
Udržet si dobré zdraví by měla být prioritní motivace každého jedince. Přejeme si vzájemně zdraví vždy, kdykoli oslavujeme narozeniny, loučíme se na ulici s přáteli, vítáme nový rok apod. Ale skutečně si váhu potřeby a důležitosti svého zdraví uvědomíme až ve chvíli, když onemocníme.
......
„Lidé žádají od bohů zdraví, ale že sami mají nad ním moc, nevědí."(Demokritos)
......
Že se musíme naučit osobní odpovědnosti k vlastnímu tělu, žít tak, abychom nemocem předcházeli a nečekali pasivně, že naše chyby v životosprávě napraví fyzioterapeut, lékař či psycholog, nám ukázaly poslední dva roky koronavirové epidemie. Zejména slovo IMUNITA se skloňovalo ve všech pádech. Jakou imunitou náš organismus disponuje, ukáže na míru obranné schopnosti našeho organismu vůči nebezpečným vlivům z okolního prostředí. Oslabená imunita má za následek vyšší pravděpodobnost infekčních onemocnění: nemocí z nachlazení, chřipky nebo aktuálně probíhající infekce virem SARS-Cov-2, a to se všemi možnými komplikacemi. Pro posílení imunity (zejména nyní, kdy v našem podnebném pásmu nastává sezóna chřipek a nemocí z nachlazení) je zásadní pestrá strava s dostatkem kvalitních mikronutrientů, vydatný spánek, eliminace stresových situací, dobrá fyzická kondice (podpořená sportovní aktivitou či opět moderním otužováním aj.) a psychická pohoda. Nástrojem specifické prevence je očkování, například pro každoroční vakcinaci chřipkovou vakcínou je v ČR nejvhodnější období od října do prosince (podle aktuální epidemiologické situace). Očkování proti COVIDU-19 je v současnosti tím nejlepším způsobem prevence, jak se chránit před případným závažným průběhem nemoci i následnými komplikacemi.
Již v loňském roce zpracovala Česká lékárnická komora (ČLnK) přehled preventivních opatření a možností podpůrné terapie pro zvýšení nespecifické imunity1, aby se organismus připravil na zvýšenou expozici virových onemocnění v podzimních a zimních měsících roku, s podrobným přehledem přípravků. Tento přehled pro laickou veřejnost vytvořila ČLnK na základě odborných podkladů PharmDr. MVDr. Vilmy Vranové, Ph.D. a PharmDr. Karla Vašuta, Ph.D. z Farmaceutické fakulty Masarykovy univerzity Brno.
„V rámci podpůrné terapie vedoucí ke zvýšení nespecifické imunity lze doporučit užívání vitaminu D, betaglukanů, zinku a selenu. Vždy v doporučené denní dávce, kterou konzultujte se svým lékárníkem," vysvětlila autorka přehledu, PharmDr. MVDr. Vilma Vranová, Ph.D.
Autoři dále v přehled preventivních opatření upozorňují, že funkce nespecifické imunity je při zvládání virových onemocnění důležitá, vytváří se však v horizontu 3-5 týdnů. Znamená to, že k pozitivnímu účinku zmíněných látek dochází po několika týdnech pravidelného užívání.
Vitamin D je důležitý pro aktivaci bílých krvinek, konkrétně T-lymfocytů, jejichž úkolem je rozeznat buňky infikované viry nebo jinými vnitrobuněčnými parazity. Studie již dlouhou dobu ukazují na souvislost mezi nízkými hladinami vitaminu D v organismu a řadou zánětlivých onemocnění. Vitamin D je přirozeně tvořen v kůži díky UVB záření ze slunce, kterého je v podzimní a zimní sezóně nedostatek, proto hlavním zdrojem zůstává strava, konkrétně tučné ryby. Ty jsou rovněž přirozeným zdrojem omega-3 polynenasycených mastných kyselin (EPA a DHA). V reakci na kampaň Ministerstva zdravotnictví zaměřenou na zlepšení životního stylu zrealizovalo v únoru 2021 Centrum zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu (SZÚ‒CPVZ) ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Brno studii COMED2, která cílila na prevenci chronických zánětů. V prevenci chronických zánětů hrají roli omega-3 mastné kyseliny, především EPA a DHA, ale i vitamin D. Současně víme, že strava většiny české populace má nedostatek těchto protizánětlivých živin. Jak v říjnu letošního roku komentoval ve výsledcích SZÚ, česká studie přinesla potvrzení významu dostatku omega-3 mastných kyselin pro schopnost lidského těla bojovat se záněty. Ke stejným závěrům došly i obdobné studie v USA a ve Španělsku. Také tam se potvrdilo, že vyšší obsah omega-3 mastných kyselin v membránách buněk může průkazně předcházet kritickým stavům i úmrtí u pacientů s covid-19.
„Studie statisticky potvrdila hypotézu, že vyšší procentuální hodnota omega-3 (tzv. omega-3 index) vedla k nižší mortalitě u pacientů s covid-19, kteří obvykle podléhají pneumonii. Potřebný příjem omega-3 však nemá skoro nikdo v české populaci. Dá se ho dosáhnout, pokud má člověk v potravě vysoké dávky tučných ryb, jako jsou třeba losos, makrela a sardinky. Jinak nezbývá nic jiného než konzumovat rybí olej, který se ale naštěstí prodává v mnoha variantách a je běžně dostupný v potravinových doplňcích v lékárnách...," řekl k výsledkům prof. MVDr. Jiří Ruprich, CSc., vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ.
Také preventivní podávaní betaglukanů může ovlivnit projevy virových infekcí a zmírnit jejich průběh. Studie zabývající se ovlivněním fagocytózy, hladinou cytokinů a odpovědí na protilátky potvrzují, že podávání betaglukanů významně snížilo příznaky chřipkové́ infekce. Jak zdůrazňují autoři Přehledu přípravků zvyšujících nespecifickou imunitu a možnosti podpůrné terapie COVID-191, je třeba dbát na dostatečnou denní dávku (doporučuje se 250-500 mg) a jejich užívání na lačno. Lékárníci ve zmiňovaném dokumentu též připomínají význam stopových prvků selenu a zinku a jejich antioxidační účinky, díky nimž dochází k ochraně buněk před poškozením volnými radikály.
-red-
Úvodní fotografie od uživatele Yan Krukov ze služby Pexels
Reference:
1. S možnostmi prevence i podpůrné terapie covid-19 poradí lékárník. Nyní je na posílení nespecifické i | Česká lékárnická komora (lekarnici.cz)
2. Omega-3 mastné kyseliny mohou zachránit život pacientům s covid-19, prokázala česká studie COMED, SZÚ (szu.cz)
Firemní prezentace
NOVINKY PODZIMNÍ A ZIMNÍ SEZÓNY 2021
(NEJEN) PRO OBDOBÍ SE ZVÝŠENÝM VÝSKYTEM RESPIRAČNÍCH ONEMOCNĚNÍ
WALMARK Zlatá Omega-3 rybí olej 1500 mg
Prémiový rybí olej ve formě triglyceridů pro podporu IMUNITY, SRDCE, MOZKU A ZRAKU*, který pochází z oblasti, kde je kladen důraz na podporu udržitelného využívání moří a zachování mořských ekosystémů. EPA a DHA jsou omega-3 polynenasycené mastné kyseliny důležité pro lidské zdraví a četné tělesné funkce.** Nová příchuť na českém trhu speciálně vyvinutá na míru českému spotřebiteli.
*EPA a DHA přispívají k normální funkci srdce. Vitaminy A a D přispívají k normální funkci imunitního systému. DHA přispívá k normální funkci mozku a zraku.
**Příznivého účinku se dosáhne při přívodu 250 mg EPA a DHA denně.
Od 6. 12. 2021 s TV reklamou na spotřebitele.
Beta Glukan 200 mg PREMIUM
Výrobek prémiové kvality s přírodními beta glukany z kvasinek, vysokou dávkou šípku (extrakt z plodů), vitaminu C a černého bezu (extrakt z plodů). Ideální produkt pro podporu imunity a dýchacích cest díky extraktu z šípku a černého bezu.* Vhodný zejména v období se zvýšeným výskytem respiračních onemocnění. Ingredience přírodního původu, jako extrakt z šípku a černého bezu i vitamin C, podporují imunitní systém.
Beta glukany jsou biologicky aktivní polysacharidy (BAP) a jsou jednou z nejvíce zkoumaných přírodních látek, jejíž vlastnosti byly za posledních 50 let velmi dobře zdokumentovány. Doplněk stravy Beta Glukan 200 mg PREMIUM obsahuje beta glukany ve vysoké čistotě minimálně 70 %. Vyrábí se z buněčných stěn kvasinek Saccharomyces cerevisiae. Walmark Beta Glukan 200mg PREMIUM obsahuje 200 mg beta-D-1,3/1,6-glukanu.
Černý bez (Sambucus nigra) je rostlina používaná po staletí kvůli svému příznivému vlivu na zdraví. Podporuje dýchací cesty a celkově imunitní systém. Přirozeně obsahuje celou řadu cenných látek jako tannin, aminokyseliny, karotenoidy, rutin, vitaminy a flavonoidy. Chrání buňky před oxidativním stresem způsobeným volnými radikály. Podporuje vylučovací funkci ledvin.
Šípek (Rosa canina) je přirozeně velmi bohatý na vitamin C a poskytuje také množství dalších prospěšných aktivních rostlinných látek, jako jsou fenoly, flavonoidy nebo důležitých živin jako jsou vitamin E a mastné kyseliny. Šípek má silné antioxidační vlastnosti a přispívá ke správné funkci imunitního systému.
Kromě podpory imunitního systému vitamin C také přispívá k tvorbě kolagenu, a tím uchovává zdravé kosti, chrupavky, zuby, dásně a kůži. Navíc chrání buňky před oxidativním stresem způsobeným volnými radikály a přispívá také ke snižování únavy a vyčerpání.
* Šípek, černý bez a vitamin C pomáhají podpořit imunitní systém. Šípek a černý bez přispívají ke zdraví dýchacích cest.
Ministr zdravotnictví představil 12. června výsledky mezinárodního projektu Patient Reported Indicator Surveys (PaRIS). Projekt mapuje zkušenosti a spokojenost chronicky nemocných pacientů s primární zdravotní péčí v 19 státech OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj). Česká republika v něm dosáhla nadprůměrných výsledků. Do šetření se zapojilo 4 136 českých pacientů ze 110 ordinací praktických lékařů. Mezi pacienty ve věku 45 let a více má 85,2 % alespoň jedno a 53,3% dvě a více chronických onemocnění. Až 96 % chronicky nemocných pacientů hodnotilo kvalitu péče v Česku jako dobrou. Češi uvádějí nadprůměrnou spokojenost s kvalitou péče, duševním zdravím i dlouhodobým vztahem se svými lékaři. Celkem 72 % českých pacientů uvedlo, že své fyzické zdraví hodnotí jako dobré či velmi dobré. Tento výsledek je mírně nad průměrem všech 19 zapojených zemí, který činí 70 %. Dále pak 87 % českých respondentů označilo své duševní zdraví za dobré. Průměr mezi zeměmi OECD činil 83 %, což řadí ČR mezi země s nejvyšší mírou spokojenosti v této oblasti. Více než čtyři z pěti osob (87 %) se třemi nebo více chronickými onemocněními v ČR uvádějí, že jejich léky byly v posledních 12 měsících zkontrolovány zdravotnickým pracovníkem, což je o 12 procentních bodů více, než činí průměr OECD. Český zdravotní systém vykazuje nadstandardní výsledky i v oblasti koordinace péče, ve schopnosti lékařů sladit péči o pacienta napříč různými službami.
Cena PhDr. Alice Garrigue Masarykové, udílená od roku 2022, nese jméno dcery prezidenta T. G. Masaryka, která se zasloužila o rozvoj ošetřovatelství a sociální péče u nás. Na slavnostním ceremoniálu, který se uskutečnil ve spolupráci Ministerstva zdravotnictví a Výboru pro zdravotnictví Senátu Parlamentu České republiky, předal náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček ocenění těm, kteří svým dlouhodobým přínosem dělají dobré jméno českému ošetřovatelství. Cenu v roce 2025 získaly: prof. PhDr. Valérie Tóthová, PhD., Dr.h.c. za celoživotní akademickou a odbornou činnost v oblasti ošetřovatelství; PhDr. Martina Šochmanová, MBA za dlouholetou aktivní činnost ve vedení profesní organizace; Lenka Vaculová za výjimečné nasazení v každodenní přímé péči o pacienty, lidský přístup a trvalý přínos k důstojnosti a kvalitě poskytované zdravotní péče. Zvláštní poděkování patří rodině Jiřiny Meissnerové, která se celý profesní život s hlubokým nasazením věnovala péči o pacienty na plicním oddělení nemocnice v Krnově.