, CSc., vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ.

Také preventivní podávaní betaglukanů může ovlivnit projevy virových infekcí a zmírnit jejich průběh. Studie zabývající se ovlivněním fagocytózy, hladinou cytokinů a odpovědí na protilátky potvrzují, že podávání betaglukanů významně snížilo příznaky chřipkové́ infekce. Jak zdůrazňují autoři Přehledu přípravků zvyšujících nespecifickou imunitu a možnosti podpůrné terapie COVID-191, je třeba dbát na dostatečnou denní dávku (doporučuje se 250-500 mg) a jejich užívání na lačno. Lékárníci ve zmiňovaném dokumentu též připomínají význam stopových prvků selenu a zinku a jejich antioxidační účinky, díky nimž dochází k ochraně buněk před poškozením volnými radikály.

-red-

Úvodní fotografie od uživatele Yan Krukov ze služby Pexels

Reference:

1. S možnostmi prevence i podpůrné terapie covid-19 poradí lékárník. Nyní je na posílení nespecifické i | Česká lékárnická komora (lekarnici.cz)
2. Omega-3 mastné kyseliny mohou zachránit život pacientům s covid-19, prokázala česká studie COMED, SZÚ (szu.cz)


Firemní prezentace

NOVINKY PODZIMNÍ A ZIMNÍ SEZÓNY 2021
(NEJEN) PRO OBDOBÍ SE ZVÝŠENÝM VÝSKYTEM RESPIRAČNÍCH ONEMOCNĚNÍ

 

WALMARK Zlatá Omega-3 rybí olej 1500 mg

Prémiový rybí olej ve formě triglyceridů pro podporu IMUNITY, SRDCE, MOZKU A ZRAKU*, který pochází z oblasti, kde je kladen důraz na podporu udržitelného využívání moří a zachování mořských ekosystémů. EPA a DHA jsou omega-3 polynenasycené mastné kyseliny důležité pro lidské zdraví a četné tělesné funkce.** Nová příchuť na českém trhu speciálně vyvinutá na míru českému spotřebiteli.

  • Extra silná dávka EPA 600 mg a DHA 600 mg

  • Svěží pomerančovo-citronová příchuť přírodního původu bez pachutě rybiny

  • Složení obohaceno o vitaminy A + D + E

  • Vhodný pro těhotné ženy

  • Přírodní zdroj, bez umělých barviv a konzervantů

*EPA a DHA přispívají k normální funkci srdce. Vitaminy A a D přispívají k normální funkci imunitního systému. DHA přispívá k normální funkci mozku a zraku.
**Příznivého účinku se dosáhne při přívodu 250 mg EPA a DHA denně.

Od 6. 12. 2021 s TV reklamou na spotřebitele.

Beta Glukan 200 mg PREMIUM

Výrobek prémiové kvality s přírodními beta glukany z kvasinek, vysokou dávkou šípku (extrakt z plodů), vitaminu C a černého bezu (extrakt z plodů). Ideální produkt pro podporu imunity a dýchacích cest díky extraktu z šípku a černého bezu.*  Vhodný zejména v období se zvýšeným výskytem respiračních onemocnění. Ingredience přírodního původu, jako extrakt z šípku a černého bezu i vitamin C, podporují imunitní systém. 

Beta glukany jsou biologicky aktivní polysacharidy (BAP) a jsou jednou z nejvíce zkoumaných přírodních látek, jejíž vlastnosti byly za posledních 50 let velmi dobře zdokumentovány. Doplněk stravy Beta Glukan 200 mg PREMIUM obsahuje beta glukany ve vysoké čistotě minimálně 70 %. Vyrábí se z buněčných stěn kvasinek Saccharomyces cerevisiae. Walmark Beta Glukan 200mg PREMIUM obsahuje 200 mg beta-D-1,3/1,6-glukanu.

Černý bez (Sambucus nigra) je rostlina používaná po staletí kvůli svému příznivému vlivu na zdraví. Podporuje dýchací cesty a celkově imunitní systém. Přirozeně obsahuje celou řadu cenných látek jako tannin, aminokyseliny, karotenoidy, rutin, vitaminy a flavonoidy. Chrání buňky před oxidativním stresem způsobeným volnými radikály. Podporuje vylučovací funkci ledvin.

Šípek (Rosa canina) je přirozeně velmi bohatý na vitamin C a poskytuje také množství dalších prospěšných aktivních rostlinných látek, jako jsou fenoly, flavonoidy nebo důležitých živin jako jsou vitamin E a mastné kyseliny. Šípek má silné antioxidační vlastnosti a přispívá ke správné funkci imunitního systému.

Kromě podpory imunitního systému vitamin C také přispívá k tvorbě kolagenu, a tím uchovává zdravé kosti, chrupavky, zuby, dásně a kůži. Navíc chrání buňky před oxidativním stresem způsobeným volnými radikály a přispívá také ke snižování únavy a vyčerpání.

  • Akutní podpora imunitního systému a dýchacích cest*
  • Vysoká dávka beta glukanu, šípku a vitaminu C
  • Složení obohaceno o extrakt z plodů černého bezu
  • Jednoduché dávkování, pouze 1 tableta denně
  • Vhodné pro děti od 3 let
  • Vyrobeno držitelem certifikátu GMP

Šípek, černý bez a vitamin C pomáhají podpořit imunitní systém. Šípek a černý bez přispívají ke zdraví dýchacích cest.

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

BĚH PRO MIMINKA DO DLANĚ

První květnovou neděli je Světový den rodičů předčasně narozených dětí. 5. května 2024 se můžete aktivně přidat k charitativní akci Běh a procházka pro MIMINKA DO DLANĚ České republiky, kterou letos počtvrté pořádá nezisková organizace Nedoklubko. K účasti se může registrovat jednotlivec, rodina či kolektiv a zvolit si výši příspěvku a neonatologické oddělení, které si přeje podpořit. Pak už stačí se 5. května kdekoliv a kdykoliv vydat na libovolně dlouhou trasu a svou aktivitu zaznamenat ve výsledném formuláři. Všechny informace k registraci najdete na www.darujme.cz/beh.

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie